Страница 1 от 1

Босилек

Публикувано: 27 мар 2015, 16:53
от ivo_nekitov
В събота засадих в една саксия босилек за разсад, мисис Бърнс, вид лимонов такъв.
С удоволствие забелязах преди малко, че е покълнал - 5 дни след засаждането му, има 15-ина стръкчета със зародишните листенца.
Няма как да бъде объркан: котиледонните листенца имат характерна форма, напомнят полукръг, докато първите истински след това са острички.
Много харесвам това растение като подправка за доматена салата. Номер едно е за мен в това отношение.

Re: Босилек

Публикувано: 27 мар 2015, 17:54
от емиава
Иво, шапка ти свалям! <bow> Точно този въпросният сорт ни е голям препъни камък от две години насам. Резултата при нас винаги е бил едно или две хилави растения след месец чакане. Независимо от времето и условията на засаждане.

Re: Босилек

Публикувано: 27 мар 2015, 20:22
от лаик
[quote="ivo_nekitov"]В събота засадих в една саксия босилек за разсад, мисис Бърнс, вид лимонов такъв.
С удоволствие забелязах преди малко, че е покълнал - 5 дни след засаждането му,
Иво благодарско за темата .Моето семейство се големи фенове точно на доматена салата с боселек
дори и за зимата запазваме цели листенца във фризера
обикновено докарваме до 4,5 "реколти"т.е изрязване и обилно поливане и пак излязване.....

Re: Босилек

Публикувано: 18 юли 2015, 10:19
от chicholyubo
ivo_nekitov написа:В събота засадих в една саксия босилек за разсад, мисис Бърнс, вид лимонов такъв.
С удоволствие забелязах преди малко, че е покълнал - 5 дни след засаждането му, има 15-ина стръкчета със зародишните листенца.
Няма как да бъде объркан: котиледонните листенца имат характерна форма, напомнят полукръг, докато първите истински след това са острички.
Много харесвам това растение като подправка за доматена салата. Номер едно е за мен в това отношение.


Какво стана с босилека ?

Re: Босилек

Публикувано: 07 сеп 2018, 00:47
от Maria-Joanna
Знаем, че има много видове босилек, но освен тези, които ползваме - обикновен, с аромат на цитруси, на канела, на анис, с тъмно червени листа (Ocium basilicum - Red Rubin), i с едри листа (Ocium basilicum - Genovese), дребнолистният "гръцки" (Ocium basilicum var. minutum - Minette) или тайландския (Ocimum basilicum var. thyrsiflorum) като добавка към салатите или към зимнината, съществуват и по-екзотични видове, които имам щастието да отглеждам.

Оcimum x hybrida magic blue или както някои го наричат - Африкански босилек, е многогодишно растение, което без проблем презимува, но в затворени помещения при най-ниска температура +10. Ароматът му е малко по-остър от този на нашия босилек. Расте като дръвче и освен, че е вкусен е и много декоративен. Хубавото е, че можете целогодишно да си берете зелени листа. При мен е вече 6-та година.
Изображение

Ocimum tenuiflorum - люимият ми тулси. Индийски босилек и освен сакралното значение за хиндуистите, е изключително здравословен. използва се като чай или във вид на капсули за различни болежки. Също многогодишен, но изисква по-високи температури и слънце. Не успявам да го опазя дори и под фито лампите.
Изображение

Calamintha nepeta - не е толкова екзотичен защото расте в България и Европа като диво растение. Аз съм го донесла от Стара планина. С остър аромат, но в малки количества дава запомнящ се вкус на по-силните, червени, задушени меса.
Изображение