Китайска Черница, Кудрания, Che, Mandarin Melon Berry (Cudrania tricuspidata/Maclura tricuspidata)

Това са растенията, с които сме свикнали. Появяват се нови сортове и форми, а понякога отглеждането им може да бъде трудно ...
Потребителски аватар
Slavyanski
Любител на южните растения
Мнения: 244
Регистриран: 18 дек 2017, 01:26
Район: Централен Балкан
Местоположение: обл. Габрово
Надморска височина (m): 485
USDA zone: 6b
Абсолютна минимална t° (°C): -21°C
Минимум последна зима (°C): -16°C
Любимо растение: не мога да посоча едно, многогодишни растения
Любим плод: райска ябълка, грозде, диня...
Любим климат: нашият си
Has thanked: 47 times
Been thanked: 24 times

Китайска Черница, Кудрания, Che, Mandarin Melon Berry (Cudrania tricuspidata/Maclura tricuspidata)

Непрочетено мнение от Slavyanski » 19 май 2018, 00:47

Видях, че няма тема за въпросното дърво. Аз лично никога не съм виждал такова на живо и за мен си е жива екзотика, макар и от умерения климат:

Изображение

Издържало до минус 29. Има го и тук-там в България, преди време бях попаднал на ето тази новина:

Код: Избери всички

https://dariknews.bg/novini/tehnologii/kitajska-chernica-rodi-plodove-s-vkus-na-dinq-v-balchik-1628040
Ботаническата градина в Балчик, никога не съм ходил. Доколкото разбирам има мъжки и женски дървета и трябва да имаш и двете, за да има плододаване. Зрее в началото на зимата, доста по-различно от черницата. Може да се присажда успешно върху маклура, с която са родственици. Дори имало култивар без семена в Щатите:

Код: Избери всички

https://www.treepeony.com/products/norris-seedless-che
Дърветата на собствен корен оформят храстовидна корона до 6 м в диаметър, а според някои и повече. Докато върху маклура имаме единично стъбло. Ето още малко информация на английски заедно с доста снимки:

Код: Избери всички

http://www.growables.org/information/TropicalFruit/che.htm
Аз самият си взех семена от китайската черница тая зима, но не знам поради недостатъчна стратификация или друго, засега ми е никнало само едничко. Дано го опазя :) Но се оказва, че ще има нужда от мъжко и от женско дърво, ако искам да се развъжда. А другите семки нещо се опъват.

Изображение

Някой има ли опит с това дърво? Как е на вкус, ако сте го опитвали? Струва ли си да се отглежда? И възможно ли е да има плод само от женско дърво като при черницата? Бодлите изглеждат сериозни.

Изображение

ИзображениеПотребителски аватар
reimbrant
Запален експериментатор от града на Левски, колекционер на всякакви южни растения
Мнения: 1831
Регистриран: 29 май 2014, 00:14
Район: гр.Карлово
Местоположение: гр.Карлово и вилна зона между Сопот и Карлово
Надморска височина (m): 530
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -16
Минимум последна зима (°C): -10
Любимо растение: Палми
Любим плод: смокиня
Любим климат: умерен с 4 сезона
Has thanked: 0
Been thanked: 53 times

Re: Китайска Черница, Кудрания, Che, Mandarin Melon Berry (Cudrania tricuspidata/Maclura tricuspidata)

Непрочетено мнение от reimbrant » 26 май 2018, 22:09

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Славяне да ти отговоря от моя опит с това растение.На първите две снимки са плодовете от миналата година/4 на брой/от женското растение.Зрее много късно,края на есента и началото на зимата.за това трябва да е на припек за да има някакъв успех.Опитах ги плодовете ,не останах много очарован/може би като младо растение не показало максимумът си/Всяко плодче имаше около 4 семенца,които посадих и не излезнаха/може и аз да съм се отнесъл немърливо,семената по принцип са деликатна работа/.На третата снимка съм направил едно разсадниче със семенаци от Маклюра/растението което го дават за подложка на Кудранията/,макар че имам информация че не са много трайни растенията на тази подложка,а е по разумно на семенаци от Кудрания да се правят нещата/демек на собствен корен/.

На четвъртата снимка е мъжкаря с обилни опрашаващи плодчета/не връзват,макар че дават че на мъжкото растение има някакъв процент и женски плодове,това във времето ще го установяваме./На петата и шестата снимка са плодовете на женската кудрания,сравнително по малко на брой от мъжката и различаващи се с едни тънки косъмчета ,по плода/при мъжките липсват/.Мъжките плодове пожълтяват много от един прах като сяра ,който не го ползват насекомите,демек опрашването става само и единственно от вятъра.Затова е препоръчително да се засади мъжкаря така, че ветровете като духат да отива полена към женското,при мен в случая най вероятните ветрове идват от северозапад и съм спазил посоката.
Но по добрият вариянт е да помогна с опрашването в подходящото време.Тази операция ще я направя тези дни,понеже мъжкара е готов вече за разпръскване на полена.Ще използвам един тарикатлък ,с моторната пръскачка,на сухо ,заставам зад мъжкото и пускам мощната струя въздух по посока на женското растение.

Та общо взето това е за сега ,тази година очаквам много по голяма реколта,не 4 плодчета ,а дузини.Забравих да спомена че на седмата снимка съм показал неуспешни опити на присаждане по мъжкото с женски калеми ,през месец февруари ,когато още нямаше никаква мазга.Идеята ми е и мъжкото да дава в някакви проценти женски плодове,и не съм се отказал от идеята. Та с подложките от маклюра ще направя още растения,но ще се опитам и да направя разсад и от семената на Кудранията,трябва да имам поне едно растение на собствен корен,и после облагородено. <wine>


https://www.youtube.com/watch?v=Vy4CQOyQ-0k

Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Растения от умерения климат (Temperate climate plants)”