Японска Дюля (Chaenomeles japonica)

Това са растенията, с които сме свикнали. Появяват се нови сортове и форми, а понякога отглеждането им може да бъде трудно ...
Потребителски аватар
Slavyanski
Любител на южните растения
Мнения: 342
Регистриран: 18 дек 2017, 01:26
Район: Централен Балкан
Местоположение: обл. Габрово
Надморска височина (m): 485
USDA zone: 6b
Абсолютна минимална t° (°C): -21°C
Минимум последна зима (°C): -16°C
Has thanked: 105 times
Been thanked: 27 times

Re: Японска Дюля (Chaenomeles japonica)

Мнение от Slavyanski » 30 мар 2018, 00:08

Миналата година си взех от Веселин Орешков няколко растения от хеномелес маулей. Развиха се вече листенцата, но няма да има цъфтеж тая година (те са към 60 см високи, мисля 3-годишни). От това, което четох за растението, разбирам, че го дават да остане доста ниско храстче - до към 1 м. височина. Но чувам от други хора, които го отглеждат, че стават и по-високи.

Четох в чуждестранни източници и за т.нар. японска дюля chaenomeles speciosa, която дава подобни плодове на дребничкия maulei. Там растението става до 2-3 м високо и с по-големи листа.

И понеже един човек ми подари плод от планински лимон (или поне аз така мислех), но после ми каза, че растението му е към 2 м високо, аз се почудих дали е възможно да е маулей. Според мен е по-скоро speciosa, плододаваща японска дюля. Иначе плодът си беше баш каквото очаквах от планинския лимон (аз от орешковите плод не съм виждал или опитвал). Може ли някой с опит в отглеждането на растението да се произнесе?

Посял съм някои семки от плода, който ми подариха, и ще видя какво ще се получи като растения, дали ще са същото нещо като на Орешков. А доколкото знам и при него има вариация и като цвят на плодовете, и като бодливост.

Иначе на вкус за мен беше почти едно към едно като лимон, но с консистенция на суха ябълка или дюля.Потребителски аватар
sylay
Любител на южните растения
Мнения: 371
Регистриран: 25 яну 2014, 12:13
Район: ПЛОВДИВ
Местоположение: ПЛОВДИВ
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Re: Японска Дюля (Chaenomeles japonica)

Мнение от sylay » 02 апр 2018, 16:53

Той прави някакъв концентрат от "планински лимон"="японска дюля" и към него капвал малко концентрат от арония. Ставало някаква фантастика.
Човекът твърди, че аронията се пиела по грешен начин от хората. Все пак той я е въвел в България още по времето на Соц-а.
Аронията имала каталитично действие и заради това трябвало да се пие в малки дози, НО редовно. <bananas>
Концентрата от планински лимон, поради свръх дозите на витамин С се ползва за лечение от грип или профилактично, за повишаване на имунитета.Потребителски аватар
Slavyanski
Любител на южните растения
Мнения: 342
Регистриран: 18 дек 2017, 01:26
Район: Централен Балкан
Местоположение: обл. Габрово
Надморска височина (m): 485
USDA zone: 6b
Абсолютна минимална t° (°C): -21°C
Минимум последна зима (°C): -16°C
Has thanked: 105 times
Been thanked: 27 times

Re: Японска Дюля (Chaenomeles japonica)

Мнение от Slavyanski » 11 апр 2019, 21:49

Ей, страхотно са нацъфтели японски дюля в района! Не че и при мен не са нацъфтели, но се качих привечер в горния край на селото, където се е запролетило повече (може и да са седмица напред спрямо мене и две пред долния край) и растенията там имат освен цвят и добре развити листа по върховете на клонките. Ами по залез слънце след дъжда това розово на фона на лъскавите тъмнозелени листа - просто невероятна комбинация! Не че и моите не са хубави, но и оформянето на храста, и светлината имат значение. А това беше растение до оградата в един необитаван двор.

Иначе аз правих опити да опрашвам две-три стари растения, които са още от предните обитатели на имота, и досега не съм виждал плод на тях. Най-вероятно или са твърде далече едни от други, или са от издънки или резници на едно и също майчино растение. Но пробвах ръчно с четчица да опраша доста отдалечени растения (може би към 30-40 м разстояние) и ще видим какво ще се получи. Имат голям потенциал за плод, но като са ги сели за декоративни! А моите младите от Троян може и да родят колкото да ги видя плодовете. Първа година цъфтят:

Изображение

Това е най-добре развитото растение. Другите ги млатиха с храсторез, овце и сърни ги ядоха, но поне от две имам цвят, тъй че плод може да има.

А и speciosa са чудни, макар и телефонът да съсипва изображението:

Изображение

Между другото, миналата есен и зима си правих многократно чай от японски дюли - превъзходен!Отговори