Такаааа.... Като сме тръгнали да си говорим да побутна и аз темата малко:
Веселин Орешков /този, който е внедрил аронията в България, мусендата и ред други растения/ в момента популяризира т.наречения:
ПЛАНИНСКИ ЛИМОН
/той така си го е кръстил/
Северный лимон / Японская айва - го наричат братушките
Carne de Membrillo japones - го наричат испанците
Ползват го и французите, за да правят "
пелте" от него, което продават в малки бурканчета и изключително скъпо.
Не, че има нещо общо с лимона... И като се разтърсих из интернет се оказа, че това е най-обикновената Японска Дюля/не, че тя пък има нещо общо с дюлята/. Има няколко варианта. Някой растения достигат 60см, а други 1.20м, НО всички те са ядливи с еднакви качества. Да:
-
10 пъти повече витамин С имат от лимона. На него се дължи и:
- много
по-киселия вкус, в сравнение с лимона. Има и:
-
невероятно количество пектин във себе си /Пектина има свойството, като влезе в стомаха да залепя всички вредни вещесва и да ги изхвърля от там/
- Приятно освежаващо ухание на лимон
* Веско Орешков прави някакъв концентрат от него. Доколкото видях сурово настъргани плодове. Смесва концентрата с вода и получава някаква много освежаваща напитка за лятото. Нагрее ли се на котлон обаче, витамин С-то отива на кино. Затова сурово!!!
Ползва го като имуностимулатор/заради витамин С-то/.
* От плодовете на "японската дюля"/"планинския лимон" се прави ИСТИНСКИ ябълков оцет.
* Прясно настърган плод служи вместо оцет в салатата.
* Една рускиня обелва дюличките, почиства ги от семките, настъргва ги, капва 1-2 капки истински лимонов сок, слага настърганата маса в 1 буркан и залива с мед. После от тази смес си слага в чая вместо захар и лимон.
* Четох, че настърган плод сложен вместо лимон тузу/лимонена киселина/ в сладката ги прави изключително ароматни.
* И не на последно място прословутото СКЪПО/ДЕЛИКАТЕСНО пелте от японска дюля:
Това ме вдъхнови да си засея и аз. Пролеттта - красота, есента - плод!