Фасул (Phaseolus vulgaris)

Това са растенията, с които сме свикнали. Появяват се нови сортове и форми, а понякога отглеждането им може да бъде трудно ...
ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5679
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 46 times

Фасул (Phaseolus vulgaris)

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 27 мар 2014, 10:46

Чудно, няма такава тема : )
Тая пролет ще направя една крачка назад от принципа си да не садя никакви зеленчуци, освен домати, в обекта.
ОК - стана 6-7 лв килограмът на хубавия боб(равна на същата на кило свинско или почти 2 - пилешко), но лошото е, че и на тая цена всичко, което може да се намери, е внос с недоизяснен произход: Киргизстан, Азербайджан, Китай, Аржентина, Източна република Уругуай(няма майтап, попадал съм!), а гвоздеят беше вчера с един американски, последният с нелош изглед, между другото :)

Та: снабдих се с едно малко пакетче 200 грама за семе, добруджански и ще насадя там половин или едно ар-че. По-скоро за собствено удовлетворение, а и да знам, че консумирам нещо прясно и с ясен произход.
Ако някой има опит, нека сподели, а иначе аз ще го направя в течение на процеса по засаждането, гледането и реколтирането му.

Доколкото знам, тази култура не понася подобни на експериментите ми с доматите, т.е трябва да се избере оптималния срок за засаждане и в това отношение има малък простор за лавиране: закъсняването потиска с жега младите растения, а подраняването(засяване в студена почва) намалява, понякога драматично, кълняемостта.
Затова, при мен се очертават два възможни срока: в началото на идната седмица, или към 5-8 април. Колкото и да ми се иска да го направя отсега, през втората половина на другата седмица времето пак ще позахладнее под 20 градуса и вероятно ще е по-разумно да изчакам 5-8 април.
Засега така виждам нещата, ще споделя какво съм решил и сторил.

И уточнение: макар, тук пиша за зрял боб, може да се обсъждат и зелените, разбира се. Просто аз не ги тача, за разлика от хубавия, маслен зрял фасул, който за мен е единствената вегетарианска храна, която става за ядене, особено с мръвка из нея. <die laughing>



Потребителски аватар
Kolibar
Гларус, с градина край морето ...
Мнения: 1027
Регистриран: 04 окт 2013, 00:52
Район: Варна
Местоположение:
Надморска височина (m): 6
Has thanked: 4 times
Been thanked: 0

Re: Фасул (Phaseolus vulgaris)

Непрочетено мнение от Kolibar » 27 мар 2014, 12:38

Аз също бих изчакал до 6-8 Април за засаждане на боба. Освен това те съветвам да го накиснеш една нощ преди да го сееш. След това основното, което иска е вода и то обилно. Бобът обожава вода :) Обаче докато почне да зрее, тогава водата се спира и каквото Бог даде :). Перфектно е ако имаш от ниската форма, която не влече по колове, а е компактно растение ( на село му викахме отурак). Ражда повече и по-качествен боб, обаче и тоя де е на колове става :) Преди на село гледахме и произвеждахме доста боб, по цял ден го отделяхме от шушулките и после го веехме а вятъра, за да го отделим от боклучетата :) Златно време беше......


Дуйни ми льохни бел ветре, разтопи бели снегове, разлюляй гора зелена...

ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5679
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 46 times

Re: Фасул (Phaseolus vulgaris)

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 27 мар 2014, 13:48

Аз съм му фен от малък. Наистина е единствената нормална(засищаща!) за мен не-месна храна, но за жалост е твърде калоричен, а аз го готвя ПРЕКАЛЕНО добре(казано скромно <dude> ).
Затова и не ми трябва много, но веднъж на две седмици или месечно - важното е да е истински.

Между другото, търся една негова форма(местен сорт), със светлозелен(резедав) цвят, говорим за зрелите бобчета - убийствено маслен и вкусен. Ако някой има достъп до нея, бих искал дори само 500-100 зърна за да му "хвана тамазлъка".



Потребителски аватар
Kolibar
Гларус, с градина край морето ...
Мнения: 1027
Регистриран: 04 окт 2013, 00:52
Район: Варна
Местоположение:
Надморска височина (m): 6
Has thanked: 4 times
Been thanked: 0

Re: Фасул (Phaseolus vulgaris)

Непрочетено мнение от Kolibar » 27 мар 2014, 13:59

Давам и още една идея от нашия Еленски Балкан. Когато сеехме боб от тоя де влече по колците, а не ни се занимаваше да сечем такива, слагахме в гнездото (там де се сее боба) при бобените зърна и едно две царевични или слънчогледови семена. Така после боба се обвиваше по царевицата или слънчогледа и нямаше нужда от колци :) Пък изкарваш и малко царевичка или слънчоглед да чоплиш :)))
Последна промяна от Kolibar на 27 мар 2014, 14:41, променено общо 2 пъти.


Дуйни ми льохни бел ветре, разтопи бели снегове, разлюляй гора зелена...

Потребителски аватар
Kolibar
Гларус, с градина край морето ...
Мнения: 1027
Регистриран: 04 окт 2013, 00:52
Район: Варна
Местоположение:
Надморска височина (m): 6
Has thanked: 4 times
Been thanked: 0

Re: Фасул (Phaseolus vulgaris)

Непрочетено мнение от Kolibar » 27 мар 2014, 14:06

Резидавия боб е тоя ниския, дето не влече по колци.


Дуйни ми льохни бел ветре, разтопи бели снегове, разлюляй гора зелена...

Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение
  • New post Октопод в аквариум (Octopus vulgaris)
    9 Отговори
    2342 Преглеждания
    Последно мнение от Kiril Donov
    29 апр 2014, 10:21
  • New post Opuntia ficus-indica (Opuntia vulgaris) dell'Etna
    от Kiril Donov » 04 юли 2014, 21:10 » в Семейство Кактуси (Cactaceae)
    2 Отговори
    930 Преглеждания
    Последно мнение от fenix
    21 май 2015, 20:14

Върни се в “Растения от умерения климат (Temperate climate plants)”