нито една от тези не ми е дала плод със семена до сега а са 4 сорта на по 20м една от друга.
Toва е интересно, от популярните сортове, само тези ли имат мъжки цветове, Пламен? Аз имам Росиянка, Костата и Хиакуме и се чудя дали ще имат семки плодовете (ако стигнем дотам)? При мен на Балкана не падат чак толкова температурите. 2012 г. замерих -21 най-ниско, докато примерно в Севлиево падна до -29. Повече ме притеснява вятърът, защото мястото не е чак толкова защитено от запад, откъде духа най-много. Росиянката са на най-незащитеното място.
krasi_p написа:
успях и изчетох целия форум и ми се изясниха някои неща около райските ябълки благодарение на вас.
аз имам 4 сорта , засадени през 2000г , т.е. на 17г са. през първите 2-3г измръзнаха половината дръвчета и ми останаха само по 1 бройка от всеки сорт , от тогава не ги завивам с нищо през зимата .
Очевидно първите години са наистина критични, ако вече порасналите дръвчета се държат и не мръзнат от тогава? Аз четох инструкции за обграждане на стъблата на фиданките с лескови или други клечки, за защита, като малко ги модифицирах според материалите, с които разполагах. Привързал съм към тях в кръг стъбла от аморфа и/или леска (надявам се първите да не се вкоренят до март месец), след което съм ги увил с едни дълги влаголюбиви треви и отгоре като шапцича, може би 30 см висока, съм сложил парчета паропропусклива мембрана, за да пази стъблата да не се преовлажняват. Общо като диаметър са може би към 15 см така увити и привързани към кол.
Аз миналата година садих два хинапа и бяха изцяло под снега (имаше много сняг миналата зима, май два пъти по 60 см), после кората им се пообели и отдели, и станаха на половина на големина, та си мисля, че май по-добре снегът да не е в допир с фиданките на райската ябълка (и по-назад в темата имаше снимки с отделена кора и проблеми). Другото, което съветваха е като се увиват дръвчетата, да не е с материал, който може да задържа влагата. Затова и ползвах паропропускливата мембрана, която се използва за покриви и стени на дървени къщи. Ще видим какво ще се получи. Досега много мека тая зима. Не помня друга зима без снежна покривка преди нова година.
Да попитам Краси, значи Хиакуме, Костата и Хиротаненаши са ви издържали на минус 30 през 2012? Тогава при нас имаше десет дена с минус 20 минимални. И то без защита? Закътано ли ти е мястото? Това звучи доста обнадеждаващо.
А за семената от фурмата, ще пиша на мейла. Мерси.