Сортове Райска ябълка

Потребителски аватар
reimbrant
Запален експериментатор от града на Левски, колекционер на всякакви южни растения
Мнения: 1938
Регистриран: 29 май 2014, 00:14
Район: гр.Карлово
Местоположение: гр.Карлово и вилна зона между Сопот и Карлово
Надморска височина (m): 530
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -16
Минимум последна зима (°C): -10
Has thanked: 1 time
Been thanked: 118 times

Сортове Райска ябълка

Мнение от reimbrant » 07 юли 2018, 18:39

Това са някои от райските ми ябълки с плодове. Ще ги подредя по имена от горе надолу.
Първа е Ванилия, с много интересни по форма плодчета в момента. Интересното е. че на самото дърво има и мъжки и женски цветове, явява се опрашител.
Изображение

Втора е Куро гаки (всичкиса какита, тази е гаки) с форма на обърната смокиня. Дребен сорт (колкото кокоше яйце), но рядък и колекционерски, миналата година го опитах още от дървото вече беше без грам танин. Не зная от коя група се води - танинови или безтанинови. Най-интересното за нея е, че при узряване леко по леко кората на плода започва да чернее (синее) и става черна райска ябълка. Месото е много фино, с прекрасен вкус и с кафяв цвят.
Изображение

На третата снимка е сорта Хиакуме, с много едри плодове и прекрасен вкус (след като изчезне танинът). Има много плътно и сладко месо. Много едра и почти кръгла.
Изображение

На четвъртата снимка е сорта Хиро Таненаши, с едри плодове, сплескани като домат, с невероятни вкусови качества (за мен е фаворит сред таниновите сортове). След лагеруване прави един много червен цвят и е много красива с него. Месото е по-плътно от на Костата,и мноооого по-сладко. И най-доброто качество, което съм забелязал, това е по-дебелата и здрава ципа, което дава на плодовете много дълго време за съхранение - до края на февруари сме яли от нея, без да се спука и изтече, като Хиакуме и Костата.
Изображение

На петата снимка е уж корейският сорт Там кам (буквално преведено много сладък), който трябваше да бъде безтанинов, но се оказа нещо друго - нито таниново, нито безтаниново. Тази есен-зима за последен път ще направя експерименти с плодовете и ако наистина се окаже посредствен сорт, ще я препресаждам. Хубавата новина е, че имам ново растение от приятел, който със 100 процента сигурност го е присадил от първото дръвче внесено от Германия в България. Между другото, този сорт е наистина уникален, с много красиви плодове, с много красив цвят и много вкусен, според приятели специалисти.
Изображение

На шестата снимка е дащната Костата, това нещо дава стотици килограми от едно голямо дърво и е първият ми сорт в градината от мнооого години. Само него съм си имал и съм си го харесвал на вкус, защото не съм бил опитвал други сортове. Много кремообразна консистенция на плода, малка трайност заради тънката ципа, която се пука в даден момент и изтича, а вкусът е с малко по-малка сладост от другите, които съм опитвал.
Изображение

И на последната снимка е един прекрасен сорт (може би най безтаниновият), който се казва Джиро, а големите Серафимови са го кръстили с интересното име Чинебули. Когато са го внесли в БГ не са знаели името му и така (були е България, а чине... забравих историята). Формата е едно към едно с Хиро таненаши, но единият сорт е танинов, другият сорт е безтанинов.
Изображение

Иначе загубих няколко сорта за които наистина много съжалявам. Единият беше японски Суруга (много едра, много сладка и без танин). Караше няколко години без желание за живот и накрая се предаде. А другата загубена е Рожо Брилянте от Палм център, за която също много съжалявам. Невероятен едър и сладък безтанинов сорт, но явно не е за нашият климат. Повечето колеги, които си я бяха закупили, споменаха че са загинали.
При мен стана по-интересно, аз все съм бързак, но този път пропуснах да я засадя есента и сторих това на пролет. Растението контейнерно, много добре изглеждащо, цялата година стоеше раззеленено, но с почти никакъв прираст. И тази зима, ако може да се нарече зима, само с гадният повратен студ на първи март, който при мен беше смекчаващ и само минус 10, Рожо Брилянте не тръгна.

И сега накрая мога да изброя сортовете райски ябълки които съм събрал в колекцията си, като имам и някои, които тепърва ще уточнявам като имена, закупени ей така без име.
1. Ванилия (опрашител);
2. Кофе каки (Шоколадова райска ябълка-опрашител);
3. Куро гаки;
4. Костата;
5. Хиакуме;
6. Хиро Таненаши;
7. Джиро (Чинебули);
8. Там кам;
9. Тамопан (един прекрасен сорт, много едър, като формата на плода е много изчанчена, нещо като кратунките с тюрбаните, много използвана на изток за сушене);
10. Два сорта Вирджинска райска ябълка (персимон). Едната е дзукис или буквално преведено целувка, а на другата нещо ми изчезна сега името от главата. Присадени растения, плодовете ги опитах - невероятно сладки и ароматни. Използват се за подложки на райски ябълки;
11. Диоспирус лотус (Кавказка райска ябълка), женска плододаваща. Използва се предимно за подложки на райска ябълка;
12. Най добрият сорт от групата на О гошовците (без танинов);
13. Санго куичи (безтанинов);
14. Шенк - сорт, който дава различни по форма плодове на едно дърво.
15. Матсумото васи фую - ранен сорт от групата на фуювците и един от най добрите, безтанинов;

Това е засега от мен и красиво Карлово -градът на Левски. <wine>
These users thanked the author reimbrant for the post (total 3):
Slavyanski (08 юли 2018, 14:55) • Марков (04 ное 2018, 07:46) • greenn (14 ное 2019, 13:22)
Rating: 25%Потребителски аватар
Slavyanski
Любител на южните растения
Мнения: 329
Регистриран: 18 дек 2017, 01:26
Район: Централен Балкан
Местоположение: обл. Габрово
Надморска височина (m): 485
USDA zone: 6b
Абсолютна минимална t° (°C): -21°C
Минимум последна зима (°C): -16°C
Has thanked: 93 times
Been thanked: 27 times

Re: Сортове Райска ябълка

Мнение от Slavyanski » 08 юли 2018, 14:49

Поздрави за публикацията, Райчо. Ще очаквам с нетърпение да пуснеш и снимки с вече узрели плодове наесен. Наистина си събрал сериозна колекция. Хубаво е да има място, където да се обедини информация и отзиви за качествата на различните сортове. А с богат набор от различни сортове, предполагам, че човек, ако се занимава, би могъл да получи и нови и хубави сортове от семенаци.

Аз лично от райските ябълки имам само Костата и Хиакуме, дано ги дочакам да влязат в плододаване. Хиакумето не бях защитил достатъчно и едни хубави животинки бяха успяли да му опасат листата... Имам и хибрид Росиянка (каки-виргиниана), както и едни кавказки от твоя милост:) Честно казано винаги райските ябълки за мен са били деликатес и в ограничени количества, но и два сорта да имам, пак ще им се радвам. С което не искам да омаловажавам разнообразието на цветове, форми и вкусови качества в този не толкова познат у нас плод. Но и апетитът идва с яденето.Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 13947
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 261 times
Been thanked: 784 times

Re: Сортове Райска ябълка

Мнение от Kiril Donov » 09 юли 2018, 23:08

Райчо, с право се падна на теб, да започнеш тази тема! Поздравления за колекцията!
Качих ти снимките на нашия сървър, за да не се загубят. Заключих написаното, за да не изтриеш или промениш адреса на снимките, без да искаш. Живот и здраве, наесен ще добавиш и снимки на узрелите плодове и пак ще ги сложа на нашия сървър, за да не се загубят. Иначе скоро ще спрат да се виждат, както обикновено се получава.Потребителски аватар
stivi-1962
Любител на южните растения
Мнения: 39
Регистриран: 22 яну 2019, 12:58
Район: Североизточен
Местоположение: Русе
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Сортове Райска ябълка

Мнение от stivi-1962 » 29 яну 2019, 11:30

Здравейте, тази година съм решил за засадя две райски ябълки в двора на село. Бихте ли ме посъветвали кои сортове да избера, става въпрос за район м/у Русе и Тутракан /Силистренско/. Важното е да са издръжливи на студове, съхранение и да не са много тръпчиви. Благодаря предварително.Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 13947
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 261 times
Been thanked: 784 times

Re: Сортове Райска ябълка

Мнение от Kiril Donov » 30 яну 2019, 23:05

Прегледайте темите за райската ябълка и написаното от Маниак от Разград. Той тества различни сортове в близки условия до вашите.Потребителски аватар
stivi-1962
Любител на южните растения
Мнения: 39
Регистриран: 22 яну 2019, 12:58
Район: Североизточен
Местоположение: Русе
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Сортове Райска ябълка

Мнение от stivi-1962 » 31 яну 2019, 08:34

Kiril Donov написа:
30 яну 2019, 23:05
Прегледайте темите за райската ябълка и написаното от Маниак от Разград. Той тества различни сортове в близки условия до вашите.
Благодаря <thumbup> , ще прочета мненията му.Потребителски аватар
swot
Любител на южните растения
Мнения: 373
Регистриран: 12 яну 2015, 23:04
Район: с. Момин Сбор
Местоположение: София/В. Търново (с. Момин Сбор)
USDA zone: 7a
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Re: Сортове Райска ябълка

Мнение от swot » 31 яну 2019, 17:50

От днес ставам член на тази тема. Купих си Джиро!Потребителски аватар
stivi-1962
Любител на южните растения
Мнения: 39
Регистриран: 22 яну 2019, 12:58
Район: Североизточен
Местоположение: Русе
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Сортове Райска ябълка

Мнение от stivi-1962 » 05 фев 2019, 13:07

Вече съм в отбора на екзотичните растения. Днес ми пристигнаха райските ябълки /Фую и Рохо Брилянте/ и кивитата. Понеже в момента е доста кално в градината, където мисля да ги засадя постояно, та реших времено да заровя ябълките в оранжерията /както съм правил с други фиданки при неблагоприятни условия за засаждане/. Освем да ги полея обилно трябва ли да им сложа и малко торчица? Мисля да оставя там и кивитата /те са в контейнери с пръс/, предполагам че за известно време нищо няма да им стане или да ги съхраня в някое помещение до постояното им засаждане.Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 13947
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 261 times
Been thanked: 784 times

Re: Сортове Райска ябълка

Мнение от Kiril Donov » 05 фев 2019, 20:31

Нямат никакви корени, за какво да им слагате "торчица"?Потребителски аватар
stivi-1962
Любител на южните растения
Мнения: 39
Регистриран: 22 яну 2019, 12:58
Район: Североизточен
Местоположение: Русе
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Сортове Райска ябълка

Мнение от stivi-1962 » 05 фев 2019, 20:37

Kiril Donov написа:
05 фев 2019, 20:31
Нямат никакви корени, за какво да им слагате "торчица"?
Е как да нямат корени, кой купува /продава/ и засажда дърво без корени /гола пръчка/ <hmmm> . Имат си и то много добра и развита коренова система.Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 13947
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 261 times
Been thanked: 784 times

Re: Сортове Райска ябълка

Мнение от Kiril Donov » 05 фев 2019, 20:56

Торът може да се усвои само от т.нар. "росни корени", каквито едно растение на гол корен, няма как да има.Потребителски аватар
stivi-1962
Любител на южните растения
Мнения: 39
Регистриран: 22 яну 2019, 12:58
Район: Североизточен
Местоположение: Русе
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Сортове Райска ябълка

Мнение от stivi-1962 » 06 фев 2019, 09:23

Kiril Donov написа:
05 фев 2019, 20:56
Торът може да се усвои само от т.нар. "росни корени", каквито едно растение на гол корен, няма как да има.
Да поясня, че „гол корен” означава, че самото растение е без каквато и да е опаковка /контейнери с пръс и др./, а не че няма "росни корени". Растенията на гол корен са за бързо засаждане, в случай че е невъзможно веднага засаждане, се съхраняват по няколко начина.Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 13947
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 261 times
Been thanked: 784 times

Re: Сортове Райска ябълка

Мнение от Kiril Donov » 06 фев 2019, 15:03

Нека да поясня и аз, на въпроса дали да торите - моят съвет е, че няма смисъл.
А за философите - лекцията за росните корени се отлага за някой друг път. И без друго, Вашата "чаша" вече е пълна и няма смисъл да наливаме повече.Потребителски аватар
Slavyanski
Любител на южните растения
Мнения: 329
Регистриран: 18 дек 2017, 01:26
Район: Централен Балкан
Местоположение: обл. Габрово
Надморска височина (m): 485
USDA zone: 6b
Абсолютна минимална t° (°C): -21°C
Минимум последна зима (°C): -16°C
Has thanked: 93 times
Been thanked: 27 times

Re: Сортове Райска ябълка

Мнение от Slavyanski » 06 фев 2019, 17:51

Kiril Donov написа:
06 фев 2019, 15:03
Нека да поясня и аз, на въпроса дали да торите - моят съвет е, че няма смисъл.
А за философите - лекцията за росните корени се отлага за някой друг път. И без друго, Вашата "чаша" вече е пълна и няма смисъл да наливаме повече.
Това е интересен въпрос и за мене. Особено като знам каква ми е бедна почвата. Рано или късно няма ли да усвои тора растението, дори да приемем, че първоначално не може? Ще следя за лекцията по-натам...Predator 70
Любител на южните растения
Мнения: 257
Регистриран: 21 авг 2018, 16:53
Район: Бургас
Местоположение: Камено
Has thanked: 3 times
Been thanked: 36 times

Re: Сортове Райска ябълка

Мнение от Predator 70 » 06 фев 2019, 18:46

Според мен г-н Донов е прав,докато растението не се прихване след засаждане и да си пусни нови корени няма смисъл от торене.Отговори