Страница 1 от 1

Текущи данни от оранжерийни условия в Асеновград

Публикувано: 15 дек 2018, 21:24
от Kiril Donov
В последно време забелязах доста интересни стойности и съм убеден, че и за други хора, данните ще представляват интерес.
Ако и друг реши да споделя редовно такива данни, моля да си отвори собствена тема, защото условията се различават в различните части на страната, а също - всяка оранжерия е различна.

Тази година за първи път имам наблюдение на актуалните температури при Бугенвилиите (бившето ми цитрусово укритие до подпорна стена). Ако следите редовно данните ми от там, ще разберете защо реших да не хабя тези топли субтропически условия за Цитруси, които имат нужда от много по-малко. Има и слабо отопление, но то се включва само при външни температури под -3 градуса и до сега се е включвало само в две нощи. Сложил съм да светва една LED 5W крушка заедно с отоплението и така разбирам, кога се включва.
Тук е описано укритието ми за Бугенвилиите: viewtopic.php?f=68&t=950
По същата начин, но без никакво отопление, напролет започвам да садя Цитруси до всяка подпорна стена в имота ми. Редовните читатели на форума знаят, че доста години и с пълен успех отглеждах всякакви Цитруси на мястото на Бугенвилиите.

Температурите в момента:
Външна: 3,2°С
При Бугенвилиите (без отопление): 7,7°С
В тропическата оранжерия (с отопление): 16,2°С
В ултра-тропическата част (с отопление): 22,0°С

Няма да досаждам с непрекъснати данни, а ще пускам информация при по-особени условия. На първо време ще дам информация за максимумите при облачно и слънчево време, защото там е интересната част.

Added in 4 minutes 32 seconds:
Окуражен от данните при Бугенвилиите, започнах да правя едно полу-тропическо озеленяване до голяма подпорна стена в една част от градината, която сега подлежи на довършване.

Re: Текущи данни от оранжерийни условия в Асеновград

Публикувано: 15 дек 2018, 22:26
от h2o Тишо
Вдъхновението ти е прилепчиво. Много заразени вече има .Лично с цитрусите вече 4 години успявам ,ред е на бугенвилийте.

Re: Текущи данни от оранжерийни условия в Асеновград

Публикувано: 15 дек 2018, 23:01
от Kiril Donov
Ето и статистиката откакто съм пуснал метео-станцията и смених всички батерии тази есен, т.е. от последните 2-3 седмици. Понеже в началото графиките са малко по-трудни за разбиране, ще напиша кратък коментар към всяка от тях.
Макар и да не меря стандартно, искам да отбележа, че всичките ми датчици са в оригинални пасивни кутии на TFA, т.е. нямам голи датчици.

Ch1 е въшната температура. Червената част показва какъв е делът на температурите от -1 до +1 градуса. По-ниска температура не сме имали за периода. Зелената част показва делът на температурите от 1,1 до 3,1 градуса и се вижда, че това са преобладаващите температури. Следва синята част с температури от 3,2 до 5,2 градуса. Като се съберат най-големите части - червена, зелена и синя, вижда се, че в по-голямата част от времето сме имали температури от -1 до 5,2 градуса. В малка част от времето сме имали температури от 5,3 до 9,4 градуса (жълтата и розовата чаасти). Това са всъщност максимумите в няколкото по-топли дни за периода.
По същият начин се вижда и статистиката за температурата при Бугенвилиите (Ch5). Тук обаче нещата стоят по-различно. В огромната част от времето, температурата е била между 5,0 и 15,9 градуса (червената и зелената части). Следват три малки дяла с температурите от 16,0 до 32,4 градуса, като това са максимумите при слънчево време. Минималната и максималната температура за периода са съответно 5,0 и 32,4 градуса.
Изображение Изображение

Следват двата датчика от тропическата оранжерия. Тук частите с най-ниските температури са най-малки и тези температури се отбелязаха в 2-3 нощи, в които заради мързел и желания за тестове, реших да не заредя отоплението и оранжерията е била без отопление от 1 или 2 ч. през нощта до към 9 ч. сутринта.
Ch1 е в по-хладната част на оранжерията и се намира на една педя от земята. Както се вижда, има малка част с температури от 9,0 до 13,6 градуса, а основният дял е на температурите от 13,7 до 18,3 градуса. Това се дължи на преобладаващото облачно и мъгливо време в периода. Следват трите части с температурите общо между 18,4 и 32,4 градуса.

Ch2 е ултра-тропическата част в оранжерията ми. Това са две ферми от малка оранжерия, покрити с един прокъсан найлон, използван при миналогодишното завиване на палмите ми. Покрих тази зона за по-висока въздушна влажност, с цел да вкореня някои резници. Но найлонът спира издигането на топлия въздух във височина и се оказа, че вътре се поддържа значително по-висока температура. За другата зима ще направя по-сериозна постоянна конструкция, която ще е по-висока и малко-по-широка. Там ще растат в земята Какао, Дуриан и Мангостийн. Всичките ми останали растения ще се чувстват добре в откритата част в оранжерията.
Както се вижда от диаграмата, тук преобладаващите температури са от 17,3 до 23,8 градуса (зелената и синята части). Има малък период с температури от 14,0 до 17,2 градуса (червената част) и по-съществен дял с температури от 23,9 до 30,4 градуса (розовата и жълтата части). Реално погледнато, почти през цялото време температурите са над 18 градуса и през по-голямата част от времето са над 20 градуса.
Изображение Изображение

Тук е описана подробно домашната ми тропическа оранжерия: viewtopic.php?f=99&t=1401

Re: Текущи данни от оранжерийни условия в Асеновград

Публикувано: 06 яну 2019, 12:00
от Kiril Donov
При външен минимум от -5,5°С през тази нощ, в оранжерията е паднало до +5,1°С със символично отопление (радиаторите просто се изключват над тази температура). В топлата част е било между 13 и 14 градуса, но за няколко минути слезе до 12,7 към 1 ч. през нощта, когато за малко спрях отоплението.

В укритието на Бугенвилиите е слязло до +3,5°С с отопление. Самото отопление е нагласено да поддържа около 2-3 градуса над нулата и още от вечерта виждах, че е включено.

Re: Текущи данни от оранжерийни условия в Асеновград

Публикувано: 21 яну 2020, 08:39
от fenix
<off topic> Имам въпрос към Админа. При отчетени тази сутрин минимум от - 5.9 °С от АМС - Палм Център-Пловдив, какъв минимум е отчетен в неотопляемата поликарбонатната оранжерия?

Re: Текущи данни от оранжерийни условия в Асеновград

Публикувано: 21 яну 2020, 09:04
от Kiril Donov
Минимумът от тази нощ там е бил -2,6 градуса температурата.
Понеже навън не е било много студено, не е голяма разликата. Ако беше -10 примерно, вътре температурата щеше да е не по-ниска от -4 градуса.