Опасности при употребата на торове и препарати

Тук коментираме бактериални, вирусни и гъбни заболявания, също и нападатели: въшки, акари, белокрилки, гъсеници, скакалци, гризачи, къртици и други, както и борбата с всички тях.
Торове и пестициди и други препарати.
Потребителски аватар
Kiril Donov
Graduated engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Дипломиран инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11165
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Gender: Male
Altitude (m): 395
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Favorite plant: Кокосова палма, Cocos nucifera
Favorite fruit: Durian - King of the fruits
Favorite climate: Екваториален (Humid Equatorial)
Местоположение: N41°58''3' / E24°51''5'
Контакти:

Опасности при употребата на торове и препарати

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 25 апр 2014, 21:45

Селскостопанските химикали са нещо, което повечето хора използват, без да се замислят за опасностите. А те обикновено са силно токсични (за нас и/или за околната среда) или пък взривоопасни. Добре е да споделяме информация за опасностите, за да помогнем и на другите да се предпазят.

Повод за тази тема беше едно мое дребно преживяване от днес, което обаче за още няколко секунди, можеше да завърши фатално.

Тази сутрин бях в една агроаптека, където ми доставиха един кашон с литрови бутилки Талстар и Превикур - последните количества пресни препарати, защото и тези двата вече са спрени. После купих малко амониева селитра. По принцип рядко ползваме такъв тор и затова купих само 20 кг, които ми бяха изсипани в 4 торби по 5 кг.
Цял ден обикалях по работа, а торбите си стояха в колата. Влизах, излизах много пъти, но нищо съмнително не усетих. В края на деня отидох да прибера децата от града, но като стигнах там, слязох от колата и влязох в съседния магазин за електроматериали. Купих, каквото ми трябваше и след 7-8 минути се качих обратно в колата.
Бързах, защото децата вече ме чакаха и действах бързо. Дадох на контакт, но в този момент усетих как миризма на амоняк ме удари в носа. Взех да душа и да се оглеждам из колата, но много бързо (само за десетина секунди) взе да ми причернява пред очите и усетих, че ще изгубя съзнание. С последни сили натиснах бутоните за отваряне на двете предни стъкла и отворих вратата. Едва излязох навън, като ми се виеше свят доста много. Отвън взех да дишам дълбоко и за около минута отново бях добре. Тогава отворих всички стъкла и проветрих колата. После потеглих на полу-отворени прозорци, въпреки дъжда.

Замислих се, че ако бях се забавил още 10-15 секунди, щях да загубя съзнание и щях да си остана в колата. Хората в магазина тъкмо затваряха и можеше да не обърнат внимание, че толкова бързо съм заспал в колата пред магазина. А ако бях останал вътре, ме очакваше сигурна смърт, защото амонякът е отровен. През това време, децата ме чакаха след само стотина метра на същата улица ...

Разказвам тези подробности, за да стане ясно какво и точно как се случи. Амониевият нитрат е хигроскопичен и е поел доста влага от въздуха през днешния дъждовен ден. Не съм допуснал влага непосредствено до торбите в багажника, но въпреки това се е отделил амониев хидроксид, който в крайна сметка води до амоняк.

Извод, който извадих за себе си: за първи път купих разфасован в найлонови торбички, амониев нитрат. За първи път, и за последен! От сега нататък ще купувам само разфасован продукт, който се продава в запечатани торби в агроаптеките. Освен, че се оказа опасно за живота, това си е и чиста финансова загуба. Амонякът във въздуха трябваше да влезе при растенията. Вместо това, от отворените торби се получава непрекъснато отделяне на азот, за който всъщност си даваме парите, а той излита в атмосферата.
Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

емиава
Специалист с много опит
Мнения: 757
Регистриран: 16 фев 2014, 20:09
Place: София
Gender: Female
Местоположение: обект 1 София,кв.Киноцентър,870м.н.в. обект 2 гара Бов 430м.н. в.

Re: Опасности при употребата на торове и препарати

Непрочетено мнение от емиава » 17 яну 2015, 00:18

Ползвам от доста време препарати за растителна защита и досега не съм имала проблеми. Но днес ми се случи нещо, което мисля, че е добре да споделя.
Сутринта открих в едната стая растение, нападнато от белокрилки. Реших да пръскам с Децис. Този препарат го ползвам от доста време и ми е добре познат. Води се че е от по-безвредните. Отворих нова опаковка, защото старата беше свършила. Приготвих 100мл. разтвор. Миризмата ми се стори малко по-различна, но не обърнах внимание. Напръсках растението, преминах на съседните саксии и в този момент получих пристъп на мъчителна кашлица. Веднага прекратих и избягах навън, защото първата ми мисъл беше, че вече съм развила някаква алергия.
За съжаление сестра ми не беше разбрала какво се случва и влязла минути след това да ме търси в тази стая.
И с нея стана същото. Тя каза, че усеща и сладникъв вкус в устата. За нея миризмата на тази опаковка е съвсем различна от предишните, които сме ползвали. Препаратът е в срок на годност. Продукт на Bayer, разфасован е от "999-Ив. Асенов"ЕООД.
Сега ми предстои сложната задача да изхвърля този препарат.

Отговори

Върни се в “Повреди по растенията, Торове и препарати (Plant diseases, Fertilizers and Pesticides)”