Опасности при употребата на торове и препарати

Тук коментираме бактериални, вирусни и гъбни заболявания, също и нападатели: въшки, акари, белокрилки, гъсеници, скакалци, гризачи, къртици и други, както и борбата с всички тях.
Торове и пестициди и други препарати.
Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 12487
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 117 times
Been thanked: 308 times

Опасности при употребата на торове и препарати

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 25 апр 2014, 21:45

Селскостопанските химикали са нещо, което повечето хора използват, без да се замислят за опасностите. А те обикновено са силно токсични (за нас и/или за околната среда) или пък взривоопасни. Добре е да споделяме информация за опасностите, за да помогнем и на другите да се предпазят.

Повод за тази тема беше едно мое дребно преживяване от днес, което обаче за още няколко секунди, можеше да завърши фатално.

Тази сутрин бях в една агроаптека, където ми доставиха един кашон с литрови бутилки Талстар и Превикур - последните количества пресни препарати, защото и тези двата вече са спрени. После купих малко амониева селитра. По принцип рядко ползваме такъв тор и затова купих само 20 кг, които ми бяха изсипани в 4 торби по 5 кг.
Цял ден обикалях по работа, а торбите си стояха в колата. Влизах, излизах много пъти, но нищо съмнително не усетих. В края на деня отидох да прибера децата от града, но като стигнах там, слязох от колата и влязох в съседния магазин за електроматериали. Купих, каквото ми трябваше и след 7-8 минути се качих обратно в колата.
Бързах, защото децата вече ме чакаха и действах бързо. Дадох на контакт, но в този момент усетих как миризма на амоняк ме удари в носа. Взех да душа и да се оглеждам из колата, но много бързо (само за десетина секунди) взе да ми причернява пред очите и усетих, че ще изгубя съзнание. С последни сили натиснах бутоните за отваряне на двете предни стъкла и отворих вратата. Едва излязох навън, като ми се виеше свят доста много. Отвън взех да дишам дълбоко и за около минута отново бях добре. Тогава отворих всички стъкла и проветрих колата. После потеглих на полу-отворени прозорци, въпреки дъжда.

Замислих се, че ако бях се забавил още 10-15 секунди, щях да загубя съзнание и щях да си остана в колата. Хората в магазина тъкмо затваряха и можеше да не обърнат внимание, че толкова бързо съм заспал в колата пред магазина. А ако бях останал вътре, ме очакваше сигурна смърт, защото амонякът е отровен. През това време, децата ме чакаха след само стотина метра на същата улица ...

Разказвам тези подробности, за да стане ясно какво и точно как се случи. Амониевият нитрат е хигроскопичен и е поел доста влага от въздуха през днешния дъждовен ден. Не съм допуснал влага непосредствено до торбите в багажника, но въпреки това се е отделил амониев хидроксид, който в крайна сметка води до амоняк.

Извод, който извадих за себе си: за първи път купих разфасован в найлонови торбички, амониев нитрат. За първи път, и за последен! От сега нататък ще купувам само разфасован продукт, който се продава в запечатани торби в агроаптеките. Освен, че се оказа опасно за живота, това си е и чиста финансова загуба. Амонякът във въздуха трябваше да влезе при растенията. Вместо това, от отворените торби се получава непрекъснато отделяне на азот, за който всъщност си даваме парите, а той излита в атмосферата.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

емиава
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 777
Регистриран: 16 фев 2014, 20:09
Район: София
Местоположение: обект 1 София,кв.Киноцентър,870м.н.в. обект 2 гара Бов 430м.н. в.
Has thanked: 13 times
Been thanked: 10 times

Re: Опасности при употребата на торове и препарати

Непрочетено мнение от емиава » 17 яну 2015, 00:18

Ползвам от доста време препарати за растителна защита и досега не съм имала проблеми. Но днес ми се случи нещо, което мисля, че е добре да споделя.
Сутринта открих в едната стая растение, нападнато от белокрилки. Реших да пръскам с Децис. Този препарат го ползвам от доста време и ми е добре познат. Води се че е от по-безвредните. Отворих нова опаковка, защото старата беше свършила. Приготвих 100мл. разтвор. Миризмата ми се стори малко по-различна, но не обърнах внимание. Напръсках растението, преминах на съседните саксии и в този момент получих пристъп на мъчителна кашлица. Веднага прекратих и избягах навън, защото първата ми мисъл беше, че вече съм развила някаква алергия.
За съжаление сестра ми не беше разбрала какво се случва и влязла минути след това да ме търси в тази стая.
И с нея стана същото. Тя каза, че усеща и сладникъв вкус в устата. За нея миризмата на тази опаковка е съвсем различна от предишните, които сме ползвали. Препаратът е в срок на годност. Продукт на Bayer, разфасован е от "999-Ив. Асенов"ЕООД.
Сега ми предстои сложната задача да изхвърля този препарат.Отговори
 • Similar Topics
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение
 • New post Торове и препарати за третиране на растения
  от rrh_80 » 13 май 2011, 19:48 » в Торове и торене (fertilizers)
  88 Отговори
  14216 Преглеждания
  Последно мнение от Kiril Donov
  05 сеп 2018, 21:01
 • New post Разрешени торове и препарати за употреба в България
  0 Отговори
  4369 Преглеждания
  Последно мнение от Kiril Donov
  23 окт 2013, 11:58
 • New post Търсачка за препарати за РЗ
  5 Отговори
  4200 Преглеждания
  Последно мнение от Kiril Donov
  08 юли 2014, 00:07
 • New post Дългодействащи торове
  от ivo_nekitov » 18 фев 2013, 16:01 » в Торове и торене (fertilizers)
  130 Отговори
  12449 Преглеждания
  Последно мнение от iliyanpitbul
  06 апр 2017, 09:09
 • New post Торове, предлагани от ХИМ-СПЕКТЪР ООД
  от marmozana » 04 юни 2013, 11:42 » в Торове и торене (fertilizers)
  6 Отговори
  3661 Преглеждания
  Последно мнение от marmozana
  24 фев 2014, 11:08
 • New post Кои са най-добрите торове за растенията?
  от Kiril Donov » 16 юни 2013, 21:00 » в Торове и торене (fertilizers)
  126 Отговори
  20832 Преглеждания
  Последно мнение от Бобсъна
  04 май 2019, 19:43

Върни се в “Повреди по растенията, Торове и препарати (Plant diseases, Fertilizers and Pesticides)”