Кардамон (Cardamom, Elettaria cardamomum)

Отговори
Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 13947
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 261 times
Been thanked: 783 times

Кардамон (Cardamom, Elettaria cardamomum)

Мнение от Kiril Donov » 04 фев 2020, 19:26

В тази подправка се влюбих, след като започнах да пия Бедуинско кафе в Египет. Правят го с кардамон и има невероятен и екзотичен вкус. Случайно се сдобих с растения от приятел колекционер в Турция. Както и при него, кардамонът и при мен понася много добре ниските температури. При него беше понесъл в саксия тежки минуси с измръзване на всички листа и стъбла, но после се е възстановил. При мен не е имало температури под нулата, но двете ми растения са в най-студената част на оранжерията ми, където други субтропични растения не издържаха същите температури.
Листата също са силно ароматни.
Ето снимка на едно от растенията ми от преди няколко дни. Предстои да го разделя по някое време към края на лятото. След това ще мога да предложа няколко бройки за продажба.
Изображение



Потребителски аватар
Maria-Joanna
Любител на южните растения
Мнения: 290
Регистриран: 23 фев 2012, 23:53
Район: Белград
Местоположение: Белград-София
Надморска височина (m): 116
USDA zone: 8a
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Re: Кардамон (Cardamom, Elettaria cardamomum)

Мнение от Maria-Joanna » 04 фев 2020, 20:00

Да, прав сте за кафето. За пръв път го опитах през '80-'81, беше от Ирак. Абсолютен фен съм на това кафе, но не е само до кардамона, а и до вида и начина на печене на самото кафе. Освен това, за да получите този аромат, неотделим от аромата на кафено (ако сам си го приготовлявате), трябва кардамона да се сложи заедно с кафето в процеса на печене и след това се смила много, много ситно, почти като нишесте. И в момента си го пия <cheers> Преди 3-4 години го открих в арабските магазини в София - предлагат с различна концентрация - 20%,30%, и 50%. Аз, разбира се, си купувам с 50%.
Като кулинарка от класа, мога да споделя опита си и при ползването на зеления кардамон в индийските "лиду" (вид сладки) и въобще в почти всички индийски ястия, в ориза със сухи плодове и кардамон, (в ястията се ползва зрелия кардамон) и задължителна подправка в индийските масали (различни смеси от подправки, които също сама си приготвям).
Ще се съгласите, че такъв поклонник на кардамона би трябвало да има и растение. Пък белким го докарам до цъфтеж и плод. <sun>
Последна промяна от Maria-Joanna на 04 фев 2020, 20:27, променено общо 2 пъти.



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 13947
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 261 times
Been thanked: 783 times

Re: Кардамон (Cardamom, Elettaria cardamomum)

Мнение от Kiril Donov » 04 фев 2020, 20:07

Ще има растения, няма да се изложим.
Много обичам масала, но не бях усещал вкус на кардамон в нея. А пък уж съм опитвал доста различни видове. Всъщност, може би в това е магията на източната кухня - получаваш експлозия от вкусове, без нито една конкретна подправка да доминира и да приглушава останалите. Тази вечер жена ми направи тайландска супа Удон, която е точно такава експлозия от вкусове. Ще ѝ кажа да пробва да сложи и кардамон.



Потребителски аватар
Maria-Joanna
Любител на южните растения
Мнения: 290
Регистриран: 23 фев 2012, 23:53
Район: Белград
Местоположение: Белград-София
Надморска височина (m): 116
USDA zone: 8a
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Re: Кардамон (Cardamom, Elettaria cardamomum)

Мнение от Maria-Joanna » 04 фев 2020, 20:23

Kiril Donov написа:
04 фев 2020, 20:07
получаваш експлозия от вкусове, без нито една конкретна подправка да доминира и да приглушава останалите. Тази вечер жена ми направи тайландска супа Удон, която е точно такава експлозия от вкусове. Ще ѝ кажа да пробва да сложи и кардамон.
да, именно. Тайната е в богатството на вкуса, без да отделиш нито една подправка. Нека жена ви сложи, но малко, семената от половин, максимумв 1 шушулка. В сух тиган малко да ги затопли, за да отпуснат етеричното масло и след това да ги смели.- Аз ги стривам в дървено хаванче (от маслиново дърво) много ситно.



getzbg
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Кардамон (Cardamom, Elettaria cardamomum)

Мнение от getzbg » 04 фев 2020, 20:28

Kiril Donov написа:
04 фев 2020, 19:26
Ето снимка на едно от растенията ми от преди няколко дни. Предстои да го разделя по някое време към края на лятото. След това ще мога да предложа няколко бройки за продажба.
Ще ги пускате на търг или как :))) ...записвам се за едно?
Много обичам масала, но не бях усещал вкус на кардамон в нея.
И аз не бях чувал да слагат кардамом в смесите от подправки на прах, но не е невъзможно. На хинди मसाला (masala) значи буквално подправка. Мога да ви подкупя с рецепта за масала чай.



Отговори