Маслиново масло, Зехтин (Olive oil)

Всичко за маслините
Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2219
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 10 times
Been thanked: 22 times

Маслиново масло, Зехтин (Olive oil)

Непрочетено мнение от zack » 07 май 2015, 12:32

Привет,
Реших, че в този подфорум за маслините, не може да нямаме отделна тема за зехтина! Предполагам, в нея можем да описваме неща като:
- как може да се направи зехтин в домашни условия;
- как да опитваме и разпознаем добрия зехтин;
- разни рецепти и полезните му качества и т.н. <wine>

Зехтинът е най-здравословната и най-бедна на калории мазнина. Богат е на линолова и олеинова киселина, витамин Е, фосфор, желязо, белтъчини, минерали. Зехтинът е богат на полиненаситени мастни киселини и редки мононенаситени есенциални мастни киселини.
Но не само тези киселини придават лечебните свойства на зехтина. Важна роля играят и съдържащите се в него неосапунени липиди. В извлечените от семената масла (слънчогледово, царевично, рапично), които се предлагат на пазара в рафиниран вид, няма неосапунени липиди, което води до загуба на по-голямата част от целебните компоненти на тези масла. При зехтина се запазва неосапунена фракция, която съдържа следните елементи:

    стероли, които блокират поглъщането на хранителния холестерол от червата;
    токофероли, които имат свойствата на антиоксиданти;
    терпени, способстващи за секрецията на жлъчни киселини;
    каротин, който също има свойствата на антиоксидантите;
    фосфолипиди — главните компоненти на клетъчните мембрани, в частност мембраните на невроните;
    естрони — естрогенни хормони;
    витамин А, известен като антиоксидант;
    калциферол (витамин D), който усилва резорбцията на калция в червата;
    флавоноиди, които участват в окислително-възстановителните реакции на организма;
    хлорофил, който придава на маслото красивия му зелен цвят и стимулира растежа на клетките, в частност еритроцитите и левкоцитите.
    Установено е, че зехтинът дава добър оздравителен ефект при лечение и профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. С негова помощ може значително да се намали нивото на «лошия» и да се увеличи «добрият» холестерол, да се намали интензитета на свободнорадикалното окисляване, да се нормализира артериалното налягане, да се увеличи еластичността на артериалните стени и да се намали рискът от образуване на тромбози. Зехтинът забавя протичането на процесите на стареене в организма.

Експериментите показват, че мишки, хранени със зехтин, са живели по-дълго от тези, които са хранени със слънчогледово или царевично масло. Същото се наблюдава и при хората: на о-в Крит, където местните жители употребяват предимно зехтин, продължителността на живот е една от най-високите в света. Американски учени доказали, че ако се пие по една супена лъжица зехтин на ден, като едовременно се намали употребата на други мазнини, рискът от рак на гърдата ще спадне с 45%. Изследванията са правени в продължение на 4 години.


Ето само някои от полезните свойства на обожествяваната златистозелена течност:

    Полезен е при заболявания на сърцето, помага при смущения в храносмилането, облекчава дейността на черния дроб и почиства кожата.
    Помага при лечение на открити кървящи рани по кожата.
    Правят се компреси, които се оставят да действат по време на сън.
    С него може да се намали образуването на белези по кожата. Раничките се намазват всяка вечер веднага след като коричката им се обели.
    При възпаления на ушите, сливиците и гърлото зехтинът се стопля в емайлиран съд на водна баня и се смесва с ленено семе (1:3). Сместа се сипва в торбичка от ленено платно, после се обвива в памучна кърпа и се поставя върху шията. Бинтова се и се държи 15 минути.
    За прочистване на стомашно-чревния тракт се препоръчва да се изпива по 1 с.л. зехтин на гладен стомах.
    Ако сте вървели много през деня и краката ви са изморени, масажирайте ги енергично около половин час със зехтин, размесен със сок от лимон.
    За да премахнете мазолите по краката , използвайте компрес от нарязан чесън и зехтин.
    Срещу ухапвания от насекоми и изгаряния, смесете 2 чаени лъжички зехтин с един белтък от яйце и намажете върху засегнатото място.
    Ако преди пиене на алкохол вземете една чаена лъжичка зехтин, той ще бъде приет по-добре от вашия организъм, тъй като покрива лигавицата на стомаха и подпомага черния дроб да отдели алкохола, преди да е проникнал в кръвта.
    Болните от хепатит трябва продължително време да вземат всяка сутрин по една чаена лъжичка зехтин и да изплакнат устата си с резен лимон след това.


Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!

alexander
Любител на южните растения
Мнения: 220
Регистриран: 11 яну 2011, 14:59
Район:
Местоположение: София/с. Мухово
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Маслиново масло, Зехтин (Olive oil)

Непрочетено мнение от alexander » 11 май 2015, 11:01

Zак, и аз съм огромен фен на зехтина и го обожавам! Само не се съгласих с това за "най-ниско калоричната мазнина" - обърни коя да е бутилка зехтин, и виж колко килокалории има на 100мл. Последната, която видях, пишеше: 925ккал/100мл. За сравнение: Шоколадът, пълен догоре със захар, е около 450-500ккал/100гр.

За всичко останало съм съгласен. :) Да живее зехтинът! Чакаме роден, български зехтин, да излезе на пазара :) <thumbup>



ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5607
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 11 times
Been thanked: 31 times

Re: Маслиново масло, Зехтин (Olive oil)

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 11 май 2015, 11:15

Всяка чиста мазнина е по дефиниция ОКОЛО 9 кКал на грам. Чистите въглехидрати - 4 кКал. Въобще залитането в посока калоричност е напълно излишно, в случая, а и много често - по принцип.
Аз олиото съм го изключил почти напълно от менюто си, без вманиачаване, естествено.
С изключение на високотемпературно пържене, за което зехтинът не е подходящ(и там ползвам свинска мас или самата животинска мас на месото, което готвя), ползвам само зехтин.
По-високата цена се компенсира с излишък от здравословните му качества и освен това - от значително по-малките количества (по-високите му омазнителни свойства).
А от 9 кКал на грам няма как да се избяга. Освен с добавяне на вода. Е - има "леки" майонези по 2-3 кКал на грам. <406>



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11786
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 54 times
Been thanked: 82 times

Re: Маслиново масло, Зехтин (Olive oil)

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 13 май 2015, 01:20

ivo_nekitov написа:... С изключение на високотемпературно пържене, за което зехтинът не е подходящ ...

Аз съм чел някъде, че едно от ценните качества на зехтина е, че при пържене не образува канцерогенни съединения, както става със слънчогледовото олио. Затова се препоръчва за "по-здравословно" пържене. Но за пържене е безсмислено да се ползва най-ценният зехтин - Екстра върджин, защото при термичната обработка се променят някои съставки и става все едно, че се ползва рафиниран зехтин (Помаче).


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11786
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 54 times
Been thanked: 82 times

Re: Маслиново масло, Зехтин (Olive oil)

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 13 май 2015, 01:48

Източник: Уикипедия. Селектиран превод от английски език - Кирил Донов.


Стандарти за обозначаване на маслиновото масло в страните, които се придържат към стандартите на Международния съвет за маслините, както и в Австралия и в САЩ:

- Extra Virgin Olive Oil - студено пресован зехтин (до 27°C). Произвежда се чрез механично пресоване на маслините (като фреш от маслини), без термична обработка и е с по-високо качество: наред с други неща, да не съдържа повече от 0,8% свободна киселинност и се оценява, че има по-добър вкус. В повечето страни зехтинът Extra Virgin Olive Oil представлява не повече от 10%, докато процентът е много по-висок в средиземноморските страни (Гърция: 80%, Италия: 65%, Испания 50%).

- Virgin Olive Oil - студено пресован зехтин, но е с по-ниско качество, съдържа свободна киселинност до 1.5%. Може да има добър вкус, но включва някои дефекти.

- Refined Olive Oil - рафинирано маслиново масло, получено от необработено маслиново масло с методи за рафиниране, които не водят до промени в първоначалната структура на глицеридите. Той има свободна киселинност, изразена в олеинова киселина, не повече от 0,3 грама на 100 грама (0,3%).
При рафинирането не се използват разтворители за извличане на маслото, а се рафинира с използването на въглен и други химически и физически филтри. Зехтини, етикетирани като чисто маслиново олио или зехтин са предимно рафинирано маслиново масло, с малка добавка на Virgin Olive Oil за подобряване на вкуса.

- Olive Pomace Oil - зехтин от маслиново кюспе. Това е рафинирано маслиново масло от остатъчен материал, често смесен с малко Virgin Olive Oil. То е годно за консумация, но не може да се опише просто като зехтин. Той има по-неутрален вкус от чист или пресован зехтин, което го прави нежелан сред ценителите. Въпреки това, той има същият състав като нормалното маслиново масло и дава същите ползи за здравето. Използва се широко в ресторантите, както и при готвене в домашни условия в някои държави.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

popov.dinko
Специалист овощар
Мнения: 616
Регистриран: 07 яну 2011, 22:39
Район:
Местоположение: Кирково, област Кърджали - до гръцката граница
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Маслиново масло, Зехтин (Olive oil)

Непрочетено мнение от popov.dinko » 13 май 2015, 12:38

Поздравявам ви с отварянето на тази тема- крайно време беше и заслужено ! <thumbup>



Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2154
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 6
Любим климат: +5/+35
Has thanked: 0
Been thanked: 5 times

Re: Маслиново масло, Зехтин (Olive oil)

Непрочетено мнение от plamen » 13 май 2015, 17:58

Леко извън стандартите.
Най-добрият за мен е НЕФИЛТРИРАНИЯ първо студено пресован зехтин.
Неговият вкус е първичен,силен и омаен с дъх на пресни маслини и цитрус и т.н и т.н.
Този зехтин е мътен и има по-малка трайност от нормалния екстра върджин.Но за сметка на това е по-скъп ... В момента в една голяма верига има бутилиран нефилтриран зехтин (италиански) -цена 20 лева.
Качеството на пресния небутилиран,направо от маслобойната е по -добрo,разбира се.
И тъй като единственият начин да кусна от този зехтин е да съм на място в момента на правенето му,смятам да съм в някоя маслобойна в Гърция към края на ноември ... с тубите <he-he>
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Cloudy_olive_oil



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11786
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 54 times
Been thanked: 82 times

Re: Маслиново масло, Зехтин (Olive oil)

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 15 май 2015, 00:39

plamen написа:... Най-добрият за мен е НЕФИЛТРИРАНИЯ първо студено пресован зехтин. ... има по-малка трайност от нормалния екстра върджин ...

Аз съм на същото мнение - най-вкусен е нефилтрираният домашен студено пресован зехтин.

По отношение на трайността, имам още от зехтина от Закинтос, който стои в бутилките от около 2 години. Съхранявам го на тъмно във винарската ми изба, на температура с малки колебания. Бутилките са пластмасови, от минерална вода, така ги продават там. Затворени са плътно, като им е изкаран въздухът.
Вкусът или ароматът са непроменени до сега. Само дето мътилката се е утаила на дъното и зехтинът се е избистрил напълно.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
Kolibar
Гларус, с градина край морето ...
Мнения: 1029
Регистриран: 04 окт 2013, 00:52
Район: Варна
Местоположение:
Надморска височина (m): 6
Has thanked: 4 times
Been thanked: 0

Re: Маслиново масло, Зехтин (Olive oil)

Непрочетено мнение от Kolibar » 17 май 2015, 22:08

Зехтин и мед не се развалят ;) Маслините траят девет години. Това съм го научил от дъртите гърци :)


Дуйни ми льохни бел ветре, разтопи бели снегове, разлюляй гора зелена...

Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение
  • New post Сортове маслини - Olive varieties
    от Kiril Donov » 18 яну 2013, 15:22 » в Сортове маслини (Olive varieties)
    430 Отговори
    33308 Преглеждания
    Последно мнение от forumolubec 1978
    08 сеп 2018, 23:37
  • New post Маслина Каламон, Каламата, Καλαμών, Kalamon olive
    от Kiril Donov » 23 окт 2013, 15:04 » в Сортове маслини (Olive varieties)
    9 Отговори
    3468 Преглеждания
    Последно мнение от Kolibar
    24 яну 2016, 11:21
  • New post Руски сортове маслини (Russian olive varieties)
    от traiko » 25 фев 2017, 17:42 » в Olea europaea (Маслини, Olives)
    34 Отговори
    5477 Преглеждания
    Последно мнение от forumolubec 1978
    17 сеп 2018, 21:26
  • New post Сортове маслини - Елит-3 (Dwarf olive variety Elit-3)
    от Kiril Donov » 07 фев 2016, 00:48 » в Сортове маслини (Olive varieties)
    0 Отговори
    755 Преглеждания
    Последно мнение от Kiril Donov
    07 фев 2016, 00:48

Върни се в “Olea europaea (Маслини, Olives)”