Рецепти с маслини

Всичко за маслините
Отговори
Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2916
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -7.4 на 06.01.2019
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 204 times
Been thanked: 282 times

Рецепти с маслини

Мнение от zack » 13 дек 2016, 13:05

Привет,
Реших да пусна една нова тема, че в Белград попаднахме в една кръчма на Дунав на панирани/пържени маслини,
които бяха адски вкусно мезе. У нас се пробвахме да ги направим, ама ако някой има идея как се приготвят, ще е супер <wine>


Изображение



Потребителски аватар
swot
Любител на южните растения
Мнения: 373
Регистриран: 12 яну 2015, 23:04
Район: с. Момин Сбор
Местоположение: София/В. Търново (с. Момин Сбор)
USDA zone: 7a
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Re: Рецепти с маслини

Мнение от swot » 13 дек 2016, 20:31

Е това ще е мезето на мезетата! Имам ходене до Ниш, ще се огледам из кръчмите за това и ако го намеря, непременно ще питам за рецептата.



Потребителски аватар
ivo-k
Любител на южните растения
Мнения: 110
Регистриран: 17 юни 2013, 19:28
Район: София/Дупница
Местоположение: Дупница, 500 м.н.в./с.Гореме, Малешевска планина, 850 м.н.в.
Надморска височина (m): 870
USDA zone: 7b
Has thanked: 5 times
Been thanked: 0

Re: Рецепти с маслини

Мнение от ivo-k » 14 дек 2016, 18:01

В нета има много рецепти на сръбско-хърватски (поховане маслине) и македонски (поховани маслинки). Това мезе е много популярно в страните от бивша Югославия. Ето две, които прегледах набързо:

Сръбската:
продукти - маслини (зелени), бадеми (продават се готови пълнени маслини с бадем), газирана вода, брашно ( меко - тип 400) олио, галети;
готвене - махат се костилките на маслините и се слагат бадеми. С готовите тази процедура се избягва. Брашното и газираната вода се замесват в тесто с гъстота като за палачинки. Маслините се потапят в тестото, като след изваждането им се задържат за малко над него, за да се изцеди излишното тесто. Овалват се в галетите и с длан се оформят на кръгли топчета. Процедурата с потапянето и овалването се повтаря още веднъж. Пържат се няколко минути (2/3), препоръчително в малък съд с малко олио.

Ето и рецептата в оригинал със снимков материал:

Код: Избери всички

http://www.coolinarika.com/recept/975025/?meta_refresh=1


Македонската, която съм пробвал в Скопие, и е доста добра:
продукти - 200гр маслини, 1 яйце, 100 гр. брашно, 50 гр. сусам, масло, половин халба бира;
готвене - яйцето и бирата се разбъркват в един съд, след което към тях се добавят брашното и сусама. Маслините се овалват в готовата смес. Маслото се загрявана добре на котлона и маслините се пържат за кратко, след което се оставят на салфетка (или хартия) , за да се поизцеди мазнината. Много вървят с бира <crazy fan>

Приятно готвене и още по-приятно похапване <thumbup>



Отговори