Студоустойчивост на руските маслини
Студоустойчивост на руските маслини
Първо искам да благодаря за предлагането на тези сортове!
Купих общо 4 броя и всички измръзнаха при минимуми от -14-15 градуса за не повече от 2-3 дни за последните 2 години.
Предлагат се на сайта като -21 да издържат. Около 200 лева е загубата.
Моля да отбележите в описанието на сортовете, описаните минимуми на коя година се постигат.
Някъде във форума прочетох, че "като е малка се защитава, а после достига описаната студоустойчивост." Свободен цитат.
Моля, да не изтривате темата!
Купих общо 4 броя и всички измръзнаха при минимуми от -14-15 градуса за не повече от 2-3 дни за последните 2 години.
Предлагат се на сайта като -21 да издържат. Около 200 лева е загубата.
Моля да отбележите в описанието на сортовете, описаните минимуми на коя година се постигат.
Някъде във форума прочетох, че "като е малка се защитава, а после достига описаната студоустойчивост." Свободен цитат.
Моля, да не изтривате темата!
- Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
- Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
- Place: Асеновград (над инверсиите)
- Altitude (m): 395
- USDA zone: 8b/9a
- Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
- Last winter's low (°C): -6.9 (10-Feb-2023)
- Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20 - Has thanked: 895 times
- Been thanked: 2188 times
Re: Студоустойчивост на руските маслини
Няма да се трие темата.
Не само с маслините, но и с всички други растения е така - наскоро засадените нямат същата студоустойчивост като дърветата, които растат на мястото си отдавна.
Много ясно, че няма как да се изписват страници с предупреждения в описанието на всеки вид растение. И ако някой преди да проучи, реши да сади маслини в район, където никога не имало подобни южни растения, то финансовата загуба е неизбежна. Но след това идва четенето и нещата се нареждат в правилния ред.
И след като имаме специална тема по въпроса, да уточним още веднъж, че е от огромно значение не просто достигнатата минимална температура, а продължителността на студовете, както и преходите през 0 градуса, т.е. колко често слиза под нулата. Иначе казано, в южните райони една маслина може да понесе -15 градуса без поражения, докато на север може да измръзне още при -10 или -12 градуса.
Трудно е да се даде точна рецепта, дори е невъзможно. Но всеки може да се огледа и това трябва да е първото нещо, преди да се засадят такива растения. Ако в градините наоколо има стари смокини и маслини поне тук-там, тогава може да се садят смело. Но ако сте далеч от средиземноморската зона и няма такива растения наоколо, трябва да подходите много предпазливо и постепенно да излагате на студа растенията, за да не ги загубите.
Не само с маслините, но и с всички други растения е така - наскоро засадените нямат същата студоустойчивост като дърветата, които растат на мястото си отдавна.
Много ясно, че няма как да се изписват страници с предупреждения в описанието на всеки вид растение. И ако някой преди да проучи, реши да сади маслини в район, където никога не имало подобни южни растения, то финансовата загуба е неизбежна. Но след това идва четенето и нещата се нареждат в правилния ред.
И след като имаме специална тема по въпроса, да уточним още веднъж, че е от огромно значение не просто достигнатата минимална температура, а продължителността на студовете, както и преходите през 0 градуса, т.е. колко често слиза под нулата. Иначе казано, в южните райони една маслина може да понесе -15 градуса без поражения, докато на север може да измръзне още при -10 или -12 градуса.
Трудно е да се даде точна рецепта, дори е невъзможно. Но всеки може да се огледа и това трябва да е първото нещо, преди да се засадят такива растения. Ако в градините наоколо има стари смокини и маслини поне тук-там, тогава може да се садят смело. Но ако сте далеч от средиземноморската зона и няма такива растения наоколо, трябва да подходите много предпазливо и постепенно да излагате на студа растенията, за да не ги загубите.
-
- Страстен новатор в отглеждането на южни растения
- Регистриран: 20 май 2016, 13:10
- Place: с.Дълбоки общ.Стара Загора
- Altitude (m): 275
- USDA zone: 8a/8b
- Absolute minimum (°C): -24(?)
- Last winter's low (°C): -8°С(10.02.2023)
- Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISTARA26
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IDYLBO1 - Has thanked: 738 times
- Been thanked: 466 times
Важно е да се избират "студоустойчиви" сортове за експеримениране в немаслинови локации, но това не ни гарантира успешно оцеляване. Много са факторите предопределящи студоустойчивостта на конкретно растение в конкрена локация и много от тях са извън нашият контрол. За да издържа повече на студ една маслина трябва да е добре "изпечена" - да е получила достатъчно слънце, жеги и суша преди зимата, да не е поливана след Август, да има минимален есенен вегетативен растеж. Дори при моя климат(min. -10°С) есенния растеж на младите маслини(2-3г.) често измръзва, само 10-годишната го запазва. Потенциалът за максимална студоустойчивост се развива с години, а в някои локации никога няма да бъде достигнат поради климатични дефицити и/или несъответствия спрямо изискваните от маслиновото дърво. Не вярвам в дългосрочното оцеляване на какъвто и да е сорт маслина при КЛИМАТА на Искърското дефиле, но ако някой ме опровергае, шапка ще му сваля за ентусиазма. 
Мнението е лично и не държа някой да ми вярва - само споделям лични изводи от 10-годишно четене, садене и умерени успехи!

Мнението е лично и не държа някой да ми вярва - само споделям лични изводи от 10-годишно четене, садене и умерени успехи!

- Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
По-правилно би било така: Независимо от минималните температури... Не вярвам в дългосрочното оцеляване на какъвто и да е сорт маслина при КЛИМАТА на Искърското дефиле...perperikon написа: ↑29 юли 2021, 10:13... Не вярвам в дългосрочното оцеляване на какъвто и да е сорт маслина при КЛИМАТА на Искърското дефиле...
-
- Метеорологът на форума
- Регистриран: 08 мар 2021, 16:06
- Place: Видин, София
- Altitude (m): 88
- USDA zone: 7b
- Absolute minimum (°C): -22
- Last winter's low (°C): -8
- Pers.Weather St.: https://www.stringmeteo.com/stations/ba ... achovo.htm
- Has thanked: 74 times
- Been thanked: 565 times
Ъфффф. Днес във Видин видях една страхотна малка маслина, която е презимувала поне 2 зими в съответния двор. По начина, по който е формирана, виждам, че това е хубава стъблена маслинка, няма как да определя сорта, донесена най-вероятно от Италия или Испания, където работи половината град.
Ще оцелее ли тази маслина в средносрочен план?
Не.
Аз имам дузина маслини в ОГ, някои от 4 зими, други - от 2-3. Имам Никитска от 1 (зима).
Климатът ми е напълно несравним с тоя в дефилето, в положителна посока. Имам ли готовност да защитавам дори презимувалите вече 4 години в ОГ със стъбло колкото предмишницата ми (не съм от най-слабите, дебела е!).
Имаше един предмет в училище по едно време "четене с разбиране". Или от сорта :)
Ще оцелее ли тази маслина в средносрочен план?
Не.
Аз имам дузина маслини в ОГ, някои от 4 зими, други - от 2-3. Имам Никитска от 1 (зима).
Климатът ми е напълно несравним с тоя в дефилето, в положителна посока. Имам ли готовност да защитавам дори презимувалите вече 4 години в ОГ със стъбло колкото предмишницата ми (не съм от най-слабите, дебела е!).
Имаше един предмет в училище по едно време "четене с разбиране". Или от сорта :)
-
- Страстен новатор в отглеждането на южни растения
- Регистриран: 20 май 2016, 13:10
- Place: с.Дълбоки общ.Стара Загора
- Altitude (m): 275
- USDA zone: 8a/8b
- Absolute minimum (°C): -24(?)
- Last winter's low (°C): -8°С(10.02.2023)
- Pers.Weather St.: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/ISTARA26
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IDYLBO1 - Has thanked: 738 times
- Been thanked: 466 times
Малко са местата в България, където големи маслинови дървета оцеляват дългосрочно, без периодични сериозни повреди - Южно Черноморие, Ивйловградски и Сандански район, неинверсионните хълмове около Тракийската низина. Малките дръвчета пък навсякъде са под риск да бъдат занулени - някъде всяка зима, другаде през 2-5 или 10 години.
Няма лошо да се пробва навсякъде - особено в градска среда, близо до сгради, дори в "по-хладни" места малка маслина има шанс да порасне и да доразгърне студоустойчивостта си.
Няма лошо да се пробва навсякъде - особено в градска среда, близо до сгради, дори в "по-хладни" места малка маслина има шанс да порасне и да доразгърне студоустойчивостта си.

- plamen
- Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
- Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
- Place: Храбрино
- USDA zone: 7b/8a
- Absolute minimum (°C): -15 (2012)
- Last winter's low (°C): - 6
- Has thanked: 158 times
- Been thanked: 178 times
KoKar,ако бяхте задали няколко въпроса тук,преди да купите маслините,може би щяхте да си спестите парите.
Благодаря за мненията!
С горенаписаното съм бил наясно при покупката на маслините. Приел съм риска и последствията.
Акцентът на темата мислех да е поне за две изречения около сухата цифра -21 при описанието. Или "важен" линк към форума.
Извинявам се за препоръката, но нов клиент бих третирал като приятел и предпазил от неосведомена покупка.
За "четене с разбиране" ще си запазя коментара.
С горенаписаното съм бил наясно при покупката на маслините. Приел съм риска и последствията.
Акцентът на темата мислех да е поне за две изречения около сухата цифра -21 при описанието. Или "важен" линк към форума.
Извинявам се за препоръката, но нов клиент бих третирал като приятел и предпазил от неосведомена покупка.
За "четене с разбиране" ще си запазя коментара.
- Kiril Donov
Да, имам намерение да добавя линк към тази тема в описанието на всяка маслина в нашия сайт. Никой няма интерес от провалените опити и надежди на хората. А и тези маслини не са масова шир-потреба като онези, които може да се намерят навсякъде из разсадниците в Гърция, например. Всяка една сме я произвели много трудно и ми става тъжно, когато умират безцелно.
- These users thanked the author Kiril Donov for the post (total 2):
- Gepata (01 авг 2021, 21:48) • Lilovski (18 май 2023, 06:26)
- Rating: 13.3%
-
- Любител на южните растения
- Регистриран: 14 окт 2018, 11:26
- Place: Бакаджици > Странджа, ямболско
- Altitude (m): 400
- USDA zone: 7b/8a
- Absolute minimum (°C): -13 за последните 10г.
- Last winter's low (°C): -9
- Pers.Weather St.: лична
- Has thanked: 82 times
- Been thanked: 3 times
ще й добре да се добави на продажната страница след най ниската температура, която някога може да издържи възрастно растение, и възрастта подир която би могло да се отглежда без защита (според вече богатия ви опит) + за коят климатична зона, напр според USDA, важи това с уточнението, че у по студена - температурата на издръжливост може да е малко по ниска - това ще са два реда повече, за което има място. Така никой няма да се сърди, ако не й направил щателно проучване или е попаднал на неточни сведения. И не само за маслините.Kiril Donov написа: ↑29 юли 2021, 07:41Няма да се трие темата.
- Kiril Donov
Това са колекционерски сортове. Ако някой реши да си купува маслина за 48 лева, при положение че навсякъде може да си намери маслина на половината от тази цена, вкл. и в нашия разсадник, значи човекът знае какво купува и си е написал домашното.
- Смрика
- Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
- Place: Кюстендил
- Altitude (m): 480
- Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB - Has thanked: 120 times
- Been thanked: 189 times
Това е много странна логика, че щом човек е склонен да даде еди-каква си сума значи не е нужно да си правите труда да описвате продукта, защото той се предполага, че си е „направил домашното“.
Аз за един цитрус като го купувах една от причините за избора беше точно защото си бях написал домашното и бях прочел темата за различните подложки, а като дойде растението на етикета пишеше съвсем различна подложка и като ви писах ми отговорихте, че просто текстът в сайта не бил актуализиран отдавна. Аз нямам особен проблем с това, че така или иначе го карам повече на експерименти, но друг по-придирчив човек направо би казал, че това е подвеждаща реклама/информация, затова според мене е добре да си пишете домашното със сайта.
Също така, добре ясно е, че посочената температура от, примерно, -18 е за възрастно растение, но за младо колко е? 0, -5, -15?
Аз за един цитрус като го купувах една от причините за избора беше точно защото си бях написал домашното и бях прочел темата за различните подложки, а като дойде растението на етикета пишеше съвсем различна подложка и като ви писах ми отговорихте, че просто текстът в сайта не бил актуализиран отдавна. Аз нямам особен проблем с това, че така или иначе го карам повече на експерименти, но друг по-придирчив човек направо би казал, че това е подвеждаща реклама/информация, затова според мене е добре да си пишете домашното със сайта.
Също така, добре ясно е, че посочената температура от, примерно, -18 е за възрастно растение, но за младо колко е? 0, -5, -15?
Половин година по-късно за никой от руските сортове не е добавен.Kiril Donov написа: ↑01 авг 2021, 19:40Да, имам намерение да добавя линк към тази тема в описанието на всяка маслина в нашия сайт.
- Rating: 6.7%
- Kiril Donov
Коментирали сме нашироко из форума факторите и условията, при които настъпват повреди при различните растения. Много фактори имат значение, но явно информацията е трудно смилаема, щом от 2014 г. до сега не става ясна. Струва ми се, че и цяла енциклопедия да приложим към всеки продукт, почти никой няма да я прочете.Смрика написа: ↑14 яну 2022, 20:39Също така, добре ясно е, че посочената температура от, примерно, -18 е за възрастно растение, но за младо колко е? 0, -5, -15?
Половин година по-късно за никой от руските сортове не е добавен.Kiril Donov написа: ↑01 авг 2021, 19:40Да, имам намерение да добавя линк към тази тема в описанието на всяка маслина в нашия сайт.
Никой нищо не може да гарантира, става въпрос за живи растения при най-различни условия и локации. Очевидно е, че всеки решава да експериментира на собствен риск. Ако нещо може да бъде гарантирано, то ще е написано в сайта. Както преди доста години започнахме да даваме гаранция за палмите Трахикарпус България в Родопската Яка. Целта беше да ги популяризираме, а опитът ни показваше, че шансът да измръзнат е нищожен. Вече не даваме такава гаранция, просто защото не е необходимо. С маслините за съжаление, нещата не стоят по същия начин.
Вече има повече информация в темата, утре ще гледам да добавя линк.
- Смрика
- Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
- Place: Кюстендил
- Altitude (m): 480
- Pers.Weather St.: Станция 1: https://t.ly/kOLG
Станция 2: https://t.ly/-nWtB - Has thanked: 120 times
- Been thanked: 189 times
Съвсем не е въпросът аз какво съм разбрал и научил от 2014 насам, а че човек, който влезе в сайта и вижда „студоустойчивост -21“ може да знае, че това е за възрастни растения, но не непременно с колко се сваля студоустойчивостта при малките, които купува, тоест опитвам се видя гледната точка на започналия темата. Ясно е, че не може да пишете енциклопедични статии за всеки продукт, човекът е написал „две изречения около сухата цифра -21 при описанието. Или "важен" линк към форума.“, а в отговор получава „да си си написал домашното, след като ще даваш толкова пари, що да качваме информация“ и ехиден коментар за „четене и разбиране.“
В крайна сметка може би по-добре би било още по-малко информация да има и така всеки ще купува на свой риск без да търси обяснение защо едно му е измръзно, а друго дошло различно от описаното и т.н.
П.П. Също е ясно, че с хора и клиенти трудно се работи, лично аз не бих имал нервите.
В крайна сметка може би по-добре би било още по-малко информация да има и така всеки ще купува на свой риск без да търси обяснение защо едно му е измръзно, а друго дошло различно от описаното и т.н.
П.П. Също е ясно, че с хора и клиенти трудно се работи, лично аз не бих имал нервите.
- Rating: 6.7%
- Kiril Donov
Не помня кой беше написал това за "четене и разбиране", но си спомням един друг случай от тук, във форума. Тогава един вече бивш съфорумник се хвалеше, че бил чел как кокосовите палми издържали до -2 градуса и беше извадил една нещастна кокосова палма навън в Куклен в началото на март, като ни се присмиваше, че нищо нямало да ѝ стане, защото било +2 градуса. Палмата умря малко по-късно, разбира се. Та в този смисъл, ако един вид растение го няма никъде наоколо, а човек прочете някаква температура някъде, би трябвало да се замисли, дали е точно така, както изглежда на пръв поглед. И ако човек не желае да се замисли и да проучи нещата по-подробно, не знам какво може да се направи.
При всяко положение, ще се постарая да вкарам някакъв текст. Но това е бита кауза. Защото утре по същата логика ще ме накарате да пиша предупредителен текст за смокини, палми, индийски люляци, олеандри... защото някой ще реши да ги отглежда на Мусала, примерно. И каквото и да напиша в сайта, същия някой ще си купи желаното растение и ще го умори. Просто може да не го купи от нашия сайт, а ще го купи примерно от някой от стотиците търговци във Фейсбук. Нарича се импулсивна покупка.
При всяко положение, ще се постарая да вкарам някакъв текст. Но това е бита кауза. Защото утре по същата логика ще ме накарате да пиша предупредителен текст за смокини, палми, индийски люляци, олеандри... защото някой ще реши да ги отглежда на Мусала, примерно. И каквото и да напиша в сайта, същия някой ще си купи желаното растение и ще го умори. Просто може да не го купи от нашия сайт, а ще го купи примерно от някой от стотиците търговци във Фейсбук. Нарича се импулсивна покупка.
- These users thanked the author Kiril Donov for the post (total 3):
- Gepata (15 яну 2022, 00:15) • Lilovski (18 май 2023, 06:34) • Волтрон (27 окт 2023, 07:57)
- Rating: 20%