Маслини

Всичко за маслините

Маслини

UNREAD_POSTот ivo_nekitov » 21 Сеп 2010, 13:10

Засадих маслината, която получих от разсадника миналият петък - още вечерта на същия ден, щом пристигнах. Обърнах хубаво почвата на 60-70 см, сложих кофа угнила тор на дъното, размесих с почва и отгоре сложих слой чиста почва(процедирах както с лоза или обикновено овощно дръвче). Полях, изчаках да се слегне, засадих, утъпках, пак полях неколкократно, вкл. в събота и в неделя, преди да си тръгна.
Трябва да си призная, че съм пълен лаик с тоя вид и имам много смътни спомени от среща с растения от него в Ивайловградско и Поморие като малък(ама много малък).
Дори фиданката, осемдесетина сантиметра на височина и с добре сложена малка коронка, има излъчване на достойно растение, наследник на велика средиземноморска култура и едва ли не с основна роля за оформянето на тоя тип цивилизация. :) Много красиви и естетични дебели, здрави заострени листа, които имаш чувството, че ако стиснеш силно, ще пуснат масълце :)
Надявам се да успея да я опазя. С удоволствие ще очаквам разкази на по-опитни мераклии и колеги-любители от Юга и други места, свързани с тоя растителен вид.
ivo_nekitov
Метеорологът на форума
 
Мнения: 5183
Регистриран на: 15 Сеп 2010, 11:58
Местоположение: Сф, Вд
Mясто: София, Видин
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm

Re: Маслини

UNREAD_POSTот Betur » 05 Окт 2010, 16:04

На моята при -15,издържа стъблото,но пролета пусна издънки,които са доста хилави и ще измръзнат доста лесно.Колкото и топла да е зимата едни -7-8 градуса винаги ще има.Така няма ли да се получи един цикъл,на измръзване на клонките,пускане на нови,които измръзват...и тн?В сайта има страница"защита на други екзотични видове",но още се разработва.Ще бъде ли готова преди зимния сезон? :)
Betur
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 314
Регистриран на: 27 Апр 2010, 12:38
Местоположение: Бургас

Re: Маслини

UNREAD_POSTот plamen » 06 Окт 2010, 14:22

При мен, маслината е от 6 зими.Температури от -7,-8 изобщо не ги усеща.Проблемна беше миналата зима с -12,-13.Измръзнаха листата и слабите клонки.Стеблото и скелетните клони издържаха.Не практикувам зимна защита.
Аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
 
Мнения: 2016
Регистриран на: 16 Апр 2010, 09:34
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
Mясто: Храбрино
Пол: Мъж
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -15 c

Re: Маслини

UNREAD_POSTот popov.dinko » 08 Яну 2011, 00:30

Ето, цъфнах и аз най-после в този хубав форум. Да вържа със споделени съвети, молби за съвети, като многоуважаемите колеги, които ме изпревариха с намирането на този отдавна чакан от мен сайт
:)
Първо да си пожелаем Новата 2011 година да е по-здрава, богата и щастлива ! И така, колеги започваме с маслините, една може би утопична култура за България, а може би не ...
Живея в южните Родопи, съвсем близо до гръцката граница - района на Маказа през където ще мине новия път за Беломорието. За колегите, които се интересуват дали ще може скоро да се пътува по пътя, който вече е готов от наша страна, ще кажа, че тази година ще стане. Гърците в момента яко строят своята отсечка към българската граница.
Та за маслинките... Те вече ги засяха ! На 3-4 места по Родопите, включително и край моето село от специалисти от Аграрния в Пловдив. Засадиха първите градини през ноември 2009 и така не напълно прихванати посрещнаха зимата 2009/2010. И на 21 януари, като ги "лизна" един студ от -21-22 градуса и цялото лято се възстановяваха с по няколко филизчета и сега ще се преборват с настъпващите студове на настоящата зима.
Когато чух за намерението да експериментират студоустойчиви сортове в Родопите, приех със смесени чувства.
Защото знаех, че оттатък границата - беломорската яка - Александруполис, Комотини, Ксанти, Кавала не е съвсем безопасно отглеждането на маслини. Там също в отделни години мръзнат, и то яко.
Дано, както казва един колега по-горе, че са необходими 3-4 години за адаптация. Ще поживеем и ще видим ! :roll:
popov.dinko
Специалист овощар
 
Мнения: 540
Регистриран на: 07 Яну 2011, 23:39
Местоположение: Кирково, област Кърджали - до гръцката граница

Re: Маслини

UNREAD_POSTот Kiril Donov » 08 Яну 2011, 16:37

Още като чух с каква убеденост говорят за тези маслинови насаждения, сякаш маслината е традиционна култура в България, още тогава се усъмних, че има нещо гнило в тая работа. А като казаха, че ще получат европейско финансиране и ми стана ясна работата.
Само не знам защо избраха маслините? Със същият успех можеха да създадат плантации от какао или кокосова палма - все пак имаме цели три месеца през лятото, когато тези растения могат да оцелеят навън! Ааа, да, може би на тях ще им дойде малко сухо в източните Родопи, а също и не са в одобрения списък на Европейския съюз, не са традиционни култури в Европа.
Тогава цитруси ... хм, те са с доста сложен режим, с много забрани и ограничения ... значи остава маслината. Какъв да е сорта? На кого му пука! Намират изгодно испанският сорт "Пикуал". Какво, не издържа на студ ли? Че кой го знае това в България? Твърдят на всички пресконференции, че маслините са от най-студоустойчивите сортове и готово.

Сега вече историята е ясна. Но не знам дали са резникови растения или са присадка. Ако са присадка, издържат по-малко на студ и вероятно голяма част от растенията вече са само дивачки. Всъщност няма никакво значение - Пикуал никога не може да оцелее дългосрочно в България, нищо, че в районите от където произхожда падат обилни снеговалежи, има само една, но съществена разлика с България- температурите!

Но на кой ли му пука, парите са усвоени, всичко е пито-платено. Какво ли стана с надеждите на хората от източните Родопи, на които беше обещано ново препитание, да преминат от тютюн на маслини ?
Може би е сега е ред на финиковата палма? Някой да не обича фурми?
Durian addicted (Durian is the King of all fruits)
Аватар
Kiril Donov
Graduated engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Дипломиран инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
 
Мнения: 10882
Регистриран на: 09 Авг 2009, 12:48
Местоположение: N41°58''3' / E24°51''5'
Mясто: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b
Абсолютна минимална темп.(°C): -15.2 since 1995
Минимум в посл. зима (°C): -10.5 (8 Jan 2017)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - King of the fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)

Re: Маслини

UNREAD_POSTот plamen » 08 Яну 2011, 21:56

И аз се зачудих какви ще да са тези "много студоустойчиви маслини"от Испания.М-да,тъпа история.Защо не опитат с бадеми .Не ,че съм спец,ама ми прилича на подходяща култура за района...
Аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
 
Мнения: 2016
Регистриран на: 16 Апр 2010, 09:34
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
Mясто: Храбрино
Пол: Мъж
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -15 c

Re: Маслини

UNREAD_POSTот popov.dinko » 08 Яну 2011, 22:13

То и бадемите са капризна култура, особено пък точно в пустите Родопи.
Климатът в източните Родопи е особен през зимата. Често стига до крайности - от полярна зима -до африкански пек. Например днес 08.01 беше 17 градуса, напук на прогнозите на метеоролозите. А бадема почти се буди при такава температура, а къде сме още... На времето имахме бадем в двора и често мръзнеше, я от зимни студове, я от късни пролетни слани и все виждах по 2-3 бадемчета всяка година, та накрая се запозна с брадвата...
Орехите също са капризна култура, но стават. Само в отделни години ги сварват полярни студове от -22-25 градуса при вече започнало сокодвижение...
За мен най-подходяща култура за Родопите са лешниците. Не са капризни, плододават всяка година.
Други култури за Родопите са подходящи сливите, ябълките, някои винени сортове за които могат да се направят тераси по хълмовете, както в Прованс- Франция, като в Испания, където отглеждат лозя дори при много по-лоши условия. Но за това трябва дългосрочна политика..., а тя засега в Българско почва няма... ;)
popov.dinko
Специалист овощар
 
Мнения: 540
Регистриран на: 07 Яну 2011, 23:39
Местоположение: Кирково, област Кърджали - до гръцката граница

Re: Маслини

UNREAD_POSTот plamen » 08 Яну 2011, 22:26

Специално за лозарството,дългосрочна политика не се задава,за съжаление.Вчера гледах по Еуронюз как има свръхпроизводство на грозде и вино в ЕС.И съответно ще бъдат намалени субсидийте и сектора оставен на самотек.Тия-22 -25 нещо много ниско ми се виждат за Източните Родопи.Абсолютната минимална за Ивайловград ,за всички времена е -19с (НИМХ,по памет).
Аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
 
Мнения: 2016
Регистриран на: 16 Апр 2010, 09:34
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
Mясто: Храбрино
Пол: Мъж
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -15 c

Re: Маслини

UNREAD_POSTот popov.dinko » 08 Яну 2011, 22:46

Да, такива температури в източните Родопи са възможни, особено на котловинни места, а Ивайловград си е накрайчето... :D
popov.dinko
Специалист овощар
 
Мнения: 540
Регистриран на: 07 Яну 2011, 23:39
Местоположение: Кирково, област Кърджали - до гръцката граница

Re: Маслини

UNREAD_POSTот Betur » 08 Яну 2011, 23:57

За маслините нищо не се говори вече-дали са оцеляли,как се развиват.Иначе и на мен ми се струват прекалено занижени тези температури,маслините не бяха ли засяти по склоновете някъде,там как ще стане инверсия? ;)
Betur
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 314
Регистриран на: 27 Апр 2010, 12:38
Местоположение: Бургас

Re: Маслини

UNREAD_POSTот popov.dinko » 09 Яну 2011, 00:24

Преди седмица в нашия областен вестник "Нов живот"в статията http://vestniknovjivot.blogspot.com/201 ... mment-form , един познат описва ситуацията със цялата истинност. Тия дето измътиха този експеримент си взеха вече своето...сиреч, гушнаха си пачките. И за бъдещите планове на родопското население останаха само надежди... :oops:

И край моето село Кирково мой братовчед засади 1 декар по тази програма. Резултата е...предварително загубена кауза... Но ще видим какво ще стане, има още 2 години до края на програмата и тогава мисля, че официално ще уведомят за краха...
popov.dinko
Специалист овощар
 
Мнения: 540
Регистриран на: 07 Яну 2011, 23:39
Местоположение: Кирково, област Кърджали - до гръцката граница

Re: Маслини

UNREAD_POSTот Betur » 09 Яну 2011, 00:59

Няма лошо да се експриментира,но не знам защо са ги засадили на есен,при това късно.Не са имали почти никакво време,има няма месец(декември беше топъл),да укрепнат.Аз не съм сигурен,но точно в тази част на България,май зимата не беше толкова тежка,за разлика от източна и черноморието.Ако бяха засяти през пролета и първата им зима не бе студена,може би след една следваща като 2009/2010,резулата не би бил същия. :?
Betur
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 314
Регистриран на: 27 Апр 2010, 12:38
Местоположение: Бургас

Re: Маслини

UNREAD_POSTот popov.dinko » 09 Яну 2011, 01:15

Не всички места предвидени за експеримента са засяти през есента. Оставиха и за сеитба през пролетта, но странно, защо не чух, че работата е свършена. Ако са я свършили без да вдигат шум, резултата ще видим идващата пролет какво е оцеляло.
Съгласен съм, че няма лошо да се експериментира, но за маслини в Родопите звучи малко фантасмагорично.
Какво пък, може и да се получи, да стане чудо в края на краищата... :mrgreen:
popov.dinko
Специалист овощар
 
Мнения: 540
Регистриран на: 07 Яну 2011, 23:39
Местоположение: Кирково, област Кърджали - до гръцката граница

Re: Маслини

UNREAD_POSTот Kiril Donov » 09 Яну 2011, 09:43

Бях чувал, че италианският сорт Frantoio е много студоустойчив и след няколко години търсене, през 2005 г. се сдобих с гарантирано автентичен сорт. Дотогава бях изпитал вече около 60-70 други сорта маслини.
Засадих го в градината ми над Асеновград между другите сортове. Първите две зими бяха меки, а той не плододаваше и вместо това израстна много и стана сериозно дръвче. Стъблото от дебелина колкото малкият пръст на ръката, стана с поне 10 см диаметър. След това имаше зима, която беше по-студена от нормалното, но не бих нарекъл много студена. Дръвчето се попари цялото, кората се напука до до земята. Очаквах да пусне издънки напролет, но и това не се случи. До края на сезона нищо не покара и го изкорених.
Извода ми е: ако сортът не издържа на студ и сто годишна маслина да засадиш, все тая. По-късно от специалисти в Италия научих, че има друг сорт с по-добра студоустойчивост - Leccino. И от него засадих тази есен едно голямо дърво, да видим какво ще излезе.
На най-защитеното място, което имам, тази есен засадих и гръцкият Каламон. Като стане старо, това е най-грозното маслинено дърво, но като младо е много красиво със стъблото и листата си. А плодовете са сред най-ценените салатни сортове. Един от най-слабо студоустойчивите сортове, често се поврежда още под -5 градуса.
Durian addicted (Durian is the King of all fruits)
Аватар
Kiril Donov
Graduated engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Дипломиран инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
 
Мнения: 10882
Регистриран на: 09 Авг 2009, 12:48
Местоположение: N41°58''3' / E24°51''5'
Mясто: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b
Абсолютна минимална темп.(°C): -15.2 since 1995
Минимум в посл. зима (°C): -10.5 (8 Jan 2017)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - King of the fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)

Re: Маслини

UNREAD_POSTот plamen » 09 Яну 2011, 17:28

http://www.palmiersprestige.com/olivier ... stige.html
Ето какво има из една френска страница.Коментари за този сорт не съм чел още.Ама нещо много хубаво изглежда,за да е вярно....
Аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
 
Мнения: 2016
Регистриран на: 16 Апр 2010, 09:34
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
Mясто: Храбрино
Пол: Мъж
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -15 c

Следваща

Назад към Olea europaea (Маслини, Olives)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта