Мариноване на маслини в домашни условия

Всичко за маслините
Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2623
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 31 times
Been thanked: 21 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от traiko » 30 дек 2018, 12:17

Тази саламура от 4 процента не е ли много слаба.Ако стоят за по дълго със сигурност ще ги хвърлиш.
Аз знам,че се прави около 80%,даже за по дълго време ако престоят се прави още по силен разтвор.



drone
Мнения: 3
Регистриран: 07 дек 2018, 09:49
Район: ПЛОВДИВ
Местоположение: АСЕНОВГРАД
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от drone » 30 дек 2018, 20:46

Виж рецептата на Хейвън от 5-та страница на темата. Сега в 4% след като са осолавани в 10% пак ми идват солени. А и до три -четири месеца ще ги изядем, че са перфектни сега. Твърди и хрупкави, направо не можеш да се спреш да ядеш. Тия 80% ,които споменаваш са нещо чудовищно ,нещо си се объркал.



Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2623
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 31 times
Been thanked: 21 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от traiko » 30 дек 2018, 21:01

drone написа:
30 дек 2018, 20:46
Виж рецептата на Хейвън от 5-та страница на темата. Сега в 4% след като са осолавани в 10% пак ми идват солени. А и до три -четири месеца ще ги изядем, че са перфектни сега. Твърди и хрупкави, направо не можеш да се спреш да ядеш. Тия 80% ,които споменаваш са нещо чудовищно ,нещо си се объркал.
Не знам.Аз като купувам от Турция маслини,наистина са малко солени и им
правя саламура от 40% . Значи на един литър вода разтварям 40 грама сол.
Стават перфектни.В къщи от моите ги правя почти по вторият начин които ти си ги направил .

Added in 4 minutes 35 seconds:
Да прав си . Аз говоря в грамове.Процентите идват в повече. <wine>



eselsmid
Мнения: 16
Регистриран: 13 мар 2016, 09:50
Район: Aitos
Местоположение:
Надморска височина (m): 100
Абсолютна минимална t° (°C): -17
Минимум последна зима (°C): –11
Любимо растение: Нар
Любим плод: Праскова
Любим климат: Местния
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от eselsmid » 31 дек 2018, 07:22

40грама на литър е 4% разтвор а не 40% .



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 12520
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 118 times
Been thanked: 319 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 27 яну 2019, 15:09

Домашното си е най-добро.
Днес купих маслини Каламон "стафиди" от Кауфланд. Усъмни ме ниската цена от 6,89 лв. за килограм, но все пак ми напълниха една кутия. Направих грешка обаче, че не ги опитах още там. Вече вкъщи се оказа, че нито е Каламон, нито е "стафида". Купил съм някаква имитация от боядисани в различни цветове и пресовани маслини от рода на Халкидики. Напълно в тон с платената цена, сдобих се с нещо, което не съм искал. Бях забравил, че живеем в държавата на ментетата.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 1330
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): —10°С
Любимо растение: Маслина, Палми
Любим плод: Тези,които си отгледам
Любим климат: Средиземноморски
Метеостанция: TFA
Has thanked: 79 times
Been thanked: 93 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от perperikon » 27 яну 2019, 21:19

Киро, при толкова стари маслини и произведени фиданки е грехота да те изпреварваме в мариноването на домашни маслини. Вземай се в ръце! <cheers2>



perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 1330
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): —10°С
Любимо растение: Маслина, Палми
Любим плод: Тези,които си отгледам
Любим климат: Средиземноморски
Метеостанция: TFA
Has thanked: 79 times
Been thanked: 93 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от perperikon » 23 фев 2019, 17:43

perperikon написа:
08 дек 2018, 11:02
Периодично ми се лъже окото и си купувам едни насипни огромни черни маслини, които обаче нямат никакъв вкус. Разликата с моите домашно мариновани е като между полски оранжериен и български селски домат. Чудя се, дали вече не са измислили технология за вакумно(?) изсмукване на зехтина от плода, а после да ни продават добре гримиран труп.
Зловещите ми предположенията се потвърдиха. Днес случайно погледнах етикета на едни кауф-ски, насипни, едри "супер мамут". И какво да видя - % съдържание на мазнини = 2,3%. Съдържанието на мазнини в натуралните маслини е от 10 до 30%. Следователно "някой" е успял да "изсмуче" предварително 80-90% от зехтина в маслините и след това да ми продаде същите в перфектен търговски вид. И аз после се чудя защо нямат зехтинов вкус и аромат - ами защото няма зехтин вече в тях. С липсата на зехтин престават да бъдат и полезната храна, с каквато илюзия ги купуваме. Ако зехтина ни го извличат без химия, би било добрия вариант на измама. Кой да ти каже!? Има обаче и технологии за извличането на зехтина с органични разтворители(от петролен произход). Най-ниското качество зехтини(pomace) със сигурност се извличат с такава технология, защото тя изсмуква и последните %-ти от маслинената паста. Кой да си признае!?
Днес приключих с купуването на маслини от магазин. За късмет, тази есен се надявам да имам достатъчно собствени маслини за мариноване, а догодина и за роднините, по-догодина и за приятелите. След това ще дойде етапа на производството на зехтин - за собствени нужди първо! <cheers>
Тази година ще засадя поне още 10 маслини(7-8 сорта), повечето от Палмцентъра. Някои сортове няма да оцелеят, но трябва да го видя с очите си! <crazy2>
Киро, засилвай асортимента и бройките на маслините в разсадника, че предвиждам да вземат да не стигат. <thumbup>
These users thanked the author perperikon for the post:
Kiril Donov (24 фев 2019, 15:18)
Rating: 9.09%



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 12520
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 118 times
Been thanked: 319 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 24 фев 2019, 15:35

Значи по магазините ни продават химически обработени и боядисани с черна боя маслини, а ние си мислим, че купуваме нещо истинско. Винаги съм се чудил, как е възможно маслините да идват от Гърция, там да струват 6 евро за килограм, а тук да са по 6 лева? Явно ни продават имитация и така се връзва ниската цена. И това в най-пълна сила важи за големите вериги хипермаркети.
В Пловдив има едно специализирано магазинче до Четвъртък пазара. Продават само маслини от доста сортове. Ще го проверя по-внимателно другия път, дали и там са такива маслините. Досега съм бил винаги доволен, но пък аз купувам само от натуралните, наречени "стафиди".


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 1330
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): —10°С
Любимо растение: Маслина, Палми
Любим плод: Тези,които си отгледам
Любим климат: Средиземноморски
Метеостанция: TFA
Has thanked: 79 times
Been thanked: 93 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от perperikon » 24 фев 2019, 16:05

Ниската цена винаги е индикация за ниско качество или дефицит на същностни качества. Високата цена не е задължително придружена от високо качество. Специално за маслините, масата българи нямат изградени критерии, освен добър външен вид. . Производители и търговци съответно ни цакат с всякакви номера. <devil>



Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение
  • New post Плумерия - цъфтеж при домашни условия
    39 Отговори
    7818 Преглеждания
    Последно мнение от vladi
    26 сеп 2018, 19:39
  • New post Домашни котки
    от traiko » 25 фев 2013, 22:10 » в Домашни животни
    9 Отговори
    2646 Преглеждания
    Последно мнение от Бобсъна
    30 авг 2016, 22:25
  • New post Кокошки и други домашни птици от двора
    от ivo_nekitov » 01 мар 2013, 14:32 » в Домашни животни
    82 Отговори
    13300 Преглеждания
    Последно мнение от Slavyanski
    03 фев 2019, 10:38
  • New post Студоустойчивост на палмите при български условия
    от ники » 30 апр 2011, 15:23 » в Палми (Palms)
    41 Отговори
    13030 Преглеждания
    Последно мнение от edi
    18 фев 2016, 09:56
  • New post Подреждане на растенията в градината. Принципи и условия.
    от Slavka Tsocheva » 27 апр 2013, 23:59 » в Ландшафтен дизайн
    19 Отговори
    3725 Преглеждания
    Последно мнение от plamen
    26 юни 2019, 13:44
  • New post Текущи данни от оранжерийни условия в Асеновград
    3 Отговори
    600 Преглеждания
    Последно мнение от Kiril Donov
    06 яну 2019, 12:00

Върни се в “Olea europaea (Маслини, Olives)”