Мариноване на маслини в домашни условия

Всичко за маслините
Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2899
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Has thanked: 60 times
Been thanked: 67 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от traiko » 30 дек 2018, 12:17

Тази саламура от 4 процента не е ли много слаба.Ако стоят за по дълго със сигурност ще ги хвърлиш.
Аз знам,че се прави около 80%,даже за по дълго време ако престоят се прави още по силен разтвор.



drone
Мнения: 3
Регистриран: 07 дек 2018, 09:49
Район: ПЛОВДИВ
Местоположение: АСЕНОВГРАД
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от drone » 30 дек 2018, 20:46

Виж рецептата на Хейвън от 5-та страница на темата. Сега в 4% след като са осолавани в 10% пак ми идват солени. А и до три -четири месеца ще ги изядем, че са перфектни сега. Твърди и хрупкави, направо не можеш да се спреш да ядеш. Тия 80% ,които споменаваш са нещо чудовищно ,нещо си се объркал.



Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2899
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Has thanked: 60 times
Been thanked: 67 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от traiko » 30 дек 2018, 21:01

drone написа:
30 дек 2018, 20:46
Виж рецептата на Хейвън от 5-та страница на темата. Сега в 4% след като са осолавани в 10% пак ми идват солени. А и до три -четири месеца ще ги изядем, че са перфектни сега. Твърди и хрупкави, направо не можеш да се спреш да ядеш. Тия 80% ,които споменаваш са нещо чудовищно ,нещо си се объркал.
Не знам.Аз като купувам от Турция маслини,наистина са малко солени и им
правя саламура от 40% . Значи на един литър вода разтварям 40 грама сол.
Стават перфектни.В къщи от моите ги правя почти по вторият начин които ти си ги направил .

Added in 4 minutes 35 seconds:
Да прав си . Аз говоря в грамове.Процентите идват в повече. <wine>



eselsmid
Мнения: 18
Регистриран: 13 мар 2016, 09:50
Район: Aitos
Местоположение:
Надморска височина (m): 100
Абсолютна минимална t° (°C): -17
Минимум последна зима (°C): –11
Has thanked: 6 times
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от eselsmid » 31 дек 2018, 07:22

40грама на литър е 4% разтвор а не 40% .



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 13759
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 285 times
Been thanked: 729 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 27 яну 2019, 15:09

Домашното си е най-добро.
Днес купих маслини Каламон "стафиди" от Кауфланд. Усъмни ме ниската цена от 6,89 лв. за килограм, но все пак ми напълниха една кутия. Направих грешка обаче, че не ги опитах още там. Вече вкъщи се оказа, че нито е Каламон, нито е "стафида". Купил съм някаква имитация от боядисани в различни цветове и пресовани маслини от рода на Халкидики. Напълно в тон с платената цена, сдобих се с нещо, което не съм искал. Бях забравил, че живеем в държавата на ментетата.



perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 1777
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): —6,6°С
Метеостанция: TFA
Has thanked: 183 times
Been thanked: 164 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от perperikon » 27 яну 2019, 21:19

Киро, при толкова стари маслини и произведени фиданки е грехота да те изпреварваме в мариноването на домашни маслини. Вземай се в ръце! <cheers2>



perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 1777
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): —6,6°С
Метеостанция: TFA
Has thanked: 183 times
Been thanked: 164 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от perperikon » 23 фев 2019, 17:43

perperikon написа:
08 дек 2018, 11:02
Периодично ми се лъже окото и си купувам едни насипни огромни черни маслини, които обаче нямат никакъв вкус. Разликата с моите домашно мариновани е като между полски оранжериен и български селски домат. Чудя се, дали вече не са измислили технология за вакумно(?) изсмукване на зехтина от плода, а после да ни продават добре гримиран труп.
Зловещите ми предположенията се потвърдиха. Днес случайно погледнах етикета на едни кауф-ски, насипни, едри "супер мамут". И какво да видя - % съдържание на мазнини = 2,3%. Съдържанието на мазнини в натуралните маслини е от 10 до 30%. Следователно "някой" е успял да "изсмуче" предварително 80-90% от зехтина в маслините и след това да ми продаде същите в перфектен търговски вид. И аз после се чудя защо нямат зехтинов вкус и аромат - ами защото няма зехтин вече в тях. С липсата на зехтин престават да бъдат и полезната храна, с каквато илюзия ги купуваме. Ако зехтина ни го извличат без химия, би било добрия вариант на измама. Кой да ти каже!? Има обаче и технологии за извличането на зехтина с органични разтворители(от петролен произход). Най-ниското качество зехтини(pomace) със сигурност се извличат с такава технология, защото тя изсмуква и последните %-ти от маслинената паста. Кой да си признае!?
Днес приключих с купуването на маслини от магазин. За късмет, тази есен се надявам да имам достатъчно собствени маслини за мариноване, а догодина и за роднините, по-догодина и за приятелите. След това ще дойде етапа на производството на зехтин - за собствени нужди първо! <cheers>
Тази година ще засадя поне още 10 маслини(7-8 сорта), повечето от Палмцентъра. Някои сортове няма да оцелеят, но трябва да го видя с очите си! <crazy2>
Киро, засилвай асортимента и бройките на маслините в разсадника, че предвиждам да вземат да не стигат. <thumbup>
These users thanked the author perperikon for the post:
Kiril Donov (24 фев 2019, 15:18)
Rating: 9.09%



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 13759
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 285 times
Been thanked: 729 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 24 фев 2019, 15:35

Значи по магазините ни продават химически обработени и боядисани с черна боя маслини, а ние си мислим, че купуваме нещо истинско. Винаги съм се чудил, как е възможно маслините да идват от Гърция, там да струват 6 евро за килограм, а тук да са по 6 лева? Явно ни продават имитация и така се връзва ниската цена. И това в най-пълна сила важи за големите вериги хипермаркети.
В Пловдив има едно специализирано магазинче до Четвъртък пазара. Продават само маслини от доста сортове. Ще го проверя по-внимателно другия път, дали и там са такива маслините. Досега съм бил винаги доволен, но пък аз купувам само от натуралните, наречени "стафиди".



perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 1777
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): —6,6°С
Метеостанция: TFA
Has thanked: 183 times
Been thanked: 164 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от perperikon » 24 фев 2019, 16:05

Ниската цена винаги е индикация за ниско качество или дефицит на същностни качества. Високата цена не е задължително придружена от високо качество. Специално за маслините, масата българи нямат изградени критерии, освен добър външен вид. . Производители и търговци съответно ни цакат с всякакви номера. <devil>



Смрика
Любител на южните растения
Мнения: 197
Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
Район:
Местоположение:
Has thanked: 9 times
Been thanked: 24 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от Смрика » 02 окт 2019, 11:27

Гледам в по-предни страници се обсъжда цепенето на маслините, това е вид на обработка и такива маслини се наричат цакистес (τσακιστές), като това се прави само със зелени маслини. Навремето са го правили като с камък в ръка ги удрят да се цепнат леко, в промишлени количества е друг процесът, а в домашни условия може да ги биете с чука за месо.

Ето една статия за правене на такива маслини https://caruso.gr/elies-tsakistes/
В същност авторът се описва като градско чедо, решило да експериментира с приготвянето на маслини и споделя своя резултат.

В това видео човекът си казва, че го мързи да ги бие и си е направил пресовачка от палет


Дори и в Кипър ги правят така


Също и ливанска рецепта с цепене


И в Калабрия



ivio
Мнения: 3
Регистриран: 07 окт 2019, 07:41
Район: София
Местоположение: с.Храбърско
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от ivio » 07 окт 2019, 13:03

Здравейте, не бях влизал близо 2 години в темата, та по въпроса.
Тази година около 20 септември си набрах маслини от Гърция, Халкидики, Ситония, през следващите дни се появиха доста албанци, които бяха наети да прибират реколтата.
Аз обичайно набрах маслини, колкото да се съберат в 10 л. бутилка от вода
Мисля, че и сорта се води Халкидики, едри и месести, трудно влизат или направо невъзможно, в отвора на бутилка от 1.5 л. за вода.
Що се отнася до ферменцията, такава си има, тя се води млечно кисела и няма как да се предотврати без химически консерванти, пък и не виждам причина човек да го прави.
А относно това колко време издържат та приготвени маслините, незнам никога не са се задържали толкова време
Изображение



Потребителски аватар
gos
Любител на южните растения
Мнения: 336
Регистриран: 19 авг 2013, 20:41
Район: Варна
Местоположение: Варна , м-ст: Боровец- юг
Надморска височина (m): 78
Минимум последна зима (°C): -15°C
Has thanked: 96 times
Been thanked: 15 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от gos » 07 окт 2019, 16:14

Имам маслини ,които съм направил през октомври 2017 ,не съм добавял никакви консерванти стоят си в солена саламура. Снощи си вадих от тях да ги пробвам - перфектни са.



perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 1777
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): —6,6°С
Метеостанция: TFA
Has thanked: 183 times
Been thanked: 164 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от perperikon » 07 окт 2019, 20:27

Различните сортове маслини според степента им на зрелост изискват и различни начини и продължителността на маринованенето. Недозрелите са по-горчиви! Има си и таблици със степен на горчивост на различните сортове. За по-горчивите е нужно по-дълго натурално мариноване(понякога месеци) и/или по-честа смяна на маринатата. Айде сега - келешлъци и мурафети! Кой ще си играе, като фабрично обаче това го постигат за няколко часа(ден?) чрез накисване в Натриева или Калиева основа,.... която убива вкуса и много от полезните качества на маслините.Тихо - това е "тайна"! После ги плакнат няколко пъти с вода и им добавят железен глюконат, който ги прави равномерно черни,.. дори и да са били зелени. Това са "красивите" черни маслини които ядем! Ахъъъ!
Никога няма да си купите в магазин по-вкусни и по-полезни маслини от тези които вие сами можете да си приготвите!
Успех! <thumbup>



perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 1777
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): —6,6°С
Метеостанция: TFA
Has thanked: 183 times
Been thanked: 164 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от perperikon » 20 окт 2019, 22:31

Има безброй методи за мариноване на маслини и много от тях включват правенето на разрези или разпукването на плода чрез удар. Какъв е смисълът от тези действия? Амиии, кожицата на плода е доста непропусклива и ако не се нарани забавя доста процеса на ферментация и измиване на горчилката. Защо да чакаш 3 месеца, като може да стане бързо.
Искам да споделя пресен опит в подкрепа на това. Преди 1 седмица набрах 2 шепи узрели "Халкидики". Реших че семките ми трябват за садене. Разрязах плодовете надлъжно на четвъртинки за да изкарам семките. Плодните четвъртинки ги натопих в една купа с вода + лъжица сол. Сменях соления разтвор всеки ден и за 7 дни горчивината се изми. Тази вечер ги изядох с удоволствие. На целите маслини е нужен 1-3 месеца докато се "измият" от горчилката, но и пък запазват повече от вкусовите си качества. Такива са ми спомените от мариноването на половин кило Арбекина през миналата есен.
P. S. Един ден когато имам достатъчно маслини за мариноване, задължително една част ще ги начуквам за бърза ферментация и консумация. Целите плодове ще пазя за целогодишна консумация.



ivio
Мнения: 3
Регистриран: 07 окт 2019, 07:41
Район: София
Местоположение: с.Храбърско
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от ivio » 26 окт 2019, 06:27

Препрочитам темата ,цялата за трети път през последния месец и половина и всеки път откривам нещо ново.
Специално до колегата Иво Некитов, ако искаш да си правиш Буково каче във Врачеш, хубаво е да си занесеш материал, че там от бук не правят.
Значи подбираш си Буково дърво , сухо, режеш го посредата на две, после двете половинки пак по средата ги разделяш и тогава ги режеш дъски с дебелина 3.2 см.



Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение
  • New post Плумерия - цъфтеж при домашни условия
    39 Отговори
    10341 Преглеждания
    Последно мнение от vladi
    26 сеп 2018, 19:39
  • New post Домашни котки
    от traiko » 25 фев 2013, 22:10 » в Домашни животни
    9 Отговори
    3517 Преглеждания
    Последно мнение от Бобсъна
    30 авг 2016, 22:25
  • New post Кокошки и други домашни птици от двора
    от ivo_nekitov » 01 мар 2013, 14:32 » в Домашни животни
    99 Отговори
    19364 Преглеждания
    Последно мнение от zack
    27 мар 2020, 16:12
  • New post Студоустойчивост на палмите при български условия
    от ники » 30 апр 2011, 15:23 » в Палми (Palms)
    41 Отговори
    15658 Преглеждания
    Последно мнение от edi
    18 фев 2016, 09:56
  • New post Текущи данни от оранжерийни условия в Асеновград
    5 Отговори
    1488 Преглеждания
    Последно мнение от Kiril Donov
    21 яну 2020, 09:04
  • New post Подреждане на растенията в градината. Принципи и условия.
    от Slavka Tsocheva » 27 апр 2013, 23:59 » в Ландшафтен дизайн
    19 Отговори
    5662 Преглеждания
    Последно мнение от plamen
    26 юни 2019, 13:44

Върни се в “Olea europaea (Маслини, Olives)”