Резитба при маслините

Всичко за маслините
nikita_87
Мнения: 4
Регистриран: 13 ное 2012, 04:43
Район:
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Резитба при маслините

Непрочетено мнение от nikita_87 » 25 яну 2013, 09:41

Аз искам да попитам за подрязването ,как точно става ? Скоро си поръчах две маслини от г-н Донов ,но не знам нищо за тяхното отглеждане <embarassed>

Засега са в това в което ги получих (торбичка с пръст) и се чудя за първо време да ги засадя в саксии или направо в двора?
Често чета форума с голям интерес ,но за 1-ви път пиша.Имам и трахикарпус пак от тук поръчан ,но за него по-нататък ще питам да не прекалявам с въпросите още в началото.Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11883
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 72 times
Been thanked: 144 times

Re: Резитба при маслините

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 27 яну 2013, 13:43

.
.
Тази статия е собственост на "Ботаническа градина - Пловдив" ЕООД. Уебсайт - http://www.palmi.bg
Може да се копира свободно, но само с изричното цитиране на автора и източника и поставяне на линк към оригиналната статия.
Автор: Кирил Донов, дипломиран инженер-агроном, магистър по Тропично и субтропично земеделие


Направих търсене из интернет относно резитбите при маслините. Честно казано, повечето неща са само общи приказки, без нищо конкретно като съвети. Ситуацията в българските сайтове и форуми е дори по-трагична, в някои случаи смехотворна.
Предполагам, че текста и формата по-долу ще го видите от сега нататък и в други български сайтове. Здраве да е ... Ще се опитам да бъда изчерпателен по темата, като се изразявам с възможно най-достъпни средства. Този текст ще го напиша само на български, надявам се да съм полезен най-вече за хората в България, които желаят да отглеждат маслини. В някои части на България има големи плододаващи маслинови дървета. Ето защо ще застъпя и техните резитби, защото това е единственото ръководство за резитба на маслините, което може да се намери безплатно, на български език в интернет.
Тук няма нищо преписано от интернет. През годините съм се срещал с десетки изтъкнати специалисти в Турция, Гърция, Италия и Испания и от всеки съм научил по нещо. Но всички знания са почти безполезни за българския читател, ако не могат да се приложат на практика в България. Всичко, което съм написал по-долу, са моите теоретични знания като инженер-агроном по Тропично и субтропично земеделие, подплатени с над 15 годишен практически опит с маслините в България.

Всички снимки са лично мои, като схемите с подрязването са само илюстративни.

Арабите имат поговорка, че резитбата при маслината се прави така, че един гълъб да може да прелети през короната, без да се удари никъде в клоните. Това е единия принцип при резитбата на маслините. Втория принцип е, че слънцето винаги трябва да огрява "чатала".


Формиране на младите дръвчета

Има две основни цели на резитбата за формиране, която се прави при младите дръвчета. Първата е, да се оформи скелет от основни клони, който е в състояние да носи короната от листа и плодове. Не на последно място, скелетните клони трябва да са в състояние да носят и сериозна тежест от снеговете, които се случват в по-северните части на субтропиците. Маслината е вечнозелено растение и листата задържат целия паднал сняг, т.е. натоварването върху клоните може да бъде значително.
Втората цел на резитбите, е дръвчетата да встъпят в плододаване възможно най-скоро.
Затова подрязването, макар да трябва да е достатъчно, за да направлява растежа на дървото, трябва също и да е на възможния минимум, за да се подпомогне ранното встъпване в плододаване. Важно е резитбите през първите три години, да постигат всяка от тези цели едновременно.

Първоначална резитба

Основната идея при формирането на маслиновото дръвче, е да се получи нещо подобно на т.нар. Чашовидна формировка.
Остраняват се всички клонки, които излизат от основата и по стъблото, до желаната височина, където ще започне разклоняването. Преди време за всички овощни дървета се приемаше, че стандартно първото подрязване на основното стъбло се прави на 75-80 см височина. Специално при маслините, най-новите тенденции в днешно време, целят да се формира възможно най-ниско стъбло. Височината до разклоненията е 20-50 см, а често е дори на нивото на земята.
Всеки е виждал красивите стари стъбла на маслини по Средиземноморието. Дори там, това вече се отрича. Искам да спомена, че мое старо дърво, формирано със стъбло 1,2 м, измръзна през миналата зима до около 50 см, колкото беше снежната покривка. Сега се възстанови короната, но разклоненията са вече на височина 50 см, т.е. аз просто загубих годините, в които формирах дървото на по-голямата височина. Затова за условията на България, препоръчвам формиране на дръвчетата със стъбло 20-30 см, иначе в някоя студена зима, има опасност да се изгуби цялата надземна част, включително и дебелите скелетни клони.

Ето така трябва да се получи разклоняването на скелетните клони.
Изображение

След като сме избрали желаната височина за разклоняване, подрязва се стъблото. Ако вече има разклонения, избират се 3 до 5 клонки, които да станат бъдещите основни (скелетни) клони. Избират се клони, които са равномерно разположени от всички страни на стъблото. Желателно е да има 2-5 см разстояние във височина, между местата, където излизат клоните от стъблото. Това прави разклоненията по-здрави и по-устойчиви.
За да си послужа с образно описание, ако се изберат 3 скелетни клонки, стараем се да постигнем разположение, подобно на това на емблемата на Мерцедес-Бенц. Ако се изберат 4 клонки, те трябва да са насочени приблизително в четирите посоки на света. Не е желателно да има повече от 5 скелетни клона, защото короната ще стане прекалено сгъстена и слънцето няма да може да достигне стъблото и мястото на разклоняване.

Това дърво е в градина в Гърция, която консултирах през 2001 г. Ясно се вижда грешната резитба. Освен грешките в скелетната формировка, бяха допуснали и много грешки в резитбата на короната. Убедих собствениците да започнат резитбите, според физиологията на маслините. Наложи се да се отстранят големи клони, както клонът на снимката, който излиза от средата. След спад в реколтата през първия сезон след резитбата, впоследствие правилната резитба доведе до по-високи добиви и по-качествена реколта.
Изображение

Резитбите през първите три години.
Изображение Изображение Изображение

Всички клонки, които започват растеж на места, където не са желателни, се отстраняват веднага, за да може растежната енергия да отива само в клоните, които искаме да растат. Трябва да се избягва рязането на по-големи клони през вегетацията, защото това забавя плододаването и узряването на плодовете.

Резитби през втората и третата година

Всички резитби, които са необходими през тези години, са подчинени на целта, да се поддържа избраната форма на растеж и да се оформи още по-добре скелета на дървото. Обикновено всичко, което е необходимо е ранното отстраняване на издънките, на клоните, израстващи отдолу по стъблото или по-крайни клонки, провисващи прекалено надолу. Трябва да се избягва прекаленото рязане, защото това при всички случаи забавя плододаването. След оформяне на скелетните разклонения, на всеки скелетен клон се избират и развиват по 2-3 вторични скелетни клона. И отново, сериозни резитби трябва да се избягват, до встъпването в сериозно плододаване. Затова е важно излишните клони да се отстраняват още в начален стадий.

Резитбите през четвърта и пета година.
Изображение Изображение

Резитбите на шестата година.
Изображение


Резитби при възрастни плододаващи маслини

Тук ще намерите информация, която ще ви е полезна и при отглеждането на млади маслинови дръвчета.
Пожелавам на всички, скоро да се възползват от тези упътвания и да подрязват големите си маслини. Но по Черноморието, около Сандански, в Ивайловград и тук-там в Родопската Яка и сега се срещат големи и плододаващи маслинови дървета.

Маслините имат силно изразена склонност към алтернативно плододаване. Това означава, че плододават обилно, при което дърветата се претоварват и изтощават. На следващата година растението не плододава, но натрупва много сила за по-следващия сезон, когато отново плододава обилно. Този цикъл може да продължава завинаги. Резитбите, в комбинация с прореждането на плодовете, поливките, торенето и борбата с болестите и неприятелите, са съществен принос към предотвратяването на алтернативното плододаване.

Това е прекрасно маслиново дърво. Ясно се вижда добре постигнатата цел при резитбата - короната е отворена, проветрява се добре, слънцето прониква навсякъде, дори и в средата. Това води до по-малко заболявания и по-качествена реколта. Снимката е правена през септември, цял сезон след резитбата. Не е случайна арабската поговорка за гълъба.
Изображение

За да се разберат резитбите при маслините, трябва първо да се разбере начинът на плододаване и ефектът на резитбите върху растежа на дърветата.

Плодовете на маслините се образуват на миналогодишни клонки, които са изложени на слънце. Следователно, плодове има само по външата част на дървото. Почти липсват плодове във вътрешността, където няма пряко огряване от слънцето. Ето защо слънчевите лъчи трябва да достигат свободно до стъблото и до скелетните клони.
Най-продуктивните плодни клонки са с около 20-30 см дължина. Късите или прекалено буйните и дълги клонки не са плододаващи. Важна цел при резитбата е да се стимулира образуването на нови, със средна дължина и добре огряни от слънцето клонки, разположени по периферията на дървото.

Резитбата затормозява растежа на дървото. Чрез резитбата се остраняват клони, като по този начин се отстраняват и складирани количества въглехидрати. С клоните също се отстранява голямо количество листна маса, т.е. фотосинтезираща повърхност - потенциален производител на нови въглехидрати. Намалената листна повърхност води също и до намален растеж на корените, заради намаленото производство на хранителни вещества. Дърветата, които не са рязани, имат по-голяма листна повърхност, в сравнение с рязаните.
На мястото на отрязване се получава по-силен растеж на нови клонки, защото по отрязания клон идва азот, който вече не се усвоява и се стимулира събуждане на много спящи пъпки. Няколко срязани дебели клона, предизвикват прекомерно развитие на многобройни клонки, но те са локализирани само в близост до отрезите на тези няколко дебели клона. При разпределяне на отрезите върху много на брой, но малки клони, разположени из цялата корона, азотното стимулиране се разпределя равномерно.

Сега погледнете отново предишната снимка, по-нагоре. След това вижте следващата снимка. Дървото е снимано непосредствено след резитбата. Дърветата в тази градина не се режат редовно. Периодично се реже жестоко, след което няколко години не се извършват резитби. Това води до много слаби реколти и силно изразено алтернативно плододаване.
Изображение

Резитбите е най-добре да се извършват през пролетта, за българските условия най-подходящо е в края на март. По-ранната резитба носи опасност от поражения при застудяване, а също и опасност от инфекции, поради по-ниските температури и по-високата влажност преди края на март. По-късната резитба отстранява прекалено много хранителни вещества, поради напредването на вегетацията.

В условията на топъл субтропичен или средиземноморски климат се извършват различни резитби, които подпомагат наедряването на плодовете, редовното плододаване или борбата с вредители. За условията на България, на този етап не е необходимо да навлизам в подробности за тези резитби, защото при нас все още основния проблем е презимуването и въобще плододаването на маслините. В тази връзка, важно допълнение е, че чрез ежегодните резитби трябва да се осигури подновяването на плодните клонки, като те трябва да са разположени възможно най-близо или директно върху скелетните клони, за да получават възможно най-много хранителни вещества. За нашите условия, това има и още едно много важно предимство - когато плодните клонки са директно върху скелетните клони, дървото става много по-устойчиво на счупване, вследствие на тежък сняг.
При резитбата се извършва остраняване на клонките, които са провиснали или растат надолу, защото те не са добре осветени и са слабо продуктивни. Извършва се и цялостно прореждане на короната, за да може слънцето да навлиза между плодните клонки и да огрява плодовете.

Алтернативно плододаване

Както вече споменах, характерно за маслините е да раждат обилна едната година и слабо - на следващата. Когато обилното плододаване изразходва хранителните резерви, на следващия сезон се залагат много по-малко цветни пъпки.
Прореждането на плодовете е единствения ефективен начин за борба с алтернативното плододаване. Прореждането на плодовете подобрява съотношението плодове:листа, като се отсраняват плодове, а не листа, които остават за да произвеждат хранителни вещества и да подпомогнат растежа на новите плодни клонки, за следващата година. Следователно, за борба с алтернативното плододаване, резитбата върши работа само частично.

Резитба на маслини, повредени от студ

Маслината е субтропично дърво. Мразове между -5 и -15 градуса , в зависимост от сорта, могат да предизвикат напукване на кората, окапване на листата или отмиране на цели клони. Възрастни дървета могат да умрат между -10 и -20 градуса, в зависимост от чувствителността на сорта.
От повредените дървета напролет тръгва буен растеж, от местата, където няма измръзване. Получава се същото, както след жестока резитба на дървото. Измръзналите дървета трябва да се оставят без рязане, докато стане ясно, кои части са измръзнали, а новият растеж трябва да стане достатъчно узрял. Тогава се изрязва мъртвата дървесина, а новите клонки се прореждат, като при необходимост от тях се избират нови скелетни клони.Трябва да се избягват сериозните резитби, докато дървото отново встъпи в нормално плододаване.

Тази статия е собственост на "Ботаническа градина - Пловдив" ЕООД. Уебсайт - http://www.palmi.bg
Може да се копира свободно, но само с изричното цитиране на автора и източника и поставяне на линк към оригиналната статия.
Автор: Кирил Донов, дипломиран инженер-агроном, магистър по Тропично и субтропично земеделие


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2454
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 15 times
Been thanked: 7 times

Re: Резитба при маслините

Непрочетено мнение от traiko » 27 яну 2013, 15:09

<bravo2> <bravo2> <bravo2> Много полезна информация.ТЕНКС КИРЕ,ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ.alexander
Любител на южните растения
Мнения: 234
Регистриран: 11 яну 2011, 14:59
Район: Сандански
Местоположение: С. Хотово, общ. Сандански
Надморска височина (m): 243
Минимум последна зима (°C): -8
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина
Любим климат: Санданският :)
Has thanked: 25 times
Been thanked: 5 times

Re: Резитба при маслините

Непрочетено мнение от alexander » 27 яну 2013, 15:32

Аслъ! евалла на админ-а! Благодаря много, ще е полезна информация, стига да са оцеляли маслинките на двора, ест., не са завивани :)milen
Любител на южните растения
Мнения: 196
Регистриран: 11 мар 2012, 15:15
Район: с.Кошарица,на 6км. от Слънчев бряг
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Резитба при маслините

Непрочетено мнение от milen » 27 яну 2013, 15:41

Браво <bravo2> <bravo2> <bravo2> .Много благодаря!!!Потребителски аватар
washington
Любител на южните растения
Мнения: 187
Регистриран: 15 яну 2012, 12:50
Район:
Местоположение: София
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Резитба при маслините

Непрочетено мнение от washington » 27 яну 2013, 16:09

Ще отрежа клончeто оградено в бяло, мисля да резна и маркираното със зелено! Ако бъркам някъде поправете ме.

ИзображениеShagrath
Любител на южните растения
Мнения: 189
Регистриран: 19 апр 2010, 10:48
Район: с. Дряново, обл. Хасково, северозападен Сакар
Местоположение: 42° 4'52.98"N ; 25°56'0.70"E ; 140м. надморска височина ; зона 7б; северозападен Сакар
Надморска височина (m): 159
USDA zone: 7b/8a
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Резитба при маслините

Непрочетено мнение от Shagrath » 27 яну 2013, 16:33

<bravo2> Много полезна статия!Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11883
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 72 times
Been thanked: 144 times

Re: Резитба при маслините

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 27 яну 2013, 21:03

Washington, явно не е добра статията, щом не става ясно. Но идеята със снимката ти е страхотна. Сега ще можем да се поупражняваме върху нея.

Аз бих отрязал само върха над първите разклонения, т.е. ограденото в бяло - клонче, би трябвало да остане за скелетен клон.

Също така, има една особеност при двусемеделните дървета и храсти, наречена полярност. Заради нея, ако оставиш долния ред клони, този който се пада вдясно, дори и да подрежеш върховете, както си показал, пак ще се развие повече от другите. Защото полярността кара най-високият клон да расте най-много. Ето защо ми се иска да го отрежеш повече, за да бъде на еднаква височина с останалите скелетни клонки. Така ще стартират от еднаква височина и ще имат по-равномерно развитие.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Yordan
Любител на южните растения
Мнения: 74
Регистриран: 27 ное 2012, 21:28
Район:
Местоположение: Пазарджик;с.Паталеница надморска височина 390 метра
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Резитба при маслините

Непрочетено мнение от Yordan » 28 яну 2013, 13:45

Админа ,какво ще каже за поливки и торенеПотребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11883
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 72 times
Been thanked: 144 times

Re: Резитба при маслините

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 28 яну 2013, 14:10

Добре, ще напиша нещо и по този въпрос. Макар, че нещата са по-елементарни и всеки за себе си, вече вероятно е налучкал правилния начин.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
washington
Любител на южните растения
Мнения: 187
Регистриран: 15 яну 2012, 12:50
Район:
Местоположение: София
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Резитба при маслините

Непрочетено мнение от washington » 28 яну 2013, 15:55

Статията си е супер.
Когато един учител е преподал урока си, на другия ден на изпитването, не всички ученици имат отличен. Явно аз съм един от тях.Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2454
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 15 times
Been thanked: 7 times

Re: Резитба при маслините

Непрочетено мнение от traiko » 30 яну 2013, 18:22

Ето снимка на една от маслините които получих,мисля,че съм я подрязал правилно.
ИзображениеПотребителски аватар
marmozana
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 1359
Регистриран: 26 юли 2011, 13:41
Район: София
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Резитба при маслините

Непрочетено мнение от marmozana » 30 яну 2013, 18:48

Чудесна статия, много изчерпателна и полезна <bravo2>
За саксийно отглеждано дръвче, сега подходящ ли е момента за подрязване? Че моята е с форма "гръмнал бойлер в тръстика"
На всичкото отгоре има пълчища щитоносни или по-скоро лъжещитоносни въшки, които нямам нерви да чистя листо по листо, и една резитба доста ще намали популацията.


"Всички знаем, че светлината се движи по-бързо от звука. Затова някои хора изглеждат блестящи, докато не заговорят" A. Aйнщайн
Торове, препарати - онлайн магазинът се премести на нов адрес -> в синьото търкалце под аватара ми
skype: yulita_petrova

Потребителски аватар
washington
Любител на южните растения
Мнения: 187
Регистриран: 15 яну 2012, 12:50
Район:
Местоположение: София
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Резитба при маслините

Непрочетено мнение от washington » 30 яну 2013, 18:58

Пускай снимка, и някой майстор градинар да се изкаже!Потребителски аватар
marmozana
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 1359
Регистриран: 26 юли 2011, 13:41
Район: София
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Резитба при маслините

Непрочетено мнение от marmozana » 30 яну 2013, 19:12

Вашингтоне, ще пусна, това е най-добрия вариант и ще я снимам. Но първо трябва да я извадя, за да я снимам, че в момента е заобиколена от много други растения и няма да се види добре "формата" на короната.
Аз в момента питам, подходящ ли е момента, а че без консултация няма да режа е ясно.


"Всички знаем, че светлината се движи по-бързо от звука. Затова някои хора изглеждат блестящи, докато не заговорят" A. Aйнщайн
Торове, препарати - онлайн магазинът се премести на нов адрес -> в синьото търкалце под аватара ми
skype: yulita_petrova

Отговори
 • Similar Topics
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение
 • New post Резитба на Киви
  от didomed » 21 юни 2015, 13:06 » в Actinidia (Киви, Kiwi)
  31 Отговори
  5997 Преглеждания
  Последно мнение от peterstamov
  26 мар 2018, 10:48
 • New post Резитба на цитрусите
  от traiko » 26 яну 2013, 00:32 » в Цитрусови (Citrus)
  9 Отговори
  5259 Преглеждания
  Последно мнение от oceans0104
  02 мар 2013, 10:40
 • New post Резитба на цитрусовите растения
  от Kiril Donov » 03 мар 2013, 23:11 » в Цитрусови (Citrus)
  101 Отговори
  29274 Преглеждания
  Последно мнение от Kiril Donov
  21 окт 2018, 21:00
 • New post резитба на овощни дървета
  7 Отговори
  5552 Преглеждания
  Последно мнение от traiko
  25 мар 2013, 23:43
 • New post Резитба при Magnolia grandiflora
  от zack » 19 апр 2013, 21:15 » в Магнолии (Magnolia sp.)
  26 Отговори
  7024 Преглеждания
  Последно мнение от Kiril Donov
  09 юни 2017, 21:47
 • New post Резитба на смокините, Pruning Fig trees
  от Kiril Donov » 24 фев 2016, 12:22 » в Ficus carica (Смокини, Figs)
  32 Отговори
  15632 Преглеждания
  Последно мнение от Kiril Donov
  18 сеп 2018, 13:00

Върни се в “Olea europaea (Маслини, Olives)”