Ракия от смокини

Всичко за смокините
Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2652
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -7.4 на 06.01.2019
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 139 times
Been thanked: 183 times

Ракия от смокини

Непрочетено мнение от zack » 27 авг 2014, 13:28

<he-he> <he-he> <he-he> Съжалявам, ама не мога да не пусна такава тема <explain>
Киро ако прецени, да я мести, трие и т.н. <he-he> Сега очаквам някой да обясни как се прави тази ракия,
че разпитах из офиса и колегите, дето са пили обясняват, че била уникална <he-he>
Колко е уникална не зная, ама нещо се надъхах, та давайте рецепта, ама ако може с по-малко захар,
че от една страна не искам да слагам, а от друга тая захар дето я продават в повечето случаи е пълен боклук?

Целта ми не е да стане много ракия, а просто да я опитаме <he-he> <cheers>


Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!

Потребителски аватар
benisat
Майстор на бананите и цитрусите
Мнения: 1681
Регистриран: 14 май 2011, 08:21
Район: гр. Дряново обл. Габрово
Местоположение: Дряново
Надморска височина (m): 369
Любимо растение: киви
Любим плод: киви , банан
Любим климат: нашият
Метеостанция: BRESSER
Has thanked: 0
Been thanked: 14 times

Re: Ракия от смокини

Непрочетено мнение от benisat » 27 авг 2014, 14:04

Търси някой южняк,дето е варил ракия.При нас в севера,няма толкоз смокини.В Гугъл пише че миналото лято най много ракия от смокини са правили във Велинградско.
https://www.google.bg/?gfe_rd=cr&ei=7bn ... 0%BD%D0%B8


„Човек има нужда от малко лудост, в противен случай никога няма да посмее да среже въжето и да е свободен.“

Зорба

Потребителски аватар
Бобсъна
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 3695
Регистриран: 19 фев 2011, 12:21
Район:
Местоположение: Пазарджик,209 м над.височина , 7б/8а зона
Has thanked: 16 times
Been thanked: 71 times

Re: Ракия от смокини

Непрочетено мнение от Бобсъна » 27 авг 2014, 14:21

Няма смокини във Велинградско...няма как и да има ракия там...Иначе си е най обикновенна плодова ракия,зайрето е бързо и трябва да се внимава.... <cheers2> <cheers2> <cheers2>


Изображение

ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Ракия от смокини

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 27 авг 2014, 14:44

Сега ще се появи чичо Любо и ще въведе ред! :))

"БандЕра придет, порядок навидет!" :)))



Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2652
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -7.4 на 06.01.2019
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 139 times
Been thanked: 183 times

Re: Ракия от смокини

Непрочетено мнение от zack » 27 авг 2014, 15:06

Хааа, Иво. Като каза за пчелите, може ли вярно да се тествам, да направя ракия от смокини и мед.
Без никакви такива боклуци като захар? Вярно, къде е чичо Любо да ни светне малко по въпроса <he-he> <cheers>


Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!

ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Ракия от смокини

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 27 авг 2014, 15:21

<off topic> Да, но има чалъм с меда - трябва д ае малко по-ниска концентрация, отколкото захарта, защото самият той има някакви консерванти(естествени) и затруднява дрождите. Хубаво е и последните да бъдат културни, не "бухай у бидоня на слънце".
Аз съм пил в Сърбия, некомерсиална тъй да се каже и беше елексир чутовен.
Затова и сега залагам основите на голямо количество материал до 2-3 години, за да имам мегдан за експерименти. За да асоциира мозъка чрез вкусовите ПЛЮС обонятелни рецепти алкохола като "смокиноиден", със сигурност ще трябва и малко глицерин + захар или мед(2-3 гр на литър) за да се получи елексирът.
Чичо Любо се хвалеше, че има опит, наистина чакам - обеща да го сподели. Що се касае до мен, аз излушвам всякакви съвети и отсявам полезното, след което на база моя опит и логиката, правя каквото аз си реша. Тъй че не се съмнявай, че в главата ми зрее идеята за един чудовищен елексир :)) <off topic>



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2452
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Re: Ракия от смокини

Непрочетено мнение от chicholyubo » 27 авг 2014, 15:42

ivo_nekitov написа:Сега ще се появи чичо Любо и ще въведе ред! :))

"БандЕра придет, порядок навидет!" :)))


До вечерта ще я напиша рецептата от - до <cheers>
ТиРпенИе <he-he>

zack написа:Хааа, Иво. Като каза за пчелите, може ли вярно да се тествам, да направя ракия от смокини и мед.
Без никакви такива боклуци като захар? Вярно, къде е чичо Любо да ни светне малко по въпроса <he-he> <cheers>

Може разбира се. Но според мен една чиста медовина ще е много по добре <can't hear you>
Прбвал съм с други плодове и не ми хареса смесеният аромат. Но пък ако ма мераклии да тестват и да кажат <cheers>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Ракия от смокини

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 27 авг 2014, 16:03

Допускам, че си прав. Аз съм правил само вино - с мед преди 10-ина години. Връзва се отлично, но при плодовите аромати съм съгласен, че ще се получи конфликт.
Ала смокините биха били изключение - с "мазната" си желе- и медо-напомняща зряла консистенция не мисля, че има проблем, дори напротив...



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2452
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Re: Ракия от смокини

Непрочетено мнение от chicholyubo » 27 авг 2014, 16:22

ivo_nekitov написа:Ала смокините биха били изключение - с "мазната" си желе- и медо-напомняща зряла консистенция не мисля, че има проблем, дори напротив...


Решено, за каузата ще пробвам <cheers>

Ето какво на бързо нащраках <he-he> :

Смокините трябва да са доста добре узрели . НЕ ЗАГНИЛИ.
Ако нямате достатъчно плод може да ги съхраните в хладилник за определено време докато дозреят другите на дървото.
Плодът се залага в идеално чист с капак бидон. Като пропорциите са : плод 1/3 и 2/3 вода. Като се остави и място за шапката при ферментацията.
Имай те в предвид че самата ципа на смокинята има много специфичен аромат на индрише и за това не трябва да се прекалява с количеството плод. Аз готовата смес я бъркам с бормашина и накрайник от нераждавейка за лепило (теракол).
Най добре в този момент сместа да се сулфитира. Оставяте така за час/два до три и после мерите захарността на сместа. Добавяте разтопена в малко топла вода захар (захарен сироп) в сместа докато стане 18% захарно съдържание. После се добавят култивирани дрожди за фруктоза.
Първите 3/4 ни се бърка джибрито по три пъти на ден. След преминаването на бурната ферментация може и по един път ( някой даже спират да я бъркат , но забавят процеса ) Изчаква се докато падне 0% захарността и след това веднага най много до два/три дни се вари. Вари се само и единствено сока без никакви други примеси от джибрито.
Процеса на варене да го обяснявам ли ?

Ако имате въпроси питай те наволя ?


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Ракия от смокини

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 27 авг 2014, 16:37

Само да добавя(забравих горе, но ме подсети текстът на Любо):
Не е "хубаво", а е АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И НЕЗАОБИКОЛИМО -БЕЗ УГОВОРКИ! сУЛФИТИРАНЕТО. Не подлежи на дискусия особено при материал за дестилиране след това: летливите сулфити излитат за часове, а свързаните тъй или инак не подлежат на дестилация при тия температури - демек няма да поемете нищо от тях, а качеството е несравнимо по-добро! Освен превенция на оцетно вкисване, серният диоксид извлича много повече ароматни в-ва в материала от твърдите части!
Това важи за всички вино- плодови материали.



pinokio
Bonsai Master
Мнения: 173
Регистриран: 17 мар 2013, 17:08
Район:
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Ракия от смокини

Непрочетено мнение от pinokio » 27 авг 2014, 17:25

Без да влизам в спорове с никого:началното съдържание на захарността трябва да е 24%.Варил съм преди десеттина години.Имам две смокини в двора си на около и над 30 години.Сега се "израждат" нещо и не дават много плод.
Един съвет към казана-трябва да има три утаитела на напречно разположената тръба за втечняване на парите.Това съм го виждал при един казанджия,който е от създателите на Свищовската горчивка.Утаителите събират всички твърди частици последователно и съответно почти всичкия метилов алкохол,който се втечнява първи.



ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Ракия от смокини

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 27 авг 2014, 17:39

Захарността може да бъде между 18 и 23 процента, повече си е чиста фира(за материал, предназначен за дестилиране, за вино-ДА!).
Утаител? Твърдите вещества нямат място в парата, освен ако не препълним казана или не направим някоя чутовна мизерия с прегряване и преминаване на пяна и кипящ материал в колоната дори, камо ли в охладителя/кондензатора...бррррррр..... <he-he>
Иначе колоната е изчислена с такъв диаметър и височина точно с цел парите на леките ацетон и метанол да се стичат обратно по стените или пълнежа на кулата/колоната. А в края на краищата горе затова се слага термометър.



pinokio
Bonsai Master
Мнения: 173
Регистриран: 17 мар 2013, 17:08
Район:
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Ракия от смокини

Непрочетено мнение от pinokio » 28 авг 2014, 06:12

<off topic> Някой,някъде беше казал,че:"В спора се ражда истината!"Глупости на квадрати.Никога,никъде и при никакви обстоятелства в спор не се е родила истина.Или поне аз не съм видял подобно нещо.В спор се ражда само караница и простотия.
Написах това,което вече съм видял и правил и то преди друг,който мисли тепърва да го прави.
Не коментирам чужди мнения и не влизам в "заключени" суперфороми със супермодератори.
<cheers2>



ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Ракия от смокини

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 28 авг 2014, 10:24

Аз нямам никакво намерение да споря ;)
Чичо Любо казва своето мнение, аз-своето, ти - трето. Който иска - да чете и да се съобразява или не с тях.



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2452
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Re: Ракия от смокини

Непрочетено мнение от chicholyubo » 28 авг 2014, 11:53

Да кажа и аз мнение от личен опит.
pinokio написа:началното съдържание на захарността трябва да е 24%.

Защо 18% ?
Това е доказано най доброта среда за развитието на култивираните дрожди. Дивите по добре се развиват и на по малка захарност а трудно (бавно, тягаво, мудно и т.н) се развиват между 18% и 22% УМИРАТ над 23% захарност. За това препоръчам внимателно да се прочетат всички мои мнения в форума за ферментацията.
За да няма проблеми при дестилацията ще се цитирам от по горните редове сам:

chicholyubo написа:Вари се само и единствено сока без никакви други примеси от джибрито.


ivo_nekitov написа:Захарността може да бъде между 18 и 23 процента, повече си е чиста фира(за материал, предназначен за дестилиране, за вино-ДА!).

Има специално култивирани дрожди за високозахарно съдържание на мъста. Но и те издържат на макс: 25/26% и дават фира.

ivo_nekitov написа:А в края на краищата горе затова се слага термометър.


Бих казал ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН <hat off>

И понеже не ми се обяснява защо трябва да има термометър взех на заем цитат от http://www.rakiyata.com/

SiteAdmin написа:Ето помагалката, сега всеки може да си прецени иска или не иска термометър:

Таблицата важи за морското равнище! В зависимост от надморската височина, съответните реални температури са по ниски.

    Температура на кипене (и на парите) | % об. течност | % об. пара
    79,0°C | 93,5% | 93,4%
    79,5°C | 85,0% | 91,5%
    80,0°C | 79,0% | 90,4%
    80,5°C | 73,0% | 89,4%
    81,0°C | 68,0% | 88,6%
    81,5°C | 62,0% | 87,6%
    82,0°C | 57,0% | 86,6%
    82,5°C | 53,0% | 85,7%
    83,0°C | 48,0% | 84,6%
    83,5°C | 44,0% | 83,6%
    84,0°C | 40,5% | 82,5%
    84,5°C | 37,0% | 81,2%
    85,0°C | 34,0% | 80,1%
    85,5°C | 31,0% | 78,6%
    86,0°C | 29,0% | 77,6%
    86,5°C | 26,5% | 76,1%
    87,0°C | 24,5% | 74,8%
    87,5°C | 22,7% | 73,5%
    88,0°C | 20,7% | 71,8%
    88,5°C | 19,3% | 70,6%
    89,0°C | 18,0% | 69,2%
    89,5°C | 16,4% | 67,3%
    90,0°C | 15,4% | 66,0%
    90,5°C | 14,2% | 64,3%
    91,0°C | 13,2% | 62,8%
    91,5°C | 12,0% | 60,8%
    92,0°C | 11,2% | 59,3%
    92,5°C | 10,2% | 57,6%
    93,0°C | 9,3% | 55,7%
    93,5°C | 8,6% | 53,8%
    94,0°C | 7,8% | 51,9%
    94,5°C | 7,0% | 49,8%
    95,0°C | 6,3% | 47,6%
    95,5°C | 5,6% | 45,3%
    96,0°C | 4,9% | 42,9%
    96,5°C | 4,1% | 40,5%
    97,0°C | 3,5% | 37,4%
    97,5°C | 2,9% | 34,5%
    98,0°C | 2,3% | 31,0%
    98,5°C | 1,6% | 23,3%
    99,0°C | 1,0% | 13,0%
    99,5°C | 0,5% | 5,5%
    100,0°C | 0,0% | 0,0%
Пример: При 12%-на пращина, трябва да очакваме ориентировъчно първака да се изтече при температура 91,5°C. Патоките тръгват обикновено при 96,9°C (пари 38%) и свършват към 98,8°C (пари 18%). Или пък ако термометъра показва 93°C, значи в момента изтича дестилат с 55,7%.

Разбира се, горната таблица е строго теоретична и разни фактори, както вече упоменатата надморска височина, променят тези цифри. Например за надморската височина на София спиртът кипи при 76,8°C вместо при 78,4°C. Все пак добивате представа за какво става въпрос. За обикновен казан термометърът може да мине и за глезотия, но в колоната е абсолютно задължителен, за да се може да се контролира работата на дефлегматора.


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение
  • New post Технологии за направа на Гроздова ракия
    12 Отговори
    6520 Преглеждания
    Последно мнение от traiko
    30 мар 2015, 20:55
  • New post Смокини
    от ivo_nekitov » 20 сеп 2010, 12:27 » в Ficus carica (Смокини, Figs)
    2248 Отговори
    242910 Преглеждания
    Последно мнение от Kiril Donov
    04 фев 2018, 05:18
  • New post Врачански смокини
    от Gepata » 16 яну 2019, 10:23 » в Ficus carica (Смокини, Figs)
    2 Отговори
    787 Преглеждания
    Последно мнение от Gepata
    12 сеп 2019, 20:52
  • New post Смокини - обща
    от fenix » 13 апр 2018, 19:50 » в Ficus carica (Смокини, Figs)
    87 Отговори
    21085 Преглеждания
    Последно мнение от Kiril Donov
    14 сеп 2018, 12:31
  • New post Сладко от смокини
    от tisho » 22 май 2015, 17:40 » в Ficus carica (Смокини, Figs)
    25 Отговори
    8683 Преглеждания
    Последно мнение от Бобсъна
    27 май 2019, 08:34
  • New post Смокини от хипермаркетите
    от Kiril Donov » 13 окт 2019, 19:50 » в Ficus carica (Смокини, Figs)
    0 Отговори
    215 Преглеждания
    Последно мнение от Kiril Donov
    13 окт 2019, 19:50

Върни се в “Ficus carica (Смокини, Figs)”