Бреба (Breba) реколта при различните сортове смокини

Всичко за смокините
zet
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Бреба (Breba) реколта при различните сортове смокини

Непрочетено мнение от zet » 14 юли 2015, 00:42

Искам да попитам думата "breba" от кой език е взаимствана? Звучи ми много испанска.

На испански има две различни думи за плодовете на смокинята.

Едрите плодовете от първата реколта, които зреят през юни се казват "бреВа".
Може да се напише по два начина- breva или breba, като за произношението това няма никакво значение, защото на този
език b=v и двете букви се произнасят винаги по един и същ начин- като българско В, когато са между две гласни и като
българско Б във всички останали случаи.

Плодовете от основната реколта де казват иго (higo, "h"-то е нямо).



Потребителски аватар
Бобсъна
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 3765
Регистриран: 19 фев 2011, 12:21
Район:
Местоположение: Пазарджик,209 м над.височина , 7б/8а зона
Has thanked: 16 times
Been thanked: 89 times

Re: Бреба (Breba) реколта при различните сортове смокини

Непрочетено мнение от Бобсъна » 14 юли 2015, 01:06

Да,точно така,тя е!! <cheers2> <cheers2>



Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2290
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 8
Has thanked: 87 times
Been thanked: 84 times

Re: Бреба (Breba) реколта при различните сортове смокини

Непрочетено мнение от plamen » 14 юли 2015, 01:20

Zet,тъй като си отговорил сам на собствения си въпрос ... няма какво да добавя .
В Американския форум това е възприето като наименование на първата реколта.На мен
ми звучи добре,защото е кратко.Друга популярна думичка е италиянската "fiorone".
Разбира се,бихме могли да ги заменим с нашенските "първа реколта" ,"летни смокини" или "цвят".
Не харесвам чуждиците и гледам да ги избягвам ,но в случая смятам,че е по-практично да се ползва "бреб(v)а".



zet
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Бреба (Breba) реколта при различните сортове смокини

Непрочетено мнение от zet » 14 юли 2015, 11:37

Plamen, не съм си отговорил сам на собствения въпрос. Има и други романски езици като италиански, френски или латински, които
не говоря и от които меже да произхожда думата. Често има думи на тези езици, които се пишат като на испански, но се изговарят по друг начин.
Както можеше и да е в този случай. Не съм голям специалист по смокините, но в книгите на Серафимови не си спомням да се използва тази дума.
Това за мен е единственият литературен източник на български по темата.

А щом думата е взета от испански, транскрибирането като бреБа на мен ми звучи много странно. Това е като да чуя
каБалер(кавалер), което идва от испанското caballero. Но предполагам, че на тези, които не говорят испански, им звучи нормално.
Това е и причината, поради която питах...



Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2290
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 8
Has thanked: 87 times
Been thanked: 84 times

Re: Бреба (Breba) реколта при различните сортове смокини

Непрочетено мнение от plamen » 14 юли 2015, 20:08

Zet,книгата на Серафимови е писана ,когато единственият чужд език у нас беше руския.
Щом говориш испански,можеш да намериш много информация в нета.
Една интересна книга е "Les Figueres a les illes Balears"- Montserrat Pons.Оригинално е издадена на така наречения каталунски език,но мисля,че я има вече и на испански.



zet
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Бреба (Breba) реколта при различните сортове смокини

Непрочетено мнение от zet » 14 юли 2015, 23:34

Plamen, в днешно време достъпа до информация по всяка тема в интернет не е проблем (със съответното критично четене).
Ако човек има интерес към нещо, може да си поръча книги от цял свят, на всички езици които знае.

Серафимови и без да говорят английски са могли да обяснят в книгата си, какво мислят. Но това е друга тема.

Според мен, когато де използват термини от чужди езици, те трябва освен да се употребят и да се транскрибират правилно.
Какво ще стане ако прочитаме на пример при английските термини всичко както е написано буква по буква...

А каталунския е наистина друг език- испанците не го разбират.

Но не искам да се впускам в спор за абсолютно нищо- в този форум съм с други цели.
Освен това всеки има право на собствено мнение.

Погледнах в интернет- книгата я има на испански(Las higueras en las Islas Baleares). Благодаря за съвета.
Току-що прочетох и една статия, където наричат автора "гуруто на смокините"- отглежда на своето опитно поле 376 сорта. <hat off>



Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2290
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 8
Has thanked: 87 times
Been thanked: 84 times

Re: Бреба (Breba) реколта при различните сортове смокини

Непрочетено мнение от plamen » 19 юли 2015, 23:19

Тази година бребата на Брънсуик е доста добра, предполагам заради сухото и горещо време.
Изобщо, при жега и липса на валежи, Брънсуик е с отлично качество.



емиава
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 779
Регистриран: 16 фев 2014, 20:09
Район: София
Местоположение: обект 1 София,кв.Киноцентър,870м.н.в. обект 2 гара Бов 430м.н. в.
Has thanked: 19 times
Been thanked: 10 times

Re: Бреба (Breba) реколта при различните сортове смокини

Непрочетено мнение от емиава » 04 авг 2015, 22:22

На Витоша първата реколта на Мичуринката започва да зрее. <453>
Днес откъснахме първите две плодчета:
Изображение



Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2290
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 8
Has thanked: 87 times
Been thanked: 84 times

Re: Бреба (Breba) реколта при различните сортове смокини

Непрочетено мнение от plamen » 04 авг 2015, 23:23

Бребата отмина ,но спомена остана ....
СПОМЕН :

Изображение

<sun>



Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2290
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 8
Has thanked: 87 times
Been thanked: 84 times

Re: Бреба (Breba) реколта при различните сортове смокини

Непрочетено мнение от plamen » 07 авг 2015, 19:31

Изображение
Най-ранна и най-вкусна бреба при мен беше Rond de Bordeoux.На практика почти не се различаваше от основната реколта на вкус.



Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2290
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 8
Has thanked: 87 times
Been thanked: 84 times

Re: Бреба (Breba) реколта при различните сортове смокини

Непрочетено мнение от plamen » 24 апр 2016, 19:15

След първоначалния ентусиазъм,повечето бреба по моите смокини опада.На какво се дължи това ми е трудно да преценя.Склонен съм да виня странното пролетно време.Освен Мичуринска 10 ,Негроне е другият сорт,който запази бреба.



Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2763
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -7.4 на 06.01.2019
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 170 times
Been thanked: 228 times

Re: Бреба (Breba) реколта при различните сортове смокини

Непрочетено мнение от zack » 27 май 2016, 23:33

При нас има доста бреба. Дано само се запазят след гнусната седмица, която отмина <head in the wall>

Тая като я гледам, най-вероятно е Brunswick:
Изображение

А тази предполагам е Мичуринска-10:
Изображение



Потребителски аватар
h2o Тишо
Engineer-agronomist, Master in Agriculture | Инженер-агроном, Магистър по Земеделие
Мнения: 663
Регистриран: 02 фев 2012, 21:48
Район: гр.Добрич
Местоположение: Рогачево 43*22`33" 28*01`20'' 110м нв общ.Балчик
Надморска височина (m): 110
USDA zone: 7b
Абсолютна минимална t° (°C): -18*С 2010г.
Минимум последна зима (°C): -12/-12.5 (01.03.2018)
Has thanked: 1 time
Been thanked: 38 times

Re: Бреба (Breba) реколта при различните сортове смокини

Непрочетено мнение от h2o Тишо » 30 май 2016, 00:10

За първата снимка : моят брънсуик е с много по-различни листа.Дълбоко насечени и по-тесни перести участъци .Можеби има няколко под разновидности.



hkhristov
Любител на южните растения
Мнения: 214
Регистриран: 07 ное 2015, 10:26
Район: Казичене
Местоположение:
Надморска височина (m): 544
USDA zone: 6b/7a
Абсолютна минимална t° (°C): -23.1
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Re: Бреба (Breba) реколта при различните сортове смокини

Непрочетено мнение от hkhristov » 30 май 2016, 10:21

На мен пък тази на втората снимка ми прилича на Айс Кристал. <hmmm>



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 13472
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 200 times
Been thanked: 625 times

Re: Бреба (Breba) реколта при различните сортове смокини

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 07 юли 2016, 19:04

Пропуснал съм да спомена, че преди десетина дни, в общи линии заедно с Мичуринска-10 или 3-4 дни по-късно от нея, при мен узря бребата на Далматинска (Dalmatie) и Броджото Неро (Brogiotto Nero). И двете бяха с огромни плодове, колкото свития ми юмрук. Вкусът беше добър, но всички бреба смокини тази година са някак суховати.



Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение
  • New post Вкусови качества на различните сортове смокини
    от danick » 15 авг 2018, 14:50 » в Ficus carica (Смокини, Figs)
    2 Отговори
    1275 Преглеждания
    Последно мнение от perperikon
    15 окт 2018, 15:43
  • New post Сухоустойчивост при различните сортове киви
    от Kiril Donov » 26 сеп 2019, 23:49 » в Actinidia (Киви, Kiwi)
    0 Отговори
    424 Преглеждания
    Последно мнение от Kiril Donov
    26 сеп 2019, 23:49
  • New post Сортове смокини с 1 опрашване (San Pedro fig varieties)
    от Kiril Donov » 07 окт 2017, 02:28 » в Сортове смокини (Fig varieties)
    1 Отговори
    1598 Преглеждания
    Последно мнение от Kiril Donov
    06 дек 2017, 03:56
  • New post Ficus carica - Сортове смокини (Fig varieties)
    от Kiril Donov » 19 мар 2012, 08:34 » в Ficus carica (Смокини, Figs)
    114 Отговори
    44894 Преглеждания
    Последно мнение от Kiril Donov
    29 авг 2018, 21:46
  • New post Сортове смокини без опрашване (Common fig varieties)
    от Kiril Donov » 07 окт 2017, 02:19 » в Сортове смокини (Fig varieties)
    9 Отговори
    3532 Преглеждания
    Последно мнение от swot
    02 авг 2019, 18:41
  • New post Сортове смокини в разсадника Палм Център - Пловдив
    от Kiril Donov » 01 фев 2019, 09:29 » в Сортове смокини (Fig varieties)
    9 Отговори
    1822 Преглеждания
    Последно мнение от KoKar
    04 фев 2019, 20:45

Върни се в “Ficus carica (Смокини, Figs)”