
От нея стана чудесно сладко от зелени смокини.

Аромата на мъжките съцветия е силен, специфичен и много приятен, ето защо сладко от зелени смокини се прави само от мъжки!
Ето и рецептата за една доза:
55-60 бр. мъжки смокини се почистват от дръжките и се пробождат на две места с вилица (всяка), след което се поставят в съд с вода, колкото да ги покрие.
Когато водата кипне, се варят пет минути, след което се махат от котлона, водата се излива, охлаждат се със студена вода и всяка една смокинка се изтисква с ръка докато спре да излиза вода от нея, като се внимава да не се разкъса.
Тази процедура се прави три пъти!
При първото варене във водата се слага чаена лъжица син камък, за да запазят изумрудено зеления си цвят.
След третото варене и изтискване, се приготвя сиропа от 1 кг. захар и 500 мл. вода. (При едри смокини, пропорцията за сиропа е двойна!)
Сплесканите и изтискани смокинки се добавят в сиропа и се варят до достигане на определена гъстота. 15 мин. преди края на варенето се добавя чаена лъжичка лимонена киселина.
Пълнят се горещи в бурканчета, първо смокините, после се долива сиропа, затварят се капачкте и се обръщат надолу докато изстинат.
P.S. Важно! При по-едри смокини, пропорцията за сиропа е двойна!