Сладко от смокини

Всичко за смокините
Потребителски аватар
tisho
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие)
Мнения: 642
Регистриран: 11 апр 2014, 11:40
Район: Софийско
Местоположение: Нови хан
Надморска височина (m): 630
USDA zone: 7a
Минимум последна зима (°C): -11 (24 Feb 2019)
Любимо растение: Смокиня и Кокосова палма
Любим плод: Смокиня
Любим климат: Тропичен
Has thanked: 19 times
Been thanked: 32 times

Re: Сладко от смокини

Непрочетено мнение от tisho » 27 май 2015, 08:13

Трайко, изглеждат чудесно! Относно сиропа, по оригиналната рецепта го дават така, но явно за дребни смокинки. Моите също бяха едри и не ми стигна това количество, та правихме допълнителен.



емиава
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 776
Регистриран: 16 фев 2014, 20:09
Район: София
Местоположение: обект 1 София,кв.Киноцентър,870м.н.в. обект 2 гара Бов 430м.н. в.
Has thanked: 12 times
Been thanked: 10 times

Re: Сладко от смокини

Непрочетено мнение от емиава » 27 май 2015, 12:56

Синият камък не е задължителен. Понякога се чудя защо въобще се занимават с него. От 20 години правим сладко от мъжки или от женски неузрели съцветия и не слагаме. Така изглеждат смокините от сладкото от по-миналата година, без син камък:
Изображение
Изваряването е за да се премахне горчивината от смокините. Понякога става и с две води, понякога 4-5. Най-сигурно е след всяко изваряване да се сдъвче малко парченце от смокиня и ако вече не горчи, няма нужда от повече варене.
traiko написа:
Тишо да те питам,ти като ги мачкаш слагаш ли ръкавици ?
Тук доста жени се оплакват,че са си изгорили ръцете.
Ставали им някакви пашкули направо.

Някои хора са по-чувствителни към млякото на смокините. Виждала съм човек, който става на жестоки мехури като бере смокини.



Ferdinandov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Сладко от смокини

Непрочетено мнение от Ferdinandov » 31 авг 2015, 09:38

Здравейте! Вчера се регистрирах и все още не съм разгледал всичко,но наистина ми е интересно! Живея в квартал на Бургас и в двора си имам няколко дръвчета смокини.Не съм ги засаждал,имаме ги откакто се помня-на 45 години съм. Някой съм опитвал да ги унищожа,засенчват ми останалата част от градината-безуспешно,затова съм ги формирал като храст и сега всяка пролет ги..подрязвам зверски. Но за прекрасното сладко...Мисля,че едното дърво е жълта студоустойчива.Всяка година ражда хиляди смокини и аз предпочитам да правим сладкото с нейните плодове,по-дребнички са,но имат страхотен жълт цвят и чудесен аромат.Харесвам повече сладкото от узрели смокини,а моята съпруга след многобройни експерименти го опрости до варианта- 1 кг. добре узрели плодове,1 кг. захар,без вода.Изсипва захарта при смокините и престояват около час.След това го вари до необходимата гъстота и още горещо го изсипва в бурканчета.Завинтва капачките и готово.Не слага никакви подправки,за да се усеща натуралния аромат на смокинята.



Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2163
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 8
Любим климат: +5/+35
Has thanked: 34 times
Been thanked: 36 times

Re: Сладко от смокини

Непрочетено мнение от plamen » 01 дек 2018, 17:07

Изображение
Зима е.
Организма е напълно обезFIGен.Тялото иска своята доза.
Има само един изход.
Посягам към RdB.
Това не е онзи стил в музиката .... това е Rond de Bordeaux !
Сладкото от този сорт е с най-силен аромат....и още нещо.
Отпускане,тишина ......:)
These users thanked the author plamen for the post (total 3):
zack (01 дек 2018, 17:46) • ivo_nekitov (01 дек 2018, 18:51) • gos (01 дек 2018, 19:04)
Rating: 27.27%



popov.dinko
Специалист овощар
Мнения: 659
Регистриран: 07 яну 2011, 22:39
Район:
Местоположение: Кирково, област Кърджали - до гръцката граница
Has thanked: 0
Been thanked: 12 times

Re: Сладко от смокини

Непрочетено мнение от popov.dinko » 01 дек 2018, 19:27

Ето на, вдигна ме от стола и беж към избата. Това масълце с филийката и сладкото...Намери начин да провокираш в зимната нощ <icecream>



Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение
  • New post Сладко от мандарини
    0 Отговори
    1012 Преглеждания
    Последно мнение от ентусиаст
    05 май 2013, 04:43
  • New post Смокини
    от ivo_nekitov » 20 сеп 2010, 12:27 » в Ficus carica (Смокини, Figs)
    2248 Отговори
    189311 Преглеждания
    Последно мнение от Kiril Donov
    04 фев 2018, 05:18
  • New post Ракия от смокини
    от zack » 27 авг 2014, 13:28 » в Ficus carica (Смокини, Figs)
    17 Отговори
    8735 Преглеждания
    Последно мнение от Gepata
    16 яну 2019, 13:58
  • New post Смокини - обща
    от fenix » 13 апр 2018, 19:50 » в Ficus carica (Смокини, Figs)
    87 Отговори
    14580 Преглеждания
    Последно мнение от Kiril Donov
    14 сеп 2018, 12:31
  • New post Производители на смокини
    от commando » 26 мар 2019, 14:59 » в Ficus carica (Смокини, Figs)
    0 Отговори
    166 Преглеждания
    Последно мнение от commando
    26 мар 2019, 14:59
  • New post Врачански смокини
    от Gepata » 16 яну 2019, 10:23 » в Ficus carica (Смокини, Figs)
    1 Отговори
    280 Преглеждания
    Последно мнение от Kiril Donov
    16 яну 2019, 12:01

Върни се в “Ficus carica (Смокини, Figs)”