Сладко от смокини

Всичко за смокините
Потребителски аватар
tisho
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие)
Мнения: 758
Регистриран: 11 апр 2014, 11:40
Район: Софийско
Местоположение: Нови хан
Надморска височина (m): 630
USDA zone: 7a
Минимум последна зима (°C): -9 (08 Jan 2020)
Has thanked: 57 times
Been thanked: 69 times

Re: Сладко от смокини

Мнение от tisho » 27 май 2015, 08:13

Трайко, изглеждат чудесно! Относно сиропа, по оригиналната рецепта го дават така, но явно за дребни смокинки. Моите също бяха едри и не ми стигна това количество, та правихме допълнителен.



емиава
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 785
Регистриран: 16 фев 2014, 20:09
Район: София
Местоположение: обект 1 София,кв.Киноцентър,870м.н.в. обект 2 гара Бов 430м.н. в.
Has thanked: 24 times
Been thanked: 12 times

Re: Сладко от смокини

Мнение от емиава » 27 май 2015, 12:56

Синият камък не е задължителен. Понякога се чудя защо въобще се занимават с него. От 20 години правим сладко от мъжки или от женски неузрели съцветия и не слагаме. Така изглеждат смокините от сладкото от по-миналата година, без син камък:
Изображение
Изваряването е за да се премахне горчивината от смокините. Понякога става и с две води, понякога 4-5. Най-сигурно е след всяко изваряване да се сдъвче малко парченце от смокиня и ако вече не горчи, няма нужда от повече варене.
traiko написа:
Тишо да те питам,ти като ги мачкаш слагаш ли ръкавици ?
Тук доста жени се оплакват,че са си изгорили ръцете.
Ставали им някакви пашкули направо.

Някои хора са по-чувствителни към млякото на смокините. Виждала съм човек, който става на жестоки мехури като бере смокини.



Ferdinandov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Сладко от смокини

Мнение от Ferdinandov » 31 авг 2015, 09:38

Здравейте! Вчера се регистрирах и все още не съм разгледал всичко,но наистина ми е интересно! Живея в квартал на Бургас и в двора си имам няколко дръвчета смокини.Не съм ги засаждал,имаме ги откакто се помня-на 45 години съм. Някой съм опитвал да ги унищожа,засенчват ми останалата част от градината-безуспешно,затова съм ги формирал като храст и сега всяка пролет ги..подрязвам зверски. Но за прекрасното сладко...Мисля,че едното дърво е жълта студоустойчива.Всяка година ражда хиляди смокини и аз предпочитам да правим сладкото с нейните плодове,по-дребнички са,но имат страхотен жълт цвят и чудесен аромат.Харесвам повече сладкото от узрели смокини,а моята съпруга след многобройни експерименти го опрости до варианта- 1 кг. добре узрели плодове,1 кг. захар,без вода.Изсипва захарта при смокините и престояват около час.След това го вари до необходимата гъстота и още горещо го изсипва в бурканчета.Завинтва капачките и готово.Не слага никакви подправки,за да се усеща натуралния аромат на смокинята.



Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2348
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 8
Has thanked: 118 times
Been thanked: 122 times

Re: Сладко от смокини

Мнение от plamen » 01 дек 2018, 17:07

Изображение
Зима е.
Организма е напълно обезFIGен.Тялото иска своята доза.
Има само един изход.
Посягам към RdB.
Това не е онзи стил в музиката .... това е Rond de Bordeaux !
Сладкото от този сорт е с най-силен аромат....и още нещо.
Отпускане,тишина ......:)
These users thanked the author plamen for the post (total 3):
zack (01 дек 2018, 17:46) • gos (01 дек 2018, 19:04) • Димитър Брусалиев (25 май 2020, 19:17)
Rating: 23.1%



popov.dinko
Специалист овощар
Мнения: 686
Регистриран: 07 яну 2011, 22:39
Район:
Местоположение: Кирково, област Кърджали - до гръцката граница
Has thanked: 1 time
Been thanked: 21 times

Re: Сладко от смокини

Мнение от popov.dinko » 01 дек 2018, 19:27

Ето на, вдигна ме от стола и беж към избата. Това масълце с филийката и сладкото...Намери начин да провокираш в зимната нощ <icecream>



Потребителски аватар
tisho
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие)
Мнения: 758
Регистриран: 11 апр 2014, 11:40
Район: Софийско
Местоположение: Нови хан
Надморска височина (m): 630
USDA zone: 7a
Минимум последна зима (°C): -9 (08 Jan 2020)
Has thanked: 57 times
Been thanked: 69 times

Re: Сладко от смокини

Мнение от tisho » 26 май 2019, 00:04

Дойде време, отново, за приготвяне на едно от най-вкусните сладка... аромат и наслада!
Изображение



Потребителски аватар
Бобсъна
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 3875
Регистриран: 19 фев 2011, 12:21
Район:
Местоположение: Пазарджик,209 м над.височина , 7б/8а зона
Has thanked: 34 times
Been thanked: 138 times

Re: Сладко от смокини

Мнение от Бобсъна » 26 май 2019, 07:42

Чак сега ли зацъфтяха мъжкарите при вас?



Потребителски аватар
tisho
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие)
Мнения: 758
Регистриран: 11 апр 2014, 11:40
Район: Софийско
Местоположение: Нови хан
Надморска височина (m): 630
USDA zone: 7a
Минимум последна зима (°C): -9 (08 Jan 2020)
Has thanked: 57 times
Been thanked: 69 times

Re: Сладко от смокини

Мнение от tisho » 26 май 2019, 13:54

Сега е пикът на цъфтеж в Поморие, смокините са от там.
По Черноморието, това става винаги втората половина на май, поради малко по-хладните пролети.
These users thanked the author tisho for the post:
Бобсъна (26 май 2019, 15:56)
Rating: 7.7%



Потребителски аватар
Бобсъна
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 3875
Регистриран: 19 фев 2011, 12:21
Район:
Местоположение: Пазарджик,209 м над.височина , 7б/8а зона
Has thanked: 34 times
Been thanked: 138 times

Re: Сладко от смокини

Мнение от Бобсъна » 26 май 2019, 18:39

Ахаааа...със син камък ли?При нас периода беше преди 3-4 седмици....



Потребителски аватар
tisho
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие)
Мнения: 758
Регистриран: 11 апр 2014, 11:40
Район: Софийско
Местоположение: Нови хан
Надморска височина (m): 630
USDA zone: 7a
Минимум последна зима (°C): -9 (08 Jan 2020)
Has thanked: 57 times
Been thanked: 69 times

Re: Сладко от смокини

Мнение от tisho » 26 май 2019, 21:30

В първата вода се слага син камък, 1 гр/1 л. вода, затова са така наситенозелени :) Без син камък имат жълто кафеникаф цвят.
P.S. Бобсън, ти беше писал, че има около теб мъжка с ядливи плодове, може ли да помоля за някой друг резник?



Потребителски аватар
Бобсъна
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 3875
Регистриран: 19 фев 2011, 12:21
Район:
Местоположение: Пазарджик,209 м над.височина , 7б/8а зона
Has thanked: 34 times
Been thanked: 138 times

Re: Сладко от смокини

Мнение от Бобсъна » 27 май 2019, 08:34

Може!!Мейл за връзка!!



fenix
Любител на южните растения
Мнения: 760
Регистриран: 10 яну 2012, 18:53
Район: Благоевград
Местоположение:
USDA zone: 7a
Has thanked: 57 times
Been thanked: 9 times

Re: Сладко от смокини

Мнение от fenix » 25 май 2020, 08:48

Да подсетя феновете на сладко от зелени (мъжки) смокини... Време е! Сега -тази седмица. При мен в Благоевград сега е момента, но при други по-топли места в страната вече е преминал.
Някой пробвал/правил ли е сладко от различни сортове мъжки смокини?



Потребителски аватар
Бобсъна
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 3875
Регистриран: 19 фев 2011, 12:21
Район:
Местоположение: Пазарджик,209 м над.височина , 7б/8а зона
Has thanked: 34 times
Been thanked: 138 times

Re: Сладко от смокини

Мнение от Бобсъна » 25 май 2020, 09:21

При нас попремина тоя срок....вчера разрезах 2 от едрите...едната беше презряла без никакъв аромат...другата на ръба....



Отговори