Сладко от смокини

Всичко за смокините
Потребителски аватар
tisho
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие)
Мнения: 579
Регистриран: 11 апр 2014, 11:40
Район: Нови хан (крайна Югоизточна част на Софийското поле)
Местоположение:
Надморска височина (m): 630
USDA zone: 7a
Минимум последна зима (°C): -15 (01 март 2018)
Любимо растение: Смокиня и Кокосова палма
Любим плод: Смокиня
Любим климат: Тропичен
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Сладко от смокини

Непрочетено мнение от tisho » 22 май 2015, 17:40

Набрах от обилната профики реколта на една мъжка смокиня -

Изображение

От нея стана чудесно сладко от зелени смокини.

Изображение

Аромата на мъжките съцветия е силен, специфичен и много приятен, ето защо сладко от зелени смокини се прави само от мъжки!
Ето и рецептата за една доза:

55-60 бр. мъжки смокини се почистват от дръжките и се пробождат на две места с вилица (всяка), след което се поставят в съд с вода, колкото да ги покрие.
Когато водата кипне, се варят пет минути, след което се махат от котлона, водата се излива, охлаждат се със студена вода и всяка една смокинка се изтисква с ръка докато спре да излиза вода от нея, като се внимава да не се разкъса.
Тази процедура се прави три пъти!
При първото варене във водата се слага чаена лъжица син камък, за да запазят изумрудено зеления си цвят.
След третото варене и изтискване, се приготвя сиропа от 1 кг. захар и 500 мл. вода. (При едри смокини, пропорцията за сиропа е двойна!)
Сплесканите и изтискани смокинки се добавят в сиропа и се варят до достигане на определена гъстота. 15 мин. преди края на варенето се добавя чаена лъжичка лимонена киселина.
Пълнят се горещи в бурканчета, първо смокините, после се долива сиропа, затварят се капачкте и се обръщат надолу докато изстинат.

P.S. Важно! При по-едри смокини, пропорцията за сиропа е двойна!
Последна промяна от tisho на 27 май 2015, 08:26, променено общо 8 пъти.



Потребителски аватар
lenka
Любител на южните растения
Мнения: 158
Регистриран: 12 сеп 2014, 19:05
Район: Кюстендил
Местоположение: Кюстендил /с инверсии/
Надморска височина (m): 520
Любим климат: средиземноморски
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0

Re: Сладко от смокини

Непрочетено мнение от lenka » 22 май 2015, 18:25

Eeee ,Тишо ,това е нечовешки изкусително ! Обожавам го ! Сега трябва да ходя и да си купувам сладко от зелени смокини ! <smile134> Поздравления за перфектно изглеждащите смокини, за вкуса- ти си знаеш! <thumbup>


,,Люди — интересные существа. В мире, полном чудес, им удалось придумать скуку " Терри Пратчет R.I.P.

Потребителски аватар
tisho
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие)
Мнения: 579
Регистриран: 11 апр 2014, 11:40
Район: Нови хан (крайна Югоизточна част на Софийското поле)
Местоположение:
Надморска височина (m): 630
USDA zone: 7a
Минимум последна зима (°C): -15 (01 март 2018)
Любимо растение: Смокиня и Кокосова палма
Любим плод: Смокиня
Любим климат: Тропичен
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Re: Сладко от смокини

Непрочетено мнение от tisho » 22 май 2015, 18:37

Наистина е така <thumbsup> . Наскоро си купих от магазина сладко от зелени смокини, но..... нямаше много общо с това което направихме вкъщи. Досега не съм се занимавал с мъжки смокини, обаче аромата им е неповторим. Когато ги набрах и донесох торбата в нас, цялата стая се ароматизира само от присъствието на цъфтящите в момента профики. Някои правят това сладко с неузрели женски смокини, обаче те нямат толкова силен аромат... Въобще това е разкош отвсякъде!



fenix
Любител на южните растения
Мнения: 699
Регистриран: 10 яну 2012, 18:53
Район: Благоевград
Местоположение:
USDA zone: 7a
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Сладко от смокини

Непрочетено мнение от fenix » 22 май 2015, 19:14

Браво Тisho! Сладко ли е сладкото? ... <he-he> Аз ще изчакам още няколко дни.
Някъде бях чел, че смокините (Профики) за сладко се берат не по-рано и не по-късно от края на месец май. Тази година и "аз" ще се пробвам.
Тенкс за споделянето.
Lenka, на аватара ти ли си? ... Поздравления, добре изглеждаш!



Потребителски аватар
tisho
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие)
Мнения: 579
Регистриран: 11 апр 2014, 11:40
Район: Нови хан (крайна Югоизточна част на Софийското поле)
Местоположение:
Надморска височина (m): 630
USDA zone: 7a
Минимум последна зима (°C): -15 (01 март 2018)
Любимо растение: Смокиня и Кокосова палма
Любим плод: Смокиня
Любим климат: Тропичен
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Re: Сладко от смокини

Непрочетено мнение от tisho » 22 май 2015, 20:33

Fenix, точно сега е време за бране на профиките, имат най-силен аромат за привличане на бластофагата.



Потребителски аватар
lenka
Любител на южните растения
Мнения: 158
Регистриран: 12 сеп 2014, 19:05
Район: Кюстендил
Местоположение: Кюстендил /с инверсии/
Надморска височина (m): 520
Любим климат: средиземноморски
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0

Re: Сладко от смокини

Непрочетено мнение от lenka » 23 май 2015, 01:02

Да, Tisho, прав си ! На мен понякога ми донасят от Сандански! Дума за сравнение не може да става между купеното и домашното сладко, ноооо..... ,,като няма риба и ракът е риба" ! В цял Кюстендил има не повече от 5-6 смокини , а за мъжка не са и чували ! <hmmm>
<spam> Благодаря, fenix !


,,Люди — интересные существа. В мире, полном чудес, им удалось придумать скуку " Терри Пратчет R.I.P.

Потребителски аватар
tisho
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие)
Мнения: 579
Регистриран: 11 апр 2014, 11:40
Район: Нови хан (крайна Югоизточна част на Софийското поле)
Местоположение:
Надморска височина (m): 630
USDA zone: 7a
Минимум последна зима (°C): -15 (01 март 2018)
Любимо растение: Смокиня и Кокосова палма
Любим плод: Смокиня
Любим климат: Тропичен
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Re: Сладко от смокини

Непрочетено мнение от tisho » 23 май 2015, 08:26

Lenka, крайно време е да направиш нещо по въпроса, като засадиш една мъжка, най- добре при теб да е мичуринска. Там ще стават за сладко, мъжкарите са по студоустойчиви... <thumbup> Ако нямаш двор, може до блока, тъкмо гражданите няма да я берат, защото не става за директно хапване <he-he>



Потребителски аватар
lenka
Любител на южните растения
Мнения: 158
Регистриран: 12 сеп 2014, 19:05
Район: Кюстендил
Местоположение: Кюстендил /с инверсии/
Надморска височина (m): 520
Любим климат: средиземноморски
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0

Re: Сладко от смокини

Непрочетено мнение от lenka » 23 май 2015, 23:23

Благодаря за идеята, Tisho! <cheers> Ще направя точно това ,но ще я сложа в двора на ,,селската" ми къща , който е доста по-голям ! <thumbup> Ей, какво ли не прави лакомията !!! <smile134>


,,Люди — интересные существа. В мире, полном чудес, им удалось придумать скуку " Терри Пратчет R.I.P.

Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2426
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 10 times
Been thanked: 4 times

Re: Сладко от смокини

Непрочетено мнение от traiko » 25 май 2015, 20:09

Тишо да те питам,ти като ги мачкаш слагаш ли ръкавици ?
Тук доста жени се оплакват,че са си изгорили ръцете.
Ставали им някакви пашкули направо.



Потребителски аватар
tisho
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие)
Мнения: 579
Регистриран: 11 апр 2014, 11:40
Район: Нови хан (крайна Югоизточна част на Софийското поле)
Местоположение:
Надморска височина (m): 630
USDA zone: 7a
Минимум последна зима (°C): -15 (01 март 2018)
Любимо растение: Смокиня и Кокосова палма
Любим плод: Смокиня
Любим климат: Тропичен
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Re: Сладко от смокини

Непрочетено мнение от tisho » 25 май 2015, 20:26

Не си слагах ръкавици Трайко. Когато започваш да ги изтискваш, те са изкарали вече дадено време във вряща вода и по-голямата част от сока се е махнал.
Най-много се намазах със сок, докато ги брах, направо течеше изобилно и пръскаше навсякъде <smile134> , ръцете ми лепнеха, но нищо не ми стана. <thumbup>
И нещо любопитно - после два дни пръстите ми ухаеха на мъжки смокини, до сега не бях обръщал внимание, че имат толкова силен и приятен аромат, защото вниманието ми беше насочено изцяло към ядливите фиги. Обаче... сега открих, че и мъжките каприфиги са истинско съкровище за хапване!



Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2426
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 10 times
Been thanked: 4 times

Re: Сладко от смокини

Непрочетено мнение от traiko » 25 май 2015, 20:39

Благодаря ти за отговора.Набрал съм 50 броя,доста са големи,но исках да те питам за всеки случай.
При мен също течеше мляко и целите ръце лепнеха,дори и не се замислих,че може да ми изгорят ръцете.
Като ударя ракията ще ги почвам. <cheers2>



Потребителски аватар
tisho
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие)
Мнения: 579
Регистриран: 11 апр 2014, 11:40
Район: Нови хан (крайна Югоизточна част на Софийското поле)
Местоположение:
Надморска височина (m): 630
USDA zone: 7a
Минимум последна зима (°C): -15 (01 март 2018)
Любимо растение: Смокиня и Кокосова палма
Любим плод: Смокиня
Любим климат: Тропичен
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Re: Сладко от смокини

Непрочетено мнение от tisho » 25 май 2015, 20:57

Отнема доста време, но си заслужава напълно. После да се похвалиш как е станало <cheers>



bobiborisov
Любител на южните растения
Мнения: 58
Регистриран: 17 май 2013, 12:47
Район: София
Местоположение: София, село Негован
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Сладко от смокини

Непрочетено мнение от bobiborisov » 25 май 2015, 23:31

Аз много обичам такова сладко, но това със синия камък не ми харесва. Задължително ли е? И по-важното е дали няма да остане отрова?



Потребителски аватар
tisho
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие)
Мнения: 579
Регистриран: 11 апр 2014, 11:40
Район: Нови хан (крайна Югоизточна част на Софийското поле)
Местоположение:
Надморска височина (m): 630
USDA zone: 7a
Минимум последна зима (°C): -15 (01 март 2018)
Любимо растение: Смокиня и Кокосова палма
Любим плод: Смокиня
Любим климат: Тропичен
Has thanked: 1 time
Been thanked: 7 times

Re: Сладко от смокини

Непрочетено мнение от tisho » 26 май 2015, 08:34

Ако искаш смокините да останат зелени трябва да го добавиш! Синия камък се добавя по оригиналната технология на това сладко (проф. Р. Серафимова). Ако не се добави, смокините стават жълто-кафеникави. Синия камък се слага само в първата вода, после се правят още две смени на врящата вода. Така, че не се притеснявай.
За пример ти давам, че на малки пиленца се препоръчва във водата да се капнат директно няколко капки син камък за дезинфекция, а знаеш колко чувствителни са им организмите на тази възраст по принцип... Така, че няма опасност <yes>



Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2426
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 10 times
Been thanked: 4 times

Re: Сладко от смокини

Непрочетено мнение от traiko » 26 май 2015, 22:16

Снощи направихме с жената сладкото. Направихме го по рецептата на Тишо.
Всичко стана супер,даже и днес като вляза в кухнята мирише на сладко.
Единственият проблем който изскочи е този,че с това количество захар и вода нямаше как да
стане сиропа.Даже още като четях ми се стори,че няма да е достатъчно.
Затова след като ги направихме,стана така,че направихме допълнително сироп от още 1 килограм захар и 500 гр.вода.
Дойде точно,допълнихме бурканчетата до горе.Догодина ще направим повече,това беше пробно.
Един буркан липсва защото отиде за бърза употреба.
Изображение
Изображение



Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение
  • New post Сладко от мандарини
    0 Отговори
    876 Преглеждания
    Последно мнение от ентусиаст
    05 май 2013, 04:43
  • New post Смокини
    от ivo_nekitov » 20 сеп 2010, 12:27 » в Ficus carica (Смокини, Figs)
    2248 Отговори
    160690 Преглеждания
    Последно мнение от Kiril Donov
    04 фев 2018, 05:18
  • New post Смокини - обща
    от fenix » 13 апр 2018, 19:50 » в Ficus carica (Смокини, Figs)
    87 Отговори
    10760 Преглеждания
    Последно мнение от Kiril Donov
    14 сеп 2018, 12:31
  • New post Ракия от смокини
    от zack » 27 авг 2014, 13:28 » в Ficus carica (Смокини, Figs)
    14 Отговори
    7860 Преглеждания
    Последно мнение от chicholyubo
    28 авг 2014, 11:53
  • New post Смокини в Софийско
    от makocewo » 13 ное 2011, 09:35 » в Ficus carica (Смокини, Figs)
    383 Отговори
    63926 Преглеждания
    Последно мнение от tisho
    12 окт 2018, 08:27
  • New post Създаване на промишлено насаждение от смокини
    от Kiril Donov » 24 яну 2014, 00:33 » в Ficus carica (Смокини, Figs)
    5 Отговори
    3169 Преглеждания
    Последно мнение от fenix
    04 яну 2017, 19:17

Върни се в “Ficus carica (Смокини, Figs)”