Кафяви отвътре и ферментирали смокинови плодове

Всичко за смокините
lefa 71
Мнения: 1
Регистриран: 21 авг 2018, 13:52
Район: Бургас
Местоположение: Айтос
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Кафяви отвътре и ферментирали смокинови плодове

Непрочетено мнение от lefa 71 » 21 авг 2018, 13:59

От известно време търся решение на проблема с моята смокиня и като чета Вашия форум смятам, че ще можете да ми помогнете. Моята смокиня е на около 40 години, а може би и повече, поне от както се помня тя е в двора ни. До преди 3-4 години всичко беше наред. От този период започна да се развалят плодовете от вътре и да окапват. Дори и смокините, които са още зелени или са почнали да зреят са отвътре развалени. когато ги разчепя са вкиснали и ръждиво кафеви. За жалост в момента не мога да Ви кажа сорта на смокинята и не мога да Ви предоставя снимки. Живея в Айтос, обл. Бургас. Чувам, че и други съграждани имат същия проблем. Много се надявам да ми помогнете!



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11840
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 58 times
Been thanked: 98 times

Кафяви отвътре и ферментирали смокинови плодове

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 22 авг 2018, 21:17

Проблемът който описвате е повсеместен и е време да кажем няколко думи по въпроса. Това не е болест.
Често се случва плодовете на смокините да станат кафяви отвътре и да започнат да вкисват (ферментират), като това ги прави неядливи. Плодовете стават много меки и воднисти, а при натиск, от тях излиза пенящ се сок, който говори за ферментация вътре. Най-общо казано, виновна е влагата и това се случва най-често във влажни години. Но проблемът е по-сложен.

Говорим често, че най-ценни са сортовете смокини, чийто плодове имат затворено "око". "Око" се нарича отворът, който се намира отдолу на плодовете. Защо трябва да е затворено? При повече влага, смокиновите плодове имат склонност да разширяват отвора си, като плодовете на някои сортове направо се разпукват и отварят. В такава ситуация, най-различни насекоми навлизат в тях и започват да се хранят. Лошото е, че те веднага донасят всякакви гъби и бактерии, които предизвикват бърза ферментация и разваляне на плодовете.

Решенията на този проблем, не са много. Може да се пръска с инсектициди срещу насекомите, но това дава частичен резултат и пълни плодовете с химически препарати, точно преди да узреят и да се консумират. Ето защо това не е препоръчително.
Друго решение е да се избират сортове, чийто плодове имат затворено "око".
Когато Оня Горе е решил да ни изпраща постоянен дъжд, с него не можем да спорим. Но когато нещата зависят от нас, можем да помним, че поливките трябва да се спрат поне две-три седмици преди началото на зреенето.

Важна профилактична дейност е редовното почистване на всички ферментирали плодове. Задължително е да се отстраняват от дърветата, защото насекомите ги посещават, по тях полепват гъбни и бактерийни микроби и по този начин разнасят вредата и по плодовете, които все още не са ферментирали. Понякога може дори да се повредят клонки, ако развалените плодове провиснат и останат полепнали по тях и гният продължително време.
These users thanked the author Kiril Donov for the post (total 2):
KoKar (22 авг 2018, 21:56) • lufata (24 авг 2018, 14:45)
Rating: 33.33%


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

popov.dinko
Специалист овощар
Мнения: 617
Регистриран: 07 яну 2011, 22:39
Район:
Местоположение: Кирково, област Кърджали - до гръцката граница
Has thanked: 0
Been thanked: 2 times

Re: Кафяви отвътре и ферментирали смокинови плодове

Непрочетено мнение от popov.dinko » 22 авг 2018, 22:53

Наистина прекомерната влага в почвата от постоянните дъждове дава отражение на смокините. Масово в южните Родопи плодовете на смокините се напукват и вкисват. Почти с всички налични сортове.
Преди 3 дни бях по северна Гърция - и там същия проблем, особено в равните места, където водата трудно оттича. А смокините, които растат под наклон, плодовете са прекрасни. Явно тая година качеството спадна и дано времето се задържи сухо и топло.



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11840
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 58 times
Been thanked: 98 times

Re: Кафяви отвътре и ферментирали смокинови плодове

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 28 авг 2018, 20:43

Аз споменах начин за профилактика на проблема, но междувременно направих експеримент.
Преди два дни реших да обера смокините преди очаквания дъжд. В последните десетина дни не ми оставаше време да бера смокини от голямото насаждение и заварих огромно количество изгнили плодове, висящи по клоните. Стриктно съборих на земята всички изгнили и ферментирали смокини. Лесно се разпознават - при леко стискане, от окото потича сок, ако плодът е вкиснат. Обрах всички добри плодове, а всички вкиснати и изгнили плодове хвърлих на земята.

Снощи валя сравнително обилен дъжд, към 15 литра на кв.м. Днес побързах да проверя новите плодове по дърветата, като се опасявах, че вече са вкиснали масово заради дъжда. За моя радост обаче, намерих едва няколко ферментирали плодове, а всички други бяха в идеално състояние. Буболечки имаше съвсем малко, защото по дървото имаше малко плодове, които тъкмо бяха узрели, а повечето са още зелени.

Като обобщение, ето начинът за решаване на проблема: Плодовете се берат веднага, щом узреят. Ако някой плод ферментира или се отвори и стане негоден, веднага се отстранява от клоните. Ако дървото се поддържа чисто, повредените плодове са наистина малко и реколтата остава нормална.

И помнете: мушичките (винарки, Дрозофила) разнасят гъби, дрожди и бактерии, които предизвикват ферментацията на плодовете. Тези мушички са навсякъде и когато плодовете се берат, ако са добре узрели, много е вероятно да са вече заразени. Тези микроби са напълно безвредни за хората, но е важно набраните плодове да се прибират веднага в хладилник. Иначе за една нощ, здравите плодове може да ферментират и да станат негодни за консумация.
These users thanked the author Kiril Donov for the post:
lufata (29 авг 2018, 14:27)
Rating: 16.67%


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11840
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 58 times
Been thanked: 98 times

Re: Кафяви отвътре и ферментирали смокинови плодове

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 29 авг 2018, 21:15

Днес отново ходих да бера смокини. Дърветата вече са чисти и намерих само една смокиня, която пускаше сок от окото. Реших, че е вкисната и я отворих с пръсти. Беше свежа и с нормален вкус, затова я изядох.
Ето купата с плодовете, преди да стигна до трите дървета Измир, след които се препълни. Сега се усетих, че пропуснах две дървета Далматинска и четвъртото дърво Измир. Те вероятно ще са пълни с буболечки, както и всички останали смокини, които не съм брал все още. Едрите, прекрасни зелени смокини са Сетимо, едрите тъмни смокини са Бурса Блек, по-дребните лилави смокини са Харди Чикаго, Вердоне, Турка и Черна Кадота.
Изображение

Тази година имаме милиарди буболечки от този вид на снимката. Това са миризливи дървеници и не помня да съм ги виждал преди. Пъплят навсякъде и скапват всички плодове наред, като съседите се оплакват, че им нападат и доматите. Заедно с тях идват и винарките, та ситуацията е страшна. Ще гледам да направя и една снимка на смокиня с буболечките. Снимката е правена върху Цитрус Юзу (Yuzu, Citrus junos).
Изображение

Added in 8 minutes 31 seconds:
По смокините се появиха и хищници, които допълнително намаляват броя на вредните буболечки. Радост за очите.
Изображение


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11840
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 58 times
Been thanked: 98 times

Re: Кафяви отвътре и ферментирали смокинови плодове

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 02 сеп 2018, 21:03

Тази година буболечките атакуват масово всички плодове и зеленчуци. Но прави впечатление, че скорците липсват. Не знам къде са отишли, но явно няма кой да яде буболечките и те са в огромни количества. Дали с птици или с буболечки обаче, смокините винаги го отнасят и нещо винаги се стреми да ни лиши от реколта.

Няколко години не бях виждал Обикновен Пчелояд (Merops apiaster). Тази година вече няколко пъти виждам от тях, даже и тази вечер. Те по принцип се появяват през няколко години, а една година бяха доста масови. Не съм забелязал да ядат смокините.
Изображение


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение
  • New post Сушилня за плодове и зеленчуци
    15 Отговори
    8084 Преглеждания
    Последно мнение от chicholyubo
    03 юли 2017, 09:16
  • New post Общи въпроси за отглеждане на тропически плодове
    2 Отговори
    763 Преглеждания
    Последно мнение от Maria-Joanna
    24 дек 2016, 02:48
  • New post Тропически и екзотични плодове в МЕТРО България
    6 Отговори
    442 Преглеждания
    Последно мнение от Kiril Donov
    08 сеп 2018, 08:45

Върни се в “Ficus carica (Смокини, Figs)”