Сушене на смокините и сортове за сушене

Всичко за смокините
Отговори
Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 13952
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 261 times
Been thanked: 787 times

Сушене на смокините и сортове за сушене

Мнение от Kiril Donov » 23 сеп 2018, 14:39

Тези дни съм на овощна обиколка из разсадници и овощни градини из Южна Турция. Имах интересни срещи и научих много. Не бях правил такава обиколка в този район от повече от 15 години и сега виждам много промени. Въведени са нови овощни видове, сортове и агротехники.

Отварям тази тема с кратко описание на климатичните особености на най-подходящия район за сушене на смокини в света.
Става въпрос за района на град Айдън в юго-западнаТурция. Този район се намира на север от Мармарис, на около 30-50 км от брега на Средиземно море. Климатът е типичен субтропичен, с меки и топли зими и дълго и горещо лято. Отдалечеността от морето е причината за ниската въздушна влажност, като през лятото по правило не падат никакви валежи и липсва облачност. Разположението спрямо морето и околните планини водят до постоянен вятър през лятото. Ето защо смокините се оставят да се сушат направо на дърветата, а после се берат и пакетират.

Това е характерно за този район и резултатът са най-качествените сушени смокини в света. Такива смокини в България не се внасят и вероятно малко българи са ги опитвали. При нас и на повечето места се внасят обикновените смокини, които са евтини и с ниско качество.
Във Флорида редовно си купувахме сушени смокини от един арабски магазин. Веднъж имаше останал само един пакет, а аз исках два. Попитах продавача, дали няма още смокини някъде вътре, а той ми каза, че има само от по-скъпите. После извади от хладилника една плътно затворена кутия. В нея имаше сушени смокини, но бяха някак сочни и много по-вкусни. Бяха нанизани на връвчици, а цената им беше тройна спрямо другите. Специално разгледах етикета на кутията и на нея пишеше, че са произведени в Айдън, Турция. Тези смокини толкова ни харесаха, че ги ядяхме като деликатес.

Проблемите при производството на смокини в Турция не са по-различни от нашите. Освен болестите и неприятелите по самите дървета, загниването на плодовете и нападенията от птици са най-сериозните им проблеми. Казват, че на някои места, в някои години не успяват да откъснат нито една смокиня заради птиците.

Сдобих се с четири от местните сортове, за които твърдят, че са най-добри. Освен за сушене, те са чудесни и за директна консумация, разбира се. Предстои да ги изпитаме в опитното поле и ако се окажат надеждни за българските условия, ще ги предложим и за нашия пазар.
These users thanked the author Kiril Donov for the post:
Slavyanski (30 май 2019, 08:16)
Rating: 7.7%



perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 1842
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): —6,6°С
Метеостанция: TFA
Has thanked: 201 times
Been thanked: 159 times

Re: Сушене на смокините и сортове за сушене

Мнение от perperikon » 23 сеп 2018, 16:16

Киро, с моят селски обект кандидатствам за мястото в България с най-много слънце и най-малко валежи през периода Юни - Ноември. Трябва да се пробват и при мен, ако в Асеновград не стават. Сериозно! :-)



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 13952
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 261 times
Been thanked: 787 times

Re: Сушене на смокините и сортове за сушене

Мнение от Kiril Donov » 23 сеп 2018, 18:37

Ще имаш възможност да ги пробваш.
Убедих се, че освен по-кратката вегетация и зимните минимуми, няма други сериозни разлики между нашите смокинови райони и турските и можем спокойно да отглеждаме промишлено смокини в подходящите места в Южна България.



Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2332
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 8
Has thanked: 106 times
Been thanked: 116 times

Re: Сушене на смокините и сортове за сушене

Мнение от plamen » 24 сеп 2018, 00:19

Мда,това лято на два пъти "изнасях" от моите смокини за Гърция.В хладилната чанта,по молба на приятели.Искаха да си хапнат хубави смокини хората....



Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2969
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Has thanked: 67 times
Been thanked: 79 times

Re: Сушене на смокините и сортове за сушене

Мнение от traiko » 26 сеп 2018, 21:53

Понеже Киро спомена, че в този район са най вкусните сушени смокини, реших да ги опитам. Като цяло не съм много по сушените смокини, но днес видях случайно, че пише че са от това място. Цената на добре пакетирани с по-добър външен вид беше 40 лири, но не се знаеше от къде са. На тези от района на Айдън, поне така пишеше, цената беше 50 лири.
Мога да кажа,че наистина ми харесаха. Може и да не съм ги харесвал преди, понеже винаги ми са се виждали сухи.
<off topic> Между другото в този район в посока Измир съм виждал доста насаждения от цитруси.



Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2969
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Has thanked: 67 times
Been thanked: 79 times

Re: Сушене на смокините и сортове за сушене

Мнение от traiko » 18 окт 2018, 21:20

Днес хапнах от тези смокини,направили са ги хората като шоколадови бонбони.
С две думи за тези работи тертиплии са.
Изображение



Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2332
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 8
Has thanked: 106 times
Been thanked: 116 times

Re: Сушене на смокините и сортове за сушене

Мнение от plamen » 30 апр 2019, 15:44

Миналия септември,жена ми реши да изсуши пробно на машината малко смокини.След това ги затвори в стъклен буркан.Отворихме ги вчера,след повече от 7 месеца. Направо останах потресен.....по-вкусни сушени смокини не съм ял. Еластични,меки и вкусни. Никакъв мухъл.



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 13952
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 261 times
Been thanked: 787 times

Re: Сушене на смокините и сортове за сушене

Мнение от Kiril Donov » 30 апр 2019, 20:50

Много интересно! Такива смокини съм виждал на американския пазар - от Калифорния и от Турция. Турските бяха вълшебни, но са твърде скъпи и явно няма кой да ги внесе на нашия пазар. Бяха нанизани на въженце и ги съхраняваха в кутия в хладилник.
Пламене, бурканът вакуумиран ли беше?



Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2332
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 8
Has thanked: 106 times
Been thanked: 116 times

Re: Сушене на смокините и сортове за сушене

Мнение от plamen » 30 апр 2019, 23:18

Киро, доста трудно отворихме буркана. Приличаше на вакумиран.Ние не сме правили нищо целенасочено в тази посока, обаче. Или капачката е много качествена , или смокините са били топли при затварянето....не знам. Явно ще се експериментира и тази година....



Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2909
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -7.4 на 06.01.2019
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 203 times
Been thanked: 280 times

Re: Сушене на смокините и сортове за сушене

Мнение от zack » 30 май 2019, 00:00

Привет. Да попитам, от наличните при нас сортове, кой е най-подходящия сорт за сушене <wine>

P.S. Хапвам сушени Balck Donov от миналото лято и се замислих <wine>



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 13952
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 261 times
Been thanked: 787 times

Re: Сушене на смокините и сортове за сушене

Мнение от Kiril Donov » 30 май 2019, 08:41

Сигурно всички стават. Но трябва да са оплодени. Иначе в Турция май ползват най-много бели сортове тип "Смирна".
От сортовете, които продаваме в момента, най-подходящи са вероятно Kadota, Settimo и Fiorone bianco. Всъщност, последният май още не сме го пуснали в продажба, но го имаме в опитното поле от 5-6 години.



Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2332
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 8
Has thanked: 106 times
Been thanked: 116 times

Re: Сушене на смокините и сортове за сушене

Мнение от plamen » 30 май 2019, 09:40

Брънсуйк и Далматинска НЕ стават за сушене. Иначе повечето сортове стават. Сладкото от Далматинска е много приятно,обаче.....
Измир е "убиец" сушена.



Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2909
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -7.4 на 06.01.2019
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 203 times
Been thanked: 280 times

Re: Сушене на смокините и сортове за сушене

Мнение от zack » 30 май 2019, 14:19

Тая година ще тествам различни смокини, знайни и незнайни, да видим коя ще се окаже най-вкусна сушена <wine>
Преди малко направих поръчка, т.е. две, че забравих жълтата <he-he> Вече имам доста смокини къде ли не засадени <he-he>
Ще тествам 'Жълта студоустойчива' (Hardy Yellow) и Мичуринска-10 (Michurinska-10) в София, да видим.



Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2909
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -7.4 на 06.01.2019
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 203 times
Been thanked: 280 times

Re: Сушене на смокините и сортове за сушене

Мнение от zack » 15 юни 2019, 19:13

Преди няколко дни открих последните сушени смокини в хладилника и се оказа, че тия са в пъти по-вкусни от другите.
Сочни и меки, с много вкус. Ама как да разбера как са сушени точно тия и кои са <he-he> Звънях на майка, дано се сети.
Тия са наистина в пъти по-скусни, много лесно се ядат и са сочни. Някой ако има повече опит в сушенето, може ли да
сподели различни варианти, да тестваме тази година? В хладилника на село имаме много място и така се запазват до следващия сезон <he-he>

P.S. Някой знае ли в София, или в Интернет, да се продават многоооо вкусни сушени смокини, да ги сравня с моите, докато не са свършили?
Масовите по магазините са като джапанки сравнени с тези! Търся наистина вкусни, за да мога да се ориентирам
<wine>


Изображение



Потребителски аватар
benisat
Майстор на бананите и цитрусите
Мнения: 1689
Регистриран: 14 май 2011, 08:21
Район: гр. Дряново обл. Габрово
Местоположение: Дряново
Надморска височина (m): 369
Метеостанция: BRESSER
Has thanked: 0
Been thanked: 19 times

Re: Сушене на смокините и сортове за сушене

Мнение от benisat » 15 юни 2019, 19:51

Що ми изглеждат като печени-сушени тия ?



Отговори