Първо мнение
Смокинята ми е любимо растение. Преди 25-30 години засадих пред блока ни в жк Дружба 5 смокинки. Хванаха се и растат и плододават редовно, като много от плодовете /тези които са по-дребни синкаво-виолетови/ узряват през септември. Жалко ,че има обаче псевдософиянци ,които не търпят нещо хубаво, рядко срещано и почти екзотично за Софийския район и през 5-6 години отсичат едното дърво до земята. Добре, че смокинята е жилаво растение ,избива отново и със сигурност ще надживее този глупак.
Преди петнайстина години засадих смокиня на вилното ни място в Макоцево на 750 метра над морското равнище. Расте, поизмръзва през 3-4 години /отделни клони/, плододава и тогава, но по-късно през лятото. Сега през ноември е цялата отрупана с малки плодове. За смокинята смятам ,че най-важно е почвената влага и слънчевото греене и разбира се да е на завет за...
Последно мнение
Последна порция микс, от която се получи отлична закуска...
Обобщени впечатления за вкуса на смокините в градината ми, от таз годишната ми реколта, подредени по качество, вкус и аромат:
1. Жълта студоустойчива -Изобилна реколта с нежно, балансирано сладко месо и много специфичен привкус...оприличавам го на лек аромат от кокос :D
2. Далматинска - Отличен незабравим вкус и консистенция
3. Харди Чикаго - дребна, но много ароматно-сладка, с дъх на горски плодове
4. Една неизвестна от Динко, взета от Гърция, много студоустойчива с лек и изтънчен вкус
5. Кадота -класика
6. Мичуринска 10 - тя е титана на изобилието, неуморно плододаваща от началото на септември до сега!
С най-блудкав вкус и не особено сладка беше Разградската, част от плодовете й дори вкиснаха..