Но вече съм почти сигурен, че великолепният сорт от Италия е точно Кадота (Дотато). Остава да разберем, дали с твоята са еднакви. Но за такъв отличен вкус, ако трябва дори ще я завивам, но ще я имам!
NikiStoianov написа:Когато бях по-дребен, дядо ми на село (с. Цонево, Варненско) имаше четири смокини, доста големи дръвчета. Трите правиха такива дребни лилави плодчета. На четвъртото плодовете бяха много по-различни. Големи, колкото средна круша или малко по-големи от пуешко яйце. Отвън като узреят стават зелени с лека руменина, отвътре месото стои розово. Вкуса беше неописуем. Поне по мое скромно мнение, доста по-добър от този на другите три дръвчета. Не знам що за сорт е било, трябва да питам дядото дали помни.
Тъй или иначе, от 10-12 години като се почнаха едни зими, едни студове, взеха да поизмръзват все по-надолу и по-надолу и вече две години ги няма съвсем. Много жалко. Какво му стана на тоя климат не знам.
Тъй или иначе, аз ги обичам смокините и ми се ще да си бодна две дръвчета на вилата, но като я купихме имаше смокиня измръзнала до земята. Много неприятно. Тука във Варненско в последните години, редовно пада до -18: -20, а понякога се и задържа. А е много разочароващо да ти замине пораснало дръвче.
Та не съм решил още какво да правя.
plamen написа: ...Чакам с нетърпение да узрее моята първа реколта, та да хапна нещо прилично ...
NikiStoianov написа:NikiStoianov написа:Когато бях по-дребен, дядо ми на село (с. Цонево, Варненско) имаше четири смокини, доста големи дръвчета. Трите правиха такива дребни лилави плодчета. На четвъртото плодовете бяха много по-различни. Големи, колкото средна круша или малко по-големи от пуешко яйце. Отвън като узреят стават зелени с лека руменина, отвътре месото стои розово. Вкуса беше неописуем. Поне по мое скромно мнение, доста по-добър от този на другите три дръвчета. Не знам що за сорт е било, трябва да питам дядото дали помни.
Тъй или иначе, от 10-12 години като се почнаха едни зими, едни студове, взеха да поизмръзват все по-надолу и по-надолу и вече две години ги няма съвсем. Много жалко. Какво му стана на тоя климат не знам.
Тъй или иначе, аз ги обичам смокините и ми се ще да си бодна две дръвчета на вилата, но като я купихме имаше смокиня измръзнала до земята. Много неприятно. Тука във Варненско в последните години, редовно пада до -18: -20, а понякога се и задържа. А е много разочароващо да ти замине пораснало дръвче.
Та не съм решил още какво да правя.
Смокинята на дядото е преживяла тая зима и вече е към 2 метра висока.Вчера подготвих едно буре да сея каламондина в него, но пък от село се отбиха лелята и свакото и носиха една издънка от смокинята - към 50см висока, но пък корена и много малък. Веднага я засях в бурето. Тъкмо ще мога да я прибирам зимата на топло. Само дето и клюмнаха листата много и не знам дали ще я бъде. Дано се хване - както съм писал одеве - плода е страхотен.
... Ха да видим сега какво ще кажете. Какъв е сорта? ...
Kiril Donov написа:... Ха да видим сега какво ще кажете. Какъв е сорта? ...
Brunswick, какъв друг може да е?