Страница 1 от 4

Палми на открито в България

Публикувано: 09 апр 2011, 08:55
от Kiril Donov
Палмите, които могат да растат на открито в България (с каква защита, зависи от мястото) са отдавна известни. Ние не сме на екватора, за да имаме нови видове постоянно. Новото се изразява в по-добри цени и повече размери. Утре например идват чудесни Юбеи на отлична цена, доколкото може да бъде отлична за Юбея. Във вчерашния камион дойдоха и хубави Бутии на финикови цени.
До 2-3 дни ще ги качим на сайта - http://www.palmi.bg

Re: Rhapidophyllum hystrix

Публикувано: 09 апр 2011, 17:40
от Betur
Днес бях във хотел лагуна биич,Созопол и съм впечатлен от озеленяването,знам,че заслугата е на Палм Ценъра-а.Само на едната вашингтония отпред ми се стори,че върха и е изсъхнал.Отзад във нещо като парник видях 2 палми,със сребристи листа,посадени в земята,но не успях да се сетя какви са?Поздравления пак за добрата работа.Рекалмирайте се малко пред управата в Бургас,поне на някой централни градини да видим нещо екзотично,а не 200 трахикарпуса в саксии,защото така излиза по изгодно на някой хора,наема за цяло лято е колкото една палма.

Re: Rhapidophyllum hystrix

Публикувано: 09 апр 2011, 17:54
от Бобсъна
"видях 2 палми,със сребристи листа,посадени в земята"-да не са Брахея Армата?

Re: Rhapidophyllum hystrix

Публикувано: 09 апр 2011, 18:35
от Kiril Donov
Сребристите палми са Butia capitata, там се развиват наистина добре.

А за въпроса на Betur, няма нужда да се рекламираме, всички ни знаят. Но само община Приморско навремето купуваше от нас, защото тогавашният кмет инж.Димитров никога не е поискал от нас рушвет, само искаше много гаранции ... не че другите кметове са поискали нещо, просто нямат интерес да купуват от нас и не ни търсят. А кметът на Приморско беше натоварил човек от общината да търси най-добрите предложения за южни растения и избраха да работят с нас, сами ни потърсиха (точно така стана и с "Албена"). За съжаление той беше противник на зимната защита и след 7-8 години не останаха много от растенията.
Иначе когато работим директно с частните собственици, договарянето е лесно. Частника търси най-добра цена и гаранции, получи ли ги - готово.

С риск да оспамя темата, само ще кажа, че от опитите в Приморско останаха единствените палми Washingtonia filifera в България, които растат без зимна защита. Преди 3 години се наложи да се преместят и аз ги наплаших, че докато се прихванат може да измръзнат, та бяха почнали да ги завиват с малко найлон, но те са толкова големи вече, че всяко завиване е доста трудно. Тук не става въпрос за палмите в Китен, които не наши и вече умряха до една.

Тези дни вятъра е страховит. не успях да снимам нищо днес, падат преди да успея да снимам. Като утихне ще кача на сайта ни снимки на новите неща, също и на игловите палмички. Утре сутрин пристига следващия камион.

Re: Rhapidophyllum hystrix

Публикувано: 09 апр 2011, 18:51
от Бобсъна
Да разбирам ли че Бутията расте в Приморско без защита?Че нали скоро бучнахме една в Резово,та се чудим дали да и правим наесен защита!!

Re: Rhapidophyllum hystrix

Публикувано: 09 апр 2011, 20:11
от ники
С риск да оспамя темата, само ще кажа, че от опитите в Приморско останаха единствените палми Washingtonia filifera в България, които растат без зимна защита. Преди 3 години се наложи да се преместят и аз ги наплаших, че докато се прихванат може да измръзнат, та бяха почнали да ги завиват с малко найлон, но те са толкова големи вече, че всяко завиване е доста трудно.


Да разбираме ли,че тези вашингтонии са прекарали няколко бг-зими без никаква защита? И ако мога да попитам как изглеждат тези палми сега?

да разбирам ли че Бутията расте в Приморско без защита?


Според мен:

Без защита в България расте Трахикарпус България.

Донякъде може да живеят ( кои по-добре, кои по-зле ) други видове трахита, иглена палма, сабал минор и някои негови кръстоски, хамеропс..може би и т.н. мазери палма (не знам до колко имаме опит с нея в БГ...ако сме засадили една палма и тя не е олцеляла през зимата, това все още не означава, че 100% не става според мен де..) Така че ако си засадим някоя от тези палми, тя може и да живее ..може и да умре...може и да крета на границата между живота и смъртта..т.е жива, но прилича на парцал..

Може би ще открием след време и някоя друга палма, която да може да живее без защита в БГ....

Re: Rhapidophyllum hystrix

Публикувано: 09 апр 2011, 23:36
от Krasi
Ордонез написа:Идваш в Куклен , питаш къде живее Наско Белчев и отиваш пред тях и виждаш на двора огромна Вашингтония отгледана от семеначе бе з никаква защита никога. Ми над 4 метра е в момента може и повече.


Интересно :). Зимата остават ли и листа или повечето загиват?

Re: Rhapidophyllum hystrix

Публикувано: 09 апр 2011, 23:38
от Betur
Можем ли да видим снимки на тези вашингтонии освен ако не са измръзнали след миналогодишната зима,когато и трахикарпусите бяха останли без листа,но се възстановиха(аз не вярвах,че ще стане).В Приморско какво е било засадено,че за 7-8 години е измръзнало.Имаше едни маслини пред общината,но са измръзнали явно,защото има само някакъв вид бор в момента.Иначе,в Китен в хотела с вашингтониите и трахикарпусите бяха измрзънали,а по другите имаше значителни щети.Малко по- на юг,нямаше такива поражения,както и в Созопол.Нещо локално е паднала темерпературата или е имало друго явление като леден дъжд може би.Днес видях в Созопол една маслина и лавър,високи колкото къщите във стария град,даже двете лаврови дървета бяха и по високи.Лавъра измръзва при под -14,това значи ли,че не е падало под това дълги години,стъблото беше изключително масивно.Не успях да снимам,имаше хора по двора,а и не мога да кача снимки от телефона.БТВ,палмите във лагуна бииш,финиковите пускаха цвят.

Re: Палми на открито в България

Публикувано: 10 апр 2011, 19:48
от roxette88
Здравейте г-н Донов! Няколко пъти съм идвал в Вашият разсадник и колкото пъти съм там, просто онемявам! Навлизам в свят, далеч от злоба, завист, простотия и омраза..., свят какъвто е растителният! Вижте какво прочетох специално за моята ливистонка, която си купих от Вас днес и въпреки, че ми казахте Вашето мнение, желанието ми за австралийката в ОГ е голямо! " Видовете Livistona australis, Livistona decipiens, Livistona chinensis и Livistona saribus понасят без увреждания дори лек мраз. Това ги прави особено подходящи за отглеждане в контейнери при европейския климат", но изхождайки и от думите Ви все още съм пред дилема. За сега засадих само филиферата. Страхотна е!

Re: Палми на открито в България

Публикувано: 10 апр 2011, 19:53
от Kiril Donov
Ами пуснете снимки, щом вече е засадена филиферата. Да видим как стои на българска земя!

Re: Палми на открито в България

Публикувано: 12 апр 2011, 20:02
от roxette88
Г-н Донов мога ли да си пресадя австралийската ливистона сега, т.е. преди видимо да се е аклиматизирала у дома, защото знам, че не е добре да им се сменя саксията без период на адаптация? Когато бях в разсадника не видях дали имате кокосови палмички, а имам желание да си закупя от тази по издръжливата, оранжевата форма, за която споменавате в сайта! Честно казано не съм особен фен на холандските растения и цветя!

Re: Палми на открито в България

Публикувано: 12 апр 2011, 22:50
от Kiril Donov
Няма никакъв проблем за пресаждането.
А кокосови палми засега нямаме за продан. Само ще занеса една от моята колекция да я видят хората в разсадника.

Re: Палми на открито в България

Публикувано: 12 апр 2011, 23:53
от Betur
Ще видим ли снимки на тези вашингтонии във Приморско или поне кординати? :P

Re: Палми на открито в България

Публикувано: 23 апр 2011, 18:03
от roxette88
Някой имали инфо за "Raevenea rivularis",защото е видях съвсем случайно в един цветарски магазин и останах доста изненадан от това,че се продава точно този вид палма?!?От толкова години сам обикалял по тези обекти,но не сам е срещал.Тази равенея,която видях бе малко "клъощава"и недоразвита и за това не си я закупих,пък знам,че е от типа много тропически и се въздържах!Иначе цената беше достъпна,25лв.Някакви съвети?

Re: Палми на открито в България

Публикувано: 23 апр 2011, 18:59
от Бобсъна
На открито ли ще я садиш?Че е 9а!! :)