Как презимуваха вашите палми през зимата на 2009/2010 ?

Тук коментираме всичко на тема палми, тропически или студоустойчиви.

Re: Как презимуваха вашите палми през зимата на 2009/2010 ?

UNREAD_POSTот popov.dinko » 11 Яну 2011, 23:11

О, разбира се, никакво отказване ! Дори засадих нови трахикарпуси - едната ми я откопа приятел от Комотини-Гърция, другата си я купих от Палм-център Пловдив, сорт "Bulgaria". Ще гледам отново да върна славата си на най-върлия палмаджия в окръга... :mrgreen:
Ще поясня малко случая си в историята на моята палма - през топлите дни до жестоките студове беше отворена за да диша, а и откъде да знае човек, че топлата есен ще се проточи толкова. Може би просто не е трябвало да я завивам, както през някои други години. Тогава без защита си издържаше спокойно, па макар и с опърлени листа. Като пораснат вече ще използвам съвета на г-н Донов - светещи маркучи :shock:

Имам и една голяма, канарска ли, Бутия ли, в голяма саксия, но вече нещо се бунтува и май пролетта ще я бучна в почвата. Много е грациозна. Още отсега ще търся светещи въжета, пардон, маркучи :D
popov.dinko
Специалист овощар
 
Мнения: 566
Регистриран на: 07 Яну 2011, 23:39
Местоположение: Кирково, област Кърджали - до гръцката граница

Re: Как презимуваха вашите палми през зимата на 2009/2010 ?

UNREAD_POSTот исака » 14 Яну 2011, 13:41

Точно така! Никакво отказване. Между другото не знам какви светещи маркучи са подходящи. Тук мога ли да получа съвет, или да отворя нова тема?
Аватар
исака
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 146
Регистриран на: 06 Яну 2011, 20:21
Местоположение: Всички пътища водят към Марково-350м н.в.: 42° 03'с.ш./24°42'и.д.

Re: Как презимуваха вашите палми през зимата на 2009/2010 ?

UNREAD_POSTот Betur » 16 Яну 2011, 22:47

В Бургас на околовръстното за Меден рудник пред някакъва нова сграда са засадили много,големи вашингтонии,3 от които са колкото 2-етажна къща.В момента са увити,но листата(часта,коятро се вижда) изгежда зле.Засадени са отново през есента,като тези на кръговото.Поларпалм има ли пръст в цялата работа? :D :D .Какъв е шанса да оцелеят,ако са сяти през есента,а не през пролета,предполагам доста по-нисък?
Betur
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 314
Регистриран на: 27 Апр 2010, 12:38
Местоположение: Бургас

Re: Как презимуваха вашите палми през зимата на 2009/2010 ?

UNREAD_POSTот ivo_nekitov » 17 Яну 2011, 11:55

Малко полу-тревожни новини от мен... Тая зима засега се очертава като цяло, мека при мен, ако не броим един единствен ден в средата на декември с минимум от минус 14 и малко, но само за 2-3 чАса. Имаше и още 2-3 дни с Т около -10 и това беше. Сега за проблема: надлежно опаковах с топлещи маркучи: лимон, стъблото на банана до около метър и половина височина и двете палми - млада Канарска(слабост моя:)) ) и Трахикарпус. Оказа се, обаче, че е станала беда - двете палми бяха на общ кръг за отоплението и в събота(не си бях ходил от началото на декември) установих, че въпросният кръг се е измъкнал от разклонителя, респ. двете ми палми са били само с найлон, без отопление. Понеже се занимавам с тая материя и искрено вярвам, колкото и да им се струва нереално на някои, че тая зима, поне що се касае до опасни минимуми, свърши, разопаковах Трахикарпуса напълно. Повреди има по около половината от най-старите листа, вариращи от 40-50 до 2-3 процента, а най-вътрешните 6-7, поникнали през лятото са напълно запазени(няма им нищо) и имат много радващ окото свеж вид. Колкото до Канарската, иде ми да пукна от яд, не знам какво е оцеляло, но ще разбера през март - вижда се само, че външните листа са измръзнали. С една дума засега сигурни сървайвъри са ми банана и Трахикарпуса, Канарезсис-а ще го видим след месец и малко, както и лимона. Но започвам да се замислям з анякаква временна (за през зимата) оранжерийна конструкция, която да ми пазитези растения, още повече, че замислям да се снабдя и с 2-3 цитруса от Палм центъра, както и поне половин дузина малки трахикарпуси напролет.
ivo_nekitov
Метеорологът на форума
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 15 Сеп 2010, 11:58
Местоположение: Сф, Вд
Mясто: София, Видин
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm

Предишна

Назад към Палми (Palms)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта