Trachycarpus 'Bulgaria' - рекламен трик или нещо повече?

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 15587
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (17-Feb 2021)
Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Has thanked: 575 times
Been thanked: 1532 times

Trachycarpus 'Bulgaria' - рекламен трик или нещо повече?

Мнение от Kiril Donov » 14 яну 2013, 14:33

Трахикарпус 'България' - рекламен трик или нещо повече?

Вече няколко пъти попадам на форуми, където се дискутират българските палми, но понеже се замесва и моето име, предлагам да пренесем дискусията тук, където и аз мога да взема отношение. Най-запаленият противник на Trachycarpus 'Bulgaria' и без очила се вижда, че е просто завистлив конкурент продаващ растения, за който Зигмунд Фройд би дал по-добро обяснение от мен. Та този човек просто има финансов интерес да оплюва растенията в нашия разсадник.

Занимавам се с палми от повече от 30 години. През 1998 г., когато вече имах редовен достъп до интернет, едно от първите неща, които потърсих, беше информация за палмите. Прочетох какво пишат хората по света и се изумих, че Трахикарпусите при тях издържат толкова малко. Вече живеех в Пловдив от десетина години и познавах климата. Разрових се из библиотеките, ходих в НИМХ при БАН, получих и информация от катедрата по метеорология при Аграрния университет. Оказа се, че минималните температури в района са доста по-ниски, от местата, където нормално растат такива палми.
Направих си сайт, където описах палмите и каквото знам за тях. Включих се и на най-големия палмов форум в САЩ по онова време. За моя изненада, хора от там започнаха да ме молят за семена. Аз нямах собствени плододаващи палми тогава, затова купувах семена от музея, от Св.Влас или от Несебър и ги изпращах. Винаги съм изпращал само български семена. След време започнаха отзиви, че нашите палми издържат много добре на студ в югоизточните щати. Хората от там ги нарекоха Trachycarpus 'Plovdiv' и Trachycarpus 'Bulgaria'.
С времето аз установих, че палмите на морето са по-устойчиви на вятър и с по-ясно изразени външни белези, от тези в музея. Имат много дебели и много космати стъбла, по-пълни корони от листа. Листните сегменти са по-масивни и по-здрави и не се пречупват. Листните дръжки са по-здрави.

По научни данни, палмите по морето са получени от кръстоската на женски палми, с произход от двора на историческия музей в Пловдив, с мъжки прашец, от големите палми на пътя за стария град в Несебър, които пък са с произход от Сочи.

1. Аз нямам нищо общо с тези кръстоски. Не съм създавал нов вид палми, нито някога съм твърдял нещо подобно. Името Trachycarpus 'Bulgaria' го дадоха хората по света и така са познати палмите с произход от България. Името в апострофи се слага масово по света от всеки производител и то не означава нов вид, нито нов сорт, а означава просто нова форма, нова селекция. Името в апострофи върви след името на вида.

2. Аз нямам монопол върху Trachycarpus 'Bulgaria'. Тези палми не са мое постижение и никога не съм твърдял подобно нещо.
Това, че съм се занимавал с палми, още по времето, когато някои днешни "специалисти" не са знаели какво е палма и че много преди всички аз съм бил първият, който описа българските палми пред света, ето това някои не могат да преглътнат, но за мен си е повод за лична гордост.
По Черноморието, а и в страната има български палми на доста места. Всеки, който има достъп до техните семена, може да произвежда такива палми и да ги продава под същото име, стига да е вярно.

Това беше относно моя принос в създаването на Trachycarpus 'Bulgaria'. Накратко: не съм създател, нито имам нещо общо със създаването на тези палми. Има научни изследвания във ВЛТИ-София, които потвърждават тяхната повишена студоустойчивост.

Аз твърдя, че тези палми са по-различни на външен вид и по-студоустойчиви. Нека направим дискусия. Да видим, кой какъв опит има с тях, кой какво мисли за разликите с обикновените Трахикарпуси. Ще се радвам, ако всеки се включи, независимо на какво мнение е.Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2458
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 8
Has thanked: 167 times
Been thanked: 185 times

Re: Trachycarpus 'Bulgaria' - рекламен трик или нещо повече?

Мнение от plamen » 14 яну 2013, 14:57

Киро,ако някой не е разбрал за какво става въпрос...вината не е твоя.Познаваме се от доста време и никога не съм те питал нищо за Трахикарпус "България".Защо?Ами защото всичко си е много добре написано на сайта и е ясно...и го разбрах така,както си го описал тук.
Един въпрос обаче измъчва душата ми и не ми дава да мигна вечер <he-he> ...Защо стъблата на двата Трахикарпуса в дясно от входа са по-дебели от другите,които гледаше до къщичката с офиса ,дето ги извади миналата година? <wine>
Втори въпрос: Според теб,палмите в Музея и тези от МВР-Несебър ,различни ли са или еднакви като произход?
Трети въпрос:Според теб,с течение на годините и все повече нови поколения от Тр.България,ще се подобри ли още повече студоустойчивоста?

П.П.Имам и други въпроси,но по-нататък <cheers2>Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 15587
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (17-Feb 2021)
Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Has thanked: 575 times
Been thanked: 1532 times

Re: Trachycarpus 'Bulgaria' - рекламен трик или нещо повече?

Мнение от Kiril Donov » 14 яну 2013, 15:44

На въпросите на Пламен:

1. Двете палми в зелената площ наистина имат по-дебели стъбла от някои от палмите, които бяха в насаждението, но не от всички. Просто не можем да сравняваме палми на открито с такива, които са расли в гора/насаждение. Но тези, покрая на насаждението имат също толкова дебели стъбла. Само тези във вътрешността отсъпват донякъде, но това е обяснимо.

2. Потомство на палмите в музея е пренесено в Слънчев бряг някъде в годините, когато аз съм бил в 1-2 клас в училище. В един момент, някои от палмите започват да цъфтят, но се оказва, че все още нямат мъжки цветове. Взимат мъжки прашец от палмите в Несебър, на пътя за Стария град и ги кръстосват. Получили са над 40 хиляди палмички, част от които (около 2000 бр.) раздават на общините по Черноморието, които е трябвало да ги разпределят из районите си. Палмите пред полицията са от същата партида, т.е. F1 поколение. С времето всички други умират или най-вече са изкрадени и остават само тези, които са пред полицията в Сл.бряг.
Това е информацията, която имам от Калудов и Д.Козаров, и двамата бивши служители на опитната станция в Слънчев бряг (или както там са се наричали тогава оранжериите). Димитър Козаров дори е написал докторска дисертация за палмите и засега е единственият в България, който научно е работил по въпроса.

3. Логично е с нарастване на броя на поколенията, да нараства и студоустойчивостта. Все пак, при нашите условия видът расте на границите на възможностите си и е логично, че с времето ще се появяват и по-устойчиви форми. Затова казвам на всички, че новите ценни форми ще се появят най-вероятно на места като Разград, Видин или Ихтиман, а по-малко вероятно е да получим по-устойчиви форми в Асеновград, Храбрино, Ивайловград, Сандански или по южното Черноморие. В моето опитно поле например, българските палми си растат безпроблемно, самозасяват се и нямат нужда да повишават студоустойчивостта си. Затова пък аз си правя опити с тях, за да ги карам да изпитват повече студ - стрижа им стъблата, оставям семената да изпитат жестоките мразове и т.н.
Трябва да сеем всички семена, които раждат палмите. От малките палмички, които са навън без защита, да избираме само най-хубавите и най-устойчивите. Тях да засаждаме на постоянно място. Ето така ще стане.

Край Пловдив има едно село - Кадиево. Там познавам човек, който има палми от преди мен. Взел си е семена преди много години от музея. И до ден днешен той има големи палми на открито в двора, които никога не е завивал. Плододават редовно. За сведение, Кадиево е в ниското, той е на края на селото и палмите му са усещали с пълна сила всички инверсии, които е имало през последните над 20 години.Потребителски аватар
Garabadouble
Любител на южните растения
Мнения: 338
Регистриран: 27 дек 2010, 13:04
Район: м-ст. Боровец - юг
Местоположение: Варна
Надморска височина (m): 138
USDA zone: 7b
Минимум последна зима (°C): -9.5
Has thanked: 127 times
Been thanked: 44 times

Re: Trachycarpus 'Bъщесulgaria' - рекламен трик или нещо пов

Мнение от Garabadouble » 14 яну 2013, 19:47

Киро,да знаеш дали тези палми са от ония ,които са раздадени из черноморието по бай Тошево време ?Не знам дали са правили опити и по северното черноморие,но тези се намират се в Евксиноград ,близо до входа на почивната станция.Не съм сигурен дали още съществуват.Когато ги видях през 2000ната година ми се струва ,че бяха доста повече и определено по-пищни.Тази снимка не е моя,намерих я в нета.От доста време се каня да отида да ги погледна,но пропусквателният режим в резиденцията е строг(влиза се само по групи),за това все не го правя.Тази година вече ще отида.Паркът е страхотен и си заслужава да се разгледа.
ИзображениеПотребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 3143
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -5.6 на 08.01.2010
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/ https://meter.ac/gs/nodes/N197/history.html
Has thanked: 273 times
Been thanked: 422 times

Re: Trachycarpus 'Bulgaria' - рекламен трик или нещо повече?

Мнение от zack » 14 яну 2013, 20:12

След като прочетох за Трахикарпус България в главата ми беше само мисълта как ще се снабдя с такива
и как ще отида да видя тези в Слънчев Бряг пред полицията <thumbsup> Е, снабдих се от Киро с 10 бройки,
като почти всички посадих и раздадох <he-he> След това естествено отидох да видя и големите палми
в Слънчев бряг. Е стъблата им наистина бяха много дебели. Отидох там точно след тежката за Изтока и ЮИ
зима на 2010 <head in the wall> Поне при нас хората не помнят да е имало толкова студена зима!

Също така от доста години се радвам на Трахикарпусите в Ивайловград. Аз и от там се запалих по палмите.
Изумен, че палма може да расте в България на открито и да стане толкова голяма <he-he> Нищо не знаех
тогава за пламите, пък и нямаше информация в Ивайловград, че и Интернет <he-he>

Разпитах за палмите при нас. Оказа се, че са донесени от бившия шеф на горското, след някакъв семинар/банкет
по морето <he-he> Там му били подарили 4 малки Трахикарпуса, от които той подарил 3 и оставил 1 за него.
Всичките са били посадени в земята, в 4 различни градини, като само едната е загинала по неясни за мен причини.
Нямам идея точно кой му ги е подарил, но предполагам, че са същите палмички, за които Киро по-горе пише.

Т.е. все си мисля, че от тези малки Трахикарпуси може да има в по други части на България <thumbsup>

P.S. Темата е страхотна и ще я следя с интерес. Нещо като историята на Трахикарпуса в България <cheers> <thumbsup>


В Слънчев бряг - забележете плочките за добиете представа за дебелината на стъблото:

Изображение

В Ивайловград:

Изображение

Изображениеfenix
Любител на южните растения
Мнения: 814
Регистриран: 10 яну 2012, 18:53
Район: Благоевград
Местоположение:
USDA zone: 7a
Has thanked: 84 times
Been thanked: 21 times

Re: Trachycarpus 'Bulgaria' - рекламен трик или нещо повече?

Мнение от fenix » 14 яну 2013, 20:25

Кирил <hat off> за ... скромността!
Имам няколко питания:
1. Каква е вероятността (възможно ли е) някъде по веригата да се е получило преплитане на гените с Trachycarpus wagnerianus?
2. Правил ли си съпоставка при кой от двата вида Трахикарпуси (fortunei/ Bulgaria) е по-бърз растежа при еднакви условия?
3. Имаш ли наблюдения върху хибрид - fortunei и wagnerianus ...и ако, какви( въпрос извън темата)?Betur
Любител на южните растения
Мнения: 314
Регистриран: 27 апр 2010, 12:38
Район:
Местоположение: Бургас
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Trachycarpus 'Bulgaria' - рекламен трик или нещо повече?

Мнение от Betur » 15 яну 2013, 00:41

Интересна тема!Аз пък все си мисля,че по разни дворове по морето съм виждал големи палми с по твърди листа от нормалното и пищни корони,просто няма как 2000 палми да се изпарят.Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 3143
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -5.6 на 08.01.2010
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/ https://meter.ac/gs/nodes/N197/history.html
Has thanked: 273 times
Been thanked: 422 times

Re: Trachycarpus 'Bulgaria' - рекламен трик или нещо повече?

Мнение от zack » 15 яну 2013, 00:51

Betur написа:....просто няма как 2000 палми да се изпарят.


Ами Киро по-горе пише "най-вече изкрадени" <cheers> Т.е. пренесли са се в частни имоти,
което може би е по-добре, като се има предвид, че умнягите от общинските озеленявания
сигурно щяха да ги унищожат <head in the wall> както и винаги се случва с каквото и да е <head in the wall>Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 15587
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (17-Feb 2021)
Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Has thanked: 575 times
Been thanked: 1532 times

Re: Trachycarpus 'Bulgaria' - рекламен трик или нещо повече?

Мнение от Kiril Donov » 15 яну 2013, 00:59

Zack, за мен тези палми в Ивайловград са си 100% български палми. Абсолютно типични екземпляри. Бих те посъветвал, да събираш семена и да размножаваш само от тях.

Garabadouble, палмите в Евксиноград съм ги виждал през 1992 г, когато бяха цяла гора и доста по-малки. Десетина години по-късно бях там отново, но ми казаха, че са измръзнали през декември 2001 г. Иначе те също са били с произход от Слънчев бряг. От тогава не съм бил там и нямам представа, дали има останали живи от тях.

Fenix, на въпросите ти:
1. Каква е вероятността (възможно ли е) някъде по веригата да се е получило преплитане на гените с Trachycarpus wagnerianus?
Всичко е възможно, но каквото и да си говорим, ще е само общи приказки. Съвременната наука отрича съществуването на Trachycarpus excelsa, но е факт, че палми с морфологични белези, съвсем сходни с тези на Трахикарпус 'България' се описват в руската научна литература от периода до 1980 г. под името Трахикарпус ексцелса. Днес е прието, че това е синоним на Trachycarpus fortunei. Обаче са признати редица обособени морфологични форми, сред които е и такава, като на нашите палми, т.е. те не са стандартните палми от вида.
2. Правил ли си съпоставка при кой от двата вида Трахикарпуси (fortunei/ Bulgaria) е по-бърз растежа при еднакви условия?
Нямат разлика в растежа, имал съм възможност да се убедя. Но някои италиански форми растат по-бързо. Все пак ми се струва, че те са с кръв на Tr. latisectus или Tr. martianus, защото не издържат на студ. Trachycarpus takil расте много, много, много по-бавно, но издържа почти също толкова на студ, колкото и българските палми.
3. Имаш ли наблюдения върху хибрид - fortunei и wagnerianus ...и ако, какви( въпрос извън темата)?
Нямам такива наблюдения. Имам възможност да произведа такива семена, но все се чудя, какво печеля от една такава кръстоска? И не намирам смисъл.maniak
Експериментатор и последовател на Мичурин
Мнения: 2389
Регистриран: 01 апр 2011, 17:15
Район:
Местоположение: Разград
Has thanked: 0
Been thanked: 16 times

Re: Trachycarpus 'Bulgaria' - рекламен трик или нещо повече?

Мнение от maniak » 15 яну 2013, 01:09

Интересно как са измръзнали палмите в Евсиноград като декември 2001г. не е падало под -11 http://www.stringmeteo.com/synop/bg_tut ... %C6%C8#sel <explain>
Иначе, Зак ако имаш излишни семена от тези палми бих посял на високото в т.н. от мен "Лудогорска яка" Трахита, пък може и да оцелеят <he-he> Дори съм измислил място, там имам намерение да садя смокиня "мичуринска 10" понеже рядко пада под -15. <cheers2>Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 3143
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -5.6 на 08.01.2010
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/ https://meter.ac/gs/nodes/N197/history.html
Has thanked: 273 times
Been thanked: 422 times

Re: Trachycarpus 'Bulgaria' - рекламен трик или нещо повече?

Мнение от zack » 15 яну 2013, 01:23

Kiril Donov написа:но все се чудя, какво печеля от една такава кръстоска? И не намирам смисъл.


Как да има смисъл като Вагнериануса не може да издържи на температурите, при които оцеляват Трахитата <explain>
Не говорим за тия локумените <he-he>

Маниак, ще видя за семена сега като си ходя. Лошото е, че много често ги махат и направо ги изхвърлят <teaching>Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 15587
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (17-Feb 2021)
Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Has thanked: 575 times
Been thanked: 1532 times

Re: Trachycarpus 'Bulgaria' - рекламен трик или нещо повече?

Мнение от Kiril Donov » 15 яну 2013, 01:41

maniak написа: ... как са измръзнали палмите в Евсиноград като декември 2001г. не е падало под -11 ...

Като знам в кои години беше това, нищо чудно "измръзналите" палми и до днес да растат из разни частни дворове.
Но сега се сетих, че през лятото на 2001 г. бяхме там с Николай Банев (в.с. Русалка) и палмите вече ги нямаше. Явно са ми казали, че са измръзнали по-рано. От тогава мисля, че не съм ходил в Евксиноград.maniak
Експериментатор и последовател на Мичурин
Мнения: 2389
Регистриран: 01 апр 2011, 17:15
Район:
Местоположение: Разград
Has thanked: 0
Been thanked: 16 times

Re: Trachycarpus 'Bulgaria' - рекламен трик или нещо повече?

Мнение от maniak » 15 яну 2013, 01:44

Нищо чудно да са ги изпокрали "случайни" хора тези "измръзналите" палми в Евсиноград! <moderator>
Зак, ако има ще съм благодарен и ще посея край гората на високото да експериментирам <cheers>ivo.tr
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Trachycarpus 'Bulgaria' - рекламен трик или нещо повече?

Мнение от ivo.tr » 15 яну 2013, 11:15

Палмите пред общинатана Пловдив Trachycarpus 'Bulgaria' ли бяха?Потребителски аватар
Garabadouble
Любител на южните растения
Мнения: 338
Регистриран: 27 дек 2010, 13:04
Район: м-ст. Боровец - юг
Местоположение: Варна
Надморска височина (m): 138
USDA zone: 7b
Минимум последна зима (°C): -9.5
Has thanked: 127 times
Been thanked: 44 times

Re: Trachycarpus 'Bulgaria' - рекламен трик или нещо повече?

Мнение от Garabadouble » 15 яну 2013, 11:21

Сега си погледнах трудовата книжка и се оказа ,че съм работил в Евксиноград през 2002 лятото и тогава съм ги видял.Даже се снимах пред тях и събрах семена но явно през септември не са били зрели ,защото нищо не изникна,а снимката някъде се погуби.Беше на лентов фотоапарат.Тази снимка от панорамио е от 2006,така че има някакъв шанс да има още оцелели,макар че 2010 може и да ги е довършила.Тази година задължително ще отида да проверя,че и аз от тогава не съм ходил.Отговори