Някои от моите, тази година също направиха по 6 листа, но аз не режа нищо преди да изсъхне. Мисълта ми е, че всяко листо допринася за здравето на палмата и дебелината на стъблото, докато фатосинтезира. Това е предпоставка за по-добро оцеляване - натрупване на висок % въглехидрати препятстващи замръзването и масивно стъбло, което е доста по-инертно откъм резки негативни температурни промени. Например, ако температурата за 24 часа варира от -8°С до +8, то в сърцевината на палмата(растежната точка), която е най-чувствителна, t° няма да падне под 0°С. Растежната точка на моите юбеи засега е близко до земята, откъдето получава и допълнителна топлина, а когато пораснат ще завивам пасивно стъблото. Това са си мои разсъждения относно "термодинамиката на палмовото стъбло", които засега се потвърждават от практиката. Важното е да ми оцеляват палмите, а не дали някой ме разбира и е съгласен със мен.

Колкото до листата на юбеята - след минус 10-12°С моите не са имали повреди, освен леко пожълтяване и отново позеленяване през лятото.
Има дългосрочна перспектива за тези палми в подходящи места на Южна България,... който може да ги разпознае!? Това е единствената переста палма, която ще можете да видите разперена и през зимата в България. По това време всички канарки са завити с найлон и опасани с крушки,... освен една, която отоплявам тръбно с въздух от мазе. Те, листата на юбеята и не се поддават особено на изправяне и връзване,... да го имат предвид желаещите да опитат.