Кокосова палма от орехи от магазина (Cocos nucifera L.)

Кокосова палма от орехи от магазина (Cocos nucifera L.)

UNREAD_POSTот Kiril Donov » 08 Фев 2013, 03:04

Когато не знаеш, как да отгледаш даден вид растение, най-лесно е да го наречеш "капризно" и "кекаво".

Аз също съм убил доста Кокосови палми, докато разбера, че няма да мога да ги приуча на студ или суша. А всъщност само трябва да помислим за естествените условия, при които расте всеки вид, за да се сетим, че знаем какво му трябва.

Да отгледаш Кокосова палма от орех от магазина, не е по-различно от всяка друга Кокосова палма. Разликата е, че е много трудно да се намери подходящ орех, със запазена кълняемост.
Преди малко повече от три години, веднъж открих в Метро, че повечето им орехи в кашона, са вече покълнали. Аз естествено ги купих всичките. Датата на снимката е 18 юли 2009 г. За съжаление, повече никога не съм откривал такива орехи. От тогава редовно купувам по 5-10 ореха, но вече 3 години не съм произвел нито една палма.

Изображение

Изображение

Въпреки радостта ми, повечето орехи все пак не можаха да се развият. Получих само 3 палми, едната от които вече не е жива, защото я подарих на един приятел, а той я засади в земята ...
От останалите 2 палми, едната излезе оранжева. Добре, ама тази ми е най-капризната от всички Кокосови палми. Страда от всяко захлаждане. Листата и са някак по-провиснали, но това знам, че е сортова особеност. Индонезийските оранжеви Кокосови палми са много по-издържливи при нашите условия и с тях нямам никакви проблеми.
Ето я оранжевата, която е от орех от магазина. Орехите са от ЮАР. Индонезийските палмички са напълно различни.
Изображение

Най-интересната от трите палми, се оказа едната зелена, която оставих за себе си. Не знам как съм пропуснал да я снимам досега, това са и първите снимки. Тази палма си порастна с нормални листа и нормално стъбло, няма нищо общо с холандските боклуци. Съжалявам, че трябва да използвам такава дума за прекрасно растение като Кокосовата палма, но холандските палми са пригодени единствено за боклука и доста трудно се връщат от там.
Ето малко нейни снимки.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Ето дебелината на стъблото.
Изображение

Жълтите топченца върху почвата са от бавнодействащ тор Осмокот. Нищо друго не прилагам, освен борба срещу акарите и щитоносните въшки, които ги нападат всяка зима. Няма никакви други магии, никакъв палм бустър, никакво до-осветяване. Никога не съм пръскал листата с пулверизатор и всякакви такива съвети от "майстори" и "разбирачи" само ме разсмиват.
През лятото всички палми са навън, с леко засенчване от мрежа (30%). По принцип почти нямат проблеми от слънцето, но в последните години, всяко лято имаме жестоки градушки и една година ми помляха Кокосовите палми. Най-вече затова слагам мрежата. От 2 години ги поливам с автоматична капкова система, по 3-4 пъти на ден.
През зимата са в помещението, което е на снимката. Прозорците са изток и юг, но въпреки това, наистина не им стига светлината (заради мъглите навън) и към края на зимата започват да гладуват и им изсъхват по 1-2 листа от най-старите. Температурата в помещението е около 22-25 градуса, но когато отсъствам за дълго, поддържам температури около 16-18 градуса. Става хладно, но само за 2-3 седмици явно не е проблем.
Изображение

На снимката се виждат опърлените върхове на листата, които пострадаха при пожара вкъщи преди два месеца.

Зелената Кокосова палма от снимките по-горе в момента е висока 1,86 м със саксията. Диаметърът на стъблото е 9 см. Най-голямата ми Кокосова палма има диаметър на стъблото 12 см. Всички палми имат мощно развита коренова система, от отворите на саксиите постоянно излизат корени, а през лятото даже се вкореняват в земята. Повечето палми, които не са пресадени навреме, повдигат почвата над саксията, което показва, че в саксията вече има само корени. Растежът на всички палми е отличен. Но е важно да се торят през цялата година, без прекъсване!

Част от палмите не са пресадени, за да не заемат много място. Корените са надигнали почвата, но ще трябва да издържат до май месец.
Изображение

В последните години съм допускал да ми умрат само три Кокосови палми. Две от тях бяха прекрасни индонезийски палми, които бяха забравени неполяти. Третата беше една обикновена холандска палма. Имах я от 5-6 години, беше вече много голяма. Но при наличието на толкова много хубави и добре развити палми вкъщи, холандската явно се очертаваше никога да не придобие хубавия ествестен вид. Тези палми идват толкова източени, че им трябва цяла вечност, за да станат нормални Кокосови палми. Явно бях взел да я пренебрегвам, тя хвана акари, аз не и обърнах внимание и майските дъждове и хладното време миналата година я довършиха.
При домашни условия, всяко засушаване е фатално за Кокосовите палми. Свият ли листата - край! Затова редовното поливане е много важно.

Миналата седмица изхвърлих поредните 5-6 ореха. Сега отново пробвам с няколко нови. Ето, единият дава надежди, но още е твърде рано за радост. Покълна при мен, но докато не видя листа - не вярвам ... <he-he>

Изображение


Идеалната температура е 25 градуса! Покълнват спокойно при тази температура и не им е необходима по-висока. Дори по-лошо, обелените орехи, каквито са тези в магазина, лесно се напукват, ако се подлагат на по-високи температури. Напука ли се - край!

И наистина е по-добре да се избират орехи, в които има течност все още. Сухите орехи винаги мухлясват, явно са мъртви.

Накрая ще ви споделя една техника, която открих преди седмица, но спестява място вкъщи. След като съм се постарал да избера най-подходящите орехи в магазина, вкъщи ги накисвам в съдове с хладка вода. Важно е да са всеки поотделно! След 1 ден гледам, къде водата е напълно чиста и безцветна. Като се извади орехът, ако съда е бял се забелязва лесно. Сменям водата и ги оставям за още един ден. На третия ден пак същото. Орехите, които вече са развалени, винаги пускат малко цвят във водата, а най-лошите пускат много. Оцветяващите орехи най-добре веднага да се изядат, защото до 2-3 дни ще вкиснат. Тези орехи, които не пускат абсолютно нищо във водата, са годни за покълнване. Залагат се само те. Покълналият орех от снимката, беше единственият, който не пусна нищо във водата и покълна само 6-7 дни, след като го купих. Останалите - един по един мухлясват и заминават в коша.


Може да се копира свободно, но само с изричното цитиране на автора и източника.
Текст и снимки: Кирил Донов, дипломиран инженер-агроном, магистър по Тропично и субтропично земеделие
Durian addicted (Durian is the King of all fruits)
Аватар
Kiril Donov
Graduated engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Дипломиран инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
 
Мнения: 11038
Регистриран на: 09 Авг 2009, 12:48
Местоположение: N41°58''3' / E24°51''5'
Mясто: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -15.2 since 1995
Минимум в посл. зима (°C): -4.8 (Jan 24, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - King of the fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)

Re: Кокосова палма от орехи от магазина (Cocos nucifera L.)

UNREAD_POSTот miroslav_raykov » 08 Фев 2013, 03:07

Ей тва е.Речено сторено <bravo2> <bravo2> <bravo2> !Браво админ.Сигурен съм че ще е интересно за всички от форума <cheers2>
miroslav_raykov
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 397
Регистриран на: 07 Юли 2012, 02:31
Местоположение: Бургас-42°27'10.58"С ;-27°23'26.11"И

Re: Кокосова палма от орехи от магазина (Cocos nucifera L.)

UNREAD_POSTот ivo_nekitov » 08 Фев 2013, 10:01

Да, и аз благодаря ;)
Ще взема да взема 2-3 ореха и аз, че и без това в банята до тръбите може да се намери място ;)
ivo_nekitov
Метеорологът на форума
 
Мнения: 5343
Регистриран на: 15 Сеп 2010, 11:58
Местоположение: Сф, Вд
Mясто: София, Видин
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm

Re: Кокосова палма от орехи от магазина (Cocos nucifera L.)

UNREAD_POSTот ivo_nekitov » 08 Фев 2013, 10:41

Купих си един преди малко. Забелязвам, че напоследък по веригите продават все по-малки орехи, което не е непременно зле - за левче и нещо бройката. От 6-7 успях да избера само един без цепнатини. Голям е колкото средноголям юмрук. Закачам го на тръбите следобед във вермикулит. Знам, че шансовете не са високи, но все ще тръгне някой до лятото.
Може пък и аз да имам късмет с оранжев като от историята на Кирил ;)
ivo_nekitov
Метеорологът на форума
 
Мнения: 5343
Регистриран на: 15 Сеп 2010, 11:58
Местоположение: Сф, Вд
Mясто: София, Видин
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm

Re: Кокосова палма от орехи от магазина (Cocos nucifera L.)

UNREAD_POSTот roxette88 » 08 Фев 2013, 11:20

<bravo> <bravo2> <thumbsup> Нямам думи,така яко ме запалихте с тези кокоси и юбеи,че не знам къде ще му излезе края <he-he>.Моя холандски хубосник съм го сложил на място без слънце,че май там му беше проблема и сега гледам е взел да разтваря листото ама бавно.Искам да питам дали от леко засушаване могат листата на кокоса много бързо да изсъхнат или проблема при мен идва от зимното слънце?
Аватар
roxette88
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 335
Регистриран на: 03 Мар 2011, 20:21
Местоположение: гр.Пловдив
Mясто: кв."Кючук Париж" гр.Пловдив
Пол: Мъж
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Палми :)
Любим климат: Субтропичен

Re: Кокосова палма от орехи от магазина (Cocos nucifera L.)

UNREAD_POSTот Kiril Donov » 08 Фев 2013, 12:16

Могат да засъхнат от засушаване. Но и също, важно е да се торят през цялата година, без прекъсване.

Пропуснах по-горе да спомена нещо за прорастването. Сега съм го добавил след последната снимка, най-накрая.
Durian addicted (Durian is the King of all fruits)
Аватар
Kiril Donov
Graduated engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Дипломиран инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
 
Мнения: 11038
Регистриран на: 09 Авг 2009, 12:48
Местоположение: N41°58''3' / E24°51''5'
Mясто: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -15.2 since 1995
Минимум в посл. зима (°C): -4.8 (Jan 24, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - King of the fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)

Re: Кокосова палма от орехи от магазина (Cocos nucifera L.)

UNREAD_POSTот miroslav_raykov » 08 Фев 2013, 12:57

Моите кокоси вече трета седмица са във вермикулит отгоре на рутера и за сега нищо <head in the wall>
miroslav_raykov
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 397
Регистриран на: 07 Юли 2012, 02:31
Местоположение: Бургас-42°27'10.58"С ;-27°23'26.11"И

Re: Кокосова палма от орехи от магазина (Cocos nucifera L.)

UNREAD_POSTот washington » 08 Фев 2013, 13:04

miroslav_raykov написа:Мойте кокоси вече трета седмица са във вермикулит отгоре на рутера и за сега нищо <head in the wall>


Къде си прочел, че кокосовия орех избива на третата седмица????????????????????????
Това да не са ти семена от Вашингтония. Ако си такъв мераклия купи си 100 бр. и чакай. Все един може да избие в близките 2 - 3 години, при условие че не изгният, мухляшат и т.н. <wine>
Аватар
washington
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 199
Регистриран на: 15 Яну 2012, 13:50
Местоположение: София

Re: Кокосова палма от орехи от магазина (Cocos nucifera L.)

UNREAD_POSTот miroslav_raykov » 08 Фев 2013, 13:07

Ами Киро е писал че неговия е покълнал само след 6-7 дена.
miroslav_raykov
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 397
Регистриран на: 07 Юли 2012, 02:31
Местоположение: Бургас-42°27'10.58"С ;-27°23'26.11"И

Re: Кокосова палма от орехи от магазина (Cocos nucifera L.)

UNREAD_POSTот washington » 08 Фев 2013, 13:38

Нека Г-н Донов да каже колко броя е купил до сега. А ти искаш с първия да уцелиш шестицата. И аз извадих късмет от 5 ореха, един да покълне. Вече 4 години само купувам и после хвърлям. В момента един орех съм го сложил отгоре на камината и го бомбадирам с 30 - 40 C. Този орех имаше зачатък за покълване, но за сега няма изгледи да стане кокосова палма.

Изображение
Последна промяна washington на 08 Фев 2013, 14:00, променена общо 2 пъти
Аватар
washington
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 199
Регистриран на: 15 Яну 2012, 13:50
Местоположение: София

Re: Кокосова палма от орехи от магазина (Cocos nucifera L.)

UNREAD_POSTот miroslav_raykov » 08 Фев 2013, 13:58

Много насърчително <head in the wall>
miroslav_raykov
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 397
Регистриран на: 07 Юли 2012, 02:31
Местоположение: Бургас-42°27'10.58"С ;-27°23'26.11"И

Re: Кокосова палма от орехи от магазина (Cocos nucifera L.)

UNREAD_POSTот miroslav_raykov » 08 Фев 2013, 13:59

Сори за <spam>
Нека админа изтрие излишното
miroslav_raykov
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 397
Регистриран на: 07 Юли 2012, 02:31
Местоположение: Бургас-42°27'10.58"С ;-27°23'26.11"И

Re: Кокосова палма от орехи от магазина (Cocos nucifera L.)

UNREAD_POSTот zack » 08 Фев 2013, 14:14

Преди малко попитах за едната кокосова палма от орех <cheers>

"Взема се кокосов орех,реже се леко от долната страна и се слага във влажна почва.
Полива се само от чинийката.Ореха не трябва да се мокри -намокри ли се почва да гние.
Моят не съм го мърдала от мястото през всичките тези години. На 7 години е"


Не зная дали това е правилен подход, това са ми написали <he-he> <he-he> <he-he>
Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!
Аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
 
Мнения: 2103
Регистриран на: 08 Сеп 2010, 12:45
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Mясто: Ивайловград/София
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -19 since 1926
Минимум в посл. зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/

Re: Кокосова палма от орехи от магазина (Cocos nucifera L.)

UNREAD_POSTот ivo_nekitov » 08 Фев 2013, 14:44

Абе, Вашингтоне, на горната снимка и трите очи са извън почвата....
Киро ще каже, ама аз моя навремето(дето стана, но го изхвърлих заради цепнат орех) го сложих с очите надолу в пръстта, до около 1/2, 2/3 покрит... Освен, ако не си го обърнал само за да снимаш очите, де...
ivo_nekitov
Метеорологът на форума
 
Мнения: 5343
Регистриран на: 15 Сеп 2010, 11:58
Местоположение: Сф, Вд
Mясто: София, Видин
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm

Re: Кокосова палма от орехи от магазина (Cocos nucifera L.)

UNREAD_POSTот Kiril Donov » 08 Фев 2013, 14:59

По принцип, пресни орехи от Индонезия, поникват за 2-3 месеца. Но те не са обелени и е много по-лесно с тях.

При белените орехи, изчаквам със засаждането, докато видя прорастване. Но изчаквам да видя диференциран растежен връх, както и зачатък на корени, като на снимката горе. Едва тогава засаждам, иначе загниват. През цялото време орехът стои в найлонова торба, редовно го отварям и пулверизирам, за да не изсъхне. Когато е готов за засаждане, го слагам така, че расетжното връхче да е на нивото на почвата. Така мога да го виждам и да не се налага да ровя, за да знам какво става. Надолу веднага тръгват корени, а нагоре тръгват листа. По принцип в началото растат доста бързо, но е важно щом излязат листа, да се изнесат на слънце, за да не се деформират.

Не съм броил колко орехи изхвърлих за последните 3-4 годнии, но да го кажа така - при цена за около лев за орех, ако сега се получи палма от ореха на снимката, тя ще ми е излязла на цена между петстотин и хиляда лева. <head in the wall> Веднъж имаше случай, когато бяха докарали орехи току-що и аз купих сто броя наведнъж, в чували. Нито една палма не се получи ... <crazy2>
Durian addicted (Durian is the King of all fruits)
Аватар
Kiril Donov
Graduated engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Дипломиран инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
 
Мнения: 11038
Регистриран на: 09 Авг 2009, 12:48
Местоположение: N41°58''3' / E24°51''5'
Mясто: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -15.2 since 1995
Минимум в посл. зима (°C): -4.8 (Jan 24, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - King of the fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)

Следваща

Назад към Тропически видове палми (Tropical palm species)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Илиян Илиев и 2 госта