Киро. Не е ли време да я преместя в 9л. съд ?
:-) Добра идея ми даде Киро как да разбера дали съм магьосник, защото и аз не съм сигурен още в това. Вчера покрай доматите и хляба от супермаркета метнах и една кокосова палма в количката. След 2 часа беше засадена в омесена с тор почва и полята с "шербет". Днес ще й купя и зелен камък, че обича кисело. Очаквам първо да поизгори от директното слънце, но трябва бързо да свиква. Ей ги октомврийските студове наближават, а трябва да произведе листа като за "магьосник"х2. Евентуален неуспех пак ще е полезен като поуки за мен(и за форума = не правете като перперикон!). :-)))Kiril Donov написа: ↑17 май 2018, 16:49Ако си наистина магьосник, такава холандска палма може да извади до два нови листа до края на септември, когато ще започне да умира от студовете. Вероятно ще е умряла до средата на октомври, в зависимост от времето. Но заради ниските температури тогава, няма да ѝ проличи веднага и може да остане горе-долу зелена и до края на октомври.
В Южна Флорида, къде през зимата беше по-топло, отколкото беше до преди няколко дни в България, моите Кокосови палми изкараха по 4-6 листа до момента. Поникнаха от орех през октомври. До октомври ще отворят по още около 2 до 3 пълни листа. Редовно са торени и поливани, поливаме ги даже и сега през дъждовния сезон, ако не вали 1-2 дни.perperikon написа: ↑04 юни 2018, 04:45... ще има сили да изкара още доста листа до края на септември. Амбицията ми е за 6...
Винаги съм казвал, че Кокосовите палми са сред най-издържливите растения. Лесно ги убива само студът, защото в естествената им среда няма такова нещо.perperikon написа: ↑05 юни 2018, 07:36Само се чудя, как ще понесе кокос изкореняване и презасаждане през есента?