Нужда от помощ за лимон

За всички цитрусови видове - портокали, мандарини, лимони и т.н.

Нужда от помощ за лимон

UNREAD_POSTот elimn » 02 Апр 2015, 00:32

Здравейте,
Чета форума отдавна, но ми се наложи да се рег. и да потърся помощ. Няма да е мн. на кратко, но ще опитам...
Огромно дърво-лимон над 2м. При липса на място тази зима го поверих на чужди грижи с още няколко растения. Температура около 20 градуса, осветено /големи прозорци + изк. светлина/ Там с другият ми лимон, който още не знам Майер ли е, или Лайм, палми, Пасифлора и едни теменужки в саксията на една Нолина. Мин. седмица ми се обадиха и ми казаха, че има белокрилки по теменужките, вземали препарат и напръскали в петък всички растения. В понеделник тази седмица сюрприз - белокрилки няма, но листата на лимона вехнели. Реших, че не е полят отдавна и заръчах, но днес ново обаждане-падат листа. Грабнах се аз и отидох да си прибера растенията. Ужас! Лимона засегнат с щитоносна въшка. Измъкнах го от саксията-корените бяха идеални, равномерно обхванали почвата. Понеже състоянието му е окаяно, помислих, че вероятно е станало някаква грешка и е полят с друго /кореселин/, освен с вода. Махнах пръстта, орязах корените, изплакнах обилно цялото растение + корените и го посадих в почва за цитруси. Другият лимон също има въшки, но листата освен хлороза нищо друго не показват - гладки и твърди. До преди час завърших процедурата, но спешно ми е......... С какво да напръскам утре. "Нуреле Дурсбан", или "Децис 2,5 ЕК"? Не знаят какво са пръскали за белокрилката?!? Не знам как да го подрежа, което ми е голям проблем. До сега "на око". Лимона има малки завръзи- да ги махна ли? Не знам също болно растение тори ли се. За другият ще купя зелен камък, но този- горкият..... Ако е полят с Кореселин дали ще загине? Още въпрос: Възможно ли е тази въшка така да изсмуче това голямо дърво, че чак да вехне толкова осезаемо при положение другият лимон на около 2-3 год. е свеж?
Не знам правилно ли пуснах нова тема, а не писах другаде... Ако не, се извинявам, но много си го обичам! Дори направих снимки, ако обясненията ми не са ясни. Ако някой би бил търпелив да ми каже какво да отрежа ще съм много благодарна. Ще направя снимки за целта.
Благодаря предварително и се надявам да има някой раннобуден, за да успея на време да помогна на моят любимец.
По - добре да кажеш " поне опитах ", отколкото " трябваше да опитам ".. !!!
elimn
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 26
Регистриран на: 01 Апр 2015, 21:01
Местоположение: Извън Варна
Mясто: Варна
Пол: Жена
Надморска височина (m): 155
Любим плод: Смокиня и Грейпфрут

Re: Нужда от помощ за лимон

UNREAD_POSTот elimn » 02 Апр 2015, 01:07

Тук е в тенджера за накисване на почвата, за да опада цялата и да бъде промит, ако случайно е пийнал Кореселин.
Изображение
Най-засегнато клонче
Изображение
Няма загнили корени, но снимката е след като го разбутах
Изображение
Хлорозния, но не извехнал лимон
Изображение
И него трябва да подрежа, но не знам кога.... След лечението или сега, понеже искам да си направя отвод от този дълъг лакомец. Има и още 1 по-къс.
Изображение
Странно е, но до преди да видя лимончо мислех, че успявам да отглеждам растенията си и да се грижа за тях, особено, когато са ми "под ръка", но сега съм неуверена и се чувствам зле.... Безсилна..... Сякаш ми се иска да прочета "Няма страшно, ще се оправи" подплатено със съвети как да се справя със ситуацията.
По - добре да кажеш " поне опитах ", отколкото " трябваше да опитам ".. !!!
elimn
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 26
Регистриран на: 01 Апр 2015, 21:01
Местоположение: Извън Варна
Mясто: Варна
Пол: Жена
Надморска височина (m): 155
Любим плод: Смокиня и Грейпфрут

Re: Нужда от помощ за лимон

UNREAD_POSTот Христо Христов » 02 Апр 2015, 01:34

Защо не пита първо какво да правиш, пък после да спасяваш?Във форума има хора с богат опит и знания и щяха да помогнат.От тук на татък единствено можеш да съкратиш короната с 90% и да се молиш да не си го доубила.Нито тор, нито препарати му трябват, само късмет.
Христо Христов
Дипломиран инженер-агроном
 
Мнения: 126
Регистриран на: 22 Фев 2012, 21:36
Местоположение: Шумен

Re: Нужда от помощ за лимон

UNREAD_POSTот dts000 » 02 Апр 2015, 08:26

Аз искам да попитам - Каква е тази почва за цитруси? От къде я купувате?
dts000
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 30
Регистриран на: 27 Дек 2014, 22:25
Местоположение: Благоевград
Mясто: Благоевград
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 350
Любимо растение: Мандарина, Помело, Портокал, Банан

Re: Нужда от помощ за лимон

UNREAD_POSTот Oliver Queen » 02 Апр 2015, 08:35

Христо е прав! Трябваше първо да питаш и после да действаш. Премахвайки всичката почва от корените на лимона си го обрекла на бавна и мъчителна смърт от която много малко растения могат да се измъкнат. Кореновата система не може да функционира без най-старата симбиоза на планетата - ендотрофната микориза. Тя помага на растението да извлича по ефективно хранителните вещества от почвата.
До колкото разбрах, ти не само си премахнала почвата, но също си измила баката с корените - МНОГО грешно!
Винаги, когато се премахва и подменя почвата на едно растение, се оставят около 20-30% от стария субстрат и се смесва равномерно с новия.
"By similar things disease is produced, and by similar things administered to the sick they are healed of their diseases." — Hippocrates
Oliver Queen
Ценен специалист по бананите ... и още нещо ...
 
Мнения: 831
Регистриран на: 15 Юли 2012, 00:02
Mясто: ------
Пол: Мъж
Абсолютна минимална темп.(°C): -

Re: Нужда от помощ за лимон

UNREAD_POSTот elimn » 02 Апр 2015, 08:37

Добро утро,
За торта-добре, но за препарати? Как да съм сигурна, че щитоносната въшка е ликвидирана? А и имах съмнения, че е полят с Кореселин, или нещо подобно, защото когато го извадих от саксията и помирисах ме лъхна миризма на нещо като боя.... Абе, миризма съща като Кореселина. Случвало ми се е като пресаждам растения, някога да мирише отдолу почвата на блато. Миналата пролет направих подобна гимнастика, понеже почвата не беше сменяна с години, лимона нямаше признак на оформяне на пъпки, пак беше на гости- на топло и тъмно и листата му бяха окапали. Тогава пак орязах корени на 1/3, които бяха спластени, поизсъхнали тук-там, застарели някак, но короната рязах скромно. Тази като го извадих, кореновата система беше чудна, но пуста миризма ме накара да режа отново и да мия..... На 90% орязване какво значи? Всички клонки- скъсяване, или всички премахване и оставяне на скъсени основни? Мисля все пак да изчакам още поне 1 мнение....Извинявам се, ако това Ви обиди. Сега само малко ще клъцна тук-там.... и ще чакам някой друг да види темата и да се изкаже.
По - добре да кажеш " поне опитах ", отколкото " трябваше да опитам ".. !!!
elimn
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 26
Регистриран на: 01 Апр 2015, 21:01
Местоположение: Извън Варна
Mясто: Варна
Пол: Жена
Надморска височина (m): 155
Любим плод: Смокиня и Грейпфрут

Re: Нужда от помощ за лимон

UNREAD_POSTот ivo_nekitov » 02 Апр 2015, 08:46

Това с промиването на корените е крайно лоша идея. Меко(възможно най-най-меко) казано. Просто се чудя как на човек може да му дойде в главата подобна идея.
Другият вероятно ще се оправи. Слънце плюс нужната доза зелен камък плюс поливане + торене.

Какво бих сторил аз:
1. Ако нямам къде да го гледам зиме(става дума за цитрус), бих го прибрал на хладно - неотопляемо мазе, в краааен случай гараж, в който не пада под нулата. На топло листата често опадат - факт...

2. Какво бих правил оттук насетне: - за малкия - казах, за съсипания(щото това сте направили, както Христо дипломатично, а аз директно казвам) - яко подрязване на 3/4 от короната, засаждане в хубава почва и редовно поливане. Ако се оправи - оправи се. Ако не... - третото: избирам си 1 или максимум два лимона или цитруса от асортимента на Разсадника(поради декларираната липса на място), поръчвам си ги и докато ги получа изчитам от-до всичко написано в раздел "цитруси", както препоръките, така и споделеният успешен или не, опит на писалите там.
Може единият да е Майер, за да съм сигурен/на, че имам Майер, защото този сорт е супер плодовит, като при мен в саксия показа и завидна студоустойчивост. Не е задължително, споменавам го, защото беше упоменат горе.
3. Спазвайки препоръките от самия сайт(Кирил), торя редовно, вкл. с дозата зелен камък. Както Мармозана каза в съответния раздел, ако не си сигурна в дозата, ториш с малко по-малко, но редовно и разтворено във вода.

Не на последно място: Промиването на корените на развито растение е процедура, която следва да се избягва, освен ако не са нападнати от Сириусиански Берсеркери.
ivo_nekitov
Метеорологът на форума
 
Мнения: 5347
Регистриран на: 15 Сеп 2010, 11:58
Местоположение: Сф, Вд
Mясто: София, Видин
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm

Re: Нужда от помощ за лимон

UNREAD_POSTот elimn » 02 Апр 2015, 09:02

Почвата я купих от "Баумакс".
Приемам критиките за измитите и изрязани корени, само не разбрах увехналите и капещи листа от какво може да са.... Дали от белокрилка, или вероятно от поливка с Кореселин. За седмица с белокрилки така да го изсмучат, че да вехне....
Е, все пак ендоторфната гъба е във вътрешността на корените.... , аз вероятно е да съм отмила ектоторфната.... Лошата идея ми дойде наистина от паника заради миризмата..... Единственото за което се сетих-промивка, но можеше да поливам докато водата изтича и така няколко пъти, но.... мислех, че колкото повече чакам, толкова повече дървото ще се "насмуче". Отивам да режа.... Дано се оправи. Направо е грях, че може да загине такова растение.... Дали от мен, или от други..... Нито едно от другите растения не е в такова състояние. Само този лимон, мой любим.
По - добре да кажеш " поне опитах ", отколкото " трябваше да опитам ".. !!!
elimn
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 26
Регистриран на: 01 Апр 2015, 21:01
Местоположение: Извън Варна
Mясто: Варна
Пол: Жена
Надморска височина (m): 155
Любим плод: Смокиня и Грейпфрут

Re: Нужда от помощ за лимон

UNREAD_POSTот ivo_nekitov » 02 Апр 2015, 09:14

Тая миризма може да дойде и от друго. Вкл. при хората при определено заболяване или едностранчива белтъчна диета или просто продължителен глад. Това не значи, че са пили ацетон (една от съставките на коресилина).
Щом сте се разделили за зимата с растение, на което толкова държите, следващият път при липса на място, просто го оставете на тъмно и хладно през този сезон. Бих препоръчал дори северно стълбище, стига да не пада под нулата или да има опасност някой да го свие. В смисъл - гепне :))) Открадне, присвои.
Относно почвата за цитруси - пуснете едно търсене горе вдясно по "почва за цитруси" във форума и ще видите, че това словосъчетание се появява за пръв път във Вашето мнение. Изводът? :)))
-търговски трик на Баумакс
-неосведоменост на клубното общество, барабар с Кирил и още няколко човека, гледащи цитруси повече от 15 години :))
Вероятно не е второто.
Всъщност, всички тия "почви за...." винаги са ме дразнели като търговски трик. Единственото изключение е почвата за орхидеи, но това растение е, както знаем, друга бира. Може да има и други, но цитрусите не са капризни в това отношение. Ако греша, някой от по-опитните да ме поправи, но споделям това от личен опит.
В смисъл - не, че не може търговецът да направи сместа и да и сложи такъв етикет, но ....повечето торопочвени смеси биха свършили работа. :)
ivo_nekitov
Метеорологът на форума
 
Мнения: 5347
Регистриран на: 15 Сеп 2010, 11:58
Местоположение: Сф, Вд
Mясто: София, Видин
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm

Re: Нужда от помощ за лимон

UNREAD_POSTот elimn » 02 Апр 2015, 09:46

Това е след резитбата:
Изображение
Знаете ли..... Макар, че не съм малка, до сега не съм допускала, че някой умишлено, или не, би полял растение с отрова.... Да кажа честно, вече имам място за зимуване. По-добро от всички чужди- при мен. Основно заради светлината го занесох там.
Почвата я купих, понеже тук беше валяло и няма как да взема от градината. По принцип си ползвам от тук, примесена с пясък, тор, но е кално. Имаше универсална, за мушката, тази още някакви. Просто грабнах 3 чувала и се прибрах. Само за семена до сега съм купувала почва, понеже би трябвало да е обеззаразена и чиста от плевели. И в този случай видях етикета грабнах и.....
Паниката е лош съветник....
По - добре да кажеш " поне опитах ", отколкото " трябваше да опитам ".. !!!
elimn
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 26
Регистриран на: 01 Апр 2015, 21:01
Местоположение: Извън Варна
Mясто: Варна
Пол: Жена
Надморска височина (m): 155
Любим плод: Смокиня и Грейпфрут

Re: Нужда от помощ за лимон

UNREAD_POSTот Kiril Donov » 02 Апр 2015, 09:48

Промиването на корените само по себе си е било отлична идея, щом сте имали съмнение за отравяне с нещо. Но това промиване в никакъв случай не трябва да се придружава с изваждане на балата от саксията или нарушаване на целостта на корените!
В конкретния случай мисля, че този лимон вече няма никакъв шанс. Затова няма значение дали ще го пръскате или ще го режете. Той вече си е умрял.

Малкият лимон иска зелен камък. Нещо ми се виждат лъскави листата, което ме кара да мисля, че може да има щитоносни въшки и той.
Този лакомец е по-добре да не се отстранява, защото това само ще го стимулира да пусне нови лакомци. Дори и лакомец, клонът ще доизгради бъдещата корона на младото растение. Важно е да се оставят и късите клонки, защото те може да цъфнат, а евентуални завръзи биха вкарали растението в нормално развитие и ще пуска по-малко лакомци.
Durian addicted (Durian is the King of all fruits)
Аватар
Kiril Donov
Graduated engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Дипломиран инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
 
Мнения: 11039
Регистриран на: 09 Авг 2009, 12:48
Местоположение: N41°58''3' / E24°51''5'
Mясто: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -15.2 since 1995
Минимум в посл. зима (°C): -4.8 (Jan 24, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - King of the fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)

Re: Нужда от помощ за лимон

UNREAD_POSTот elimn » 02 Апр 2015, 11:45

Малкият лимон цъфтя, но растението изхвърли завръзите. И миналата година това се случи. Беше изхвърлен по-миналата зима с още едно лимонче, което не можах да спася-замръзнало. Приличаше на бонсай - поне така беше рязан, без листа. Това му е втора година при мен. Имаха етикети. Единият Майер, другият Лайм... Но кой умря не знам. Няма да режа нищо от него. По съвет на Kiril Donov ще го наторя. Има въшки, да. Но пък е свеж.....
Все още има надежда в мен за големия ми лимон. Както писах по-горе миналата година му бях орязала пак така корените, но без да мия. Бързо се разви след това. Дали има възможност от тези изрязани клонки - макар и въшлясали да отгледам растения от резници, понеже лимона е мн. хубав. Ароматен, не кисел едър и с тънка кора. Освен това всяка година се беряха от 45 до 75 лимона от него...... Имам условия. Топло, доосветяване също.
Сега конкретно: Да напръскам ли за въшки? Включвам и големия, понеже не съм го отписала. Моля, оставете ме да се надявам........поне докато не умре и не го видя с очи изсъхнал изцяло. Да сложа ли жълт кристалон на големия заради корените? За малкия ми стана ясно всичко. Сега са под стряхата, понеже ме е страх да не паднат слани, но е южно и пече. Ще засенча малко с тюл. Това достатъчно ли е?
По - добре да кажеш " поне опитах ", отколкото " трябваше да опитам ".. !!!
elimn
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 26
Регистриран на: 01 Апр 2015, 21:01
Местоположение: Извън Варна
Mясто: Варна
Пол: Жена
Надморска височина (m): 155
Любим плод: Смокиня и Грейпфрут

Re: Нужда от помощ за лимон

UNREAD_POSTот elimn » 02 Апр 2015, 11:51

П.п.
И пак да попитам. Наистина ми е важно да знам, но никой не ми отговори. Възможно ли е въшките да причинят това изсъхване на големия, а малкия да е по-устойчив на тези гадини? Ако е полят с Кореселин има ли шанс?
Благодаря на всички, които ми отговориха, кой с критики, кой със съвети.... Приемам всичко на тоя етап. Сгафила-да! Съгласна съм. Повече няма да се повтори подобно упражнение.
Хубав ден и ако някой иска, може да стиска палци заедно с мен да възкръсна големия лимон. Ще пиша по-натам какво се случва с него.
По - добре да кажеш " поне опитах ", отколкото " трябваше да опитам ".. !!!
elimn
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 26
Регистриран на: 01 Апр 2015, 21:01
Местоположение: Извън Варна
Mясто: Варна
Пол: Жена
Надморска височина (m): 155
Любим плод: Смокиня и Грейпфрут

Re: Нужда от помощ за лимон

UNREAD_POSTот Kiril Donov » 02 Апр 2015, 12:23

Не е умрял от въшките, явно е отровен. И понеже няма живи корени, безсмислено е всякакво торене. Това е все едно, на умрял човек със зашита уста да му даваме храна и ... да очакваме да яде.
Durian addicted (Durian is the King of all fruits)
Аватар
Kiril Donov
Graduated engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Дипломиран инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
 
Мнения: 11039
Регистриран на: 09 Авг 2009, 12:48
Местоположение: N41°58''3' / E24°51''5'
Mясто: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -15.2 since 1995
Минимум в посл. зима (°C): -4.8 (Jan 24, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - King of the fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)

Re: Нужда от помощ за лимон

UNREAD_POSTот elimn » 02 Апр 2015, 13:59

Развеселихте ме малко, макар с черен хумор...... <thumbup> Корените според мен са живи. Клъцнах по-дебел корен- беличък и здрав беше, освен под "Няма живи корени" да имате в предвид, че аз съм ги уморила с изплакване. Корените на лимона нямат власинки, така че има някакъв % да оживее. Въпрос на време да разбера. Сега моя лимон почти няма листа да диша, не може да яде, остава Възкресение Лимоново! Знае ли човек :) Наближава Христово възкресение, надявам се след това да дойде и лимоновото....... Заложих няколко старателно почистени резника в различни условия. Ако стане нещо-стане, ако не, здраве да е!
По - добре да кажеш " поне опитах ", отколкото " трябваше да опитам ".. !!!
elimn
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 26
Регистриран на: 01 Апр 2015, 21:01
Местоположение: Извън Варна
Mясто: Варна
Пол: Жена
Надморска височина (m): 155
Любим плод: Смокиня и Грейпфрут

Следваща

Назад към Цитрусови (Citrus)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта