Мексикански ключов лайм /mexican key lime/

За всички цитрусови видове - портокали, мандарини, лимони и т.н.

Мексикански ключов лайм /mexican key lime/

UNREAD_POSTот dsdimitrov » 05 Ное 2015, 16:18

Темата е доста комплексна и обширна. Преди две години си купих семена от САЩ за да си посадя лайм. От 6 семена тръгна само едно и стана голямо растение. 2,7 метра, но го подрязах до 1,7 метра за да го прибера вътре в стаята. Освен това искам да го размножа като отрязвам част от клончетата и ги поставям в нови саксии за да тръгнат нови растения. Засега новите растения не са изсъхнали, но и не порастват. Другото, което ме притеснява е че растението досега не е дало никакъв плод, нито пъпки, цъфтежи,цветове или каквото и да е. Само клончета и листа. Растението е доста трънливо и се чудя дали да не отрежа тръните с ножицата, защото искам лайма да е без тръни. Част от листата пожълтяха и изпадаха, аз ги събирам и ги слагам обратно в саксията за да се разлагат в почвата и да я наторяват допълнително. Старая се да поливам равномерно, нито да е много сухо, нито прекалено влажно.
Растението издържа на стайна температура две зими безпроблемно. Най-накрая обаче дори не съм сигурен дали растението е лайм,какъв вид точно,защото може да се окаже че отглеждам някакво съвсем друго декоративно растение.
Затова искам да се консултирам с вас като експерти в тази област и качвам снимките на растението, за да познаете какво е.

Изображение
Изображение
dsdimitrov
 
Мнения: 2
Регистриран на: 04 Ное 2015, 22:55
Mясто: Пловдив
Пол: Мъж
Любимо растение: Лайм

Re: Мексикански ключов лайм /mexican key lime/

UNREAD_POSTот lufata » 05 Ное 2015, 16:49

Колега, добре дошъл във форума! Защо не си си направил труда да попрочетеш нещо из форума? На всеки му е най-лесно да му бъде предоставена информация без да положи никакви усилия. В тази секция на форума има подробна информация за отглеждането на цитрусовите растения и ако си беше направил труда да прочетеш, щеше да знаеш, че няма как да очакваш да посадиш семка и да имаш питомно растение. Дори и при перфектно отглеждане на това диво растение, ще са необходими най-малко 7-8 та дори и 15 години преди да започне да плододава и гаранция, че плодовете ще са като на майчиното растение - няма. Още повече, че ти дори не знаеш какво е майчиното растение и дали си заслужава да отглеждаш дори питомно такова! Ако беше се разровил, щеше да знаеш, че всяка пролет цитрусите се подразват, а това растение от снимката има огромни лакомци и е подрязвано не повече от един път и то не с друга цел, ами за да го вкараш в стаята. Също така ако се беше поинтересувал, щеше да знаеш, че толкова жълти листа са в следствие от някакви неблагоприятни условия, като причините могат да са много, но най-вероятно е хлороза. Ако беше попрочел, щеше да знаеш и как се лекува тази хлороза. Резниците също не се залагат така, но в твоя случай няма смисъл да го размножаваш, при положение, че растението е диво. Ако за вбъдеще решиш да размножаваш питомни растения, чрез резници - ще помагаме! Също така щеше да знаеш. че е рано да се прибират цитрусите.
Много неща щеше да знаеш ако беше прочел поне мъничко! Аз лично съм почерпил над 90% от знанията си именно от този форум, но преди да задавам въпроси съм чел, чел и пак чел!
Съвет №1 - Преди да се захванеш с цитруси, се поинтересувай как се отглеждат - изчети секцията "цитрусови".
Съвет №2 - Купи си от Палм центъра хубави цитрусови видове.

P.S. Иначе растението наистина прилича на лайм, но е диво!
Ай наздраве <cheers>
Все е имАло да нЕма, ама толкова да нЕма, не е имАло!
Skype: lufata
Аватар
lufata
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 278
Регистриран на: 23 Мар 2014, 20:14
Mясто: София
Пол: Мъж
Любимо растение: Цитрус

Re: Мексикански ключов лайм /mexican key lime/

UNREAD_POSTот dsdimitrov » 05 Ное 2015, 18:13

Благодаря за отговора. Прочетох доколкото мога информацията във форума, но все пак реших да питам. Цитруси не ме интересуват като цяло, проявявам интерес само към лайм. В палм центъра ще отида при първа възможност да взема лаймова заготовка. Мексикански ключов лайм в палм центъра не видях, но има два други сорта, които ми хващат окото. Според хората, които познавам и отглеждат лаймове може да се очакват плодове до 4-тата година ако е от семка, значи още 2 години тр да чакам. 15 години? Това да не ти е орех. Пък и само декоративно да стои без плодове ме устройва. Според клиповете, които видях в ютуб точно така поставят резниците - режат 15 см клонче, махат всички листа без най горните две, ръгат клончето в центъра на саксията и поливат. Коефициент на успеваемост 17-19 %, тоест от 10 засадени ряза се хваща 1-2 растения.
dsdimitrov
 
Мнения: 2
Регистриран на: 04 Ное 2015, 22:55
Mясто: Пловдив
Пол: Мъж
Любимо растение: Лайм

Re: Мексикански ключов лайм /mexican key lime/

UNREAD_POSTот lufata » 05 Ное 2015, 21:15

Ореха дава по-рано плод от дивите цитруси. А относно резниците, листата се режат наполовина или на 2/3. За повишаване % на вкореняване се ползва вкоренител, не е задължително, но помага. Също така виждам, че са на слънце. Трябва да са на светло и топло, но не на пряко слънце. Желателно е да им се осигури среда с висока влажност, като за целта може да се захлупят с буркан или увият в найлон. Субстратът също е от голямо значение. С резници от лайм аз лично нямам опит, но при лимоните, вкореняването е около 90%. <wine>
Все е имАло да нЕма, ама толкова да нЕма, не е имАло!
Skype: lufata
Аватар
lufata
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 278
Регистриран на: 23 Мар 2014, 20:14
Mясто: София
Пол: Мъж
Любимо растение: Цитрус

Re: Мексикански ключов лайм /mexican key lime/

UNREAD_POSTот Kiril Donov » 06 Ное 2015, 09:16

Както правилно ми отговори наскоро един нов член на форума, темите вече са станали толкова обширни, че наистина е трудно човек да намери важната информация, особено в тези забързани времена. Колкото и да ни се иска, никой форум не може да поддържа академично ниво и няма как вечно да очакваме, че хората ще са изчели всичко, преди да зададат въпросите си. Затова предлагам да не ги пращаме веднага в първи клас, а който желае - просто да им отговаря по същество.
Durian addicted (Durian is the King of all fruits)
Аватар
Kiril Donov
Graduated engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Дипломиран инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
 
Мнения: 11039
Регистриран на: 09 Авг 2009, 12:48
Местоположение: N41°58''3' / E24°51''5'
Mясто: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -15.2 since 1995
Минимум в посл. зима (°C): -4.8 (Jan 24, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - King of the fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)


Назад към Цитрусови (Citrus)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта