И аз да споделя малко личен опит. Напролет засях 1 мандарина(Сатсума) и 1 портокал(Вашингтон). Тъй като нямам възможност за активна защита (вила е, отскачам само уикендите), ги сложих до стената на къщата, която е малко като подпорна, тъй като вдигах нивото на вилата. Югоизточно изложение е, и пробвах по метода на Кирил, с дървени подпори(валки) и отгоре два слоя найлон (вторичен). Направих го в началото на Декември, и зачаках студеното време

.Също така сложих в короната на портокала и един термометър мин/макс, за да отчитам температурата. Да ви кажа честно, резултатите доста ме зарадваха, даже са над очакванията ми. Очаквах нещо около температурите на Кирил (-3.5,-4) Да кажем имаше три по-сериозни студени периода. Последния не съм го отчел, но не мисля че ще е повече от предните. Първия студен период имах -11 външна, а вътре не е падало под 0, но нямаше сняг за изолация, тоест само двата слоя найлон, деляха цитрусите от студа. При втория студен период имах -13, ама и достатъчно сняг, който да кажем на едно 60-70% беше покрил найлона. Тъй като бях забравил да занула термометъра, температурата не е падала под 0. Тоест или е била толкова, или по-висока. Според мен и почвата не е замръзвала. Като цяло резултатите много ме устройват, тъй като за региона, тази зима си я броя за студена. Така че може сатсумата да я засея другаде, а на нейно място нещо с по-слаба студоустойчивост, и най-вероятно може да сложа и бугенвилия. Та това са моите резултати, с подпорната стена и найлона.
Пс : Мога и да направя снимки, ако ви интересува.