Много от тези видове съм ги тествал. С нулев резултат!
Аз приключих с тези цитруси. Нямам намерение да се занимавам с внос, най-малкото защото не могат да се докарат в България на цена, която да е поносима.
Още през 2004 г. специално се вдигнах и отидох до разсадника на Eisenhut в Швейцария, като купих от него над 50 вида и сорта студоустойчиви цитруси. Не знам каква е зимата в Хамбург, но при условията на Асеновград, без защита всичко измря. Затова да ме прощавате, но не мога да гледам на писания по темата с друго, освен с насмешка.
Най-прехвалените по качество на плодовете - дори защитавах, за да станат по-големи и да издържат уж повече. В резултат пораснаха достатъчно, за да опитам плодовете им и никак не бях очарован. Със същата защита, в момента бера плодове от най-елитните сортове мандарини, портокали, лимони и др. За какво да се мъча с тези тръни, като плодовете им не стават за нищо?
До момента оцеля само Yuzu. Но и то мръзне до земята на всеки 3-4 години, та всъщност е един вечнозелен трънак. Не е цъфтяло, тъкмо порасне достатъчно и пак измръзне.
От дългия списък с цитрусови хибриди, към днешна дата все още се появяват тези два, като избиват всяка пролет от земята и стават по една педя:
- Sanford Curafora Segentrange F2, (C.sinensis x P.trifoliata)x C.reticulata;
- Morton Citrange, Poncirus trifoliata x C.sinensis;
До преди няколко години се появяваше и Hybrid USA 119 Segentrange, (C.paradisi x P.trifoliata) x C.sinensis, но последните мразовити зими го довършиха напълно.
На времето бях се запалил много, след като и аз като вас, четох разни писания в интернет. Купих книги, пръснах много пари, за да се сдобия с "ценните" хибриди. Сега е ред на някой друг да се набута, мен не ме занимавайте с такива неща!
Имайте предвид, че от 1995 г. досега, най-ниската температура в опитното поле в Асеновград, не е падала под -15 градуса. Вярно - дълготрайни, със сняг, с много максимуми под нулата, но все пак - само -15 градуса! А колко от вас могат да се похвалят с такива зимни температури? При повечето от вас, резултатите биха били дори още по-трагични.