Лозарство и винарство

Потребителски аватар
басиста
Любител на южните растения
Мнения: 190
Регистриран: 03 апр 2012, 20:23
Район: Пловдив
Местоположение: Пловдив
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от басиста » 11 дек 2013, 22:12

Наздраве чичо, и моето стана еликсир. Дано и занапред да стават хубави вината! <wine> <cheers2>



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2485
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 4 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от chicholyubo » 11 яну 2014, 17:30

Днес запечатах бялото вини. Лятото да му се насладим на приятният аромат:

Изображение
Изображение
Изображение


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
benisat
Майстор на бананите и цитрусите
Мнения: 1587
Регистриран: 14 май 2011, 08:21
Район:
Местоположение: Дряново обл.Габрово
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от benisat » 11 яну 2014, 18:03

Жив и здрав,Чичо!Лятото ша го опитаме! <cheers2>


„Човек има нужда от малко лудост, в противен случай никога няма да посмее да среже въжето и да е свободен.“

Зорба

Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2485
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 4 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от chicholyubo » 11 яну 2014, 18:24

Чакам те <cheers>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
иван
Експериментатор и последовател на Мичурин
Мнения: 1133
Регистриран: 03 мар 2012, 00:03
Район: botanical-garden-margarita-botanicheska-grad
Местоположение: Ботаническа градина Маргарита, Гроздьово
Надморска височина (m): 35
Абсолютна минимална t° (°C): -17 (2012г.)
Минимум последна зима (°C): -16,1
Любимо растение: средиземноморски маквиси
Любим плод: смокиня
Любим климат: субекваториален
Has thanked: 0
Been thanked: 10 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от иван » 11 яну 2014, 18:38

Някой да е чувал или има инфорамция, дали съществува вечнозелена лоза или полувечнозелена? Също така съм се замислял в най топлите райони на нейното разпространение, дали създава илиюзията за вечнозелено растение, хвърляйки листата си непосредствено с развитието на новите леторасти?


бъди човек, а не човече гори, но никога не тлей!

Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2150
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 6
Любим климат: +5/+35
Has thanked: 0
Been thanked: 5 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от plamen » 11 яну 2014, 18:52

За лоза не знам Иване,има еднин храст,чийто листа наподобяват лоза-fremontodendron californicum
Вечнозелен до полувечнозелен,добра студоустойчивост при нашите условия.
http://davesgarden.com/guides/pf/showimage/4048/#b
Може да замести лозата като визия,донякъде....



Потребителски аватар
Kolibar
Гларус, с градина край морето ...
Мнения: 1027
Регистриран: 04 окт 2013, 00:52
Район: Варна
Местоположение:
Надморска височина (m): 6
Has thanked: 4 times
Been thanked: 0

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от Kolibar » 11 яну 2014, 19:32

Не съществува вечно зелена лоза. Навсякъде и опадват листата. Там където е толкова топло, че няма хладен период през който да ѝ опадат листата тя просто не вирее.


Дуйни ми льохни бел ветре, разтопи бели снегове, разлюляй гора зелена...

jovanoti
Любител на южните растения
Мнения: 119
Регистриран: 17 дек 2012, 07:18
Район: Хасково/София
Местоположение: Хасково/София
Надморска височина (m): 244
USDA zone: 7a/7b
Любимо растение: маслинка
Любим климат: средиземноморски
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от jovanoti » 02 фев 2014, 00:44

http://www.focus-news.net/opinion/2014/ ... navti.html
Инж. Койчо Русев: Хапчета от мавруд са разработвани като храни за космонавти
1 Февруари 2014 | 18:07 | Агенция "Фокус"
Инж. Койчо Русев: Хапчета от мавруд са разработвани като храни за космонавти
Читателите на Български транспортен вестник и агенция Фокус, слушателите на радиоверига „Фокус” и на други медии, често имат възможност да се срещат с изразени позиции от инж. Койчо Русев по въпросите свързани с транспортния бранш и безопасността на движението. И това е съвсем нормално като се имат предвид, че притежава инженерно и икономическо образование, че дълги години работи в системата на транспорта заемайки различни длъжности – от млад инженер до Генерален директор на Автокомбинат, от учредител и ръководител на холдинг /БТХ/ до председател на Националната транспортна камара, Съюз на организациите в автомобилния транспорт и член на Управителния съвет на АЕБТРИ. Този път обаче намерението ни е да споделим с нашите читатели хобито му да отглежда лозя и прави вино, още повече, че сме между двойното отбелязване на празника „Трифон зарезан” /по църковния календар се чества на 1 февруари, а по традиция - на 14/ .

Фокус: Господин Русев, откога се занимавате с лозарството и винопроизводството?
Койчо Русев: Роден съм на село. Семейството ми обработваше
на времето 5 декара лозя, колкото земя имаше право да ползва всяко семейство. Като дете и по-късно съм участвал в окопаването, пръскането и брането на гроздето, присъствал съм на обработката му и превръщането му във вино. Всяка година заделяхме по стотина литра за сладко вино /пресича се като шира/, което много обичах.
Виждах как след употребата на готовото вино хората, които го пиеха, зачервяваха бузи, не усещаха студа и се веселяха. Всичко това подсилваше любопитството ми на какво се дължат тези вълшебни качества, което
по-късно ме срещна с литературата, свързана с технологията на производството му.
Фокус: Всеизвестно е, че българинът цени и обича виното. Само заради това ли, че го прави весел, то е навлязло в бита му?
Койчо Русев: Сигурно качеството на виното да променя настроението на човека, да го кара да се откъсне за малко от проблемите
и терзанията му има значение, и това вероятно е причината то да е любима напитка, както на обикновения човек и поета, така и на хора с различни професии и различни поколения от хилядолетия, особено по нашите земи.
Фокус: Защо казвате по нашите земи?
Койчо Русев: От археологически разкопки и исторически източници е доказано, че на територията на днешна България много преди новото летоброене се е произвеждало вино и то не само за лично потребление, но и за износ в близките държави и империи, в които сме били през различни периоди от време. Ще кажа, че според професор Панделиев, известният български сорт „Мавруд” има трихилядолетна история.
Фокус: Споменахте за сорта „Мавруд”, за който се носят легенди. Вие отглеждате ли го?
Койчо Русев: Не само го отглеждам, но и много го ценя, а лозята ми основно са засадени с него. Както знаете, най-подходящото място и най-чистият сорт „Мавруд” се отглежда в Пловдивския регион.
Фокус: Съгласна съм. Асеновградският мавруд е широко известен у нас и има своята слава. Но като, че ли основно там е разпространен.
Защо го няма в други райони, и защо не се отглежда така масово като мерлото и кабернето?
Койчо Русев: Наистина, популярността на Асеновградския мавруд е голяма, но той се отглежда по цялата родопска яка. Причината е, че в подножието на Родопите, са съчетани всички условия за неговото отглеждане, и това е гаранция за получаване на висококачествени вина.
Има няколко особености, които създават благоприятна среда. На първо място, е наклоненият терен, почвата е подходяща и лесно се отцежда водата, а маврудът не обича влажните места. Освен това той не е студоустойчив сорт, а това изисква температурите под минус 17 градуса
да не се задържат повече от денонощие, две. Както знаете, студеният въздух е по-тежък и той се оттегля към равнината. От голямо значение е слънчевото греене, което в Пловдивския регион и специално там, където са лозята ми, е най-добро, а средният топлинен градус за годината е от най-високите. Теренът е сериозно наклонен, с южно изложение, на мястото, населявано от тракийското племе „Беси”. На около 500 метра от насажденията са 13 гробници на техни царе. Съвсем наблизо се отглеждат и лозята, от чието грозде се произвежда „Инирата”.
Фокус: Кои са качествата на вашия мавруд, които го отличават от оистаналите червени вина?
Койчо Русев: Навярно сте чували за тъй наречения „Френски парадокс”? Става дума за проведеното заседание на Световната здравна организация през 1991 година в Калифорния, на което темата е: „Влияние на наситените мазнини върху исхемичните заболявания”. Там от изследването в 17 страни, става ясно, че само във Франция няма пропорционална зависимост между употребата на мазнините и инсултите и инфарктите. Обяснението на френския професор Жорж Рено за това е системната, умерена употреба на червено трапезно вино в умерени количества от грозде във Франция. Доказано е, че в червеното вино се съдържат полифеноли и антоциани, които водят до изчистване на плаките, отлагани в кръвоносните съдове и намаляват радиоактивните елементи в кръвта. На базата на това съобщение в САЩ и бившия Съветски съюз започват разработката на препарати, които потвърждават изследването на професор Рено. В Русия се произвежда „Еноант”, за който има близо 50 публикувани клинични изследвания доказващи, че той намалява радиацията от химиотерапия при операции на рак на гърдата, при работа в замърсена среда и други, подобрявайки имунната система. Произведеният от червено вино „Ресвератрол”, инжектиран в половината от едно котило мишки, води до два пъти и половина по-дълъг живот, от колкото на останалите.
Фокус: Говорите за качеството на червеното вино общо. С какво маврудът се отличава?
Койчо Русев: Опитите в САЩ и Русия са на база Каберне сувеньон, при което фенолите се движат между 1.2 и 1.5 на децилитър, докато в моя мавруд те са 3.681. Антоцианите в мавруда са също близо два пъти повече - 287.
Фокус: На какво се дължат преимуществата на мавруда?
Койчо Русев: Колкото и парадоксално да звучи, истината е, че това е в резултат на недостатъците му. Маврудът освен, че не е студоустойчив, и изисква много качествени за него земи /като състав/, той е и къснозреещ.
Разлистването на мавруда започва с месец и половина по-късно от другите винени сортове. Знаете, че рано на пролет има много често дъждове, влагата се задържа в листата и това води до много заболявания. Борбата срещу тях се води с пръскане след всеки дъжд с бордолезов разтвор и други препарати или най-малко през 7 - 10 дни. Всяко пръскане намалява посочените феноли и антоциани, особено при десертните червени сортове с пъти.
При мавруда листата се появяват много по-късно, пръска се много по-малко /най-много три - четири пъти/, бере се много по-късно /при мен през ноември/. Това гарантира висок захарен градус /не по-малко от 26/ и натрупване на много още елементи, полезни за здравето на човека.
Фокус: Какво е така нареченото „умерено” количество, което може да употребява човек?
Койчо Русев: Зависи каква е телесната маса, дали е жена или мъж. Препоръчва се всеки ден жените и мъжете с по-ниско тегло да ползват 150 - 200 милилитра, а мъжете с нормално тегло 250 - 300 милилитра.
Фокус: Вярно ли е, че по време на аварията в Чернобил, всичкият мавруд е бил изкупен от САЩ и тогавашния СССР?
Койчо Русев: Да, абсолютно вярно е. Не само маврудът и още много червени вина от България заминаха за чужбина. Защото всяко червено вино има от посочените съставки, само, че те са значително по-малко от мавруда.
Ще ви кажа и още една подробност, която навярно не знаете, но с която се доказват още веднъж високите качества на мавруда. В български/секретен тогава/ институт под ръководството на академик Цветан Цветков се произвеждаха храни за космонавтите, като особено ценени са хапчетата от мавруд се ползвани срещу въздействието на радиационната среда в космоса.
Фокус: Много хора обичат червеното вино, но го избягват защото казват, че е противопоказно за тези, които имат високо кръвно, диабет и други заболявания?
Койчо Русев: Ще ви отговоря с известното твърдение, че дозата прави лекарството и отровата. Няма нищо страшно и вредно, от личен опит го знам, а и лекарите го потвърждават, ако се пие вино умерено, в посочените граници. Разбира се всяко прекаляване, в това число и с виното вреди.
Фокус: Как бихме различили гроздето и виното от мавруд от останалите червени вина?
Койчо Русев: Най-лесно е да разберете кога узрява и се бере гроздето. Ако времето съвпада с другите червени видове, означава, че то не е чист мавруд. Има 17 разновидности, които са върху мерло, каберне и други, като при тях гроздовете обикновено са по-големи и узряват по-рано. Виното може да се различи от специалисти и хора с опит. То не е силно таниново, защото се отделя от джибрите между 7-ия и 10-ия ден след приключване на бурната ферментация, има добра плътност, ароматно е, с подчертан приятен послевкус с оттенък на горски плодове. Затова и розето, произведено от мавруд, е изключително ароматно и високо оценявано от енолозите и феновете на виното.
Фокус: Какво още бихме казали на хилядите наши читатели?
Койчо Русев: Достатъчно казах, само ще цитирам едно двустишие на големия Омар Хайям:
„Ще дойде края, но кога – кой знае?
Да пием вино – истината май в това е.”



Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2150
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 6
Любим климат: +5/+35
Has thanked: 0
Been thanked: 5 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от plamen » 02 фев 2014, 01:08

<bravo2> Не на Фукошима,да на Мавруда!!!!!!!! <wine>



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2485
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 4 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от chicholyubo » 16 фев 2014, 16:25

Понеже никой не иска да прави тема за белите вина ще пиша тука <thumbsup>

Последната колекция от бяло вино на семейството ми :
Изображение

Досие на виното :
Изображение

Син восък за бялото вино за да мога да ги разпознавам когато са в хоризонтално състояние в склада <he-he>
Изображение

Обща снимка за спомен :
Изображение

И да ви покажа бутилките които са предназначени за подаръци на приятели :
Изображение

Айде наздраве и умната с алкохола <wine>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5676
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 13 times
Been thanked: 46 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 24 фев 2014, 08:34

И така, господа, аз съм на мнението, че един винар задължително трябва да има собствено, дори символично лозе.
Червената нишка, по-точно трите такива: слънце, въздух(климатични условия и време през годината) и почва(заедно с влагата в нея) са едно неделимо цяло.
Фактически аз видях виното от реколта 2014 още в края на януари: ПАДАШЕ ОТ НЕБЕТО <he-he>
Не се шегувам. Сериозният сняг(за поредна година в края на зимата в моя пункт: стартът е супер успешен, лятото - супер сухо) в края на януари - колкото две февруарски норми, подобри до максимум водните запаси в горния почвен слой и миналата седмица, фактически на Зарезан, започнах да организирам мероприятията по резитбите.
След като видях виното - бяло на цвят над почвата, скоро ще го видя в зелените коронки на Виниферките, впоследствие - в ресите и зелените гроздове, а накреая - живот и здраве - във виолетовите навосъчнени чепки на узрялото грозде.
Някои ми говорят за източни философии, прераждания, Ин-Ян, Дао и п. майни: аз пък, бидейки краен материалист, имам сетивата да ВИДЯ тия неща на живо.
Наздраве с остаряващото младо и бъдещото такова, което вече навлиза в коренчетата на лозите, без да знае, че наесен ще има честтта да го пият и някои от нас. <wine>



Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2150
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 6
Любим климат: +5/+35
Has thanked: 0
Been thanked: 5 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от plamen » 31 май 2014, 10:21

Я,какви любопитни сдружения се появяват по нашите места... <wine> <he-he>
http://yakata.bg/



XegouX
Любител на южните растения
Мнения: 272
Регистриран: 24 апр 2014, 18:50
Район: Каблешково
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от XegouX » 10 юли 2014, 21:08

Я кажете кой с какво пръска? Аз се чудя с какво да правя следващото пръскане на асмалъците?



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2485
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 4 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от chicholyubo » 14 апр 2015, 09:31

Почивните дни се поразрових и ми излезе от трупащите се във времето неща една излишна дамаджана от 50л.
Та ако някой и е мераклия да казва <cheers>
Изображение
Има леко поръбено гърло. Но това не и пречи :
Изображение


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Другите наши хобита (Our other hobbies)”