Лозарство и винарство

Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2500
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от chicholyubo » 16 окт 2013, 12:15

Оставям си го да се избистри. Оттаената кал на дъното си седи до последно. После с маркуч прикрепен с свински опашки за чиста права пръчка го изтаквам и в дъбовото буре па под воден клапан.
Когато му дойде времето ще ви покажа <cheers>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
petar
Любител на южните растения
Мнения: 341
Регистриран: 13 дек 2011, 09:47
Район: гр.Златица
Местоположение: гр.Златица обл.Софийска
Надморска височина (m): 669
USDA zone: 7a
Любимо растение: Всички видове палми
Любим климат: Екваториален
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от petar » 16 окт 2013, 19:20

Здравейте винари!Като чета какви ги вършите и какво тегло го теглите,ми се
прииска и аз да споделя моя метод за правене на вино.Правя вино от
десетина години по технология на дядо ми, който е от северозападна
България.Имам дъбово буре 330л.което седи на стойка в мазата.
Отгоре има правоъгълен отвор 15 на 20см.а отстрани има канелка.
Купувам (300-320кг)качествено грозде,смачквам го,вадя чепките и
смачканите зърна сипвам в бурето.Пълна го до горе, като оставям 20см.
празно отгоре.Правя го 22-23 градуса захарни, слагам му серниста
киселина 1мл.на 1л. вино,разбърквам го и запечатвам капачето с болкит.
Отгоре капачето има отвор и маркуче, потопено в бурканче с вода.
Повече нищо не пипам,чакам да преври 40-45дена и само точиш и пиеш,
перфектно вино- бистро на сълза.Като свърши го разпечатвам и
сипвам 7-8 кофи вода (на 1кофа-3кг.захар) разбърквам и пак запечатвам.
Второто вино не е по лошо от първото.Джибрите ги изхвърлям преди да
зареда новата реколта.Една година правя червено, другата бяло- по
една и съща технология.До колко е правилна - да се произнесат
специалистите. Така го правеше дядо ми, само че не слагаше
серниста киселина.Това е моят лесен метод.
Като чета какви ги правите- оттакате ,претакате... не знам.
Сигурно това е класическия метод ?
Очаквам вашите отзиви !
ЧАО! УСПЕХИ И НАЗДРАВЕ !!! <wine> <cheers2>


Ако имаме по една ябълка и си я разменим-ще имаме пак по една,
но ако имаме по една идея и си я разменим- ще имаме по две !

( Петър )

Потребителски аватар
басиста
Любител на южните растения
Мнения: 190
Регистриран: 03 апр 2012, 20:23
Район: Пловдив
Местоположение: Пловдив
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от басиста » 17 окт 2013, 08:46

Супер, само едно не разбрах, в един и същи съд ли залагаш и бяло и червено....?
Иначе твоя начин е по-скоро...квото стане, а то сигурно става, при по-ранното отделяне на джибрите от сока се цели очакваното вино да не е толкова грубо както и с по-малко танини, семките отделят метил....абе всеки си знае а наздраве <wine> <cheers> <cheers2>



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2500
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от chicholyubo » 17 окт 2013, 12:00

басиста написа:при по-ранното отделяне на джибрите от сока се цели очакваното вино да не е толкова грубо както и с по-малко танини, семките отделят метил....абе всеки си знае а наздраве <wine> <cheers> <cheers2>


С две думи . Виното става по нежно и приятно както и глава не боли <cheers> <wine>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
petar
Любител на южните растения
Мнения: 341
Регистриран: 13 дек 2011, 09:47
Район: гр.Златица
Местоположение: гр.Златица обл.Софийска
Надморска височина (m): 669
USDA zone: 7a
Любимо растение: Всички видове палми
Любим климат: Екваториален
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от petar » 17 окт 2013, 23:35

Да! В едно и също буре правя и червено и бяло.
Някой казват, че като е правено червено след
това бялото се оцветява , но не.
Червеното си е червено, бялото си е бяло.
Задавал съм и аз на дядо ми този въпрос , относно вашата и
тяхната технология , а той ми казваше:
Виното трябва да си седи при майката.
Както малко дете отделиш ли го от майката,
нищо не става от него.
Дали е бил прав не знам? Бил, защото вече го няма.


Ако имаме по една ябълка и си я разменим-ще имаме пак по една,
но ако имаме по една идея и си я разменим- ще имаме по две !

( Петър )

ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5633
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 38 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 17 окт 2013, 23:37

100% НЕ Е бил прав.



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2500
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от chicholyubo » 17 окт 2013, 23:50

ivo_nekitov написа:100% НЕ Е бил прав.



Подкрепям на 1000% мнението <bravo2>

Виното е като жената.
Ако я глезиш и обръщаш достатъчно внимание,То тя ще ти се отблагодари стократно с всяко едно твое желание <he-he>

БАСИ КАКВИ ГИ РЪСЯ ТАЯ ВЕЧЕР <head in the wall>

Аднима ако реши че достатъчно съм се напил да ги изтрие <he-he>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
petar
Любител на южните растения
Мнения: 341
Регистриран: 13 дек 2011, 09:47
Район: гр.Златица
Местоположение: гр.Златица обл.Софийска
Надморска височина (m): 669
USDA zone: 7a
Любимо растение: Всички видове палми
Любим климат: Екваториален
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от petar » 18 окт 2013, 00:05

Догодина живи и здрави ще пробвам за сефте Вашата технология, че....
малко се попритесних.
Надявам се, че ще помагате.
Благодаря Ви много!!!
<curtsey> <cheers>


Ако имаме по една ябълка и си я разменим-ще имаме пак по една,
но ако имаме по една идея и си я разменим- ще имаме по две !

( Петър )

Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2500
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от chicholyubo » 23 окт 2013, 08:53

Сока от гроздето спокойно вече мога да нарека божоле <he-he>
Вече си старее в дъбовата бъчва под воден клапан <wine>
Още малко и ша го захватяме <rock band>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5633
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 38 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 01 ное 2013, 11:12

Принципно си прав. С поправка "...лични..." технологии : )
Защото технологията е една, а всяко сериозно отклонение от нея води неизбежно до влошаване на резултата.
Виж линка към голямата ми тема в клубовете на дир-а и ако се сетиш, погледни пак след месец: неизменно в края на ноември-декември, се появяват "новаторите" в технологията с редовния ежегоден въпрос: "Виното ми е още сладко, какво да правя!!!" Перифразиран въпросът би трябвало да звучи така: "Прее.ах си виното, какво да направя догодина, за да не го прецакам пак???" <head in the wall>

Иначе всеки си има лимит на поносимост към...вкуса, при някои е доста широк. 12-13 години бях по между 8 и 12-14 чАса ежедневно на Женския пазар с вино: продавах и свое, и чужди вина - когато тегля калема се получава една недостоверна дори за мен сума литри.... <he-he> но - реална. Какво ли не са ми мъкнали за "хвалене" - в 95 на сто(повече може, по-малко - не!) от случаите бях поставян в изключително затрудненото положение да лавирам между дипломатичността и искреността. Над 90 на сто от домашните вина са негодни за консумация ужасни БЪЛВОЧИ. За мен такова вино е ВСЯКО, притежаващо какъвто и да е ароматен(страничен аромат) дефект - дори лек. За капак, пак с приближение надолу, поне 50 на сто от вината са и оцетнозаразени.
Иначе имаше и много положителен ефект върху самоконтрола ми. Първите 1-2 пъти се палех до степен десен прав ; ) После свикнах, а автосугестията ми стигна невероятни висоти. Става дума за "познавачите", които режат една асма или 4 лози в двора и правят от нея "супервино" - 20-30 литра, с което се хвалят(как да е - лошо няма), но по-неприятното: започват да дават акъл. <crazy2>
Абе, човек... Държал ли си лозарска ножица...? Рязал ли си всяка година от края на февруари до Гергьовден понякога(няма време, няма и подходящи ХОРА!) ЛИЧНО по 30-40 декара ЛОЗЯ - десетки хиляди лози, на КОГО даваш акъл даге........ <SOS,help>
Най-любими ми бяха т. нар. "южнобългарските винени шовинисти" с любимия ми лаф(опресних си спомените в събота, като пътувах за Пловдив. Там вдясно в посока Пд след ремонтиращите се виадукти на магистралата един кръчмар е турил масичка с няколко шишета вино и ...естествено - вече е Познавач): "В Северна България не става хубаво вино, защото е СТУДЕНО." <cheers2> <hat off>

Отплеснах се в спомени нещо, сори :) За Карапапас-а - ако все още има останало листо по ония лози горе, ще насека резници, защото програмата на село е страшно натоварена и все не оставаше време. Но ще ида още утре като пристигна и ще заложа 1-2 дузини еднопъпкови резници, плюс целия материал, който е годен за сваляне от 1-2 сигурни лози в нормални стъпални и обикновени резници на СК.
Та, поддържай интереса и подпитвай в следващите седмици. Ако всичко е наред, ще ти дам една лозичка напролет за интензивно отглеждане и размножаване, АКО не намериш директен източник в Любимец или Харманли. Имай предвид, че човекът трябва да е наистина добър ДОВЕРЕН и стар лозар(стар и в двата смисъла), за да си сигурен в автентичността на сорта.
Пак да напомня, без да те познавам, но е важно: Трябва винаги да се държи сметка за филоксерата: тя е нещо като Палмов Хоботник, но по лозята и вече е тук за вечни времена. Ако някой ти каже: "-О, глупости, това е било преди 100 години, няма вече Филоксера!", усмихни се, кимни и насочи разговора към друга тема :) <he-he>
Филоксера има навсякъде, освен в силно не-лозарски райони, като Софийско в някой затънтен двор, където никога не е имало лоза. Или поне от Миоцена насам <die laughing>
Има ги дори при нас, едно от 3-те на сто места/площи в страната, където въпреки нея, лозята на СК(собствен корен) могат да виреят, заради над 60-70-те процента пясъчна фракция в почвата. Въпреки че около село се намират 100-годишни изоставени лозови насаждения ниска формировка на СК, които са живи и здрави, ако изкорениш който и да е стар кютук, корените му имат съответната форма, свидетелстваща за дълглгодишна битка между това страхотно растение и онова ужасно насекомо - битка спечелена от лозата само заради песъчливата почва.
Последна промяна от ivo_nekitov на 01 ное 2013, 11:27, променено общо 1 път.



ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5633
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 38 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 01 ное 2013, 11:24

П.С: Пиши от кой район си -важно е и за конкретната материя, и за палмовъдството.
ППС: Това отранжево вино много ме заинтригува: казваш Карловски Мискет? Вероятно има разсадници на юг, произвеждащи присадени лозички от него, не ми се губи време, а и една година, да правя разсад на СК...



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2500
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от chicholyubo » 01 ное 2013, 11:47

Бяло то почти се избистри :
Изображение


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2500
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 3 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от chicholyubo » 04 ное 2013, 11:06



Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
басиста
Любител на южните растения
Мнения: 190
Регистриран: 03 апр 2012, 20:23
Район: Пловдив
Местоположение: Пловдив
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от басиста » 04 ное 2013, 16:29

Благодаря ти чичо, отдавна търсех първата книга, тя е много ценна, макари и някои от методите да са морално остарели. Още веднъж благодаря :) <cheers2> <wine>



ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5633
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 38 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 09 ное 2013, 19:01

OK, идеално. Студоустойчивостта не е проблем при мен. Дори след 02.12 имаше частични (само) измръзвания.
Трябва ми сорт за ароматно бяло вино и освен Тамянката, от които имам достатъчно за минимално количество(стотина литра) в едното лозе, имам малко Мискет Червен, но нещо не ми е по вкуса това конкретно грозде. Мускат Отонелът пък е конфекция - може да е отлично, но е конфекция - има го на масиви във съседното Винарово.
Затова Карловският би бил отлично разнообразяване за бяло вино. Тъй че ще държим контакт :)
<wine>



Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Другите наши хобита (Our other hobbies)”