Лозарство и винарство

Потребителски аватар
benisat
Майстор на бананите и цитрусите
Мнения: 1588
Регистриран: 14 май 2011, 08:21
Район:
Местоположение: Дряново обл.Габрово
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от benisat » 24 сеп 2013, 09:34

Ами после ракията кво я прайш?
<rock band>


„Човек има нужда от малко лудост, в противен случай никога няма да посмее да среже въжето и да е свободен.“

Зорба

ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5778
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 17 times
Been thanked: 55 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 24 сеп 2013, 09:51

Басиста, за Мавруд всяко задържане на ширата/младото вино повече от няколко дни(максимум 5-6) започва да влошава качествата на материала - по критериите на нормалната технология. Практикуваното по селата задържане на виното с джибрите е директно убийством на най-качествения и фин потенциал на всяко грозде. Разбира се, иде реч и за това, с какво е свикнал овек - като начин на виноправене и вкус.



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2480
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 4 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от chicholyubo » 24 сеп 2013, 10:07

Иво, Що не споделиш твоят опит в правенето на вино ?


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5778
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 17 times
Been thanked: 55 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 24 сеп 2013, 12:40

chicholyubo написа:Иво, Що не споделиш твоят опит в правенето на вино ?


Ето. <he-he>



Потребителски аватар
басиста
Любител на южните растения
Мнения: 190
Регистриран: 03 апр 2012, 20:23
Район: Пловдив
Местоположение: Пловдив
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от басиста » 24 сеп 2013, 13:00

ivo_nekitov написа:Басиста, за Мавруд всяко задържане на ширата/младото вино повече от няколко дни(максимум 5-6) започва да влошава качествата на материала - по критериите на нормалната технология. Практикуваното по селата задържане на виното с джибрите е директно убийством на най-качествения и фин потенциал на всяко грозде. Разбира се, иде реч и за това, с какво е свикнал овек - като начин на виноправене и вкус.

Именно, и аз така прая, доферментирам замо сока под воден клапан а останалите джибри и семики и.. отива за ракията, която пием с кеф и удоволсвие ;)
Имам приятели които държат 24 часа материала заедно след това точат пресоват малко джибрите и вече застройват с дрожди.
Целата е хем да захване цвят и аромат хем да не огруби бъдещото вино. Аз лично предпочитам твоя начин но ще пробвам и втория като си набера още Мавруд.
Чичо Любо, ти по колко време държиш шапката/майката в бидоните( и да си споменал не видях, прощавай) <cheers> <cheers2> <wine>



Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2428
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 11 times
Been thanked: 4 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от traiko » 26 сеп 2013, 00:16

Аз,също всяка година правя вино.Правил съм го по всякакви възможни начини,също и задържане по 22 дена в джибрите
за по бърза ферментация,но съм напълно съгласен с Иво,че не трябва да се държи повече от една седмица максимум.
Тази година съм направил Мерло което утре ще го източа,защото прави 6 дена в джибрите.
Утре също очаквам и 250 кила Маврут от Пазарджишко някъде.А бе ще оцелеем зимата.От делно съм купил бяло за ракия. <cheers2>



Потребителски аватар
басиста
Любител на южните растения
Мнения: 190
Регистриран: 03 апр 2012, 20:23
Район: Пловдив
Местоположение: Пловдив
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от басиста » 26 сеп 2013, 13:49

traiko написа:.А бе ще оцелеем зимата. <cheers2>

Е тва е :) а наздраве <cheers> <cheers2> <wine> <thumbsup>



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2480
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 4 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от chicholyubo » 27 сеп 2013, 09:33

traiko написа:Иво,че не трябва да се държи повече от една седмица максимум.

Аз пък не съм съгласен.<hat off> Махам майката точно когато позатихне бурната ферментация. Това разбира се зависи от няколко фактора : подходяща постоянна температура, качествени дрожди, аерацияна на материала ( поне по един път на ден разбъркване ) както и качествен маТРИал. Друг фактор които може да е в пряка зависимост е чистотата на съдовете.

Сега се замисля, аз не съм държал повече от 10 дни виното при майката <embarassed>
Това го знам на 100% тъй като водя бележник за всяко вино което съм направил. При желание мога да предоставя архиви <he-he>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2428
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 11 times
Been thanked: 4 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от traiko » 28 сеп 2013, 00:43

Вчера сложих и Мавруда,вече приключих ,че тази година стана така,че аз сам си го чистих от чепките.
Любо виждам,че си тертиплия,но си доста далеко за да обменим малко опит.Иначе за постоянната температура си напълно прав.
Спомням си преди две години началото на ноември, хвана едно студено време и на много хора им пресече виното,та остана сладко.
моето го държа на постоянна температура около 15-18 градуса.След като стане го прехвърлям на по хладно място.
До сега общо взето не съм правил лошо вино. <cheers2>



Потребителски аватар
басиста
Любител на южните растения
Мнения: 190
Регистриран: 03 апр 2012, 20:23
Район: Пловдив
Местоположение: Пловдив
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от басиста » 12 окт 2013, 20:04

Колеги винари ( и не само, ) драги консуматори на Дионисиевата напитка и Христова кръв( леле мале........)
Как върви кампанията по приготвянето на еликсирите?
Аз мога да кажа че 75% от работата е свършена( джибрите са отделени, виното е в бидони, запечатани херметически и на воден клапан) като остана най-тежката- а именно постоянните дегустации настройки и т.н
Смятам че тази години гроздето бе повече от хубаво, едро, захарно, въобще природата ни дари с изобилие което не се случва често. Да се надяваме че и самото вино ще е хубаво, уханно, горчиво(не кисело) и силно, че от една кана да се пеят песни....
А наздраве <wine> <cheers2> <cheers>



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2480
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 4 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от chicholyubo » 15 окт 2013, 10:19

Ето го моето под воден клапан :

Изображение

Забележете как е започнало да се утаява червеното <thumbsup>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
benisat
Майстор на бананите и цитрусите
Мнения: 1588
Регистриран: 14 май 2011, 08:21
Район:
Местоположение: Дряново обл.Габрово
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от benisat » 15 окт 2013, 10:39

Браво Чичо! <bravo2>
И диво като има,ко му трява на човек! <thumbsup>
Бая работа ти са е отворила.
Чичо,работа е:
-Да си четеш парите!
-Да си претакаш виното!
-Да си галиш жената!
Другото е хамалогия!
<red card>


„Човек има нужда от малко лудост, в противен случай никога няма да посмее да среже въжето и да е свободен.“

Зорба

Потребителски аватар
басиста
Любител на южните растения
Мнения: 190
Регистриран: 03 апр 2012, 20:23
Район: Пловдив
Местоположение: Пловдив
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от басиста » 15 окт 2013, 19:09

Браво Чичо Любо, супер е....топли душата....и не само.
Бялото не е лошо да му пуснеш един бентонит, в краен случай на снега за 24-48 часа....
Моето бяло вече няма и помен от утайка, поне на пръв поглед, а червеното е в два бидона от 100л запечатани под воден клапан.....малиииии направо ми се доиска да тествам, макар и да имам миналогодишно. ха наздраве <wine> <cheers> <cheers2>



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2480
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 4 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от chicholyubo » 16 окт 2013, 08:26

басиста Няма нужда още от бентонит <cheers>
Само си се избистря <wine>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2428
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 11 times
Been thanked: 4 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от traiko » 16 окт 2013, 11:59

Любак,ще стане няма къде да отиде,щом температурата е нормална,но
искам да те попитам, после как го точиш?.Аз за да не изхвърлям много материал,правя така.
След като седи около 10 дни да речем.Мерлото го източих на шестият ден.Мавруда на 10 дена.
От кацата отива в бидон с кранче,след няколко дена го точа от бидона и отива в бурето,почти бистро.
Мавруда ми е почти готов,на вкус е супер.Сега след като хване малко студ и ще се избистри на цяло.
По някога като излезе в повече,съм правил като теб в туби,но след това го прехвърлям поне още два пъти.
Накрая тубата станала на половина. Ха <cheers2> <cheers2> <cheers2>



Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Другите наши хобита (Our other hobbies)”