Лозарство и винарство

Re: Лозарство и винарство

UNREAD_POSTот benisat » 24 Сеп 2013, 09:34

Ами после ракията кво я прайш?
<rock band>
„Човек има нужда от малко лудост, в противен случай никога няма да посмее да среже въжето и да е свободен.“

Зорба
Аватар
benisat
Майстор на бананите и цитрусите
 
Мнения: 1553
Регистриран на: 14 Май 2011, 08:21
Местоположение: Дряново обл.Габрово

Re: Лозарство и винарство

UNREAD_POSTот ivo_nekitov » 24 Сеп 2013, 09:51

Басиста, за Мавруд всяко задържане на ширата/младото вино повече от няколко дни(максимум 5-6) започва да влошава качествата на материала - по критериите на нормалната технология. Практикуваното по селата задържане на виното с джибрите е директно убийством на най-качествения и фин потенциал на всяко грозде. Разбира се, иде реч и за това, с какво е свикнал овек - като начин на виноправене и вкус.
ivo_nekitov
Метеорологът на форума
 
Мнения: 5183
Регистриран на: 15 Сеп 2010, 11:58
Местоположение: Сф, Вд
Mясто: София, Видин
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm

Re: Лозарство и винарство

UNREAD_POSTот chicholyubo » 24 Сеп 2013, 10:07

Иво, Що не споделиш твоят опит в правенето на вино ?
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK
Аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
 
Мнения: 2469
Регистриран на: 19 Ное 2011, 23:20
Mясто: София\Горни Лозен
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 6b/7a
Абсолютна минимална темп.(°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум в посл. зима (°C): -16.7 на 7 Яну 2017
Любимо растение: Cocos nucifera
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/

Re: Лозарство и винарство

UNREAD_POSTот ivo_nekitov » 24 Сеп 2013, 12:40

chicholyubo написа:Иво, Що не споделиш твоят опит в правенето на вино ?


Ето. <he-he>
ivo_nekitov
Метеорологът на форума
 
Мнения: 5183
Регистриран на: 15 Сеп 2010, 11:58
Местоположение: Сф, Вд
Mясто: София, Видин
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm

Re: Лозарство и винарство

UNREAD_POSTот басиста » 24 Сеп 2013, 13:00

ivo_nekitov написа:Басиста, за Мавруд всяко задържане на ширата/младото вино повече от няколко дни(максимум 5-6) започва да влошава качествата на материала - по критериите на нормалната технология. Практикуваното по селата задържане на виното с джибрите е директно убийством на най-качествения и фин потенциал на всяко грозде. Разбира се, иде реч и за това, с какво е свикнал овек - като начин на виноправене и вкус.

Именно, и аз така прая, доферментирам замо сока под воден клапан а останалите джибри и семики и.. отива за ракията, която пием с кеф и удоволсвие ;)
Имам приятели които държат 24 часа материала заедно след това точат пресоват малко джибрите и вече застройват с дрожди.
Целата е хем да захване цвят и аромат хем да не огруби бъдещото вино. Аз лично предпочитам твоя начин но ще пробвам и втория като си набера още Мавруд.
Чичо Любо, ти по колко време държиш шапката/майката в бидоните( и да си споменал не видях, прощавай) <cheers> <cheers2> <wine>
Аватар
басиста
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 192
Регистриран на: 03 Апр 2012, 20:23
Местоположение: Пловдив
Mясто: Пловдив
Пол: Мъж
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен

Re: Лозарство и винарство

UNREAD_POSTот traiko » 26 Сеп 2013, 00:16

Аз,също всяка година правя вино.Правил съм го по всякакви възможни начини,също и задържане по 22 дена в джибрите
за по бърза ферментация,но съм напълно съгласен с Иво,че не трябва да се държи повече от една седмица максимум.
Тази година съм направил Мерло което утре ще го източа,защото прави 6 дена в джибрите.
Утре също очаквам и 250 кила Маврут от Пазарджишко някъде.А бе ще оцелеем зимата.От делно съм купил бяло за ракия. <cheers2>
Аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
 
Мнения: 2250
Регистриран на: 10 Окт 2012, 23:14
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
Mясто: Свети Влас
Пол: Мъж
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.

Re: Лозарство и винарство

UNREAD_POSTот басиста » 26 Сеп 2013, 13:49

traiko написа:.А бе ще оцелеем зимата. <cheers2>

Е тва е :) а наздраве <cheers> <cheers2> <wine> <thumbsup>
Аватар
басиста
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 192
Регистриран на: 03 Апр 2012, 20:23
Местоположение: Пловдив
Mясто: Пловдив
Пол: Мъж
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен

Re: Лозарство и винарство

UNREAD_POSTот chicholyubo » 27 Сеп 2013, 09:33

traiko написа:Иво,че не трябва да се държи повече от една седмица максимум.

Аз пък не съм съгласен.<hat off> Махам майката точно когато позатихне бурната ферментация. Това разбира се зависи от няколко фактора : подходяща постоянна температура, качествени дрожди, аерацияна на материала ( поне по един път на ден разбъркване ) както и качествен маТРИал. Друг фактор които може да е в пряка зависимост е чистотата на съдовете.

Сега се замисля, аз не съм държал повече от 10 дни виното при майката <embarassed>
Това го знам на 100% тъй като водя бележник за всяко вино което съм направил. При желание мога да предоставя архиви <he-he>
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK
Аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
 
Мнения: 2469
Регистриран на: 19 Ное 2011, 23:20
Mясто: София\Горни Лозен
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 6b/7a
Абсолютна минимална темп.(°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум в посл. зима (°C): -16.7 на 7 Яну 2017
Любимо растение: Cocos nucifera
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/

Re: Лозарство и винарство

UNREAD_POSTот traiko » 28 Сеп 2013, 00:43

Вчера сложих и Мавруда,вече приключих ,че тази година стана така,че аз сам си го чистих от чепките.
Любо виждам,че си тертиплия,но си доста далеко за да обменим малко опит.Иначе за постоянната температура си напълно прав.
Спомням си преди две години началото на ноември, хвана едно студено време и на много хора им пресече виното,та остана сладко.
моето го държа на постоянна температура около 15-18 градуса.След като стане го прехвърлям на по хладно място.
До сега общо взето не съм правил лошо вино. <cheers2>
Аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
 
Мнения: 2250
Регистриран на: 10 Окт 2012, 23:14
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
Mясто: Свети Влас
Пол: Мъж
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.

Re: Лозарство и винарство

UNREAD_POSTот басиста » 12 Окт 2013, 20:04

Колеги винари ( и не само, ) драги консуматори на Дионисиевата напитка и Христова кръв( леле мале........)
Как върви кампанията по приготвянето на еликсирите?
Аз мога да кажа че 75% от работата е свършена( джибрите са отделени, виното е в бидони, запечатани херметически и на воден клапан) като остана най-тежката- а именно постоянните дегустации настройки и т.н
Смятам че тази години гроздето бе повече от хубаво, едро, захарно, въобще природата ни дари с изобилие което не се случва често. Да се надяваме че и самото вино ще е хубаво, уханно, горчиво(не кисело) и силно, че от една кана да се пеят песни....
А наздраве <wine> <cheers2> <cheers>
Аватар
басиста
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 192
Регистриран на: 03 Апр 2012, 20:23
Местоположение: Пловдив
Mясто: Пловдив
Пол: Мъж
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен

Re: Лозарство и винарство

UNREAD_POSTот chicholyubo » 15 Окт 2013, 10:19

Ето го моето под воден клапан :

Изображение

Забележете как е започнало да се утаява червеното <thumbsup>
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK
Аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
 
Мнения: 2469
Регистриран на: 19 Ное 2011, 23:20
Mясто: София\Горни Лозен
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 6b/7a
Абсолютна минимална темп.(°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум в посл. зима (°C): -16.7 на 7 Яну 2017
Любимо растение: Cocos nucifera
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/

Re: Лозарство и винарство

UNREAD_POSTот benisat » 15 Окт 2013, 10:39

Браво Чичо! <bravo2>
И диво като има,ко му трява на човек! <thumbsup>
Бая работа ти са е отворила.
Чичо,работа е:
-Да си четеш парите!
-Да си претакаш виното!
-Да си галиш жената!
Другото е хамалогия!
<red card>
„Човек има нужда от малко лудост, в противен случай никога няма да посмее да среже въжето и да е свободен.“

Зорба
Аватар
benisat
Майстор на бананите и цитрусите
 
Мнения: 1553
Регистриран на: 14 Май 2011, 08:21
Местоположение: Дряново обл.Габрово

Re: Лозарство и винарство

UNREAD_POSTот басиста » 15 Окт 2013, 19:09

Браво Чичо Любо, супер е....топли душата....и не само.
Бялото не е лошо да му пуснеш един бентонит, в краен случай на снега за 24-48 часа....
Моето бяло вече няма и помен от утайка, поне на пръв поглед, а червеното е в два бидона от 100л запечатани под воден клапан.....малиииии направо ми се доиска да тествам, макар и да имам миналогодишно. ха наздраве <wine> <cheers> <cheers2>
Аватар
басиста
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 192
Регистриран на: 03 Апр 2012, 20:23
Местоположение: Пловдив
Mясто: Пловдив
Пол: Мъж
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен

Re: Лозарство и винарство

UNREAD_POSTот chicholyubo » 16 Окт 2013, 08:26

басиста Няма нужда още от бентонит <cheers>
Само си се избистря <wine>
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK
Аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
 
Мнения: 2469
Регистриран на: 19 Ное 2011, 23:20
Mясто: София\Горни Лозен
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 6b/7a
Абсолютна минимална темп.(°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум в посл. зима (°C): -16.7 на 7 Яну 2017
Любимо растение: Cocos nucifera
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/

Re: Лозарство и винарство

UNREAD_POSTот traiko » 16 Окт 2013, 11:59

Любак,ще стане няма къде да отиде,щом температурата е нормална,но
искам да те попитам, после как го точиш?.Аз за да не изхвърлям много материал,правя така.
След като седи около 10 дни да речем.Мерлото го източих на шестият ден.Мавруда на 10 дена.
От кацата отива в бидон с кранче,след няколко дена го точа от бидона и отива в бурето,почти бистро.
Мавруда ми е почти готов,на вкус е супер.Сега след като хване малко студ и ще се избистри на цяло.
По някога като излезе в повече,съм правил като теб в туби,но след това го прехвърлям поне още два пъти.
Накрая тубата станала на половина. Ха <cheers2> <cheers2> <cheers2>
Аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
 
Мнения: 2250
Регистриран на: 10 Окт 2012, 23:14
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
Mясто: Свети Влас
Пол: Мъж
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.

ПредишнаСледваща

Назад към Другите наши хобита (Our other hobbies)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта