Лозарство и винарство

Потребителски аватар
басиста
Любител на южните растения
Мнения: 191
Регистриран: 03 апр 2012, 20:23
Район: Пловдив
Местоположение: Пловдив
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от басиста » 10 ное 2013, 14:17

Днеска с ужас установих че единия съд с вино е още сладък???????? На 40 дни след отделяне на джибрата и още сладък, е как бе джанъм????
Чудя се дали да не шибна едни дрожди за трудна ферментация или да загрея помещението.
При равни условия съда който с една седмица по-рано отделен е вече готов......
Някакви съвети и идеи? <cheers2>



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2502
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от chicholyubo » 10 ное 2013, 14:25

Веднага слагай дрожди <cheers>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
gos
Любител на южните растения
Мнения: 238
Регистриран: 19 авг 2013, 20:41
Район: Варна
Местоположение: Варна , м-ст: Боровец- юг
Надморска височина (m): 78
Минимум последна зима (°C): -15°C
Любимо растение: Цитруси , Маслини...
Has thanked: 33 times
Been thanked: 0

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от gos » 10 ное 2013, 18:02

Принципно не би трябвало да има проблем да сложиш сега дрожди ,те като си преобразуват захарта в алкохол ще си измрат <he-he> .Въпреки,че ще слагаш дрожди гледай да поддържаш 20 градуса в помещението,също вземи измери със захаромера колко е захарността.Причини най- различни има може да е ти е била много висока захарността,може да си го правил в студен ден и да не си затоплил мъстта,може да не си аерирал достатъчно първите дни за да се размножат дрождите. Затова аз винаги следя процеса на ферментация,опитвам го ежедневно и замервам със захаромер,но още на финала на бурната ферментация захарността трябва да не е повече от 1-2%,моята тази година на третия ден беше нула. <cheers> <wine>


"Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи..." П. Хилендарски

Потребителски аватар
басиста
Любител на южните растения
Мнения: 191
Регистриран: 03 апр 2012, 20:23
Район: Пловдив
Местоположение: Пловдив
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от басиста » 11 ное 2013, 09:56

Е да де аз забравих да кажа че сложих дрожди....е серниста и активатор на дрожди...ама на, седи си сладко.
Проблема според мене е че рано изстина мазето, в началото на октомвири застуди и охлади набързо мазето, а как се стопля.
Не ми се иска да му пускам отоплителен уред без контрол, всичко се случва, а аз съм на 6ти етаж, докато разбера и айдееее...
Друго което ми идва на ум е да увия с вата и от оная подложката за паркет, пак вата и казват.
Добре че имам някой литър от миналата година:)
Най-много догодина да го пия аххаха :) <cheers2>



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2502
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от chicholyubo » 11 ное 2013, 10:13

Най лесно се затопля виното като в 10л туба сложиш един нагревател за аквариуми и при виното. Малко харчи и доста топли <cheers>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
басиста
Любител на южните растения
Мнения: 191
Регистриран: 03 апр 2012, 20:23
Район: Пловдив
Местоположение: Пловдив
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от басиста » 11 ное 2013, 14:11

chicholyubo написа:Най лесно се затопля виното като в 10л туба сложиш един нагревател за аквариуми и при виното. Малко харчи и доста топли <cheers>

Ей, това наистина ще го пробвам, имам и нужния нагревател 1.5 кв/ч......
Единия бидон който е със седмица по-рано е готов, станало е вино, без захар....значи със сигурност е от преждевременното охлаждане на помещението. И двете дози са правени по един и същи начин само със седмица разлика ама на....има значение, едното е напълно готово (в смисъл не е останало и помен от захарта) а другото още се колебае.... Освен затоплянето което ми препоръчваш Любо, смятам и да обвия въпросния бидон с 2-3 пласта термо вата, за да огранича максимално отделянето на топлината извън съда....
Много благодаря за съвета, а по Коледа ще ти пратя едно шише Мавруд да си кажеш експертното мнение и тежка дума :) Наздраве <cheers2> <wine>



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2502
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от chicholyubo » 11 ное 2013, 14:17

басиста написа:
chicholyubo написа:Най лесно се затопля виното като в 10л туба сложиш един нагревател за аквариуми и при виното. Малко харчи и доста топли <cheers>

Ей, това наистина ще го пробвам, имам и нужния нагревател 1.5 кв/ч......
Единия бидон който е със седмица по-рано е готов, станало е вино, без захар....значи със сигурност е от преждевременното охлаждане на помещението. И двете дози са правени по един и същи начин само със седмица разлика ама на....има значение, едното е напълно готово (в смисъл не е останало и помен от захарта) а другото още се колебае.... Освен затоплянето което ми препоръчваш Любо, смятам и да обвия въпросния бидон с 2-3 пласта термо вата, за да огранича максимално отделянето на топлината извън съда....
Много благодаря за съвета, а по Коледа ще ти пратя едно шише Мавруд да си кажеш експертното мнение и тежка дума :) Наздраве <cheers2> <wine>



Малииии недей да слагаш киловат и половина във виното че е стане <bomb>

ПС : Да не искаше да напишеш 150W ?


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
басиста
Любител на южните растения
Мнения: 191
Регистриран: 03 апр 2012, 20:23
Район: Пловдив
Местоположение: Пловдив
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от басиста » 11 ное 2013, 15:03

хааха точно съм написал ама....
Я кажи с каква мощност трябва да е да не стане геле чееееее....
Аз си мислех да бутна вътре директно една туба с гореща вода ама трябва да отточа една част и после пак да я долея....Абе играта загрубява, дали да не пусна все пак радиатора за през деня и вечер да увивам бидоня....
То май най-безопасно ми се види, ще наглася термостата да подържа 20градуса в помещението и така.
Май това е най-рационално и безобидно, само дето ще трябва да послизам 6-7 пъти да следя да не стане нещо понеже радиатора е от старите български и ако не се гледа почва да нагрява захранващия кабел.
Любо благодаря ти че ме светна за мощността на нагревателя че уви бях се запътил към мазето обнадежден.... <cheers2> <cheers2> <cheers2>



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2502
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от chicholyubo » 11 ное 2013, 15:23

Най обикновен потопяем нагревател от аквариум
Нещо от този род :
Изображение

100/150W мисля че ще свърши работа <cheers>

ПС : Вземи си по мощен регулируем с термостат че не се знае в бъдеще колко литрови съдове може да ти се наложи да отопляваш пък и при какви температури също <cheers>
Последна промяна от chicholyubo на 11 ное 2013, 17:36, променено общо 1 път.


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
басиста
Любител на южните растения
Мнения: 191
Регистриран: 03 апр 2012, 20:23
Район: Пловдив
Местоположение: Пловдив
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от басиста » 11 ное 2013, 17:24

chicholyubo написа:Най обикновен потопяем нагревател от аквариум
Нещо от този род :
Изображение

100/150W мисля че ще свърши работа <cheers>

Ееее супер, утре ще си купя, те са 10 лв някъде....мерси Любо, помощта ти е безценна :) <cheers2> <cheers2>



Потребителски аватар
басиста
Любител на южните растения
Мнения: 191
Регистриран: 03 апр 2012, 20:23
Район: Пловдив
Местоположение: Пловдив
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от басиста » 12 ное 2013, 08:36

wrong dreamer написа:Мавруда много вдигна захарта тази година. Може и да добавиш малко вода - 1-2литра /според обема/ и дрожди за висока захарност. Все пак има опасност да се скапе вкуса. Първо ще сладни, а после и ще киселее заради низкия градус, така че бързай.
Успехи!

Мавруда верно беше сладък но чак много, тази година беше 25, има ли сме години 26, 27 %....и ставаше
Пресекло се е от преждевременното изстудяване на мазето. Другото бидонче което е със същото грозде същия калибър, литри, условия и пр. е вече на вино, верно младо вино но няма захар. Аз отделих второто баш когато застудя рязко и това вероятно ми изигра лоша шега. Сега ще купя един потопяем нагревател и ще го повъзбудя, надявам се че в най-скоро време ще пиеме МАВРУД ;) <thumbsup> <wine>



ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5603
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 9 times
Been thanked: 28 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 18 ное 2013, 10:02

И така, имаме пръв победител тази година(но няма да остане единствен - обзалагам се) <he-he>

По темата: ако едно вино е мътно и сладни - два месеца(реално дори и месец, но два вече е присъда!), каруцата веч ее в канавката.
Единственото решение: изваряване на перфектна ракия(преди да получи и дъх или да вкисне!) и внимателно четене и подготовка за...следващата реколта.
Някой може да си мисли, че ще свали небето и ще го спаси с дрожди за трудна ферментация, затопляне, баене, претопляне, магии...НО истината е, че ще получи НЕЩО с компромиси. Хубаво вино - догодина. <wine>



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2502
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от chicholyubo » 18 ное 2013, 18:00

Точно за това се обръща повечко внимание при слагането му
Моето е вече готово и сега си го поркам с едни пилешки дробчета <he-he>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
benisat
Майстор на бананите и цитрусите
Мнения: 1581
Регистриран: 14 май 2011, 08:21
Район:
Местоположение: Дряново обл.Габрово
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от benisat » 20 ное 2013, 15:11

И аз Чичо като теб,ама от днес почвам пет нощни,ша забрая за вино и ракия <red card>


„Човек има нужда от малко лудост, в противен случай никога няма да посмее да среже въжето и да е свободен.“

Зорба

Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2502
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от chicholyubo » 11 дек 2013, 20:18

Бялото вино тази година стана по рано. Но пък за това с отлични качества :
Изображение
Изображение


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Другите наши хобита (Our other hobbies)”