Лозарство и винарство

ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5518
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Place: София, Видин
Altitude (m): 88
USDA zone: 7a
Favorite plant: Vitis Vinifera
Favorite climate: топъл
Pers.Weather St.: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Местоположение: Сф, Вд
Has thanked: 2 times
Been thanked: 10 times

Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 15 сеп 2013, 23:35

Въпреки много силния дъжд, понижил захарността с поне единица(по-вероятно дори и половина), захарността на Гъмза от по-добрия, северен район, Бачово е почти 23.
Памидът е между 21 и 22, но той определено по-трудно е понесъл сушата и има леко изресяване и недозрели зърна.
Количеството, странно, е с 20-30 на сто ПОВЕЧЕ от миналогодишното. Ще стане добро вино - ПОЧТИ като миналогодишното.



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2505
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Place: София\Горни Лозен
Altitude (m): 680
USDA zone: 7a
Absolute minimum (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Last winter's low (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Favorite plant: Кокосова палма
Favorite fruit: Цитруси
Favorite climate: Субтропичен
Pers.Weather St.: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от chicholyubo » 16 сеп 2013, 10:26

<bravo2> <bravo> Добра тема, има какво и аз да споделя <cheers>

Взимам Всяка година си взимам от Хасковският регион мерло и каберне 500/600кг и бяло няколко вида за по богат аромат 400кг.
Тази година очаквам гроздето да е на 21,09 при мен. Последна информация Мерлото е 25% захарност а кабернето 23%. За бялото нямам информация.

Мисля като дойде гроздето да споделя с вас всяка една стъпка на моята технология при правенето на качествено питие <cheers>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Дарина Иванова
Любител на южните растения
Мнения: 706
Регистриран: 16 май 2011, 11:56
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от Дарина Иванова » 17 сеп 2013, 21:34

аз слагам брадвата на лозето и в този смисъл - някой изкоренявал ли е лозя ?
трябва да си подготвя терена за киви напролет
евентуално едно бяло стафидно и още едно десертно , но с тях вероятно ще отделя градината от предния двор, т.е., ще са оформени като ограда


darina.ivanova.77

Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2505
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Place: София\Горни Лозен
Altitude (m): 680
USDA zone: 7a
Absolute minimum (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Last winter's low (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Favorite plant: Кокосова палма
Favorite fruit: Цитруси
Favorite climate: Субтропичен
Pers.Weather St.: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от chicholyubo » 23 сеп 2013, 13:28

Ходих до с.Поляново- Хасковско да си взема гроздето <thumbsup>
Взех 620кг. мешано червени сортове : Каберне Фран, Каберне Совиньон и Мерло.
Бяло 386кг. : Алиготе, Димят, Мискет тракийски и Совиьон блан.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/%D0%92%D0%B8%D0%BD%D0%BE%202013/2013-09-21%2010.35.30.jpg

Със подобрена от мен машинка махнах на червеното чепките :
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/%D0%92%D0%B8%D0%BD%D0%BE%202013/2013-09-21%2010.35.19.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/%D0%92%D0%B8%D0%BD%D0%BE%202013/2013-09-21%2010.35.52.jpg

Бялото грозде беше изцедено и сокът прекаран през ситна цедка.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/%D0%92%D0%B8%D0%BD%D0%BE%202013/2013-09-21%2014.37.10.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/%D0%92%D0%B8%D0%BD%D0%BE%202013/2013-09-21%2014.37.25.jpg

На сока от бялото с 24% захарност и мъстта на червеното грозде с 26% сложих грам на литър Калиев метабисулфит . Здраво разбъркване и оставям да прести поне няколко часа. След това на всеки бидон добавям специални дрожди които издържат на високата захарност за да тръгне ферментацията.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/%D0%92%D0%B8%D0%BD%D0%BE%202013/2013-09-22%2015.08.13.jpg

След още няколко часа и ферментацията е на лице :
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/%D0%92%D0%B8%D0%BD%D0%BE%202013/2013-09-22%2014.56.26.jpg

Бидончетата наредени в мазата на постоянна температура :
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/%D0%92%D0%B8%D0%BD%D0%BE%202013/2013-09-22%2014.55.49.jpg

Мъста от бялото грозде за ракия както следва.
1/3 мъст, 90л. вода 25кг захар ( Горнооряховска ) и 7 пакетчета предварително разтворена в топла вода суха мая за хляб :
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/%D0%92%D0%B8%D0%BD%D0%BE%202013/2013-09-22%2015.08.13.jpg

Всичко това се бърка всеки ден до преминаването на бурната ферментация :
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/%D0%92%D0%B8%D0%BD%D0%BE%202013/2013-09-22%2014.57.30.jpg

За сега това. Когато има развитие ще пиша пак <cheers> <wine>

ПС : Дали пък не трябваше да направя отделна тема " Божествените напитки на чичо Любо" <he-he>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
benisat
Майстор на бананите и цитрусите
Мнения: 1560
Регистриран: 14 май 2011, 08:21
Местоположение: Дряново обл.Габрово
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от benisat » 23 сеп 2013, 16:04

Прай Чичо,ний ша са учим от теб! <thumbsup>


„Човек има нужда от малко лудост, в противен случай никога няма да посмее да среже въжето и да е свободен.“

Зорба

ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5518
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Place: София, Видин
Altitude (m): 88
USDA zone: 7a
Favorite plant: Vitis Vinifera
Favorite climate: топъл
Pers.Weather St.: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Местоположение: Сф, Вд
Has thanked: 2 times
Been thanked: 10 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 23 сеп 2013, 17:50

Току-що приключих и с гроздобера на второто лозе в Бачово - северните хълмове, където захарността е винаги по-висока от ВСЕКИ друг район в Северна Бг с около 2 процента( >70% пясъчна фракция, жега). Остава ми южния хълм (Арап), където имам още двадесетина и няколко декара, но тях - в неделя-понеделник идната седмица.
Количествата са много добри, довечера винифицирам още около тон и половина -два материал от все по-редкия някога култов сорт Гъмза, с перфектно качество.

Тази година за пръв път набрах десетина кила от присадените върху подложки с пропаднала културна част(Кобер 5 ББ) лози от сорта КАРАПАПАС - стар, много разпространен български сорт от района на Харманли и Любимец(преди - и Одринско).
Очакванията ми, че ще узрява едновременно с Гъмза в моите условия категорично не се оправдаха <he-he> - оказва се, че е узрял още преди 3-4 седмици, вероятно в началото на месеца и сега гроздето се е полустафидирало, с невероятен аромат на старостилно качествено вино и много малко сок. Жалко - ако имах поне 50-ина кила, щях да пробвам отделно сортово вино, ебаси малагата би се получило.
Навремето от този сорт се е правело изключителното ЗАЛЪВСКО или Залъвскиевско вино, за които споменават някои от класиците ни. Упадъкът на лозарството в последните години заради лобистката и идиотска законова база ме отказа да се занимавам с него, но....след тоя резултат май ще се прежаля да преприсадя 30-40 лози напролет с тоя сорт и да си направя за мен едно парче от заминалата си вече българска винена история....



ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5518
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Place: София, Видин
Altitude (m): 88
USDA zone: 7a
Favorite plant: Vitis Vinifera
Favorite climate: топъл
Pers.Weather St.: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Местоположение: Сф, Вд
Has thanked: 2 times
Been thanked: 10 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 23 сеп 2013, 17:55




Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2505
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Place: София\Горни Лозен
Altitude (m): 680
USDA zone: 7a
Absolute minimum (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Last winter's low (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Favorite plant: Кокосова палма
Favorite fruit: Цитруси
Favorite climate: Субтропичен
Pers.Weather St.: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от chicholyubo » 23 сеп 2013, 17:59

ivo_nekitov написа:Тази година за пръв път набрах десетина кила от присадените върху подложки с пропаднала културна част(Кобер 5 ББ) лози от сорта КАРАПАПАС - стар, много разпространен български сорт от района на Харманли и Любимец(преди - и Одринско).


Пък ако не ти се свидят някоя и друга резници <embarassed> на пролет с драго сърце ще ги взема <popcorn>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5518
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Place: София, Видин
Altitude (m): 88
USDA zone: 7a
Favorite plant: Vitis Vinifera
Favorite climate: топъл
Pers.Weather St.: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Местоположение: Сф, Вд
Has thanked: 2 times
Been thanked: 10 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 23 сеп 2013, 18:01

Чичолюбо, аз ще ти дам, ама ще го мъчиш в Соф. поле, вервай ми. <cheers>



ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5518
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Place: София, Видин
Altitude (m): 88
USDA zone: 7a
Favorite plant: Vitis Vinifera
Favorite climate: топъл
Pers.Weather St.: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Местоположение: Сф, Вд
Has thanked: 2 times
Been thanked: 10 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 23 сеп 2013, 18:06

Да не решиш, че съм темерут, де, ще ти дам 2-3 нямаш проблем. Но наистина в София не е мястото за каквото и да е (винено) лозе. <wine>
Особено що се касае до източният(ориенталско-средиземноморски) раздел сортове.
Трябва да се кача и да отбележа още 2-3 преди листопада - имат много характерни листа, но узрелите пръчки, макар също да са с характерен нюанс, могат да бъдат сбъркани с Гъмза от неопитно око като моето <teaching> <he-he> <cheers2>



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2505
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Place: София\Горни Лозен
Altitude (m): 680
USDA zone: 7a
Absolute minimum (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Last winter's low (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Favorite plant: Кокосова палма
Favorite fruit: Цитруси
Favorite climate: Субтропичен
Pers.Weather St.: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от chicholyubo » 23 сеп 2013, 18:12

Благодаря ти предварително <hat off>

Не ми пречи да пробвам. Имам и един обект който в момента го разработва. Намира се в с. Литаково - Ботевградско <cheers> <cheers2>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5518
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Place: София, Видин
Altitude (m): 88
USDA zone: 7a
Favorite plant: Vitis Vinifera
Favorite climate: топъл
Pers.Weather St.: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Местоположение: Сф, Вд
Has thanked: 2 times
Been thanked: 10 times

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 23 сеп 2013, 18:25

2009 и 2010 бяха слаби и не съм разглеждал, 2011и 12 честно казано не ми се занимаваше...загубих ентусиазъм. Но след като раздъвках няколко зърна ... ароматът на стафиди е едно - няма как да се усетят бъдещите пластове в едно вино само от гроздето(вкусът и послевкуса с аромата на Гъмза нямат НИЩО общо с божественият смолист вкус и аромат на самото младо вино). Въпреки това, танините, сравними с тия на Мерло или около тях като сила, на гроздето, се комбинират с някакъв много потаен и.... загатнато-намекнат слой бъдещи аромати. Мам.а му, толкова съм тъп, можех да събера десетина кила и да опитам <head in the wall> <head in the wall>
Сега ще трябва да чакам една година. <devil>

Гроздето с характерно листо(по-големи са, но не могат да се объркат с други - жълтеят като Памида и Широката Мелнишка, а не червенеят като Гъмза, Мавруд или Каберне:
Изображение

Ципата е абсолютно "винена", дебела, - чист винен сорт, с едри семки. КАТО ЧЕ ЛИ не е блудкаво като Мерло в моите условия, с 25-26 захарност, но без киселини(плоско), има я запазена. Наистина уникален сорт. Колко ли такива са се загубили....

Ч. Любо, ако имаш познати в Харманлийско или Любимец - поразпитай. Но от опит знам, че за 10 години на Женския Пазар едва намерих двама дядовци и само единият излезе сериозен и ми донесе няколко пръчки.



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2505
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Place: София\Горни Лозен
Altitude (m): 680
USDA zone: 7a
Absolute minimum (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Last winter's low (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Favorite plant: Кокосова палма
Favorite fruit: Цитруси
Favorite climate: Субтропичен
Pers.Weather St.: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от chicholyubo » 23 сеп 2013, 18:48

Имам познати точно по този край и ще ги натоваря със задачата и те да потърсят <wine>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
басиста
Любител на южните растения
Мнения: 192
Регистриран: 03 апр 2012, 20:23
Place: Пловдив
Favorite plant: Citrus (all types)
Favorite climate: субтрипичен
Местоположение: Пловдив
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от басиста » 23 сеп 2013, 20:19

Браво на колегите Любо и Иво, направо радост за душата :)
И аз правя винце, е разбира се в по-ограничени количества но залагам изцяло на български сортове, с изключение на бялото( което го правя през година)
Аз имам масив от няколко декара Мавруд в землището на с.Марково (Пловдивско). Тази година ще се отсрамим с добра реколта, даже по-добра от оЧакваната. Засега Мавруда е с 25% захарност но ще го чакаме до 26, ако стигне де, то и времето иска да е топло....Аз заложих 100 килца първоначално и вече ври та ще изкърти бидона.
Смятам към края на месеца началото на октомври да заложа още 300 че да може да изкарам с песни зимата ;)
Любо и Иво имам един въпрос към вас:
Ще ми споделите ли докога държите шапката на червеното вино. Аз процедирам така:
След като започне да омеква и да се сляга я отнемам и прехвърлям в друг съд за тиха ферментация, под воден клапан
Благодаря ви и НАЗДРАВЕ!!! <wine> <cheers2> <cheers> <thumbsup>



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2505
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Place: София\Горни Лозен
Altitude (m): 680
USDA zone: 7a
Absolute minimum (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Last winter's low (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Favorite plant: Кокосова палма
Favorite fruit: Цитруси
Favorite climate: Субтропичен
Pers.Weather St.: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Re: Лозарство и винарство

Непрочетено мнение от chicholyubo » 24 сеп 2013, 09:28

басиста написа:Любо и Иво имам един въпрос към вас:
Ще ми споделите ли докога държите шапката на червеното вино. Аз процедирам така:
След като започне да омеква и да се сляга я отнемам и прехвърлям в друг съд за тиха ферментация, под воден клапан
Благодаря ви и НАЗДРАВЕ!!! <wine> <cheers2> <cheers> <thumbsup>


Когато спре бурната ферментация махам майката и оставям само сока в отделен съд за тиха ферментация докато стане и 0% захарност. После в дъбова бъчва за избистряне и консумация <wine>

От майката правя ракия <cheers>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Другите наши хобита (Our other hobbies)”