Как се прави червено вино

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот басиста » 30 Окт 2013, 23:06

plamen написа:Леле,леле....колко хора ще има да черпят <wine> <he-he>

Има, има, пък виното как се е формирало само....направо е върха. Тази година Дионис бе щедър <thumbsup> <cheers2> <wine>
Аватар
басиста
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 192
Регистриран на: 03 Апр 2012, 20:23
Местоположение: Пловдив
Mясто: Пловдив
Пол: Мъж
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот traiko » 30 Окт 2013, 23:10

Трябва пак да направим едно събиране,на тема ДЕГУСТАЦИЯ НА ВИНО.
Аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
 
Мнения: 2314
Регистриран на: 10 Окт 2012, 23:14
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
Mясто: Свети Влас
Пол: Мъж
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот gos » 30 Окт 2013, 23:42

Zack,взел си най-доброто за съхранение на младо вино- неръждавейка <bravo2> .Много съм впечатлен от вината на Ивайловградският регион според мен едни от най-добрите в Бг <wine> <cheers2> .Между другото ,ако на някой му предстои да си купува съд за бурна ферментация препоръчвам това :
http://vinar.bg/index.php?page=product& ... =9&pid=227
задължително с канелката и дренажния филтър,върши страхотна работа за нула време оттаква виното от джибрите без да се задръства,аз се родих.Преди беше голяма мъка с бидоните то дупчени бутилки ,пробити пвц тръби мъка <Mad> ,сега всичко е супер и най-важното всичкия материал ферментира на едно място има съдове с най-различни обеми. Айде наздраве <wine> <cheers> !!!
"Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи..." П. Хилендарски
Аватар
gos
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 213
Регистриран на: 19 Авг 2013, 20:41
Местоположение: Варна , м-ст: Боровец- юг
Mясто: Варна
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 78
Минимум в посл. зима (°C): -10°C
Любимо растение: Цитруси , Маслини...

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот zack » 30 Окт 2013, 23:59

Аз си търся съдове за бурната ферментация, които да имат капак с дупки, та да може да се натиска шапката под шарата <wine>
Ще трябва да измисля нещо, че това с бъркането, особено на големи количества материал, не си е работа <he-he> <he-he>
Следващата година, ако съм жив и здрав, се заемам сериозно, да си направя наистина перфектно домашно вино <he-he>

Иначе за дрождите, аз слагам, понеже нямам време да правя закваска от грозде предварително. Пък и при нас винените сортове
са с много висока захарност. Тая година след измерване на плътността и температурата се оказа, че захарността е 26.5 на мерлото.
Та се наложи да изкупя дестилираната вода от бензиностанцията, че на 1 тон, доста вода трябва.
Аз лично разреждам само с дестилирана вода!!! За мен така е правилно и никой не може да ме накара да мисля иначе <he-he> <wine> <wine> <wine>

Хайде наздраве и дано всички се наслаждаваме на превъзходно вино и вкусни мезета <thumbsup> <thumbsup> <he-he> <wine> <wine>

P.S. И бялото доста дестилирана вода пое <he-he>
Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!
Аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
 
Мнения: 2108
Регистриран на: 08 Сеп 2010, 12:45
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Mясто: Ивайловград/София
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -19 since 1926
Минимум в посл. зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот gos » 31 Окт 2013, 00:10

Погледни им големите съдове те са с капаци , мисля от 500 литра нагоре! Аз също слагам дрожди :-)))
"Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи..." П. Хилендарски
Аватар
gos
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 213
Регистриран на: 19 Авг 2013, 20:41
Местоположение: Варна , м-ст: Боровец- юг
Mясто: Варна
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 78
Минимум в посл. зима (°C): -10°C
Любимо растение: Цитруси , Маслини...

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот Kiril Donov » 31 Окт 2013, 00:17

Браво! Темата се заформи уникална! <thumbsup>
Благодаря на всички за включването! Поне аз, до момента прочетох тук много ценна информация!
Durian addicted (Durian is the King of all fruits)
Аватар
Kiril Donov
Graduated engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Дипломиран инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
 
Мнения: 11057
Регистриран на: 09 Авг 2009, 12:48
Местоположение: N41°58''3' / E24°51''5'
Mясто: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -15.2 since 1995
Минимум в посл. зима (°C): -4.8 (Jan 24, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - King of the fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот басиста » 31 Окт 2013, 09:35

Kiril Donov написа:Браво! Темата се заформи уникална! <thumbsup>
Благодаря на всички за включването! Поне аз, до момента прочетох тук много ценна информация!

Айде, пък догодина може и да заложиш един бидон ей така за проба, то колко му е, съвети има кой да дава, все ще се получи нещо. Пък ако грозде няма я колко други плодове... <thumbsup> <cheers> <cheers> <cheers> <cheers> <wine>
Аватар
басиста
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 192
Регистриран на: 03 Апр 2012, 20:23
Местоположение: Пловдив
Mясто: Пловдив
Пол: Мъж
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот chicholyubo » 31 Окт 2013, 16:38

gos Много ми допаднаха съдовете. Благодаря за линка. Догодина оставям бидоните само за ракия и си взимам два съда от тези с капак за вино.
И един въпрос. Дали може съдът да се затвори херметически и да му се сложи воден клапан ?
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK
Аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
 
Мнения: 2482
Регистриран на: 19 Ное 2011, 23:20
Mясто: София\Горни Лозен
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 6b/7a
Абсолютна минимална темп.(°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум в посл. зима (°C): -11.8 на 25 Яну 2018
Любимо растение: Cocos nucifera
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот басиста » 31 Окт 2013, 19:00

chicholyubo написа: gos Дали може съдът да се затвори херметически и да му се сложи воден клапан ?

Според мене може, само трябва да се уплътни с нещо като силикон или болкит....а шлаухата за газовете можеш да я наденеш отгоре, като разпробиеш леко капака и уплътниш пак със силикон.
Както се казва няма невъзможни неща!
Само да добавя че всички винарни правят виното си в неръждавейка....по-добро от стъклото няма, ама засега само ще отлежава в него :) а наздраве <cheers2> <wine> <cheers2>
Аватар
басиста
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 192
Регистриран на: 03 Апр 2012, 20:23
Местоположение: Пловдив
Mясто: Пловдив
Пол: Мъж
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот gos » 31 Окт 2013, 20:01

Според мен би трябвало да стане, все пак предназначението им е за ферментация на вино,моят няма капак защото е 300-та литров.Най-добре е да им звъннеш имат телефони в сайта ,много са отзивчиви и ще ти обяснят всичко,а имаш и един плюс фирмата е софийска <thumbsup> .Сигурен съм,че ще останеш доволен от тези съдове имат невероятен дебит на отточване,аз наистина се родих .Понеже виждам,че си участник и във винарският форум някъде беше писано за тези съдове ,може да прочетеш и други мнения на колеги ,но всички силно ги препоръчват. <wine> <cheers2>
"Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи..." П. Хилендарски
Аватар
gos
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 213
Регистриран на: 19 Авг 2013, 20:41
Местоположение: Варна , м-ст: Боровец- юг
Mясто: Варна
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 78
Минимум в посл. зима (°C): -10°C
Любимо растение: Цитруси , Маслини...

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот zack » 31 Окт 2013, 21:55

басиста написа:Според мене може, само трябва да се уплътни с нещо като силикон или болкит....>


Това с мазането на съда с разни работи, дето отделят неща като оцетна киселина или токсични вещества,
според мен не е добра идея, но да кажат тези, които наистина разбират!

Иначе зависи от формата и разположението на капака, но май най-лесно ще стане да го врътнеш 2-3 пъти
с широка поливинилхлоридна лента <he-he> Като го изпънеш и залепне ще стане 6, пък и после лесно се маха <he-he>
Само разлепяш <he-he> <explain> <cheers> <wine>

P.S. Тоя тип бидони не се ли затварят хубаво?

Изображение
Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!
Аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
 
Мнения: 2108
Регистриран на: 08 Сеп 2010, 12:45
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Mясто: Ивайловград/София
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -19 since 1926
Минимум в посл. зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот zack » 13 Ное 2013, 21:24

<he-he> Мерлото е станало чук <thumbsup> Дано този съд от неръждавейка с плаващ капак го запази <cheers>
Не е много бистро, ама е силничко <he-he> Жалко, че ме мързеше да правя Каберне, че много тъпо грозде е с тия жилави и дребни чепки <head in the wall>
Другата година ще направим Мерло, Каберне и смесено от Мерло, Каберне и Памид <he-he>

P.S. Бялото се очертава да стане елексир <he-he> Жалко, че е само 70-80 литра <head in the wall>
Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!
Аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
 
Мнения: 2108
Регистриран на: 08 Сеп 2010, 12:45
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Mясто: Ивайловград/София
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -19 since 1926
Минимум в посл. зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот chicholyubo » 16 Фев 2014, 17:20

Да допълня темата <wine>
След последното откаляване се слага калиевметабисулфит и след около час се запечатва виното в бутилки. По желание се надписват <he-he>

Това ми е от последната колекция червени вина :
Изображение

Без СРСта не може <die laughing>
Изображение

Трябва да има автентичност :
Изображение

И в цял ръст :
Изображение
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK
Аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
 
Мнения: 2482
Регистриран на: 19 Ное 2011, 23:20
Mясто: София\Горни Лозен
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 6b/7a
Абсолютна минимална темп.(°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум в посл. зима (°C): -11.8 на 25 Яну 2018
Любимо растение: Cocos nucifera
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот Венета » 16 Фев 2014, 18:09

<wine> е, Любак, няямаш равен ..........тертиплия , търпелив, работлив, ..........изпипан! <bravo2> <curtsey>
Вярвам ,че мога ! Искам да вярвам! Искам да вярвам , че мога!
Аватар
Венета
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 344
Регистриран на: 15 Дек 2011, 00:03
Местоположение: Пловдив

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот Kiril Donov » 16 Фев 2014, 23:44

Венета написа:Е, Любак, няямаш равен ..........тертиплия , търпелив, работлив, ..........изпипан!

Потвърждавам! <bravo2>
Durian addicted (Durian is the King of all fruits)
Аватар
Kiril Donov
Graduated engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Дипломиран инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
 
Мнения: 11057
Регистриран на: 09 Авг 2009, 12:48
Местоположение: N41°58''3' / E24°51''5'
Mясто: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -15.2 since 1995
Минимум в посл. зима (°C): -4.8 (Jan 24, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - King of the fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)

ПредишнаСледваща

Назад към Другите наши хобита (Our other hobbies)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта