Как се прави червено вино

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот IlianaM » 28 Сеп 2014, 17:41

Благодаря, в новата си къща сигурно че правя винария. :)
IlianaM
 
Мнения: 4
Регистриран на: 05 Апр 2014, 20:53
Местоположение: Blagoevgrad

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот benisat » 28 Сеп 2014, 20:29

А пък аз ше го дегустирам! <love>
„Човек има нужда от малко лудост, в противен случай никога няма да посмее да среже въжето и да е свободен.“

Зорба
Аватар
benisat
Майстор на бананите и цитрусите
 
Мнения: 1554
Регистриран на: 14 Май 2011, 08:21
Местоположение: Дряново обл.Габрово

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот zack » 05 Окт 2014, 21:35

chicholyubo написа:Слага се по възможност на постояна температура която обаче да не пада под 17/17°С.
Това е и една от тънкостите на доброто вино. Реските температурни разлики направо го скапват.
Най-бързо протича ферментацията при температура 20-26°С.


При мен в момента температурата в избата е 20-22 градуса, а на ширата е 28 <wine>
Това добри температури ли са <he-he> Аз мисля, че са добри, ама все пак да попитам <thumbsup>
Сложили сме към 1100 килограма Мерло и около 100 килограма Каберне и Хамбургски <he-he>

Иначе набрахме около 10 тона тази година, колкото миналата <thumbsup> Проблем е само, че захарността беше доста по-ниска <teaching>
Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!
Аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
 
Мнения: 2108
Регистриран на: 08 Сеп 2010, 12:45
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Mясто: Ивайловград/София
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -19 since 1926
Минимум в посл. зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот zack » 06 Окт 2014, 08:59

Да попитам пак, че четох къде ли не, какви трябва да са температурите в избата и на ширата <head in the wall>
Навсякъде пише "температурата трябва да е" ама на кое? В избата при 20 градуса температурата на ширата тази сутрин се е вдигнала до 31 градуса
и сега казах на татко да я проветри хубаво, че много висока <head in the wall> Да не стане, да се развали виното <head in the wall>
Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!
Аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
 
Мнения: 2108
Регистриран на: 08 Сеп 2010, 12:45
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Mясто: Ивайловград/София
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -19 since 1926
Минимум в посл. зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот chicholyubo » 06 Окт 2014, 09:04

Споко бре, седи мирен <teaching>
Нормално е температурата на ширата при бурна ферментация да е висока. В избата ти е супер температурата <cheers>
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK
Аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
 
Мнения: 2482
Регистриран на: 19 Ное 2011, 23:20
Mясто: София\Горни Лозен
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 6b/7a
Абсолютна минимална темп.(°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум в посл. зима (°C): -11.8 на 25 Яну 2018
Любимо растение: Cocos nucifera
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот traiko » 08 Окт 2014, 21:56

Дойде и времето за една от най приятните теми.
Налях тази година 250 литра ,чисто Мерло.Имаше захарност 22 %,и сложих 2 кг.захар. Държах 5 дена,и го източих.
Сега си стои в един 220 литров бидон,направен с кран,и под воден клапан
ври с пълна пара.Ще изчакам да мине малко време,и след това ще го прехвърля в буретата. Оставил съм 3 туби по 10 литра,тях ще ги имам за по бърза консумация.
Между другото ЗАК,тук продаваха също Мерло от Свиленградсткият край което имаше 24% захарност,но беше на 1.20,пък аз го взех на 90 стотинки.
Беше много добре,и пусна 60 на сто .От 420 кила напълних 250 л.За сега наздраве с нещо друго ,докато стане <wine>
Чичо Любо! Преди няколко дена минах по край теб,и мислех да ти се обадя,да обменим малко опит,но не исках да ти се натрапвам,без да ти съм се обадил.
Да се надяваме,че ще има и следващ път. <cheers2>
Аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
 
Мнения: 2314
Регистриран на: 10 Окт 2012, 23:14
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
Mясто: Свети Влас
Пол: Мъж
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот zack » 08 Окт 2014, 22:08

traiko написа:Имаше захарност 22 %,и сложих 2 кг.захар.


Това не мога да го разбера? Защо е тая захар, при такава захарност?
С какво я мери и при каква температура? Никога не бих сложил захар, по-добре да не правя вино <wine>
Тази захарност, която си измерил за мен е повече от перфектна <thumbsup> Едни хубави дрожди и добра температура и става елексир <wine>
Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!
Аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
 
Мнения: 2108
Регистриран на: 08 Сеп 2010, 12:45
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Mясто: Ивайловград/София
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -19 since 1926
Минимум в посл. зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот traiko » 08 Окт 2014, 22:25

Вярно е ,но става до януари,февруари,след това започва да накиселява.Не съм слагал захар много от отдавна,но
винаги имаше поне 23- 24 ,а и не мисля,че 2 кила е нещо много на 250 литра,понеже я сложих в джибрите направо,и то не можа даже да стане и 23%.
Никога не съм правил по малко от 23 % захарност вино.Човека от който купуваме гроздето,казва,че той дори го прави на 24% за да го има за по дълго.
Не слагам сернисти киселини или друго,за да го стабилизирам.Обичам да го пия чисто,без никакви химикали.
Аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
 
Мнения: 2314
Регистриран на: 10 Окт 2012, 23:14
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
Mясто: Свети Влас
Пол: Мъж
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот chicholyubo » 09 Окт 2014, 08:40

Действително тази година е лошо гроздето. Моето дойде на 22% захарност. Никога не бих си позволил да слагам захар. За това пък си има трикове които се прилагат и пак си става добро вино.

ПС: Трайко, какво целиш с слагането на захарта ?
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK
Аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
 
Мнения: 2482
Регистриран на: 19 Ное 2011, 23:20
Mясто: София\Горни Лозен
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 6b/7a
Абсолютна минимална темп.(°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум в посл. зима (°C): -11.8 на 25 Яну 2018
Любимо растение: Cocos nucifera
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот traiko » 09 Окт 2014, 09:53

Целта е да вдигна малко захарността.Знам,че 1кг. на 100 л. вдига с 1% захарността.
Знам и друг начин ,като се взима шира,и се завира,след като се охлади се връща обратно в бурето.
При нас повечето така правят.Ще видим какво ще се получи.
Аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
 
Мнения: 2314
Регистриран на: 10 Окт 2012, 23:14
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
Mясто: Свети Влас
Пол: Мъж
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот chicholyubo » 09 Окт 2014, 10:31

Приятелю , май не ме разбра. Дай да не объркваме начинаещите мераклии <curtsey>
Така е прав си, като сложиш захар вдигаш захарността на ширата. Прав си и за технологията при внасянето. <hat off>
Предполагам се сещаш какви са последствията от това ?

ПС: Но пък може и това да ти е целта на по късен етап <please>
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK
Аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
 
Мнения: 2482
Регистриран на: 19 Ное 2011, 23:20
Mясто: София\Горни Лозен
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 6b/7a
Абсолютна минимална темп.(°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум в посл. зима (°C): -11.8 на 25 Яну 2018
Любимо растение: Cocos nucifera
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот zack » 09 Окт 2014, 11:09

Аз като по-млад начинаещ лозаровинар <he-he> не разбрах какъв е проблемът, захарността да е 22%?
Може ли малко да обясните, защото все съм си мислел, че няма проблеми? <wine>
Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!
Аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
 
Мнения: 2108
Регистриран на: 08 Сеп 2010, 12:45
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Mясто: Ивайловград/София
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -19 since 1926
Минимум в посл. зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот zack » 09 Окт 2014, 14:33

Още един въпрос. Имаме един съд, който е за съхранение на виното от 610 литра и се каня да си купя един,
който е над 1000 литра, пак същия, с перфориран подвижен капак, в който да се извършва ферментацията,
като шапката се потапя. Та въпросът е, някой знае ли тези съдове могат ли да се ползват за целта? <wine>
Пише, че се продават перфорирани подвижни капаци за тия съдове, ама идея си нямам как се закрепват дали стават за това <wine>

Изображение
Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!
Аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
 
Мнения: 2108
Регистриран на: 08 Сеп 2010, 12:45
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Mясто: Ивайловград/София
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -19 since 1926
Минимум в посл. зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот traiko » 09 Окт 2014, 21:56

[quote="zack"]Аз като по-млад начинаещ лозаровинар

ZACK Ти бъзик ли си правиш бе човек <he-he> Ти правиш по 1 тон вино.и ми казваш,че си млад винар.
Ти щом правиш толкова вино значи го съхраняваш по някакъв начин за по дълъг период ,
за да го съхраниш значи слагаш най малкото което е серниста киселина,или биеш някакви фитили.
Аз мисля,че глава повече боли от химикалите от колкото да сложиш например 1 или 2 кг. захар.
Работил съм през 1984 година във винпром Поморие. Там виното се слага в 30 тонови шахти.Мери се захарността,и когато е малка,идва
технолога и казва в тази шахта например слагаш 5 чувала захар.Разбиваш захарта и вътре в бункера,на следващият ден по същият начин
докато докара захарността.След това калта се вади ,отива за ракия,а във виното се слагат разни препарати за стабилизиране,естествено всичко се изчислява предварително,
и отива за бутилиране.После в някое заведение си поръчваме и викаме,супер е.Предполагам,че още се прави по същата технология.
Но аз да попитам? Имам приятели които не пият червено,и за това си купуват грозде Мускат.Този сорт е от най ранните които се събира,и по някога е със 17% захарност.
Питам аз по какъв начин може да стане вино? Ти как би го направил?
Казвам го с добрият тон,не искам да си помислиш,че се засягам нещо,или обратно.
Уважавам всяко мнение,и се радвам да споделим опит.В края на краищата нали за това отваряме и тези теми. <cheers2> на всички винари,и на тези които обичат този еликсир.
Аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
 
Мнения: 2314
Регистриран на: 10 Окт 2012, 23:14
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
Mясто: Свети Влас
Пол: Мъж
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.

Re: Как се прави червено вино

UNREAD_POSTот zack » 09 Окт 2014, 22:12

С тази захарност ще стане чудесна рИкия <wine> За вино, честно да ти кажа, може и да се получи бяло вино,
но аз не бих пробвал. Инача наистина, сега се уча <thumbsup> Май най-вече от грешките си, а също така и от десетте книги,
които съм си купил, от хора като вас и т.н. <thumbsup> Надявам се до някой друга година, да правим наистина запомнящи се вина <he-he> <wine>
Иначе лозя имаме доста <he-he> И грозде в ивайловградско дал Господ <wine> И слънце също <thumbsup>
Но времето ще покаже <he-he> <wine>

Мускат, който се събира рано, зная, че се събира за ракия, затова не му пречи по-ниската захарност. Поне така мисля <wine>
Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!
Аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
 
Мнения: 2108
Регистриран на: 08 Сеп 2010, 12:45
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Mясто: Ивайловград/София
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -19 since 1926
Минимум в посл. зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/

ПредишнаСледваща

Назад към Другите наши хобита (Our other hobbies)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта