Как се прави червено вино

perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 895
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 7b
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): —14,0
Любимо растение: Маслина, Палми
Любим плод: Тези,които си отгледам
Любим климат: Средиземноморски
Метеостанция: TFA
Has thanked: 9 times
Been thanked: 31 times

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от perperikon » 28 ное 2016, 16:24

Естествено, че няма как от 22,5% захарност в гроздето да се получат 14 градуса вино + 8% остатъчна захар. Може би са искали да кажат 0,8%, иначе трябва да сладко като шербет. А за млечно-киселата ферментация не съм чувал някой да слага дрожди, освен винпромите. Имам дълъг опит и овации от домашното винопроизводство, но напоследък го изоставих, защото установих, че вече не изпивам повече от 20 литра през зимата и съответно не си струва труда. Вярно, че приятели и роднини тъжат за него, но сега е мой ред да пия от тяхното вино. Виждам, че ти добре се справяш, но ето няколко майсторски хитрини които могат да са ти от полза в критични моменти: 1. Освежаване на старо вино - Ако ти е останало вино от предната реколта, но е загубило частично вкусово-ароматните си качества, прекарай го през новите джибри след като източиш младото вино. Поразбъркай и го източи. Остави го да се утаи, и е освежено, и готово за пиене, много преди новото. 2. Спешно избистряне на ново вино, без препарати(за нетърпеливи гости) - Пълниш 10 литрово шише с младо мътно вино.Слагаш го на много студено място, например да нощува навън, ако температурата пада до минус 5 -0 градуса. Това спира всякакви ферментации и всичко живо и умряло се утаява на дъното. На сутринта преливаш внимателно, без да клатиш в нова туба. Като стигнеш до утайката спираш преливането. Можеш да повториш процеса още 1-2 пъти с поизбистреното вино. А основното количество вино нека си доферментира и утаи без насилие. Хайде, със здраве и наздраве!



Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2251
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 13 times
Been thanked: 29 times

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от zack » 03 окт 2018, 14:07

Привет,
Червеното вино ври от два три дни. В момента има pH 3.25. Това добре ли е?

Иначе за протокола:
- 500 литра съд 1 - Мерло(250 литра) Памид(100 литра) и Хамбургски мискет(50 литра), захарност 23.2, с потопена шапка
- 500 литра съд 2 - Мерло(250 литра) Памид(100 литра) и Хамбургски мискет(50 литра), захарност 23.5 с потопена шапка
- 200 литра съд 3 - Мерло(25 литра) Памид(100 литра), захарността не я измерих, с плаваща шапка
Набрано на 29.09.2018г. сутринта.


Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!

Потребителски аватар
gos
Любител на южните растения
Мнения: 247
Регистриран: 19 авг 2013, 20:41
Район: Варна
Местоположение: Варна , м-ст: Боровец- юг
Надморска височина (m): 78
Минимум последна зима (°C): -15°C
Любимо растение: Цитруси , Маслини...
Has thanked: 41 times
Been thanked: 0

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от gos » 03 окт 2018, 21:04

Добре е :-) , оптималните граници са : 3,2-3,5 ph , обаче те съветвам да използваш бактерии за ЯМКФ след бурната ферментация съдейки ,че есента е хладна .Разбира се ,ако можеш да му осигуриш на 20 градуса околна температура може и да протече спонтанно . Успех !


"Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи..." П. Хилендарски

Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2251
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 13 times
Been thanked: 29 times

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от zack » 04 окт 2018, 10:57

В избата в момента температурата е 20 градуса по време на бурната ферментация. За последните дни температурата се променя с + - 0.5 градуса.
Сложил съм датчика на метеоклетката там. Та мисля да сложа бактерии за ЯКМФ. Ей такива - Viniflora CH35.
Чудя се само кога да ги сложа? Веднага след бурната ферментация и източването, или? <wine>
Като чета в описанието им, няма голямо значение кога ще ги сложа, т.е. след източването след бурната е ОК, нали?

VINIFLORA® CH35 is an Oenococcus oeni strain selected to perform malolactic fermentation in wines with up to 45 ppm SO2. The strain is extremely robust and is very often used in wines that have difficulties undergoing malolactic fermentation.

VINIFLORA® CH35 produces high amounts of diacetyl, resulting in full-body wines with a sophisticated, smooth character.. As the buttery aroma fits very well with barrel-aged white and red wines, VINIFLORA® CH35 is the perfect choice for malolactic fermentation in barrels. We suggest VINIFLORA® CH35 for classic Chardonnay style with powerful body and aroma and a smooth and balanced aftertaste.

As VINIFLORA® CH35 is a very good performer at lower temperature and low pH, the strain fits cool-climate wines with a rich and powerful character.

VINIFLORA® CH35 can be used in both red, rosé and white varieties, and is one of our most appreciated Oenococcus strains. VINIFLORA® CH35 is recommended when difficult conditions for malolactic fermentation are expected (hig SO2 concentration combined with low pH and low temperature e.g.).

VINIFLORA® CH35 can be used for early co-inoculation, late co-inoculation as well as sequential inoculation.


Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!

Потребителски аватар
gos
Любител на южните растения
Мнения: 247
Регистриран: 19 авг 2013, 20:41
Район: Варна
Местоположение: Варна , м-ст: Боровец- юг
Надморска височина (m): 78
Минимум последна зима (°C): -15°C
Любимо растение: Цитруси , Маслини...
Has thanked: 41 times
Been thanked: 0

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от gos » 04 окт 2018, 14:30

Точно така , след като го налееш в бурето . На следващия ден можеш да ги поставиш ,тези са хубави аз ползвам същите ,че работят до 15 градуса,другите са до 17.


"Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи..." П. Хилендарски

Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2251
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 13 times
Been thanked: 29 times

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от zack » 07 окт 2018, 12:12

Вчера източихме червеното на седмия ден. Относителна плътност при 24 градуса 1012. Доста добре е "вряло" <hmmm>
Днес пак мерих pH - 3.25. След малко слагам бактериите за ЯМКФ.
На памидовото pH-то е 3.15 <hmmm> На бялото 3.23 <wine>
These users thanked the author zack for the post:
gos (07 окт 2018, 19:18)
Rating: 16.67%


Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!

Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение
  • New post Как се прави бяло вино
    4 Отговори
    1020 Преглеждания
    Последно мнение от ivo_nekitov
    05 окт 2018, 13:47
  • New post Трахикарпус с изкривено стъбло, как се прави?
    4 Отговори
    1467 Преглеждания
    Последно мнение от Георги-шумен
    26 фев 2012, 10:14

Върни се в “Другите наши хобита (Our other hobbies)”