Как се прави червено вино

Потребителски аватар
басиста
Любител на южните растения
Мнения: 191
Регистриран: 03 апр 2012, 20:23
Район: Пловдив
Местоположение: Пловдив
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от басиста » 30 окт 2013, 22:06

plamen написа:Леле,леле....колко хора ще има да черпят <wine> <he-he>

Има, има, пък виното как се е формирало само....направо е върха. Тази година Дионис бе щедър <thumbsup> <cheers2> <wine>



Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2376
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от traiko » 30 окт 2013, 22:10

Трябва пак да направим едно събиране,на тема ДЕГУСТАЦИЯ НА ВИНО.



Потребителски аватар
gos
Любител на южните растения
Мнения: 240
Регистриран: 19 авг 2013, 20:41
Район: Варна
Местоположение: Варна , м-ст: Боровец- юг
Надморска височина (m): 78
Минимум последна зима (°C): -15°C
Любимо растение: Цитруси , Маслини...
Has thanked: 34 times
Been thanked: 0

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от gos » 30 окт 2013, 22:42

Zack,взел си най-доброто за съхранение на младо вино- неръждавейка <bravo2> .Много съм впечатлен от вината на Ивайловградският регион според мен едни от най-добрите в Бг <wine> <cheers2> .Между другото ,ако на някой му предстои да си купува съд за бурна ферментация препоръчвам това :
http://vinar.bg/index.php?page=product& ... =9&pid=227
задължително с канелката и дренажния филтър,върши страхотна работа за нула време оттаква виното от джибрите без да се задръства,аз се родих.Преди беше голяма мъка с бидоните то дупчени бутилки ,пробити пвц тръби мъка <Mad> ,сега всичко е супер и най-важното всичкия материал ферментира на едно място има съдове с най-различни обеми. Айде наздраве <wine> <cheers> !!!


"Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи..." П. Хилендарски

Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2222
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 10 times
Been thanked: 22 times

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от zack » 30 окт 2013, 22:59

Аз си търся съдове за бурната ферментация, които да имат капак с дупки, та да може да се натиска шапката под шарата <wine>
Ще трябва да измисля нещо, че това с бъркането, особено на големи количества материал, не си е работа <he-he> <he-he>
Следващата година, ако съм жив и здрав, се заемам сериозно, да си направя наистина перфектно домашно вино <he-he>

Иначе за дрождите, аз слагам, понеже нямам време да правя закваска от грозде предварително. Пък и при нас винените сортове
са с много висока захарност. Тая година след измерване на плътността и температурата се оказа, че захарността е 26.5 на мерлото.
Та се наложи да изкупя дестилираната вода от бензиностанцията, че на 1 тон, доста вода трябва.
Аз лично разреждам само с дестилирана вода!!! За мен така е правилно и никой не може да ме накара да мисля иначе <he-he> <wine> <wine> <wine>

Хайде наздраве и дано всички се наслаждаваме на превъзходно вино и вкусни мезета <thumbsup> <thumbsup> <he-he> <wine> <wine>

P.S. И бялото доста дестилирана вода пое <he-he>


Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!

Потребителски аватар
gos
Любител на южните растения
Мнения: 240
Регистриран: 19 авг 2013, 20:41
Район: Варна
Местоположение: Варна , м-ст: Боровец- юг
Надморска височина (m): 78
Минимум последна зима (°C): -15°C
Любимо растение: Цитруси , Маслини...
Has thanked: 34 times
Been thanked: 0

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от gos » 30 окт 2013, 23:10

Погледни им големите съдове те са с капаци , мисля от 500 литра нагоре! Аз също слагам дрожди :-)))


"Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи..." П. Хилендарски

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11807
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 55 times
Been thanked: 83 times

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 30 окт 2013, 23:17

Браво! Темата се заформи уникална! <thumbsup>
Благодаря на всички за включването! Поне аз, до момента прочетох тук много ценна информация!


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
басиста
Любител на южните растения
Мнения: 191
Регистриран: 03 апр 2012, 20:23
Район: Пловдив
Местоположение: Пловдив
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от басиста » 31 окт 2013, 08:35

Kiril Donov написа:Браво! Темата се заформи уникална! <thumbsup>
Благодаря на всички за включването! Поне аз, до момента прочетох тук много ценна информация!

Айде, пък догодина може и да заложиш един бидон ей така за проба, то колко му е, съвети има кой да дава, все ще се получи нещо. Пък ако грозде няма я колко други плодове... <thumbsup> <cheers> <cheers> <cheers> <cheers> <wine>



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2502
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от chicholyubo » 31 окт 2013, 15:38

gos Много ми допаднаха съдовете. Благодаря за линка. Догодина оставям бидоните само за ракия и си взимам два съда от тези с капак за вино.
И един въпрос. Дали може съдът да се затвори херметически и да му се сложи воден клапан ?


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
басиста
Любител на южните растения
Мнения: 191
Регистриран: 03 апр 2012, 20:23
Район: Пловдив
Местоположение: Пловдив
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от басиста » 31 окт 2013, 18:00

chicholyubo написа: gos Дали може съдът да се затвори херметически и да му се сложи воден клапан ?

Според мене може, само трябва да се уплътни с нещо като силикон или болкит....а шлаухата за газовете можеш да я наденеш отгоре, като разпробиеш леко капака и уплътниш пак със силикон.
Както се казва няма невъзможни неща!
Само да добавя че всички винарни правят виното си в неръждавейка....по-добро от стъклото няма, ама засега само ще отлежава в него :) а наздраве <cheers2> <wine> <cheers2>



Потребителски аватар
gos
Любител на южните растения
Мнения: 240
Регистриран: 19 авг 2013, 20:41
Район: Варна
Местоположение: Варна , м-ст: Боровец- юг
Надморска височина (m): 78
Минимум последна зима (°C): -15°C
Любимо растение: Цитруси , Маслини...
Has thanked: 34 times
Been thanked: 0

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от gos » 31 окт 2013, 19:01

Според мен би трябвало да стане, все пак предназначението им е за ферментация на вино,моят няма капак защото е 300-та литров.Най-добре е да им звъннеш имат телефони в сайта ,много са отзивчиви и ще ти обяснят всичко,а имаш и един плюс фирмата е софийска <thumbsup> .Сигурен съм,че ще останеш доволен от тези съдове имат невероятен дебит на отточване,аз наистина се родих .Понеже виждам,че си участник и във винарският форум някъде беше писано за тези съдове ,може да прочетеш и други мнения на колеги ,но всички силно ги препоръчват. <wine> <cheers2>


"Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи..." П. Хилендарски

Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2222
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 10 times
Been thanked: 22 times

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от zack » 31 окт 2013, 20:55

басиста написа:Според мене може, само трябва да се уплътни с нещо като силикон или болкит....>


Това с мазането на съда с разни работи, дето отделят неща като оцетна киселина или токсични вещества,
според мен не е добра идея, но да кажат тези, които наистина разбират!

Иначе зависи от формата и разположението на капака, но май най-лесно ще стане да го врътнеш 2-3 пъти
с широка поливинилхлоридна лента <he-he> Като го изпънеш и залепне ще стане 6, пък и после лесно се маха <he-he>
Само разлепяш <he-he> <explain> <cheers> <wine>

P.S. Тоя тип бидони не се ли затварят хубаво?

Изображение


Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!

Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2222
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 10 times
Been thanked: 22 times

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от zack » 13 ное 2013, 20:24

<he-he> Мерлото е станало чук <thumbsup> Дано този съд от неръждавейка с плаващ капак го запази <cheers>
Не е много бистро, ама е силничко <he-he> Жалко, че ме мързеше да правя Каберне, че много тъпо грозде е с тия жилави и дребни чепки <head in the wall>
Другата година ще направим Мерло, Каберне и смесено от Мерло, Каберне и Памид <he-he>

P.S. Бялото се очертава да стане елексир <he-he> Жалко, че е само 70-80 литра <head in the wall>


Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!

Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2502
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от chicholyubo » 16 фев 2014, 16:20

Да допълня темата <wine>
След последното откаляване се слага калиевметабисулфит и след около час се запечатва виното в бутилки. По желание се надписват <he-he>

Това ми е от последната колекция червени вина :
Изображение

Без СРСта не може <die laughing>
Изображение

Трябва да има автентичност :
Изображение

И в цял ръст :
Изображение


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
Венета
Любител на южните растения
Мнения: 344
Регистриран: 14 дек 2011, 23:03
Район:
Местоположение: Пловдив
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от Венета » 16 фев 2014, 17:09

<wine> е, Любак, няямаш равен ..........тертиплия , търпелив, работлив, ..........изпипан! <bravo2> <curtsey>


Вярвам ,че мога ! Искам да вярвам! Искам да вярвам , че мога!

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11807
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 55 times
Been thanked: 83 times

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 16 фев 2014, 22:44

Венета написа:Е, Любак, няямаш равен ..........тертиплия , търпелив, работлив, ..........изпипан!

Потвърждавам! <bravo2>


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение
  • New post Как се прави бяло вино
    1 Отговори
    790 Преглеждания
    Последно мнение от zack
    24 сеп 2016, 19:57
  • New post Трахикарпус с изкривено стъбло, как се прави?
    4 Отговори
    1313 Преглеждания
    Последно мнение от Георги-шумен
    26 фев 2012, 10:14

Върни се в “Другите наши хобита (Our other hobbies)”