Как се прави червено вино

Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2502
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от chicholyubo » 28 окт 2013, 13:56

По молба на Киро правя тази тема отделно от другата.

Ще споделя с вас в детайли как правя моето червено вино. <cheers>

Та да започвам. <he-he>

Аз лично предпочитам да правя червено вино от винен сорт Мерло, Каберне совиньон и Каберне Фран.
Обикновено го взимам когато е набрано рано сутринта в пропорции :
Мерло около 40-50% и другата част я разделям между кабернетата.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/285 ... .35.30.jpg

Преглежда се гроздето и некачествени чепки се отстраняват.
Ронка се гроздето. Демек се премахват чепките. После самият плод се пресова.

Аз си имам машина която ми прави това.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/%D0%92%D0%B8%D0%BD%D0%BE%202013/2013-09-21%2010.35.52.jpg

Всичкото смачкано грозде се слага в добре измити съдове .
Добавя се във всеки съд и калиев метабисулфит. Разбърква се много добре.След няколко часа се
мери захарноста.Над 21/22 % захарност се добавят винени дрожди за трудна ферментация.
Аз независимо от захарноста на ширата си слагам специални дрожди за ферментация.
Слага се по възможност на постояна температура която обаче да не пада под 17/17°С.
Това е и една от тънкостите на доброто вино. Реските температурни разлики направо го скапват.
Най-бързо протича ферментацията при температура 20-26°С. При температура 35°С дейността на дрождите е силно потисната, а при 40°С те вече престават да действат.

ПС : Всеки производител на дрожди си обяснява как да се внесът в ширата.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/%D0%92%D0%B8%D0%BD%D0%BE%202013/2013-09-22%2015.08.13.jpg

Би трябвало до няколко часа да почне бурна ферментация :
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/%D0%92%D0%B8%D0%BD%D0%BE%202013/2013-09-22%2014.56.26.jpg

Първите няколко дни джибрето се разбърква от два до три пъти на ден. След това по веднъж е достатъчно.
Това се прави с цел внасяне на кислород който е необходим на култивираните дрожди за да се размножават. Както и да се овлажнява "шапката "
За да не седи дълго време суха и да не хваща мухъл.

Следващият етап е един от най оспорваните. Кога и дали изобщо да се отдели майката от сока ?
Аз лично процедирам така :
Когато позатихне бурната ферментация на около 7-8% захарност отделям сока от майката.
Прецеждам през сито :
https://dl.dropboxusercontent.com/u/285 ... .37.25.jpg[/url]

После всичко се слага веднага под воден клапан които си правя с подръчни материали.
С най широката игла за спринцовки и различни маркучи които имам под ръка :
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/Vino%20Rakia/2013-10-26%2019.34.26.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/Vino%20Rakia/2013-10-26%2019.35.18.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/Vino%20Rakia/2013-10-26%2019.38.20.jpg

Целта на тази процедура е сока да няма допирни точки с кислорода. Но тъй като все още има ферментация
при която се получава въглероден двуокис той трябва да се отдели чрез тези водни клапани без да влезне кислород.

Следващият етап е откаляването. На дъното се поучава утайка която се маха преди да се положи вече младото вино в бъчвата.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/Vino%20Rakia/2013-10-26%2019.40.53.jpg

За тази цел се прави едно приспособление на което има възможност да се регулира височината :
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/Vino%20Rakia/2013-10-26%2019.40.53.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/Vino%20Rakia/2013-10-27%2009.46.26.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/Vino%20Rakia/2013-10-27%2009.47.03.jpg

После се полага в много добре измитото буре пак с воден клапан и вече на малко по студено място ( Моето място държи около 12/14°С ):
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/Vino%20Rakia/2013-10-26%2019.39.17.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/Vino%20Rakia/2013-10-26%2019.39.40.jpg

Бурето се закисва няколко дни с хладка вода. Измива се с сода за бъчви и се изплаква. Добавя се калиев перманганат и пак се изплаква.
Опушва се с серни ленти и се оставя да изсъхне преди да се налее в него младото вино :
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/Vino%20Rakia/2013-10-27%2009.42.34.jpg

Би трябвало след около 10/15 дни да е готово за пиене.

Следващ етап е бутилирането.
Аз го правя някъде средата края на март. Когато започне да се вдига външната температура.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/Vino%20Rakia/1024x768_bestfit_174.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/Vino%20Rakia/1024x768_bestfit_173.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/Vino%20Rakia/1024x768_bestfit_175.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/Vino%20Rakia/1024x768_bestfit_178.jpg


Не си мислете обаче че това е много лесна работа :
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/Vino%20Rakia/2013-10-24%2021.39.58.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/28574373/Vino%20Rakia/2013-10-24%2021.39.32.jpg



Но пък мога да ви гарантирам : ВСИЧКОТО ТОВА ГЪРБЕНЕ СИ ЗАСЛУЖАВА НА 1000%


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11649
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Местоположение: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 43 times
Been thanked: 63 times

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 28 окт 2013, 15:40

Леле! И аз си мислех, че правя вино! <he-he>
Благодаря, че го сподели с нас! <curtsey>

Малко глупав въпрос, но ... откъде се купуват тези химикали, които добавяш към джибрите или с които чистиш и подготвяш съдовете?

Мераклийска работа, Любо! <bravo2> Още веднъж, благодаря! <hat off>


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
marmozana
Специалист с много опит
Мнения: 1393
Регистриран: 26 юли 2011, 13:41
Район: София
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от marmozana » 28 окт 2013, 16:01

Kiril Donov написа:Малко глупав въпрос, но ... откъде се купуват тези химикали, които добавяш към джибрите или с които чистиш и подготвяш съдовете

Дрожди, у ваше село не знам къде би могло да има, иначе тук ги има в Бриколаж.
За чистене на съдовете - натриев карбонат (калцинирана сода) при мен <he-he>
За сулфитирането - серниста киселина или калиев метабиссулфит - пак <he-he>
Само серни ленти не продавам, не съм и ползвала и не знам къде продават.


"Всички знаем, че светлината се движи по-бързо от звука. Затова някои хора изглеждат блестящи, докато не заговорят" A. Aйнщайн
Торове, препарати - онлайн магазинът се премести на нов адрес -> в синьото търкалце под аватара ми
skype: yulita_petrova

Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2372
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от traiko » 28 окт 2013, 16:13

Аз тази година купих от една Агроаптека.Иначе аз запарвам бурето,след като е измито с дюлеви листа и листа от смокиня.
Още веднъж браво Любо! Много тертиплийски. <cheers2> <wine>



Потребителски аватар
Kolibar
Гларус, с градина край морето ...
Мнения: 1029
Регистриран: 04 окт 2013, 00:52
Район: Варна
Местоположение:
Надморска височина (m): 6
Has thanked: 3 times
Been thanked: 0

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от Kolibar » 28 окт 2013, 17:48

Ако е хубаво гроздето то си има дрожди и няма нужда да му добавяш купешки. Въобще аз съм много против използването на химии при производството на вино и особено на домашно такова. Навремето като правехме вино му слагахме единствено бентонит за бързо избистряне, а бентонитът си е природна глина.


Дуйни ми льохни бел ветре, разтопи бели снегове, разлюляй гора зелена...

Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2372
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от traiko » 28 окт 2013, 18:26

Еми то и дрождите са си чиста мая.



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2502
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от chicholyubo » 28 окт 2013, 18:32

Kolibar написа:Ако е хубаво гроздето то си има дрожди и няма нужда да му добавяш купешки. Въобще аз съм много против използването на химии при производството на вино и особено на домашно такова. Навремето като правехме вино му слагахме единствено бентонит за бързо избистряне, а бентонитът си е природна глина.




Прав си имат си дрожди <cheers>
Ама ДИВИ , а с дивите дрожди добро вино НЕ СТАВА <wine>
А и ако минава сокът нормалната захарност те УМИРАТ и виното вкисва.
Това и една от причините да се слага серниста киселина, да убива дивите дрожди <cheers>

По прочети малко за дрождите и ще видиш че са далеч от химията.
За бентонитът си прав. Но аз го слагам в краен случай и то само на бялото вино. Досега не ми се е налагало да избистрям червено по тази теология която описах о горе.

ПС : Всичките неща които изредих ги купувам от по хубавите и добре заредени агро аптеки.
За бурето може да се ползва и шума от орехи.


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
Kolibar
Гларус, с градина край морето ...
Мнения: 1029
Регистриран: 04 окт 2013, 00:52
Район: Варна
Местоположение:
Надморска височина (m): 6
Has thanked: 3 times
Been thanked: 0

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от Kolibar » 28 окт 2013, 18:52

Че хората хиляди години са правили прекрасни вина и с диви дрожди. Също както хляба- става прекрасен с домашно приготвен хмелов квас (с диви дрожди), но хората са си втълпили, че заводската мая с култивирани дрожди с неясен геном и среда на отглеждане е супер яка.
За дрождите знам доста, защото са ми част от специалността в средното и съм ги изучавал подробно. Така че добре знам, че дрождите са живи организми, а не химия. Средата, в която се отглеждат култивираните дрожди е химията в случая......и


Дуйни ми льохни бел ветре, разтопи бели снегове, разлюляй гора зелена...

Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2502
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от chicholyubo » 29 окт 2013, 10:44

Kolibar Ще се радвам да споделиш с нас твоят опит с дрождите <cheers>

ПС : Да пиша ли а бялото вино ?
Последна промяна от chicholyubo на 29 окт 2013, 11:48, променено общо 1 път.


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11649
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Местоположение: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 43 times
Been thanked: 63 times

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 29 окт 2013, 11:44

chicholyubo написа:... Да пиша ли за бялото вино ?

Иска ли питане! <cheers>


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
h2o
Engineer-agronomist, Master in Agriculture | Инженер-агроном, Магистър по Земеделие
Мнения: 491
Регистриран: 02 фев 2012, 21:48
Район: гр.Добрич
Местоположение: Рогачево 43*22`33" 28*01`20'' 110м нв общ.Балчик
Надморска височина (m): 110
USDA zone: 7b
Абсолютна минимална t° (°C): -18*С 2010г.
Минимум последна зима (°C): -12/-12.5 (01.03.2018)
Любимо растение: вашингтония филифера
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от h2o » 29 окт 2013, 17:51

Любчо ,поздравления ! Вижда се голям тертип и мерак .Благодарности за отделеното време да го напишеш ,а и със снимки да го подплатиш.Това с двете ръчички накрая направо ме довърши <thumbsup> Хубавото вино е като хубавата жена - голямо шетане трябва,голямо обгрижване. <wine> А бутилирането с прес-машинка ли го правиш,на Бриколаж гледах имаше такива ?


"Винаги имай в библиотеката си нова книга, в избата — пълно буре, в градината — свежо цвете."
Епикур

Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2502
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от chicholyubo » 30 окт 2013, 09:10

Благодаря за хубавите думи <cheers>

Точно от Бриколаж взех машинката за бутилирането. Има и по малки има и настолни няколко вида са и всичките вършат добра работа.


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
gos
Любител на южните растения
Мнения: 235
Регистриран: 19 авг 2013, 20:41
Район: Варна
Местоположение: Варна , м-ст: Боровец- юг
Надморска височина (m): 78
Минимум последна зима (°C): -15°C
Любимо растение: Цитруси , Маслини...
Has thanked: 26 times
Been thanked: 0

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от gos » 30 окт 2013, 21:14

Здравейте,аз също правя от доста години вино смея да твърдя успешно.Споделям технологията на chicholybo ,но съм пил хубаво вино правено без добавяне на допълнителни дрожди,мисля обаче че серния двуокис е задължителен.За воден клапан си вземам от тези клапани не си струва усилието и труда да слагам маркучета ,а може и да засмучат от мръсната вода
http://vinarko.com/magazin/%D0%BF%D1%80 ... 0%B8%D1%8F
Специално за админа лично за мен най-добрият магазин от ,който пазарувам и аз се намира в Пловдив <wine> <cheers2>
http://vinarko.com/magazin
п.п.
Моето вино вече е готово!Наздраве!!! <wine>


"Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи..." П. Хилендарски

Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2201
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 6 times
Been thanked: 18 times

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от zack » 30 окт 2013, 21:22

Ххихихи <wine> Това ще ми стане любимата тема <wine>
От този сайт си поръчах вчера няколко книги <thumbsup> около 8, ако трябва да съм точен <he-he> <he-he>

Иначе тази година смачкахме над 2 тона грозде, като 1 тон е мерлото <he-he> <he-he> <he-he> <wine>
Купихме си един съд 610 литра от неръждавейка, да го съхраняваме до де го изпием пролетта червеното вино.
Има доста за ракия и малко бяло сложих от Димят и Ркацители, да видим какво ще се получи <he-he> <wine>
Че лятото съм решил да не пия от тия помии, наречени бира <head in the wall> а ще си пийвам охладено бяло винце <he-he>


Съдът е ето такъв

Изображение


Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!

Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2144
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 6
Любим климат: +5/+35
Has thanked: 0
Been thanked: 5 times

Re: Как се прави червено вино

Непрочетено мнение от plamen » 30 окт 2013, 21:58

Леле,леле....колко хора ще има да черпят <wine> <he-he>



Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение
  • New post Как се прави бяло вино
    1 Отговори
    715 Преглеждания
    Последно мнение от zack
    24 сеп 2016, 19:57
  • New post Трахикарпус с изкривено стъбло, как се прави?
    4 Отговори
    1158 Преглеждания
    Последно мнение от Георги-шумен
    26 фев 2012, 10:14

Върни се в “Другите наши хобита (Our other hobbies)”