Технологии за направа на Гроздова ракия

Технологии за направа на Гроздова ракия

UNREAD_POSTот chicholyubo » 08 Ное 2013, 10:30

Виждам че много от нас не разчитат на купешките вина а си ги правят сами <wine>
Та за това и предполагам че между нас има хора които сами си правят тази култова за Българина огнена напитка наречена РАКИЯ <he-he>
Нека тук да споделяме нашите рецепти за направата на домашна гроздова ракия <cheers>
А ако има мераклии ще си направим и отделна тема за ПЛОДОВАТА РАКИЯ

ПС : Този път ще изчакам първо вия да започнете и след това аз ще споделя моят опит <music>
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK
Аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
 
Мнения: 2482
Регистриран на: 19 Ное 2011, 23:20
Mясто: София\Горни Лозен
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 6b/7a
Абсолютна минимална темп.(°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум в посл. зима (°C): -11.8 на 25 Яну 2018
Любимо растение: Cocos nucifera
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/

Re: Технологии за направа на Гроздова ракия

UNREAD_POSTот zack » 08 Ное 2013, 10:54

<he-he> <he-he>
Ами ние нямаме някаква сложна технология, а си я правим по най-простия и добър начин <cheers>

Правим вино, след това от него ракия, след това преварка <he-he>
Ако може да се пресоват джибрите, най-добре, да не се варят боклуци, пък и да не загаря казана.
При преварката се преварява ракия, а не някакви джибри и всякакви гадости <cheers>
В началото, като започне да тече ракията се отделя известно количество, което според мен трябва да се изхвърля!
В тая гад има някакви вредни гадове като метилов алкохол.
Като почне да тече около 45 алкохолни градуса, почва да се събира за следващата преварка, не за пиене!
След това, както и при виното, най-добре да се разрежда само с дестилирана вода!

И за финал, слагате в буре да отлежава! Никакви други оцветители и омекотители <head in the wall> <head in the wall> <head in the wall>
Пробвал съм с разни неща, ама като бурето не съм успявал да я направя - тук се надявам някой да ме обори <he-he> <he-he> <he-he>

Та в бурето става мека с много приятен цвят! Хубаво е бурето да е правено за ракия, че дъските има значение от какво дърво са! <cheers> <cheers>

P.S. Хайде наздраве <he-he> <he-he> <he-he> <he-he>
Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!
Аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
 
Мнения: 2108
Регистриран на: 08 Сеп 2010, 12:45
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Mясто: Ивайловград/София
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -19 since 1926
Минимум в посл. зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/

Re: Технологии за направа на Гроздова ракия

UNREAD_POSTот басиста » 08 Ное 2013, 11:08

Аз до миналата година правих "второ вино", но тази година имахме много мавруд.....
заложихме всичко без да продаваме и килограм. На 5ти декември ще варим винена ракия <thumbsup> , като интересно ми е дали ще има осезаема разлика с тази която е от второто вино и е със захар. А да, в материала няма и грам захар защото гроздето беше сладко, 25% захарно съдържание.
Утре ще вадя виното от джибрите и ще замеря алкохолния градус на виното...надявам се на 12"5, 13%
Чичо ти с джибрите ли важиш или само сока, питам понеже въпроса е спорен и така и не мога да разбера да варя ли джибрите или не.
2 години ги подарявам и после се чудя дали не е било да си ги сваря и тях нооо? <head in the wall>
Аватар
басиста
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 192
Регистриран на: 03 Апр 2012, 20:23
Местоположение: Пловдив
Mясто: Пловдив
Пол: Мъж
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен

Re: Технологии за направа на Гроздова ракия

UNREAD_POSTот chicholyubo » 08 Ное 2013, 11:22

Дестилира се само и единствено сока. Всичко друго може само да ти докара гаден вкус и мирис и разбира се главоболие <cheers>

Има си техника и чалъми при преварката <cheers>

Почвам да пиша за това
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK
Аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
 
Мнения: 2482
Регистриран на: 19 Ное 2011, 23:20
Mясто: София\Горни Лозен
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 6b/7a
Абсолютна минимална темп.(°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум в посл. зима (°C): -11.8 на 25 Яну 2018
Любимо растение: Cocos nucifera
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/

Re: Технологии за направа на Гроздова ракия

UNREAD_POSTот басиста » 08 Ное 2013, 16:04

chicholyubo написа:Дестилира се само и единствено сока. Всичко друго може само да ти докара гаден вкус и мирис и разбира се главоболие <cheers>

Има си техника и чалъми при преварката <cheers>

Почвам да пиша за това

Чакаме с нетърпение твоя начин. Благодаря за отговора <thumbsup> <cheers2>
Аватар
басиста
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 192
Регистриран на: 03 Апр 2012, 20:23
Местоположение: Пловдив
Mясто: Пловдив
Пол: Мъж
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен

Re: Технологии за направа на Гроздова ракия

UNREAD_POSTот ivo_nekitov » 08 Ное 2013, 16:42

Всъщност, това което си описал е ВИНЕНА ракия, тъй като "сокът" е вино : )
Гроздовата е дестилат от ЦЕЛИЯ материал, а джибровата - най-каруцарската, от джибрите след източване на виното. Има и т. нар. "кАленка" от утайката в дъното на съдовете след претакането на вината. За другото си прав, макар че това за менс добавки на коприви и сода, ПРИ ЗДРАВ И НЕВКИСНАЛ материал, е безсмислено : ) Ноо - всеки си има чалъм.
От 97-а насам съм сварил може би към 10-12 тона ракия(повече-да, по-малко - едва ли). Нищо нямам(и няма да имам) като остатък от нея - не съм ракиджия и всичко е заминало по реда си към следващото прераждане на скрития ДУХ в нея :) ). Но за мен в това няма особена магия: спазваш хигиената, технологията, не се лакомиш за количество и резултатът винаги е добър до отличен.
Та за видовете: повечето лющещи ракия предпочитат ГРОЗДОВА, малка част - джиброва, но аз правех 90 на сто джиброва и остатъка - винена, като твоята. А я предпочитат заради по-силния ио груб аромат, цитирам един много редовен клиент: "Ако искам да не ми мирише, ще си купувам боядисан спирт от магазина".
Лично аз гроздова почти не пия - ако близна нещо различно от любимата ми сливова, е само малко винена(по твоя тертип). <cheers2>
ivo_nekitov
Метеорологът на форума
 
Мнения: 5353
Регистриран на: 15 Сеп 2010, 11:58
Местоположение: Сф, Вд
Mясто: София, Видин
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm

Re: Технологии за направа на Гроздова ракия

UNREAD_POSTот traiko » 08 Ное 2013, 21:58

Аз също не пропускам да правя ракия.Технологията на всеки който произвежда е ясна.
Най важното е като се слага захарта да се разбърка с вода поне 1 към 3,може и повече.
Второ да се получи добра ферментация,но най важното е материала.
Аз за ракия си купувам винаги грозде,което го меля само за ракия,без да точа вино от него.
На всеки бидон слагам по 10 кила захар.Ако имах грозде собствено производство,сигурно нямаше да слагам
въобще захар, или не повече от 2 кила на бидон.Тази година съм подготвил към един тон материал.
Винаги правя преварка.Разреждам я с вода на 43 %.Понеже нямам специално за ракия дъбово буре.
поставям я в бидони и постоянно поне месец и повече я разбърквам,да може да получава повече кислород.
Имам 110 литра буре от черница,но не го харесвам.Най важното.ВИНАГИ ПИЯ СТАРА ПОНЕ ЕДНА
ГОДИНА ОТЛЕЖАЛА. <cheers2> <cheers2>
Аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
 
Мнения: 2314
Регистриран на: 10 Окт 2012, 23:14
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
Mясто: Свети Влас
Пол: Мъж
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.

Re: Технологии за направа на Гроздова ракия

UNREAD_POSTот chicholyubo » 08 Ное 2013, 23:21

<bravo> Радвам се че темата придобива характер <bravo2> <cheers2>
Ще изчакам още малко и ще напиша моята технология за направя на грозданката <cheers>
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK
Аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
 
Мнения: 2482
Регистриран на: 19 Ное 2011, 23:20
Mясто: София\Горни Лозен
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 6b/7a
Абсолютна минимална темп.(°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум в посл. зима (°C): -11.8 на 25 Яну 2018
Любимо растение: Cocos nucifera
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/

Re: Технологии за направа на Гроздова ракия

UNREAD_POSTот басиста » 09 Ное 2013, 16:01

Днеска ходих до ракиджийницата в с.Маркоро(до Пловдив) и ми казаха че ако искам мога само винотода сваря, ако искам и джибрата, според човека който беше на казана целия материал сварен заедно давал повече метил и не знам си какво още и затова баш ракиджиите избягвали да варят и джибрите, а иначе на това му се викало "сиромашка ракия" <thumbsup> .
Аз реших да изваря само виното пък каквото ще да става.
Между другото при варене на вино не се налагало да се прави преварка.....обикновено материала не държал в себе си метил...това е по желание разбира се, който иска си прави преварка.
Докато при материала с джибри то било задължително.
Ами аз си записах час за зарезан....нямало по-рано, тая година всички имали много материал....богата година <cheers2> <thumbsup> <cheers>
Аватар
басиста
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 192
Регистриран на: 03 Апр 2012, 20:23
Местоположение: Пловдив
Mясто: Пловдив
Пол: Мъж
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен

Re: Технологии за направа на Гроздова ракия

UNREAD_POSTот zack » 23 Сеп 2014, 20:59

Привет,
Дойде времето да правим виното и рикията <he-he> та реших да попитам, къде да намеря хубаво буре, може и два броя,
в което да си сложа част от ракията да отлежава. Говоря за хубави бурета, нови, по 50 или 100 литра, дъбови,
които да са направени от качествен дървен материал, изсушен и обработен, както трябва! <cheers>
Търся наистина качествени бурета, та който има информация, ще се радвам да помага <thumbsup>

В момента пия една гроздова, отлежала в буренце над половин година(може и 1 да беше, ама кой помни) <he-he>
Елексир <cheers> <he-he> <cheers>
Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!
Аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
 
Мнения: 2108
Регистриран на: 08 Сеп 2010, 12:45
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Mясто: Ивайловград/София
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -19 since 1926
Минимум в посл. зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/

Re: Технологии за направа на Гроздова ракия

UNREAD_POSTот ivo_nekitov » 23 Сеп 2014, 21:14

Зак, писал съми друг път: Село Врачеш, Ботевградско. На 2 км е от магистралата. Там всеки втори-трети е бъчвар, а продукцията им заминава на 80-90 на сто за Гърция.
Отдели 2-3 часа, иди, разгледай, питай, пазарИ се.
Няма да съжаляваш, а и ти не си човек, който ще си остави магарето в калта(ще се остави на някакви прекупвачи-любители да го прее.ат. - послушай ме, после ще черпиш. <he-he>
ivo_nekitov
Метеорологът на форума
 
Мнения: 5353
Регистриран на: 15 Сеп 2010, 11:58
Местоположение: Сф, Вд
Mясто: София, Видин
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm

Re: Технологии за направа на Гроздова ракия

UNREAD_POSTот chicholyubo » 24 Сеп 2014, 00:29

Прав е Иво, И моите бурета са от там. Мога да ти дам телефон за връзка с хората и да си купиш директно от тях,

Но според мен преди да си купиш буре трябва да знаеш за какво точно ще го използваш, от какъв материал да е, колко да е обгорено и какъв литраж ще е .

ПС: Лакирани, боядисвани и тем подобни бурета не ти трябват БЯГАЙ на далече от такива,
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK
Аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
 
Мнения: 2482
Регистриран на: 19 Ное 2011, 23:20
Mясто: София\Горни Лозен
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 6b/7a
Абсолютна минимална темп.(°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум в посл. зима (°C): -11.8 на 25 Яну 2018
Любимо растение: Cocos nucifera
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/

Re: Технологии за направа на Гроздова ракия

UNREAD_POSTот traiko » 30 Мар 2015, 20:55

Най на края се наканих и днес сварих Грозданката.
Като цяло съм доволен,утре отивам да направя преварката.
Аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
 
Мнения: 2314
Регистриран на: 10 Окт 2012, 23:14
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
Mясто: Свети Влас
Пол: Мъж
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.


Назад към Другите наши хобита (Our other hobbies)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта