Технологии за направа на Гроздова ракия

Отговори
Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2449
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Технологии за направа на Гроздова ракия

Мнение от chicholyubo » 08 ное 2013, 09:30

Виждам че много от нас не разчитат на купешките вина а си ги правят сами <wine>
Та за това и предполагам че между нас има хора които сами си правят тази култова за Българина огнена напитка наречена РАКИЯ <he-he>
Нека тук да споделяме нашите рецепти за направата на домашна гроздова ракия <cheers>
А ако има мераклии ще си направим и отделна тема за ПЛОДОВАТА РАКИЯ

ПС : Този път ще изчакам първо вия да започнете и след това аз ще споделя моят опит <music>



Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2916
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -7.4 на 06.01.2019
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 206 times
Been thanked: 283 times

Re: Технологии за направа на Гроздова ракия

Мнение от zack » 08 ное 2013, 09:54

<he-he> <he-he>
Ами ние нямаме някаква сложна технология, а си я правим по най-простия и добър начин <cheers>

Правим вино, след това от него ракия, след това преварка <he-he>
Ако може да се пресоват джибрите, най-добре, да не се варят боклуци, пък и да не загаря казана.
При преварката се преварява ракия, а не някакви джибри и всякакви гадости <cheers>
В началото, като започне да тече ракията се отделя известно количество, което според мен трябва да се изхвърля!
В тая гад има някакви вредни гадове като метилов алкохол.
Като почне да тече около 45 алкохолни градуса, почва да се събира за следващата преварка, не за пиене!
След това, както и при виното, най-добре да се разрежда само с дестилирана вода!

И за финал, слагате в буре да отлежава! Никакви други оцветители и омекотители <head in the wall> <head in the wall> <head in the wall>
Пробвал съм с разни неща, ама като бурето не съм успявал да я направя - тук се надявам някой да ме обори <he-he> <he-he> <he-he>

Та в бурето става мека с много приятен цвят! Хубаво е бурето да е правено за ракия, че дъските има значение от какво дърво са! <cheers> <cheers>

P.S. Хайде наздраве <he-he> <he-he> <he-he> <he-he>



Потребителски аватар
басиста
Любител на южните растения
Мнения: 189
Регистриран: 03 апр 2012, 20:23
Район: Пловдив
Местоположение: Пловдив
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Технологии за направа на Гроздова ракия

Мнение от басиста » 08 ное 2013, 10:08

Аз до миналата година правих "второ вино", но тази година имахме много мавруд.....
заложихме всичко без да продаваме и килограм. На 5ти декември ще варим винена ракия <thumbsup> , като интересно ми е дали ще има осезаема разлика с тази която е от второто вино и е със захар. А да, в материала няма и грам захар защото гроздето беше сладко, 25% захарно съдържание.
Утре ще вадя виното от джибрите и ще замеря алкохолния градус на виното...надявам се на 12"5, 13%
Чичо ти с джибрите ли важиш или само сока, питам понеже въпроса е спорен и така и не мога да разбера да варя ли джибрите или не.
2 години ги подарявам и после се чудя дали не е било да си ги сваря и тях нооо? <head in the wall>



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2449
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Re: Технологии за направа на Гроздова ракия

Мнение от chicholyubo » 08 ное 2013, 10:22

Дестилира се само и единствено сока. Всичко друго може само да ти докара гаден вкус и мирис и разбира се главоболие <cheers>

Има си техника и чалъми при преварката <cheers>

Почвам да пиша за това



Потребителски аватар
басиста
Любител на южните растения
Мнения: 189
Регистриран: 03 апр 2012, 20:23
Район: Пловдив
Местоположение: Пловдив
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Технологии за направа на Гроздова ракия

Мнение от басиста » 08 ное 2013, 15:04

chicholyubo написа:Дестилира се само и единствено сока. Всичко друго може само да ти докара гаден вкус и мирис и разбира се главоболие <cheers>

Има си техника и чалъми при преварката <cheers>

Почвам да пиша за това

Чакаме с нетърпение твоя начин. Благодаря за отговора <thumbsup> <cheers2>



ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Технологии за направа на Гроздова ракия

Мнение от ivo_nekitov » 08 ное 2013, 15:42

Всъщност, това което си описал е ВИНЕНА ракия, тъй като "сокът" е вино : )
Гроздовата е дестилат от ЦЕЛИЯ материал, а джибровата - най-каруцарската, от джибрите след източване на виното. Има и т. нар. "кАленка" от утайката в дъното на съдовете след претакането на вината. За другото си прав, макар че това за менс добавки на коприви и сода, ПРИ ЗДРАВ И НЕВКИСНАЛ материал, е безсмислено : ) Ноо - всеки си има чалъм.
От 97-а насам съм сварил може би към 10-12 тона ракия(повече-да, по-малко - едва ли). Нищо нямам(и няма да имам) като остатък от нея - не съм ракиджия и всичко е заминало по реда си към следващото прераждане на скрития ДУХ в нея :) ). Но за мен в това няма особена магия: спазваш хигиената, технологията, не се лакомиш за количество и резултатът винаги е добър до отличен.
Та за видовете: повечето лющещи ракия предпочитат ГРОЗДОВА, малка част - джиброва, но аз правех 90 на сто джиброва и остатъка - винена, като твоята. А я предпочитат заради по-силния ио груб аромат, цитирам един много редовен клиент: "Ако искам да не ми мирише, ще си купувам боядисан спирт от магазина".
Лично аз гроздова почти не пия - ако близна нещо различно от любимата ми сливова, е само малко винена(по твоя тертип). <cheers2>



Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2976
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Has thanked: 67 times
Been thanked: 80 times

Re: Технологии за направа на Гроздова ракия

Мнение от traiko » 08 ное 2013, 20:58

Аз също не пропускам да правя ракия.Технологията на всеки който произвежда е ясна.
Най важното е като се слага захарта да се разбърка с вода поне 1 към 3,може и повече.
Второ да се получи добра ферментация,но най важното е материала.
Аз за ракия си купувам винаги грозде,което го меля само за ракия,без да точа вино от него.
На всеки бидон слагам по 10 кила захар.Ако имах грозде собствено производство,сигурно нямаше да слагам
въобще захар, или не повече от 2 кила на бидон.Тази година съм подготвил към един тон материал.
Винаги правя преварка.Разреждам я с вода на 43 %.Понеже нямам специално за ракия дъбово буре.
поставям я в бидони и постоянно поне месец и повече я разбърквам,да може да получава повече кислород.
Имам 110 литра буре от черница,но не го харесвам.Най важното.ВИНАГИ ПИЯ СТАРА ПОНЕ ЕДНА
ГОДИНА ОТЛЕЖАЛА. <cheers2> <cheers2>



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2449
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Re: Технологии за направа на Гроздова ракия

Мнение от chicholyubo » 08 ное 2013, 22:21

<bravo> Радвам се че темата придобива характер <bravo2> <cheers2>
Ще изчакам още малко и ще напиша моята технология за направя на грозданката <cheers>



Потребителски аватар
басиста
Любител на южните растения
Мнения: 189
Регистриран: 03 апр 2012, 20:23
Район: Пловдив
Местоположение: Пловдив
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Технологии за направа на Гроздова ракия

Мнение от басиста » 09 ное 2013, 15:01

Днеска ходих до ракиджийницата в с.Маркоро(до Пловдив) и ми казаха че ако искам мога само винотода сваря, ако искам и джибрата, според човека който беше на казана целия материал сварен заедно давал повече метил и не знам си какво още и затова баш ракиджиите избягвали да варят и джибрите, а иначе на това му се викало "сиромашка ракия" <thumbsup> .
Аз реших да изваря само виното пък каквото ще да става.
Между другото при варене на вино не се налагало да се прави преварка.....обикновено материала не държал в себе си метил...това е по желание разбира се, който иска си прави преварка.
Докато при материала с джибри то било задължително.
Ами аз си записах час за зарезан....нямало по-рано, тая година всички имали много материал....богата година <cheers2> <thumbsup> <cheers>



Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2916
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -7.4 на 06.01.2019
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 206 times
Been thanked: 283 times

Re: Технологии за направа на Гроздова ракия

Мнение от zack » 23 сеп 2014, 20:59

Привет,
Дойде времето да правим виното и рикията <he-he> та реших да попитам, къде да намеря хубаво буре, може и два броя,
в което да си сложа част от ракията да отлежава. Говоря за хубави бурета, нови, по 50 или 100 литра, дъбови,
които да са направени от качествен дървен материал, изсушен и обработен, както трябва! <cheers>
Търся наистина качествени бурета, та който има информация, ще се радвам да помага <thumbsup>

В момента пия една гроздова, отлежала в буренце над половин година(може и 1 да беше, ама кой помни) <he-he>
Елексир <cheers> <he-he> <cheers>



ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Технологии за направа на Гроздова ракия

Мнение от ivo_nekitov » 23 сеп 2014, 21:14

Зак, писал съми друг път: Село Врачеш, Ботевградско. На 2 км е от магистралата. Там всеки втори-трети е бъчвар, а продукцията им заминава на 80-90 на сто за Гърция.
Отдели 2-3 часа, иди, разгледай, питай, пазарИ се.
Няма да съжаляваш, а и ти не си човек, който ще си остави магарето в калта(ще се остави на някакви прекупвачи-любители да го прее.ат. - послушай ме, после ще черпиш. <he-he>



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2449
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Re: Технологии за направа на Гроздова ракия

Мнение от chicholyubo » 24 сеп 2014, 00:29

Прав е Иво, И моите бурета са от там. Мога да ти дам телефон за връзка с хората и да си купиш директно от тях,

Но според мен преди да си купиш буре трябва да знаеш за какво точно ще го използваш, от какъв материал да е, колко да е обгорено и какъв литраж ще е .

ПС: Лакирани, боядисвани и тем подобни бурета не ти трябват БЯГАЙ на далече от такива,



Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2976
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Has thanked: 67 times
Been thanked: 80 times

Re: Технологии за направа на Гроздова ракия

Мнение от traiko » 30 мар 2015, 20:55

Най на края се наканих и днес сварих Грозданката.
Като цяло съм доволен,утре отивам да направя преварката.



Отговори