Страница 1 от 2

Пътуване с кола до Истанбул

Публикувано: 05 яну 2019, 22:31
от dragodream
Трайко преди беше качвал снимки в Истанбул. Затова предполагам че си ходил - с кола. Та въпроса ми е как е движението и по кое време е най добре да се пристигне в Истанбул. Смятам да го посетя тези дни затова ми е нужно твоето мнение.

Re: ЧАТ 2019

Публикувано: 05 яну 2019, 23:04
от traiko
dragodream написа:
05 яну 2019, 22:31
Трайко преди беше качвал снимки в Истанбул. Затова предполагам че си ходил - с кола. Та въпроса ми е как е движението и по кое време е най добре да се пристигне в Истанбул. Смятам да го посетя тези дни затова ми е нужно твоето мнение.
Ходил съм много пъти.Какво да ти кажа,десетина километра преди Истанбул
трафика става много голям.Особено ако мислиш да ходиш в азиатската част.
И там е като тук например в София,най много има около 16.00 до към 20.00
и сутрин,но Разликата е,че Истанбул официално мисля,че табелата последно я гледах 15 800 000 .жители.Дължината е около 150 км.Ако мислиш да ходиш в
азиатската част,по добре и много бързо е с метрото.Голям проблем е с паркирането в центъра,иначе по моловете паркинги бол.Най много място за паркиране има покрай югозападната част по морето на Босфора.Ти къде мислиш да ходиш? Задължително с навигация щом отиваш за първи път,пътищата са с по няколко ленти и много по от рано трябва да се престроиш.Карат много бързо,но иначе са колегиални,винаги ще ти направят път.Другото което е трябва да си купиш винетка.Зависи колко пъти мислиш да ходиш.Аз например като мина няколко пъти и зареждам за 100 лири.Мисля,че сега е към15 лири в едната посока. Ако влизаш от Кап.Андреево питай къде се продават.Аз пътувам през М. Търново и купувам на Бабаески.

Added in 6 minutes 27 seconds:
Иначе казано не се разколебавай,ще останеш доволен.Макар,че не е най подходящото време. Много е красиво,колкото и да ходя,никога не ми омръзва.
Винаги има какво да се види.Този град не спи. Много по спокойно е в Азиатската част.

Re: ЧАТ 2019

Публикувано: 05 яну 2019, 23:26
от dragodream
Благодаря ти ! Не ми е за първи път да ходя в Истанбул , но съм ходил с автобус. Сега съм решил с едни приятели да ходим за няколко дена с кола. Ще спим в квартал Шишли , и ще се разхождаме с метрото. Винетка имам , но не знам как се зарежда и как разбираш колко лири са ти останали. Ще гледам да съм рано сутринта там преди трафика. Мисля че ще се оправим. Ти за еДин ден ли ходиш или с преспиване. Предложи хотел ако знаеш .

Re: ЧАТ 2019

Публикувано: 05 яну 2019, 23:51
от traiko
Близо е до центъра,имайки пред вид в такъв голям град.
Близо са Небостъргачите.Мисля,че се казваше Сефир един от най високите.
Срещу колко лири не си спомням,ходил съм отдавна ,пускат да се качите на последният етаж,има кафе и 3д кино .пускат едно филмче,все едно си на вертолет,прави разходка из целият Истанбул,страхотно е.Ако времето е хубаво от горе се вижда всичко.Иначе може да минеш и без да платиш,бариерите се вдигат,но ако случайно те спрат,глобите са солени.Аз съм минавал,но като съм зареждал другият път си ги взима,явно запазва някакви данни на колата.

Re: ЧАТ 2019

Публикувано: 05 яну 2019, 23:57
от dragodream
Аз на небостъргача съм ходил. и на всички по известни забележителности също. Интересува ме как се зарежда стикера за магистралата и от къде ?

Re: ЧАТ 2019

Публикувано: 06 яну 2019, 00:07
от traiko
По принцип в пощите.Аз от където се качвам има си пункт точно преди бариерите и там плащам с талона на колата.,не знам от Кап. Андреево.Ако е много рано може да се плати и на влизане в Истанбул,точно преди да излезеш от бариерите,то там вече бариери няма,но точно преди светофарите,трябва да се престроиш най в дясно,за да можеш да спреш,има място.

Added in 3 minutes 30 seconds:
Предполагам,че и преди да се качиш на Одрин сигурно ще има някоя сграда,където може да се плаща. <wine>

Re: Пътуване с кола до Истанбул

Публикувано: 18 мар 2019, 00:12
от Vladimir144
Здравейте! И аз скоро ще пътувам до Истанбул и имам няколко въпроса ,но не знам дали ако пиша тук и ще го видите.

Отговорете тук, ако го видите и бихте ми помогнали.

Предварително благодаря.

Re: Пътуване с кола до Истанбул

Публикувано: 18 мар 2019, 14:58
от benisat
И кво питаш - дали сме видяли , че нищо не питаш ? Видяхме !

Re: Пътуване с кола до Истанбул

Публикувано: 18 мар 2019, 18:30
от Vladimir144
Като за начало откъде е по-добре да мина - през капитан Андреево или през Малко Търново, аз съм от Велико Търново. Мисля си ,че през Капитан андреево ще е по-добре ,защото ще ходя само до Истанбул.

На границата ми трябва паспорт и зелена карта за колата ,но на няколко места прочетох ,че трябва и документ, ако колата НЕ Е на твое име, а тази кола не е моя по -документи. И ако това е вярно трябва ли да е на турски или може и на английски, при нотариус ли се прави това и трябва ли ми някаква специална бланка.

Като се мине границата се взема карта за пътната такса и не знам колко пари да вкарам в нея само до Истанбул за 4-5 дена престой в града и след това да се върна ,предполагам 40-50 турски лири ще стигнат и как мога да разбера колко са останали в картата.

Колата ми е на газ, това проблем ли е в Турция ,до колкото прочетох има бензиностанции ,които предлагат газ , но мога да обърна и на бензин, просто ме притеснява факта ,че колата е с газова уредба дали ще направят проблем.

И последно с паркирането в Истанбул, знам че е доста сложно ,ще гледам да не паркирам на кофти места или където ми се струва некоректно ,колата ми не е кой знае какво, стара е ,въпроса ми е дали като видят чужда регистрация и не им хареса как си паркирал правят глупости на колата ,като да пукат гуми или нещо стъкла да чупят. Няма да оставям нищо в колата ,но все пак малко ме притеснява някой да не почупи нещо или не са такива.

Re: Пътуване с кола до Истанбул

Публикувано: 19 мар 2019, 18:33
от dragodream
Колега , преди 1 час се върнах от поредното пътуване до Истанбул ,естествено с автомобил. Задал си доста въпроси но мога да отговоря само на някой от тях. Значи за колата ти трябва пълномощно. Преведено да турски. Винетка или стикер си вземаш ако искаш . Може и след това от Истанбул от пощата. Стикера струва мисля около 80-100лири ,Има приложение за телефона с което следиш колко пари са ти останали но без проблем имаш достатъчно за едно ходене до Истанбул. Паркирането е трудна работА ДА НЕ КАЖА МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА. Има си обаче Отокар-платен паркинг. За 24 часа около 25 лири. Газ има навсякъде . За вандализъм няма да говоря просто си мисля че ние сме ненадминати в това отношение.

Re: Пътуване с кола до Истанбул

Публикувано: 19 мар 2019, 20:35
от Vladimir144
Задължително ли е да е преведено на турски, на български и английски само не става ли?

Added in 1 minute 53 seconds:
При нотариус се прави, но не става ли на английски или няма да ме пуснат да мина границата. Това е егати глупостта, още малко на японски да го поискат.

Re: Пътуване с кола до Истанбул

Публикувано: 20 мар 2019, 00:29
от Kiril Donov
Vladimir144 написа:
19 мар 2019, 20:37
... Това е егати глупостта, още малко на японски да го поискат.
Не. На японски няма да го поискат. Просто го искат на турски, защото това е официалният език в Турция и на него говорят хората там. Не разбирам къде виждате проблем, преводът на английски или на турски ще отнеме еднакво време и ще струва еднакво. Но с такова предварително негативно отношение, за какво изобщо тръгвате натам?

Re: Пътуване с кола до Истанбул

Публикувано: 20 мар 2019, 01:17
от achovd
И според мен е простотия, но от друга страна - хората си спазват местните закони. И чужди езици не знаят грам - чак се учудвам, че толкова дръпнаха в туризма. От друга страна, някак националистическо ми се струва, за което заслужават похвала.

Re: Пътуване с кола до Истанбул

Публикувано: 20 мар 2019, 20:15
от dragodream
Чак пък да не знаят чужди езици !

Re: Пътуване с кола до Истанбул

Публикувано: 21 мар 2019, 00:51
от achovd
Ами аз ходих на екскурзия там преди няколко години и бях потресен. Ние тук във форума сме 100 пъти по-добри с английския в сравнение с главни управители на хотели и т.н.